baskozos damianidi

Για το μυθιστόρημα του Γιάννη Μπασκόζου «Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών» (εκδ. Μεταίχμιο) και το μυθιστόρημα της Άννας Δαμιανίδη «Δυο καλοκαίρια και μισό φθινόπωρο» (εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το ότι τα δύο μυθιστορήματα μοιάζουν και συνάμα στέκουν το ένα καθρέφτης απέναντι στο άλλο είναι μια εντύπωση που μου δημιουργήθηκε όταν τελείωσα και τα δύο, διαβάζοντάς τα σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Κι οι ομοιότητές τους εξηγούνται, εν μέρει, επειδή οι δύο συγγραφείς ανήκουν στην ίδια γενιά, καθώς ο μεν Γιάννης Μπασκόζος γεννήθηκε το 1952, η δε Άννα Δαμιανίδη το 1953. Κι οι δύο, λοιπόν, μεγάλωσαν στην Αθήνα της δεκαετίας του 1960 και η ενηλικίωσή τους έπεσε στα χρόνια της Χούντας.

Επομένως, τα δυο μυθιστορήματα είναι ωδές στη γενιά του Πολυτεχνείου, όχι όμως εστιάζοντας στην πλευρά των στρατευμένων και συνειδητοποιήμενων φοιτητών της εποχής, αλλά στη στάση των ημιπολιτικών ή ημιαπολίτικων νέων, οι οποίοι ωστόσο ψήνονται δίπλα ή ξώφαλτσα στις αντιδικτατορικές δράσεις και τα αιματηρά γεγονότα του 1974.

Από τη μία, οι νέοι του Γιάννη Μπασκόζου ζουν και συχνάζουν στο Παγκράτι στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και ιδρύουν μια μπάντα στα πρότυπα των ξένων συγκροτημάτων της εποχής. Η μπάντα, με το όνομα «Athens Pistols», είναι το σημείο συνάντησης διαφορετικών χαρακτήρων και στοχεύσεων, αφού άλλοι θέλουν να κάνουν καριέρα στη μουσική, άλλοι έρχονται για την παρέα κι άλλοι (κρυφο)κοιτάζουν τον έρωτα ως προτεραιότητα πάνω από τραγούδια και φιλίες.

metaixmio baskozos ballanda anideon

Ο πρωταγωνιστής ονόματι Νούλης είναι ο μάνατζερ του συγκροτήματος, άρα εν μέρει μέσα κι εν μέρει έξω από αυτό, δεν έχει υψηλές προσδοκίες από τη σταδιοδρομία του στη μουσική, και συνάμα διαβάζει, για να περάσει στο Πανεπιστήμιο, πιστεύει πιο πολύ στη φιλία και επιζητεί την ωρίμαση μέσα από το σεξ με μια μεγαλύτερή του. Κινείται στα στέκια της περιοχής, κι έτσι αναβιώνεται η εποχή με τις καφετέριες και τους αγώνες κατς, τα πάρτι και τις συναυλίες του Σαββόπουλου, τις μικροεπαναστατικές ενέργειες και τις αντιχουντικές διαμαρτυρίες.

Απέναντι στην κυρίως ανδροπαρέα του Γιάννη Μπασκόζου, η Άννα Δαμιανίδη ορθώνει το δικό της κάτοπτρο, μια παρέα τεσσάρων κοριτσιών που περίπου την ίδια περίοδο τελειώνουν το Γυμνάσιο και προσβλέπουν, άλλη με περισσότερες κι άλλη με λιγότερες προσδοκίες, στην είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο.

Απέναντι στην κυρίως ανδροπαρέα του Γιάννη Μπασκόζου, η Άννα Δαμιανίδη ορθώνει το δικό της κάτοπτρο, μια παρέα τεσσάρων κοριτσιών που περίπου την ίδια περίοδο τελειώνουν το Γυμνάσιο και προσβλέπουν, άλλη με περισσότερες κι άλλη με λιγότερες προσδοκίες, στην είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο. Η αφήγηση μάλιστα διασπάται στα τέσσερα, ώστε καθεμιά να μπορέσει να εξιστορήσει τον κοινό παλμό από τη δική της σκοπιά, συχνά διαφωνώντας με τη ματιά των άλλων ή απλώς γνωρίζοντας όσα έπεσαν στη δική της αντίληψη και αγνοώντας άλλα. Αυτή η καλειδοσκοπική αφήγηση, στηριγμένη στην υποκειμενική οπτική γωνία της καθεμιάς, παίζει το παιχνίδι της γνώσης και της άγνοιας, τόσο για όσα συμβαίνουν στην κοριτσοπαρέα και στα φλερτ που τις περιβάλλουν όσο και όσα επισυμβαίνουν στην πολιτική ζωή της δικτατοροκρατούμενης Ελλάδας.

Στόχος τους είναι η σεξουαλική απελευθέρωση από τα δεσμά της παρθενίας αλλά και η είσοδος σε μια Σχολή· μέσα σ’ αυτό το αντικειμενικό πλαίσιο σιγοβράζουν καημοί και ανασφάλειες, μικροέρωτες και φιλίες, αμβλώσεις και διάβασμα, αγωνίες και χαρές.

metaixmio damianidi dyo kalokairia

Τα αγόρια και τα κορίτσια των δύο μυθιστορημάτων, που κινούνται στην ίδια πόλη και στο ίδιο ιστορικό συγκείμενο, δεν συναντιούνται στον χώρο και τον χρόνο, αλλά συναντιούνται ακούσια στον κοινό παρονομαστή της ενηλικίωσης. Κι οι δύο ομάδες λόγω ηλικίας έχουν κάποια ερεθίσματα από την οικογένεια ή τις παρέες για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση τις παραμονές του Πολυτεχνείου, αλλά ουσιαστικά ακολουθούν τις ατομικές (και ατομικιστικές) τους πορείες, με προσωπικούς στόχους, καθώς το μέλλον (μαζί με το φλέγον ατομικό παρόν) βρίσκεται σε προτεραιότητα μέσα στον ορίζοντά τους.

Τα αγόρια επιζητούν την αναγνώριση –με έναν από την ροκ μπάντα να παρακάμπτει τη φιλία προς όφελος της σταδιοδρομίας του–, τη σεξουαλική ωρίμαση, τη σταδιακή βίωση των πολιτικοκοινωνικών κραδασμών, που έρχονται χωρίς οι ίδιοι να είναι συνειδητοποιημένοι, αλλά ψηλαφητά επιχειρούν να συντονιστούν με την εποχή, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τα κορίτσια κύριος στόχος είναι η ελευθερία, καθώς η πατριαρχική κοινωνία κι η καταπιεστική χούντα είναι πιο αυστηρές με αυτά, κι επιδιώκουν να την κατακτήσουν τόσο με την είσοδο σε μια Σχολή που θα τις απελευθερώσει από το σχολείο, το σπίτι και τους στενούς ορίζοντες, όσο και με τη διάβαση του κατωφλιού που λέγεται ερωτική πράξη, ώστε να περάσουν από την παιδικότητα στην ενηλικίωση.

Κι οι δύο παρέες δεν έχουν βαθιά πολιτική συνείδηση: τα αγόρια του Γιάννη Μπασκόζου ελάχιστα, ενώ κάποια κορίτσια από το βιβλίο της Άννας Δαμιανίδη φαίνονται πιο ενήμερα.

Κι οι δύο παρέες δεν έχουν βαθιά πολιτική συνείδηση: τα αγόρια του Γιάννη Μπασκόζου ελάχιστα, ενώ κάποια κορίτσια από το βιβλίο της Άννας Δαμιανίδη φαίνονται πιο ενήμερα. Ο Νούλης λ.χ., λίγο από νεανικό αναβρασμό, λίγο από περιέργεια, θέλει να πάει στο Πολυτεχνείο, αλλά δεν τα καταφέρνει, με αποτέλεσμα να μη ζήσει τις κρίσιμες μέρες, αναπνέοντας μόνο τις αναθυμιάσεις των πολιτικών εκρήξεων. Είναι το πρότυπο της αποτυχίας μιας μερίδας αυτής της γενιάς που δεν μπόρεσε να πετύχει ούτε ατομικά ούτε πολύ περισσότερο κοινωνικά (με αυτό το κριτήριο συνομιλεί με το Λάδι σε καμβά (2022) του Αλέξη Πανσέληνου). Τα κορίτσια, από την άλλη, εισπράττουν από διάφορες πηγές την πολιτική αύρα, και μόλις στο τέλος ανακαλύπτουν ότι συμβίωναν, ερωτοτροπούσαν και διαλέγονταν με άνδρες που είχαν ενεργή αντιδικτατορική δράση.

Και οι δύο συγγραφείς υποβάλλουν την αίσθηση ότι ζούμε την Ιστορία, αλλά δεν είμαστε όλοι ενεργοί τελεστές, αφού τις περισσότερες φορές ο ατομικός βίος ενσκήπτει γεμάτος με τις δικές του έγνοιες και δεν μας αφήνει να ξεχυθούμε στην κοινωνική και πολιτική κονίστρα. Αυτό δεν εκφράζεται ως μομφή, αλλά πιο πολύ ως φυσικός νόμος της Ιστορίας, καθώς οι ορίζοντες του καθενός φτάνουν μέχρι τη φιλία, το σεξ, τις σπουδές, αλλά όχι κατ’ ανάγκη στην πολιτική ενεργοποίηση. Παρ’ όλα αυτά, τα γεγονότα περνάνε δίπλα μας και, είτε το θέλουμε είτε όχι, κολυμπάμε στα απόνερά τους.


* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Πυθαγόρας» (εκδ. Καστανιώτη).

 politeia deite to vivlio 250X102 ARISTERA 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αναφιλητά» του Γιώργου Δούλου (κριτική) – Η λογοτεχνία των ανοιχτών τραυμάτων

«Αναφιλητά» του Γιώργου Δούλου (κριτική) – Η λογοτεχνία των ανοιχτών τραυμάτων

Για το πεζογράφημα του Γιώργου Δούλου «Αναφιλητά» (εκδ. Έρμα). 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου 

Υπάρχει μια παγίδα στη βιωματική γραφή: η πεποίθηση ότι η εξομολόγηση αρκεί από μόνη της για να γίνει λογοτεχνία. Τα ...

«Αλεξάνδρεια: Της μνήμης και του μύθου» (κριτική) – Επιστρέφοντας σε μια πόλη χαμένη στον χρόνο

«Αλεξάνδρεια: Της μνήμης και του μύθου» (κριτική) – Επιστρέφοντας σε μια πόλη χαμένη στον χρόνο

Για τον συλλογικό τόμο «Αλεξάνδρεια: Της μνήμης και του μύθου» (επιμ. Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, εκδ. Ελληνοεκδοτική). Εικόνα: Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, που συμμετέχει στο βιβλίο με το κείμενό της «Ένα ψυχογράφημα "καταστρώματος" της ζωής μου», με τους γονείς της στην Αλεξάνδρεια.

Γρά...

«Το φύλλο, το πηγάδι, τ’ αγγέλιασμα» του Βασίλη Βασιλικού (κριτική) – Η κορυφαία τριλογία του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα

«Το φύλλο, το πηγάδι, τ’ αγγέλιασμα» του Βασίλη Βασιλικού (κριτική) – Η κορυφαία τριλογία του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα

Για την τριλογία νουβελών του Βασίλη Βασιλικού «Το φύλλο, το πηγάδι, τ’ αγγέλιασμα» (εκδ. Κέδρος) που επανεκδόθηκε φέτος. © Αρχείο ΕΡΤ

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Ορφέας» του Μοντεβέρντι στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο «Ορφέας» του Μοντεβέρντι στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η όπερα του Κλαούντιο Μοντεβέρντι «Ορφέας», σε μουσική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Τερζάκη και σκηνοθεσία του Ουίλλιαμ Κέντριτζ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ του Γκλάιντμπορν και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, από τις 30 Οκτωβρίου και για ...

Λογοτεχνία, κλασικές σπουδές, αλγόριθμοι: Τρία νέα βιβλία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Λογοτεχνία, κλασικές σπουδές, αλγόριθμοι: Τρία νέα βιβλία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Λογοτεχνία, κλασικές σπουδές, αλγόριθμοι: τρία βιβλία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης που μόλις κυκλοφόρησαν. Εικόνα: Ο Κοσμάς Πολίτης. 

Επιμέλεια: Book Press

Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα της Γενιάς του '30 και δύο επισ...

Αν Κάρσον: «Ξεκίνα από τη μέση. Είναι ο μόνος κανόνας που έχω»

Αν Κάρσον: «Ξεκίνα από τη μέση. Είναι ο μόνος κανόνας που έχω»

Η Αν Κάρσον ζει μόνιμα στο Ρέικιαβικ με τον σύζυγό της, Ρόμπερτ Κάρι. Εκεί δέχθηκε το τηλεφώνημα της Σουηδικής Ακαδημίας και ενημερώθηκε για την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Λίγο αργότερα έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μιλώντας με εκπρόσωπο της επιτροπής του βραβείου. Να τι απάντησε στις σύντομες ερωτήσεις που τη...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 βιβλία για τη γοητεία των αριθμών, της βαρύτητας και των ασπρόμαυρων τετραγώνων

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 βιβλία για τη γοητεία των αριθμών, της βαρύτητας και των ασπρόμαυρων τετραγώνων

Βιβλία για τα μαθηματικά, το σκάκι, τη… βαρύτητα, που παρουσιάζουν τη σύνθετη σκέψη με απλό τρόπο και συχνά μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας. Εικόνα: Ο Ντάνι Ρενς. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ