proxenio ths annas

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σωτήρη Δημητρίου «Μια Μαρίνα Τζάφου» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Στιγμιότυπο από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Προξενιό της Άννας». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Σωτήρης Δημητρίου στη μεγάλη συλλογή διηγημάτων του Μια Μαρίνα Τζάφου (εκδ. Πατάκη), αυτή τη φορά με ματιά τελεσίδικα φιλάνθρωπη, αφουγκράζεται το σχέδιο ζωής του ανθρώπου ως ουδέποτε πραγματούμενο. Μοιάζει, αυτή η θελκτική Μαρίνα Τζάφου, με ολογραφία που προβάλλεται σ’ ένα χαρμόσυνο μέλλον, στις αναγνωστικές επιδόσεις των επερχόμενων γενεών («Ο φλοιός της γης»).

Ο Γιώτης Χρίστος, ο μοναδικός άκληρος της συλλογής, αναγορεύεται σε ήρωα («Το αίμα της γέννας»). Το ίδιο και η κανιβαλική θαυμάστρια του συγγραφέα στο «Αίμα στον καρχαρία». Η επανεπίσκεψη των κειμένων και η τελειομανία, του παρατηρητή και του κειμενογράφου, παραμένουν κύρια γνωρίσματα της συγγραφικής συνείδησης του Σωτήρη Δημητρίου.

Εκφραστική αρτιότητα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκφραστικής αρτιότητας, «η επαφή των σωματικών εκροών με το νερό», στα «Βλαχάκια». Ο Δημητρίου υιοθετεί μιαν αφηγηματική γραμμή που «περνά» από διήγημα σε διήγημα («Η δίοπος» και «Η Λευκίμμη πάνω στα κύματα»), απευθύνοντας τη σωματική του γλώσσα στον επαρκή αναγνώστη. Μια νοερή αφηγηματική γραμμή που περνά από συλλογή σε συλλογή («Προσφυγάκια ΙΙΙ» και «Απόσβεση», που παραπέμπει στο παλαιότερο διήγημα «Συμψηφισμός).

Οι ιστορίες του είναι παραπληρωματικές: μπαρμπούνια, λιθρίνια, πέρκες και μουρμούρες, όλα ένα «παγανέλι» σύντομων αφηγήσεων που προσφέρεται αφειδώς προς αισθητικήν απόλαυσιν του αναγνώστη. Άραγε για τον συγγραφέα οι ηθικοί νόμοι να απαρτίζουν μια δεοντολογία αενάως παραβιαζόμενη, ή μήπως υπάρχει ένας άδηλος παράγοντας που λειτουργεί υποδορίως, ένας παράγοντας που καθαγιάζει την κάθε μεμονωμένη περίπτωση έκκεντρης προσωπικότητας; Να είναι κάποιος άγραφος, κάποιος παραγεγραμμένος «νόμος εκτοπισμού»;

Να είναι οι τελευταίο καρποί της λαϊκής αγοράς ως μίσθωμα μιας γριάς πόρνης που πεθαίνει και κανείς δεν την ψάχνει; Να είναι ο φόνος ως φυσική εκδήλωση της φθονερής προσωπικότητας που, παρά το γεγονός ότι «καλανθριωπιέται» («Το γιώτα και το ήτα»), εντέλει παραμένει ρέστος, με ένα τεράστιο έλλειμμα προσοχής και συμπάθειας; («Ανεπίστροφη συμπάθεια»). Να είναι το αιμομεικτικό «χάος της ζωώδους υπάρξεως» («Ο τρίτος πρώτος εξάδελφος») ή το σπαρακτικό κλάμα του αδικημένου Λεωνίδα στο τέλος της «Παιδοφιλίας» (αυτό που ο Χειμωνάς χαρακτήρισε «γοερό θρήνο»);

Κατά πάσαν πιθανότητα πρόκειται για το ψυχικό βίωμα κάθε «ταξιδευόμενου», κάθε ξεσπιτωμένου. Όπως και να ’χει, το σπίτι, ο τόπος ταυτίζεται με τη μητρότητα και τη μητρική-υϊκή σχέση, που επανεπενδύεται με τη σκόπιμη επανάληψη του ονόματος «Μαρίνα», τόσο στο διήγημα «Καραϊβική», όσο και στο διήγημα «Μια Μαρίνα Τζάφου»:

«Δεν ήταν πια αυτός ο τόπος του γιατί δεν ζούσε η μάνα του. Τότε, την πρώτη φορά της αστάθειας, την έβλεπε στον κήπο της ξυπόλυτη και ένιωθε πως ο άξονας της γης ήταν εκεί, ακλόνητος. Τώρα δεν μυρώνει την πόλη η παρουσία της».

Η ευταξία της κοινωνικά αποδεκτής πραγματικότητας διαλύεται για μιαν ακόμη φορά, αυτό είναι βέβαιο. Και ο αρμόδιος να τη διασαλεύσει είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ο πιο απροσπέλαστος, ο πιο σιωπηρός, ο ελάχιστα αντιληπτός άνθρωπος της διπλανής οικοδομής, του διπλανού χωραφιού.

Η ευταξία της κοινωνικά αποδεκτής πραγματικότητας διαλύεται για μιαν ακόμη φορά, αυτό είναι βέβαιο. Και ο αρμόδιος να τη διασαλεύσει είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ο πιο απροσπέλαστος, ο πιο σιωπηρός, ο ελάχιστα αντιληπτός άνθρωπος της διπλανής οικοδομής, του διπλανού χωραφιού.

Ποικίλα έντονα συναισθήματα φέρνουν τον αναγνώστη στην καρδιά της νοσηρότητας, που έτσι κι αλλιώς συνιστά γνώρισμα και της δικής του ζωής: προκαλεί έντονη αίσθηση ενοχής το διήγημα «Νάξος» με την έντονη απέχθεια προς τη γριά μάνα, εγείρει συμπάθεια η εξομολόγηση του γιου στις «Σκοτεινές αλληλουχίες», παράγει διέγερση που προκαλεί το έντονα διερευνητικό βλέμμα της ηρωίδας στο «Μια αθώα γυναίκα» και ανακινεί τρόμο το «Λίπωμα», ενώ εντυπωσιάζει η συγκάλυψη της αναπηρίας στον «Νάρθηκα».

Στο διήγημα «Η κοπέλα» η Αλέξω (πρόσωπο μητρικό κομιζόμενο απ’ τον «Ουρανό απ’ άλλους τόπους») στοιχειώνει τον συγγραφέα αναζητώντας επίμονα το alter ego της νιότης της στους δαιδάλους μιας συγκεχυμένης μνήμης: «Χλωμή, λεμόνι, μια αχαμνή, νέα γυναίκα, αμίλητη και κατηφής» – αυτό είναι το νεανικό της ίνδαλμα, αισθητοποιούμενο στο διάσελο των ορέων και στην αχλύ της Κέρκυρας από απέναντι.

Εντυπωσιακές φράσεις και προφορηκότητα

Οι «εντυπωτικές φράσεις» (έκφραση της Μάρης Θεοδοσοπούλου) μαζί με την έντονη προφορικότητα στοιχειοθετούν το δραματικό πλαίσιο των ιστοριών: ο εσωτερικός μονόλογος της απόδρασης, η προσέγγιση που ποτέ δεν πραγματώθηκε αλλά παρέμεινε προεφηβική αίσθηση (στο καβαφικού ύφους διήγημα «Ένα βήμα πριν») ή μετεπενδύθηκε σ’ έναν μισοξεχασμένο εξωτικό τόπο («Καραϊβική»), η ψυχαναλυτική απώθηση του κριτικού βλέμματος των μελών της οικογενείας («Χανζαπλάστ»), η μη εκπεφρασμένη σεξουαλικότητα που ολίσθησε σε διαστροφική οφθαλμολαγνία («Ποριά»).

Οι «εντυπωτικές φράσεις» (έκφραση της Μάρης Θεοδοσοπούλου) μαζί με την έντονη προφορικότητα στοιχειοθετούν το δραματικό πλαίσιο των ιστοριών.

Επίσης, το βίωμα της πόλης που μετά τον θάνατο της μάνας μετατρέπεται σε αντικείμενο νομής («νέα πρόσωπα, σχεδόν αντιπαθή τα περισσότερα, (την πόλη) τη νέμονταν», «Η γούβα κι ο ωκεανός»), η ψυχωσική προσφυγή στη γλυκύτητα και την παρηγοριά ενός Χριστού του παλαιού ημερολογίου, η παρηγορητική φαντασίωση της ταυτότητας ενός άλλου – η λοξή οπτική του «Ζαγοριανάκου» που υποδύεται ο ηπειρώτης ήρωας στις ψυχικές του «καταδύσεις» παραπέμπει στον Θεοφιλογιαννάκο της Χούντας, ιδίως αν συνδυαστεί με το επώνυμο «Ιωαννίδης» που υπάρχει στο διήγημα: πιθανόν αυτή η τρέλα να είναι μια αλληγορία της πιο τραυματικής πολιτικής περιόδου του τόπου.

Απώλειες

Ατελείωτη σειρά από απώλειες οδηγεί απαρεγκλίτως στον σπαραγμό που εκφράζει ο Σωτήρης Δημητρίου για τον «τράνζιτο» χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής και του οικοδομικού ύφους της μεγαλούπολης ή της αισθητικής ταυτότητας της επαρχιακής κωμόπολης («Δοχεία ζωής» – «Σινέ Όασις, σινέ Θύαμις»), που είναι μη-αποδεκτός και οδηγεί στο μονοπάτι της παρέκκλισης: γι’ αυτό η απώλεια του γνωστού από την επικαιρότητα «Άλεξ» δημιουργεί στο μυαλό της μάνας μιαν ακόμη ταύτιση και απολήγει σε ματαίωση και σε μια σειρά από ανεπίδοτα τηλεφωνήματα.

Εξ ού και η ανορθόλογη μεταστροφή του άλλοτε ορθολογιστή δικηγόρου σε ψεκασμένο συνωμοσιολόγο στο διήγημα «Η γαλαρία». Απώλεια της αίσθησης της χρονικότητας, άσκοπη περιπλάνηση και επισφαλής διανοητική ισορροπία, εγκλεισμοί, αυτοκτονίες και συμπιεσμένο ερωτικό φορτίο, μια που όλοι στο ψηφιδωτό του νεοελληνικού τοπίου είναι εκριζωμένοι, εκτοπισμένοι, παράταιροι και λαθραίοι.

Ανθρώπινη κωμωδία

patakis dhmhtriou mia marina tzafou

Στις προσωπογραφίες όλων των πρωταγωνιστών του, ο μεγάλος μας διηγηματογράφος εναποθέτει την ελπίδα του για αναγόρευσή τους σε μάρτυρες της ανθρώπινης κωμωδίας. Είναι σαρκαστική από τη φύση της αυτή η λογοτεχνία, που ανασύρει από το κοινωνικό γίγνεσθαι το απείκασμα των αντιφάσεών του. Είναι ανατρεπτική, δε, διότι το πορτρέτο των ηρώων το τόσο αντιφατικό και αποτρόπαιο γίνεται, με μαγικό τρόπο, οικείο και προσβατό.

Επί συνόλω, οι φάσεις της ανθρώπινης ζωής (της σφριγηλής νεότητας, της ωχρής μεσηλικιότητας και του εφθαρμένου γήρατος) δεν είναι περίοδοι σταδιακής κατρακύλας προς τον αφανισμό, αλλ’ εξαρχής φέρουν τα γνωρίσματα γνησιότητας που φέρει κάθε αποσυντιθέμενο υλικό.

Πραγματισμός τεκμηριωμένος στην παρατήρηση των πιο περιθωριακών περιπτώσεων ανθρώπων; Όχι, βέβαια. Κατανόηση, μοίρασμα αφηγήσεων υπό την ιδιότητα του ευαίσθητου καταγραφέα, αναδίπλωση προς αποφυγήν του φθόνου και της μικρότητας, ειλικρινής εκμυστήρευση μιας ανομολόγητης ομοιότητας. Τέλος –το κυριότερο–, ευσπλαχνική ταύτιση με τις περιπτώσεις ανθρώπων που κατ’ ουσίαν συνιστούν πιθανές πτυχές των ψυχοσυνθέσεων καθενός από εμάς.

Είναι η ιδιαιτερότητά τους πράγματι μια ιδιαιτερότητα που τους υποτάσσει σε θεϊκά προτάγματα; Είναι οι ήρωές του χαμένοι από χέρι; Και γιατί να μην συμφωνήσω με τον Παντελή Μπουκάλα (Η Καθημερινή, 26-1-1999), πως οι ήρωές του κατά βάθος είναι ελεύθεροι;


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αρκτικός» της Ιωάννας Ντούμπρου – Ο Ορφέας στον παγωμένο Άδη

«Αρκτικός» της Ιωάννας Ντούμπρου – Ο Ορφέας στον παγωμένο Άδη

Για το μυθιστόρημα της Ιωάννας Ντούμπρου «Αρκτικός» (εκδ. Πατάκη)

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Αν δει κανείς αυτό το δεύτερο μυθιστόρημα της Ιωάννας Ντούμπρου συγκριτικά με το πρώτο, θα ανακαλύψει πόσο διαφορετικά είναι...

«Εκείνοι που δεν έφυγαν» της Αταλάντης Ευριπίδου – Ταξίδια σε κόσμους αλλότριους, παράξενους, τρομακτικούς

«Εκείνοι που δεν έφυγαν» της Αταλάντης Ευριπίδου – Ταξίδια σε κόσμους αλλότριους, παράξενους, τρομακτικούς

Για τη συλλογή διηγημάτων της Αταλάντης Ευριπίδου «Εκείνοι που δεν έφυγαν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. 

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Από την παιδική μας ηλικία έχουμε έρθει σε επαφή με τον κόσμο των παραμυθιών, όπου τίποτα δεν είναι απίσ...

«Το κερί του Καρτέσιου» του Αχιλλέα Κυριακίδη (κριτική) – πέραν του ίλιγγου της γλώσσας ή του θάλπους της μυθοπλασίας

«Το κερί του Καρτέσιου» του Αχιλλέα Κυριακίδη (κριτική) – πέραν του ίλιγγου της γλώσσας ή του θάλπους της μυθοπλασίας

Για τη συλλογή διηγημάτων του Αχιλλέα Κυριακίδη «Το κερί του Καρτέσιου» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης υπήρξε Μπορχικός πριν καν εισέλθει στον θαυμαστό λαβύρινθο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Μπορ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Αρκτικός» της Ιωάννας Ντούμπρου – Ο Ορφέας στον παγωμένο Άδη

«Αρκτικός» της Ιωάννας Ντούμπρου – Ο Ορφέας στον παγωμένο Άδη

Για το μυθιστόρημα της Ιωάννας Ντούμπρου «Αρκτικός» (εκδ. Πατάκη)

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Αν δει κανείς αυτό το δεύτερο μυθιστόρημα της Ιωάννας Ντούμπρου συγκριτικά με το πρώτο, θα ανακαλύψει πόσο διαφορετικά είναι...

Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη: «Πολιτιστική Μεταπολίτευση – Ιδεολογία, λογοτεχνία, κοινωνική ζωή»

Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη: «Πολιτιστική Μεταπολίτευση – Ιδεολογία, λογοτεχνία, κοινωνική ζωή»

«Πολιτιστική Μεταπολίτευση, Ιδεολογία, λογοτεχνία, κοινωνική ζωή» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθει τους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΚΠΙΣΝ), την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από εκδήλωση στο ίδιο πλαίσιο. 

Επιμέλεια: Book Pre...

«Το σύγχρονο θέατρο του πραγματικού» της Ζωής Βερβεροπούλου – Αληθινές ιστορίες, θέατρο-ντοκουμέντο, ερευνητικές δραματουργίες του 21ου αιώνα

«Το σύγχρονο θέατρο του πραγματικού» της Ζωής Βερβεροπούλου – Αληθινές ιστορίες, θέατρο-ντοκουμέντο, ερευνητικές δραματουργίες του 21ου αιώνα

Για το βιβλίο «Το σύγχρονο θέατρο του πραγματικού – Από τις αληθινές ιστορίες στο θέατρο-ντοκουμέντο και στις ερευνητικές δραματουργίες του 21ου αιώνα» της Ζωής Βερβεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την παράσταση του Ρομέο Καστελλούτσι «Η δημοκρατία στην Α...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντρζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογραφία να κατέχει όπως κάθε χρόνο τη μερίδα του λέοντος.

Γράφουν οι Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος*

...
Ιστορία, κοινωνία, πρόσωπα: 65 βιβλία του 2024 που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας

Ιστορία, κοινωνία, πρόσωπα: 65 βιβλία του 2024 που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας

Εξήντα πέντε δοκίμια αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας, κοινωνιολογίας, φιλοσοφίας, πολιτισμικών σπουδών, γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων, αλλά και βιογραφίες και απομνημονεύματα, επιλεγμένα από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του 2024.

Γράφει ο Γιώργος ...

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

Τα «ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms) έχουν πλέον διακριτή παρουσία στην ελληνική εκδοτική παραγωγή και πολύ εντονότερη στην παγκόσμια. Τι τα διακρίνει, πού απευθύνονται και για τι μιλάει ένα επιτυχημένο rom-com; Επιλέξαμε 15 ρομαντικά μυθιστορήματα που ξεχώρισαν το 2024.

Γράφει η Φανή Χατζή ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Νοεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 30 βιβλία που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν (δοκίμια, μελέτες, έρευνες)

Μια επιλογή από δοκίμια, μελέτες και έρευνες, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα και ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και τη θεματική πρωτοτυπ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ