soul food 2

Για τη συλλογή διηγημάτων του Παναγιώτη Κολέλη «Κομμένες γλώσσες» (εκδ. ΚΨΜ).

Γράφει η Φοίβη Ρίζου

Οι Κομμένες γλώσσες (εκδ. ΚΨΜ) είναι ένα καθηλωτικό ανάγνωσμα. Σημαδεύει ανεξίτηλα την ψυχή, προβληματίζει, ευαισθητοποιεί και εξοργίζει. Λειτουργεί ως ζοφερός καθρέφτης της εποχής του, στηλιτεύει τα κακώς κείμενα και απαιτεί επίμονα μια αντίδραση. Πρόκειται για μια συλλογή εννιά διηγημάτων, επίκαιρου κοινωνικού ρεαλισμού, με ποικίλα λογοτεχνικά χαρίσματα, που πετυχαίνει να αποτυπώσει αβάσταχτα παραστατικά το «τέρας» που κρύβουμε μέσα μας ως κοινωνίες και ως άνθρωποι, να απεικονίσει τη δυστοπική αλλά δυστυχώς ακραία ρεαλιστική μορφή του απάνθρωπου κόσμου μας, αυτή που συνήθως μένει αθέατη είτε γιατί αποκρύπτεται είτε γιατί εμείς συστηματικά, όταν τη συναντούμε, εθελοτυφλούμε, αδιαφορούμε, συμβιβαζόμαστε ή απέχουμε.

Ο τίτλος λειτουργεί δισυπόστατα. Από τη μία πλευρά έχει ένα χαρακτήρα συγχρονικό, είναι μια συγκεκαλυμμένη επίκριση, ένα αποτύπωμα της σύγχρονης πραγματικότητας: στον κόσμο που ζούμε είναι πασιφανώς οι γλώσσες μας κομμένες. Ακόμη κι αν γράφονται και λέγονται τόσο πολλά (ενδεικτικό παράδειγμα ο όγκος που διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) η πραγματική επικοινωνία φθίνει και εξαφανίζεται, ο λόγος γίνεται επικριτικός και πολωτικός, οι γλώσσες μας είναι κομμένες γιατί κραυγάζουν άναρθρα χωρίς ίχνος έλλογου λόγου.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο τίτλος λειτουργεί σαν πρόβλεψη, σαν μια βαθιά δυσοίωνη, αυτοεκπληρούμενη προφητεία: ο αναγνώστης που θα ταξιδέψει στον κόσμο των «Κομμένων γλωσσών», στο τέλος θα μείνει κυριολεκτικά άναυδος, μουγγός, με τη γλώσσα του κομμένη. Γιατί θα έχει κοιτάξει διαυγώς και κατάματα το «τέρας».

Τοξικές οικογένειες

Στις Κομμένες γλώσσες τοξικές οικογένειες μεγαλώνουν «άρρωστους» ενήλικες με αυταρχισμό, αδιαφορία ή ευνουχιστική υπερπροστασία, η παιδεία απομυθοποιείται και αποτυγχάνει, οι ταξικοί ανταγωνισμοί δημιουργούν απύθμενα ρήγματα στην ούτως ή άλλως σαθρή κοινωνική δομή, η ποίηση δεν έχει κανένα νόημα και όλα είναι αριθμοί. Οι παθογένειες της σύγχρονης κοινωνίας πρωταγωνιστούν ορίζοντας την πορεία της αφήγησης, παθογένειες που τρεμοπαίζουν ακατάσχετα στις παρυφές των ιστοριών, διογκώνοντας σε δυσβάσταχτο βαθμό την δυστοπική εικόνα την κοινωνίας που –δυστυχώς– αναγνωρίζουμε ως δική μας: ο κόσμος του Κολέλη –ο κόσμος μας– επιστρατεύει κάθε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων, αλλοτριώνει ψυχές και χαρακτήρες, θυσιάζει τα πάντα για τον εύκολο πλουτισμό, προτάσσει ως αξίες την ύλη και το «φαίνεσθαι», και δεν φανερώνει σχεδόν κανένα ιδανικό, καμία ανθρωπιστική ευαισθησία, ούτε καν για το θεαθήναι.

Οι Κομμένες γλώσσες ξεγυμνώνουν προκλητικά αυτό που θα μπορούσαμε να είμαστε κι αυτό που είναι οι άλλοι δίπλα μας: άνθρωποι με μοναδικό ιδανικό το συμφέρον, με επίπλαστα προσωπεία, σύνδρομα καταδίωξης και εσωτερική σύγχυση, αποστασιοποιημένοι μα έρμαια χυδαίων παθών, σε τοξικές σχέσεις συνεξάρτησης και την άρρωστη εγωπάθεια του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;». Ένας κόσμος τόσο ερεβώδης, που ζέχνει φόβο και γεννά τη βία. Αυτός ο κόσμος μοιάζει απλός μα είναι πολύ σύνθετος, γεμάτος οξύμωρα και αντιφάσεις.

Το πρώτο οξύμωρο αφορά τους ήρωες του έργου. Οι ήρωες του Κολέλη είναι ποικιλοτρόπως αντιφατικοί και παράδοξοι. Πρώτο παράδοξο, το πλήθος τους: είναι πολλοί, απρόσμενα πολλοί για μόλις εννέα διηγήματα. Δίπλα στους κεντρικούς ήρωες παρατρέχουν φίλοι, συγγενείς, γείτονες, υπάλληλοι, γνωστοί και άγνωστοι, δευτεραγωνιστές ή κομπάρσοι. Κι αν η αφηγηματική αυτή πολυκοσμία θα μπορούσε να καθησυχάζει ως κοινωνικότητα, στις «Κομμένες γλώσσες» επιβεβαιώνεται η ρήση του Ζαν-Πωλ Σαρτρ: «η κόλαση είναι οι άλλοι».

Οι απότομες αλλαγές εστίασης από πρόσωπο σε πρόσωπο σε κάποιες περιπτώσεις, οι εναλλαγές μεταξύ οπτικής γωνίας και ρυθμών αφήγησης, υπογραμμίζουν εντονότερα την αίσθηση του αποσυντονισμού που περιρρέει διαρκώς το έργο αλλά συγκαλύπτεται επιτυχώς πίσω από την άτονη αφηγηματική διάθεση.

Δεύτερο παράδοξο η ταυτότητά τους: αυτοί οι «άλλοι» μοιάζουν εν πολλοίς με ανθρώπους που γνωρίζουμε. Μοιάζουν «φυσιολογικοί» κι όμως είναι τελικά ακραίοι: ένα μικρό κλικ μετατρέπει τους καθ’ όλα αναμενόμενους αυτούς ανθρώπους σε χυδαία, εγκληματικά όντα, απάνθρωπα και απανθρωποποιημένα.

Τρίτο παράδοξο η ψυχολογία τους: είναι πρόσωπα με ασύνδετες ψυχολογικές εκφάνσεις: ανάλγητοι, αποστασιοποιημένοι, αδιάφοροι, νεκροί ήδη ψυχικά πριν ακόμη πεθάνουν ή σκοτώσουν. Κι, όμως, την επιφανειακή αυτή αναλγησία τη διαλύουν πάθη τέτοιας έντασης που σοκάρουν, χωρίς όμως να διασπούν την ψυχική τους ατονία. Παράδοξο και το συναισθηματικό αποτύπωμα των ηρώων στον αναγνώστη. Αυτούς τους ήρωες περισσότερο τους οικτίρουμε παρά τους μισούμε, γιατί νιώθουμε ότι είναι προβληματικά παράγωγα μιας κοινωνίας μέσα στην οποία μοιράζουμε από κοινού τις ζωές μας.

Το δεύτερο οξύμωρο στο έργο είναι η ίδια η γραφή και το αποτύπωμά της: η γραφή είναι στεγνά αναφορική, περιγράφει και αφηγείται χωρίς πάθη, αλλά πετυχαίνει να προκαλέσει την εμβύθιση του αναγνώστη πολύ αποτελεσματικότερα από οποιαδήποτε συναισθηματικότερη γλωσσικά προσέγγιση. Οι απότομες αλλαγές εστίασης από πρόσωπο σε πρόσωπο σε κάποιες περιπτώσεις, οι εναλλαγές μεταξύ οπτικής γωνίας και ρυθμών αφήγησης, υπογραμμίζουν εντονότερα την αίσθηση του αποσυντονισμού που περιρρέει διαρκώς το έργο αλλά συγκαλύπτεται επιτυχώς πίσω από την άτονη αφηγηματική διάθεση.

Pan kolelis photo

O Παναγιώτης Κολέλης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό του στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση· ωστόσο, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και αρθρογραφεί σταθερά σχετικά με το βιβλίο, το θέατρο και την πολιτική. Οι «Κομμένες γλώσσες» είναι το τρίτο του βιβλίο.

Σκληρό περιεχόμενο 

Στα πέντε εκ των διηγημάτων η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη κι έτσι επιτυγχάνεται για τον αναγνώστη η αναγκαία αποστασιοποίηση που θα του επιτρέψει να αντιμετωπίσει το σκληρό περιεχόμενο. Όμως, και στα τέσσερα διηγήματα όπου επιλέγεται η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, το κλίμα δεν διαφέρει: οι ήρωες αποτυπώνουν την ίδια τους τη ζωή συμμετέχοντας σε αυτή σε πρώτο πρόσωπο, αλλά η συναισθηματική τους απόσταση από τα ίδια τα γεγονότα μέσα στα οποία δρουν και τα οποία θέτουν σε κίνηση, αγγίζει τα όρια της αφηγηματικής αναισθησίας ακόμη και στις ακραίες στιγμές της κορύφωσης του δράματός τους.

Όσο ακραία συναισθηματικά κι αν είναι φορτισμένες οι ιστορίες του βιβλίου από άποψη περιεχομένου, τόσο απαθής στέκεται η αφηγηματική σκοπιά, με την ψυχρή αντικειμενικότητα ενός fly-on-the-wall ντοκιμαντέρ. Η αποστασιοποιημένη γλώσσα επιτρέπει στον αναγνώστη να προσπελάσει τη δυσωδία του κόσμου που αποτυπώνεται και εντείνει την αναγνωστική ανταπόκριση, υπενθυμίζοντας διαρκώς και υπογείως την συναισθηματική νοσηρότητα του κόσμου των Κομμένων γλωσσών.

Στις Κομμένες γλώσσες το παράλογο δεν κρύβεται σε υπερρεαλιστικές τεχνικές γραφής, αλλά στην ίδια την ταυτότητα του κόσμου που περιγράφεται.

Τρίτο κατά σειρά οξύμωρο συναντάται στην σχέση του πραγματικού με το ασύλληπτο μέσα στις ιστορίες του βιβλίου. Στις Κομμένες γλώσσες το παράλογο δεν κρύβεται σε υπερρεαλιστικές τεχνικές γραφής, αλλά στην ίδια την ταυτότητα του κόσμου που περιγράφεται. Παράλογος είναι ο κόσμος, η κοινωνία, οι ήρωες και οι δράσεις τους, ενώ η γραφή τούς ακολουθεί σαν αντικειμενικός ρεαλιστικός καθρέφτης.

Νατουραλισμός που σοκάρει

kpm kokelis kommenes glossesΈνας ρεαλισμός, όμως, που ξεφεύγει από το κοινό και το αυτονόητο, και διεισδύει βαθιά στον πυρήνα ενός βασανιστικού νατουραλισμού που σοκάρει. Δεν σοκάρει επειδή ξεφεύγει από την ρεαλιστική πραγματικότητα και μπαίνει στη σφαίρα του παράλογου. Παράλογο δεν είναι δυστυχώς τίποτα στον σκοτεινό κόσμο των «Κομμένων γλωσσών», απλώς όλα είναι υπερβολικά.

Κάθε ιστορία συμπυκνώνει αποπνικτικά πολλαπλές ρεαλιστικές εικόνες και δράσεις εξαχρείωσης, τόσες που κανονικά θα περίμενε κανείς να τις αντιμετωπίσει σε μικρές δόσεις, μοιρασμένες σε διάφορες ιστορίες. Η στατιστική πύκνωσή τους φαντάζει εξωπραγματική, αλλά δεν αποδιοργανώνει την ρεαλιστική ματιά της αφήγησης.

Όσα περιγράφονται στις Κομμένες γλώσσες συμβαίνουν, έχουν συμβεί ή μπορούν πραγματικά να συμβούν. Το γεγονός ότι συμβαίνουν όλα και ταυτόχρονα, αυτό είναι η νατουραλιστική υπερβολή που οδηγεί τον αναγνώστη να αντιμετωπίσει την ιστορία ως παράλογη. Κι είναι αναγκαίο να την αντιμετωπίσει έτσι, γιατί σε περίπτωση που την εκλάβει ως υπαρκτό κοινωνικό ρεαλισμό και την αποδεχθεί ως ισορροπημένη αλήθεια, τότε ο αναγνώστης δεν έχει καμία ελπίδα να απομακρυνθεί από τις «Κομμένες γλώσσες» αλώβητος. «Ούτε να κλαψουρίζεις, ούτε να εξοργίζεσαι. Φρόντισε να καταλάβεις», επισημαίνει η ρήση του Μπαρούχ Σπινόζα που «κοσμεί» ως εν είδει προμετωπίδας το εσώφυλλο της συλλογής. Μόνο αν καταλάβουμε, θα σταθούμε ικανοί να βελτιώσουμε τον κόσμο.


* Η ΦΟΙΒΗ ΡΙΖΟΥ είναι φιλόλογος.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πλατεία Κλαυθμώνος» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Μυστικά και ψέματα σε καιρούς σκοτεινούς

«Πλατεία Κλαυθμώνος» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Μυστικά και ψέματα σε καιρούς σκοτεινούς

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη «Πλατεία Κλαυθμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο). 

Γράφει η Άννα Αφεντουλίδου

Η ...

«Φλόρενς Μπλαντ» του Ανδρέα Νικολακόπουλου (κριτική) – Πεθαίνοντας σαν ήπειρος

«Φλόρενς Μπλαντ» του Ανδρέα Νικολακόπουλου (κριτική) – Πεθαίνοντας σαν ήπειρος

Για το μυθιστόρημα του Ανδρέα Νικολακόπουλου «Φλόρενς Μπλαντ» (εκδ. Ίκαρος). Κεντρική εικόνα: Ο πίνακας του Jean Siméon Chardin, «The Kitchen Maid» (1738), λάδι σε καμβά.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Έπειτα από δύο παρόμοιας λογικής συλλογές δ...

«Ανάληψη» του Ηλία Λ. Παπαμόσχου (κριτική) – Η αταξίδευτη μοίρα των ανθρώπων

«Ανάληψη» του Ηλία Λ. Παπαμόσχου (κριτική) – Η αταξίδευτη μοίρα των ανθρώπων

Για το μυθιστόρημα του Ηλία Λ. Παπαμόσχου «Ανάληψη» (εκδ. Πατάκη) – Για ένα πραγματικό ναυάγιο στην Καστοριά του 1929. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Θλίψη σαν κάρβουνο αναμμένο, πένθος που τυλίγει όπως η αράχνη τα σώ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά των δύο φορές Πρόεδρό της Βασίλη Βασιλικό και ανακοινώνει ότι η Ημέρα Ποίησης 2024 θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ανθρώπου που εισηγήθηκε στην UNESCO την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

...
Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Ακολουθεί επιμνημόσυνο κείμενο του Αλέξη Ζήρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, για τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένας αποχαιρετισμός στον Βασίλη Βασιλικό

Για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 ως το κλείσιμο...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ