«Ο χορός του αετού» της Νάγιας Δαλακούρα (κριτική) – Ένα μυθιστόρημα για τη ζωή και τα έθιμα των Σαρακατσάνων

Για το βιβλίο της Νάγιας Δαλακούρα «Ο χορός του αετού» (εκδ. Κλειδάριθμος). 

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

Την Κομοτηναία συγγραφέα Νάγια Δαλακούρα τη γνωρίσαμε με Το Λιμάνι των χαμένων γυναικών, την αγαπήσαμε με τη Θράσσα και την καταξιώσαμε στο θυμικό μας ως μία από τις πιο αξιόλογες λογοτεχνικές φωνές στην Ελλάδα του σήμερα με Το λουλούδι της θάλασσας. Η συγγραφέας εξακολουθεί να μας εκπλήσσει ευχάριστα και με το νέο της πόνημα που τιτλοφορείται Ο χορός του αετού (εκδ. Κλειδάριθμος). Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας μιλάει για τη ζωή και τα έθιμα των Σαρακατσάνων στον εικοστό αιώνα μέσω μίας φανταστικής και συναρπαστικής μυθιστορίας.

«Στην αρχή οι άνθρωποι είναι δώρα. Φτιαγμένοι από αγάπη και ιστορίες. Στη συνέχεια οι άνθρωποι μετατρέπονται σε κορνίζες. Φτιαγμένοι από σοβαρά βλέμματα σε σέπια. Καταλήγουν πολύτιμο υλικό στο αναμνηστικό λεύκωμα κάποιου συλλόγου, σπάνιες φωτογραφίες που τους αποτυπώνουν στη σιωπή μιας άλλης εποχής. Αν είναι τυχεροί, τους συνδέουν με τον τόπο και τον χρόνο. Οι άτυχοι καταλήγουν άχρονοι και άτοποι».

Στα τσελιγκάτα των Σαρακατσάνων της Ξάνθης

Επικεντρωμένη και πάλι στον ίδιο τον άνθρωπο, τα συναισθήματά του, τις βαθύτερες και πιο μύχιες σκέψεις του, τις κρυφές επιθυμίες και τα πιστεύω του, η Δαλακούρα αυτή τη φορά τοποθετεί δίπλα στην Παναγιώτα, τη Σαρακατσάνα πρωταγωνίστριά της, έναν άντρα κεντρικό ήρωα, τον Γιάννη Κοντούλη, έναν «μαλιαρό» δάσκαλο, οπαδό της δημοτικής, ο οποίος στέλνεται από την πολιτεία για να διδάξει στα παιδιά των Σαρακατσάνων στα τσελιγκάτα τους, στη Χαϊντού του νομού Ξάνθης, εν έτει 1926.

Οι Σαρακατσαναίοι έδιναν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση, αφού τη θεωρούσαν απαραίτητη προκειμένου να μπορούν να εκτελούν τις μαθηματικές πράξεις που συνεπάγονταν οι εμπορικές δοσοληψίες τους σχετικά με τα ζώα τους.

Εκείνη την εποχή, η διαμάχη μεταξύ των οπαδών της δημοτικής και των συντηρητικών καθαρευουσιάνων βρίσκεται στο απόγειό της, συχνά δε οι οπαδοί της δημοτικής ταυτίζονταν με τους κομμουνιστές, θεωρούμενοι, κατά συνέπεια, και ως ανατρεπτικά στοιχεία της κοινωνίας. Έχοντας, λοιπόν, ως Ευαγγέλιό του το Ταξίδι μου του Γιάννη Ψυχάρη, αυτό το άτυπο μανιφέστο του δημοτικισμού, ο Γιάννης, ως δάσκαλος προοδευτικός και ρηξικέλευθος για την εποχή του, θα προσπαθήσει να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση του στα έξυπνα και συνεργάσιμα παιδιά των Σαρακατσαναίων, χωρίς τη χρήση βέργας, αλλά με όπλο του μονάχα την αγάπη του για την ίδια τη γνώση, τα παιδιά και τη δουλειά του. Εκεί θα γνωρίσει την Παναγιώτα, μία νεαρή μαθήτρια ορφανή από μητέρα με προσωπικότητα κάπως ανατρεπτική και διαφορετική από τις υπόλοιπες γυναίκες της φυλής της.

Οι Σαρακατσαναίοι έδιναν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση, αφού τη θεωρούσαν απαραίτητη προκειμένου να μπορούν να εκτελούν τις μαθηματικές πράξεις που συνεπάγονταν οι εμπορικές δοσοληψίες τους σχετικά με τα ζώα τους. Το σχολείο στις κοινότητες αυτές λειτουργούσε, κατ’ εξαίρεση, τα καλοκαίρια. Λαός κτηνοτροφικός, ζούσε στα ορεινά κατά τη διάρκεια του θέρους και ξεχειμώνιαζε μετακινούμενος χαμηλά, στα «χειμαδιά», στους πρόποδες των βουνών. Ήταν, επομένως, μία φυλή νομάδων μέχρι και τα μέσα του εικοστού αιώνα, όταν ο πόλεμος και η βουλγαρική κατοχή άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο ζωής τους. Η θέση που είχαν οι γυναίκες μέσα στους κόλπους της φυλής, κάθε άλλο παρά αξιοζήλευτη ήταν, αφού αυτές περνούσαν από την εξουσία του πατέρα σε εκείνη των συζύγων τους.

Ο δάσκαλος και η Παναγιώτα θα δεθούν μεταξύ τους με έναν άτυπο δεσμό.

Επομένως, οποιαδήποτε κοπέλα αισθανόταν κάπως διαφορετική από τις υπόλοιπες –όπως η Παναγιώτα που, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γυναίκες θα επιλέξει να κεντήσει έναν αετό και όχι τα συνήθη γεωμετρικά σχέδια στην παναούλα (ποδιά) της– ήταν καταδικασμένη να καταπνίξει τις βαθύτερες επιθυμίες της και να υποταχθεί στην ανδρική βούληση. Ο δάσκαλος και η Παναγιώτα θα δεθούν μεταξύ τους με έναν άτυπο δεσμό. Υπονοείται ένας λανθάνων ερωτισμός μεταξύ τους, ο οποίος όμως δεν αφορά μονάχα την Παναγιώτα και τον δάσκαλο, αλλά και τη σχεδόν ερωτική σχέση που διατηρεί η Παναγιώτα με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της ορεινής Ροδόπης. Όταν ο δάσκαλος θα αναγκαστεί να φύγει τον Οκτώβρη η νεαρή Σαρακατσάνα θα πέσει σε μελαγχολία, θα υποταχθεί όμως στη μοίρα της και θα αναγκαστεί να συνεχίσει τη ζωή της.

Οι δύο ήρωες θα συναντηθούν ξανά το 1941, στα τσελιγκάτα των Σαρακατσάνων στη Δράμα ετούτη τη φορά, όταν οι βουλγαρικές ωμότητες των κατακτητών στην περιοχή θα είναι ο κανόνας και ο δάσκαλος θα προσχωρήσει στην Εθνική Αντίσταση. Τότε ο απαγορευμένος έρωτάς τους θα ανθήσει, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους, συνέπειες που θα εξιστορήσει με μαεστρία η συγγραφέας.

Ο χορός του αετούΣτη σημερινή εποχή, εν έτει 2010, μία γυναίκα χαζεύει τις παναούλες των Σαρακατσάνων στο Λαογραφικό Μουσείο των Σαρακατσάνων στις Σέρρες. Την προσοχή της τραβά μία παναούλα διαφορετική από τις υπόλοιπες, με έναν αετό κεντημένο επάνω της. Δεν αποκλείεται η γυναίκα αυτή να είναι η ίδια η συγγραφέας και από την επίσκεψή της αυτή να εμπνεύστηκε και την υπόθεση για τη συγγραφή του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, έναν φόρο τιμής στους προγόνους της και την Σαρακατσάνα γιαγιά της που άκουγε στο ίδιο όνομα με τη συγγραφέα και με την πρωταγωνίστρια του βιβλίου.

Η Δαλακούρα, με αφορμή την όμορφη μυθιστορία που δημιουργεί, μας εξιστορεί τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα της τόσο ξεχωριστής αυτής φυλής καθώς και την εγκατάλειψη του νομαδικού τρόπου ζωής τους στα μέσα του εικοστού αιώνα. Δεν περιορίζεται όμως σε αυτό, αλλά επιδιώκει να αποκαλύψει στους αναγνώστες της ποιοι ακριβώς ήταν οι πραγματικοί άνθρωποι πίσω από τα συγκεκριμένα έθιμα, τις πρακτικές και τις παραδόσεις. Η λατρεία της συγγραφέως και το πάθος της τόσο για τη φυλή της, για τη γνώση και τη διαδικασία της γραφής και την ίδια τη λογοτεχνία, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο και την υπέροχη φύση της ορεινής Ροδόπης, της πατρίδας της, είναι εμφανής σε κάθε σελίδα του βιβλίου της. Και η Δαλακούρα αποδεικνύει και πάλι, μέσα από το τέταρτο αυτό συγγραφικό πόνημά της και την λυρικότατη πρόζα της, πως είναι μία συγγραφέας την οποία πάντοτε θα κατατάσσουμε ψηλά στις αναγνωστικές προτιμήσεις μας.


 *Η ΛΕΥΚΗ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ είναι συγγραφέας, ιστορικός και καθηγήτρια μουσικής. Τελευταίο της βιβλίο, ο τόμος «Γραφο... σκιάσεις: Ασκήσεις δημιουργικής γραφής για εφήβους και ενήλικες» (εκδ. 24 Γράμματα).

politeia link more

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πλατεία Κλαυθμώνος» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Μυστικά και ψέματα σε καιρούς σκοτεινούς

«Πλατεία Κλαυθμώνος» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Μυστικά και ψέματα σε καιρούς σκοτεινούς

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη «Πλατεία Κλαυθμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο). 

Γράφει η Άννα Αφεντουλίδου

Η ...

«Φλόρενς Μπλαντ» του Ανδρέα Νικολακόπουλου (κριτική) – Πεθαίνοντας σαν ήπειρος

«Φλόρενς Μπλαντ» του Ανδρέα Νικολακόπουλου (κριτική) – Πεθαίνοντας σαν ήπειρος

Για το μυθιστόρημα του Ανδρέα Νικολακόπουλου «Φλόρενς Μπλαντ» (εκδ. Ίκαρος). Κεντρική εικόνα: Ο πίνακας του Jean Siméon Chardin, «The Kitchen Maid» (1738), λάδι σε καμβά.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Έπειτα από δύο παρόμοιας λογικής συλλογές δ...

«Ανάληψη» του Ηλία Λ. Παπαμόσχου (κριτική) – Η αταξίδευτη μοίρα των ανθρώπων

«Ανάληψη» του Ηλία Λ. Παπαμόσχου (κριτική) – Η αταξίδευτη μοίρα των ανθρώπων

Για το μυθιστόρημα του Ηλία Λ. Παπαμόσχου «Ανάληψη» (εκδ. Πατάκη) – Για ένα πραγματικό ναυάγιο στην Καστοριά του 1929. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Θλίψη σαν κάρβουνο αναμμένο, πένθος που τυλίγει όπως η αράχνη τα σώ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά των δύο φορές Πρόεδρό της Βασίλη Βασιλικό και ανακοινώνει ότι η Ημέρα Ποίησης 2024 θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ανθρώπου που εισηγήθηκε στην UNESCO την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

...
Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Ακολουθεί επιμνημόσυνο κείμενο του Αλέξη Ζήρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, για τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένας αποχαιρετισμός στον Βασίλη Βασιλικό

Για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 ως το κλείσιμο...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ