proxenio ths annas

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σωτήρη Δημητρίου «Μια Μαρίνα Τζάφου» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: Στιγμιότυπο από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Προξενιό της Άννας». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Σωτήρης Δημητρίου στη μεγάλη συλλογή διηγημάτων του Μια Μαρίνα Τζάφου (εκδ. Πατάκη), αυτή τη φορά με ματιά τελεσίδικα φιλάνθρωπη, αφουγκράζεται το σχέδιο ζωής του ανθρώπου ως ουδέποτε πραγματούμενο. Μοιάζει, αυτή η θελκτική Μαρίνα Τζάφου, με ολογραφία που προβάλλεται σ’ ένα χαρμόσυνο μέλλον, στις αναγνωστικές επιδόσεις των επερχόμενων γενεών («Ο φλοιός της γης»).

Ο Γιώτης Χρίστος, ο μοναδικός άκληρος της συλλογής, αναγορεύεται σε ήρωα («Το αίμα της γέννας»). Το ίδιο και η κανιβαλική θαυμάστρια του συγγραφέα στο «Αίμα στον καρχαρία». Η επανεπίσκεψη των κειμένων και η τελειομανία, του παρατηρητή και του κειμενογράφου, παραμένουν κύρια γνωρίσματα της συγγραφικής συνείδησης του Σωτήρη Δημητρίου.

Εκφραστική αρτιότητα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκφραστικής αρτιότητας, «η επαφή των σωματικών εκροών με το νερό», στα «Βλαχάκια». Ο Δημητρίου υιοθετεί μιαν αφηγηματική γραμμή που «περνά» από διήγημα σε διήγημα («Η δίοπος» και «Η Λευκίμμη πάνω στα κύματα»), απευθύνοντας τη σωματική του γλώσσα στον επαρκή αναγνώστη. Μια νοερή αφηγηματική γραμμή που περνά από συλλογή σε συλλογή («Προσφυγάκια ΙΙΙ» και «Απόσβεση», που παραπέμπει στο παλαιότερο διήγημα «Συμψηφισμός).

Οι ιστορίες του είναι παραπληρωματικές: μπαρμπούνια, λιθρίνια, πέρκες και μουρμούρες, όλα ένα «παγανέλι» σύντομων αφηγήσεων που προσφέρεται αφειδώς προς αισθητικήν απόλαυσιν του αναγνώστη. Άραγε για τον συγγραφέα οι ηθικοί νόμοι να απαρτίζουν μια δεοντολογία αενάως παραβιαζόμενη, ή μήπως υπάρχει ένας άδηλος παράγοντας που λειτουργεί υποδορίως, ένας παράγοντας που καθαγιάζει την κάθε μεμονωμένη περίπτωση έκκεντρης προσωπικότητας; Να είναι κάποιος άγραφος, κάποιος παραγεγραμμένος «νόμος εκτοπισμού»;

Να είναι οι τελευταίο καρποί της λαϊκής αγοράς ως μίσθωμα μιας γριάς πόρνης που πεθαίνει και κανείς δεν την ψάχνει; Να είναι ο φόνος ως φυσική εκδήλωση της φθονερής προσωπικότητας που, παρά το γεγονός ότι «καλανθριωπιέται» («Το γιώτα και το ήτα»), εντέλει παραμένει ρέστος, με ένα τεράστιο έλλειμμα προσοχής και συμπάθειας; («Ανεπίστροφη συμπάθεια»). Να είναι το αιμομεικτικό «χάος της ζωώδους υπάρξεως» («Ο τρίτος πρώτος εξάδελφος») ή το σπαρακτικό κλάμα του αδικημένου Λεωνίδα στο τέλος της «Παιδοφιλίας» (αυτό που ο Χειμωνάς χαρακτήρισε «γοερό θρήνο»);

Κατά πάσαν πιθανότητα πρόκειται για το ψυχικό βίωμα κάθε «ταξιδευόμενου», κάθε ξεσπιτωμένου. Όπως και να ’χει, το σπίτι, ο τόπος ταυτίζεται με τη μητρότητα και τη μητρική-υϊκή σχέση, που επανεπενδύεται με τη σκόπιμη επανάληψη του ονόματος «Μαρίνα», τόσο στο διήγημα «Καραϊβική», όσο και στο διήγημα «Μια Μαρίνα Τζάφου»:

«Δεν ήταν πια αυτός ο τόπος του γιατί δεν ζούσε η μάνα του. Τότε, την πρώτη φορά της αστάθειας, την έβλεπε στον κήπο της ξυπόλυτη και ένιωθε πως ο άξονας της γης ήταν εκεί, ακλόνητος. Τώρα δεν μυρώνει την πόλη η παρουσία της».

Η ευταξία της κοινωνικά αποδεκτής πραγματικότητας διαλύεται για μιαν ακόμη φορά, αυτό είναι βέβαιο. Και ο αρμόδιος να τη διασαλεύσει είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ο πιο απροσπέλαστος, ο πιο σιωπηρός, ο ελάχιστα αντιληπτός άνθρωπος της διπλανής οικοδομής, του διπλανού χωραφιού.

Η ευταξία της κοινωνικά αποδεκτής πραγματικότητας διαλύεται για μιαν ακόμη φορά, αυτό είναι βέβαιο. Και ο αρμόδιος να τη διασαλεύσει είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ο πιο απροσπέλαστος, ο πιο σιωπηρός, ο ελάχιστα αντιληπτός άνθρωπος της διπλανής οικοδομής, του διπλανού χωραφιού.

Ποικίλα έντονα συναισθήματα φέρνουν τον αναγνώστη στην καρδιά της νοσηρότητας, που έτσι κι αλλιώς συνιστά γνώρισμα και της δικής του ζωής: προκαλεί έντονη αίσθηση ενοχής το διήγημα «Νάξος» με την έντονη απέχθεια προς τη γριά μάνα, εγείρει συμπάθεια η εξομολόγηση του γιου στις «Σκοτεινές αλληλουχίες», παράγει διέγερση που προκαλεί το έντονα διερευνητικό βλέμμα της ηρωίδας στο «Μια αθώα γυναίκα» και ανακινεί τρόμο το «Λίπωμα», ενώ εντυπωσιάζει η συγκάλυψη της αναπηρίας στον «Νάρθηκα».

Στο διήγημα «Η κοπέλα» η Αλέξω (πρόσωπο μητρικό κομιζόμενο απ’ τον «Ουρανό απ’ άλλους τόπους») στοιχειώνει τον συγγραφέα αναζητώντας επίμονα το alter ego της νιότης της στους δαιδάλους μιας συγκεχυμένης μνήμης: «Χλωμή, λεμόνι, μια αχαμνή, νέα γυναίκα, αμίλητη και κατηφής» – αυτό είναι το νεανικό της ίνδαλμα, αισθητοποιούμενο στο διάσελο των ορέων και στην αχλύ της Κέρκυρας από απέναντι.

Εντυπωσιακές φράσεις και προφορηκότητα

Οι «εντυπωτικές φράσεις» (έκφραση της Μάρης Θεοδοσοπούλου) μαζί με την έντονη προφορικότητα στοιχειοθετούν το δραματικό πλαίσιο των ιστοριών: ο εσωτερικός μονόλογος της απόδρασης, η προσέγγιση που ποτέ δεν πραγματώθηκε αλλά παρέμεινε προεφηβική αίσθηση (στο καβαφικού ύφους διήγημα «Ένα βήμα πριν») ή μετεπενδύθηκε σ’ έναν μισοξεχασμένο εξωτικό τόπο («Καραϊβική»), η ψυχαναλυτική απώθηση του κριτικού βλέμματος των μελών της οικογενείας («Χανζαπλάστ»), η μη εκπεφρασμένη σεξουαλικότητα που ολίσθησε σε διαστροφική οφθαλμολαγνία («Ποριά»).

Οι «εντυπωτικές φράσεις» (έκφραση της Μάρης Θεοδοσοπούλου) μαζί με την έντονη προφορικότητα στοιχειοθετούν το δραματικό πλαίσιο των ιστοριών.

Επίσης, το βίωμα της πόλης που μετά τον θάνατο της μάνας μετατρέπεται σε αντικείμενο νομής («νέα πρόσωπα, σχεδόν αντιπαθή τα περισσότερα, (την πόλη) τη νέμονταν», «Η γούβα κι ο ωκεανός»), η ψυχωσική προσφυγή στη γλυκύτητα και την παρηγοριά ενός Χριστού του παλαιού ημερολογίου, η παρηγορητική φαντασίωση της ταυτότητας ενός άλλου – η λοξή οπτική του «Ζαγοριανάκου» που υποδύεται ο ηπειρώτης ήρωας στις ψυχικές του «καταδύσεις» παραπέμπει στον Θεοφιλογιαννάκο της Χούντας, ιδίως αν συνδυαστεί με το επώνυμο «Ιωαννίδης» που υπάρχει στο διήγημα: πιθανόν αυτή η τρέλα να είναι μια αλληγορία της πιο τραυματικής πολιτικής περιόδου του τόπου.

Απώλειες

Ατελείωτη σειρά από απώλειες οδηγεί απαρεγκλίτως στον σπαραγμό που εκφράζει ο Σωτήρης Δημητρίου για τον «τράνζιτο» χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής και του οικοδομικού ύφους της μεγαλούπολης ή της αισθητικής ταυτότητας της επαρχιακής κωμόπολης («Δοχεία ζωής» – «Σινέ Όασις, σινέ Θύαμις»), που είναι μη-αποδεκτός και οδηγεί στο μονοπάτι της παρέκκλισης: γι’ αυτό η απώλεια του γνωστού από την επικαιρότητα «Άλεξ» δημιουργεί στο μυαλό της μάνας μιαν ακόμη ταύτιση και απολήγει σε ματαίωση και σε μια σειρά από ανεπίδοτα τηλεφωνήματα.

Εξ ού και η ανορθόλογη μεταστροφή του άλλοτε ορθολογιστή δικηγόρου σε ψεκασμένο συνωμοσιολόγο στο διήγημα «Η γαλαρία». Απώλεια της αίσθησης της χρονικότητας, άσκοπη περιπλάνηση και επισφαλής διανοητική ισορροπία, εγκλεισμοί, αυτοκτονίες και συμπιεσμένο ερωτικό φορτίο, μια που όλοι στο ψηφιδωτό του νεοελληνικού τοπίου είναι εκριζωμένοι, εκτοπισμένοι, παράταιροι και λαθραίοι.

Ανθρώπινη κωμωδία

patakis dhmhtriou mia marina tzafou

Στις προσωπογραφίες όλων των πρωταγωνιστών του, ο μεγάλος μας διηγηματογράφος εναποθέτει την ελπίδα του για αναγόρευσή τους σε μάρτυρες της ανθρώπινης κωμωδίας. Είναι σαρκαστική από τη φύση της αυτή η λογοτεχνία, που ανασύρει από το κοινωνικό γίγνεσθαι το απείκασμα των αντιφάσεών του. Είναι ανατρεπτική, δε, διότι το πορτρέτο των ηρώων το τόσο αντιφατικό και αποτρόπαιο γίνεται, με μαγικό τρόπο, οικείο και προσβατό.

Επί συνόλω, οι φάσεις της ανθρώπινης ζωής (της σφριγηλής νεότητας, της ωχρής μεσηλικιότητας και του εφθαρμένου γήρατος) δεν είναι περίοδοι σταδιακής κατρακύλας προς τον αφανισμό, αλλ’ εξαρχής φέρουν τα γνωρίσματα γνησιότητας που φέρει κάθε αποσυντιθέμενο υλικό.

Πραγματισμός τεκμηριωμένος στην παρατήρηση των πιο περιθωριακών περιπτώσεων ανθρώπων; Όχι, βέβαια. Κατανόηση, μοίρασμα αφηγήσεων υπό την ιδιότητα του ευαίσθητου καταγραφέα, αναδίπλωση προς αποφυγήν του φθόνου και της μικρότητας, ειλικρινής εκμυστήρευση μιας ανομολόγητης ομοιότητας. Τέλος –το κυριότερο–, ευσπλαχνική ταύτιση με τις περιπτώσεις ανθρώπων που κατ’ ουσίαν συνιστούν πιθανές πτυχές των ψυχοσυνθέσεων καθενός από εμάς.

Είναι η ιδιαιτερότητά τους πράγματι μια ιδιαιτερότητα που τους υποτάσσει σε θεϊκά προτάγματα; Είναι οι ήρωές του χαμένοι από χέρι; Και γιατί να μην συμφωνήσω με τον Παντελή Μπουκάλα (Η Καθημερινή, 26-1-1999), πως οι ήρωές του κατά βάθος είναι ελεύθεροι;


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πλατεία Κλαυθμώνος» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Μυστικά και ψέματα σε καιρούς σκοτεινούς

«Πλατεία Κλαυθμώνος» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Μυστικά και ψέματα σε καιρούς σκοτεινούς

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη «Πλατεία Κλαυθμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο). 

Γράφει η Άννα Αφεντουλίδου

Η ...

«Φλόρενς Μπλαντ» του Ανδρέα Νικολακόπουλου (κριτική) – Πεθαίνοντας σαν ήπειρος

«Φλόρενς Μπλαντ» του Ανδρέα Νικολακόπουλου (κριτική) – Πεθαίνοντας σαν ήπειρος

Για το μυθιστόρημα του Ανδρέα Νικολακόπουλου «Φλόρενς Μπλαντ» (εκδ. Ίκαρος). Κεντρική εικόνα: Ο πίνακας του Jean Siméon Chardin, «The Kitchen Maid» (1738), λάδι σε καμβά.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Έπειτα από δύο παρόμοιας λογικής συλλογές δ...

«Ανάληψη» του Ηλία Λ. Παπαμόσχου (κριτική) – Η αταξίδευτη μοίρα των ανθρώπων

«Ανάληψη» του Ηλία Λ. Παπαμόσχου (κριτική) – Η αταξίδευτη μοίρα των ανθρώπων

Για το μυθιστόρημα του Ηλία Λ. Παπαμόσχου «Ανάληψη» (εκδ. Πατάκη) – Για ένα πραγματικό ναυάγιο στην Καστοριά του 1929. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Θλίψη σαν κάρβουνο αναμμένο, πένθος που τυλίγει όπως η αράχνη τα σώ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά των δύο φορές Πρόεδρό της Βασίλη Βασιλικό και ανακοινώνει ότι η Ημέρα Ποίησης 2024 θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ανθρώπου που εισηγήθηκε στην UNESCO την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

...
Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Ακολουθεί επιμνημόσυνο κείμενο του Αλέξη Ζήρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, για τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένας αποχαιρετισμός στον Βασίλη Βασιλικό

Για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 ως το κλείσιμο...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ