«Το εργαστήρι του δόκτορα Μάγιερλαντ» της Λίνας Σόρογκα (κριτική) – Ιατρική μυθοπλασία στην εποχή των κβάντα

Για το βιβλίο της Λίνας Σόρογκα «Το εργαστήρι του δόκτορα Μάγιερλαντ» (εκδ. Πλέθρον). 

Γράφει η Σόνια Ζαχαράτου

Ο δυναμικός τίτλος «Το εργαστήρι του δόκτορα Μάγιερλαντ» προκαλεί συνειρμικές σκέψεις για μυστικά, μυστικισμό, πειράματα και αλχημείες, που συμβαίνουν μέσα σε ένα εργαστήρι κεκλεισμένων των θυρών, όπως το συγκεκριμένο, που κανείς δεν ξέρει πού σκοπεύουν. Με το βιβλίο της αυτό, και το τόσο πρωτότυπο περιεχόμενό του, η Σόρογκα αποφάσισε να σπάσει τα όρια της μυθοπλασίας και να εισχωρήσει αδιάκριτα σε ένα εργαστήρι, με βαρύτιμες αποσκευές της, τις γνώσεις που είχε φροντίσει να συσσωρεύσει μέσα από μακρόχρονη μελέτη, συνομιλίες και συνεντεύξεις με ειδικούς επιστήμονες.

Είναι όμως ζοφερά όσα συμβαίνουν γύρω μας; Είναι; Τα περιμέναμε; Και τα συνηθίσαμε;

Η πρώτη μου αντίδραση διαβάζοντας το οπισθόφυλλο ήταν η έκπληξη. Σκέφτηκα ότι δεν θα καταπιανόμουν με ένα τέτοιο θέμα, παρά μόνο δημοσιογραφικά. Την σκέψη μου την ανέτρεψε η Σόρογκα καθώς, διαβάζοντας πλέον το βιβλίο, διαπίστωσα, σελίδα τη σελίδα, ότι η λογοτεχνία μπορεί να ταιριάξει γάντι με τα πειράματα στο ανθρώπινο DNA, με τα παιδιά κατά παραγγελία, με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, με τη βιοτεχνολογία, με τους υπέρμαχους και τους καταγγέλλοντες την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Μου ήρθαν στον νου βιβλία που έγραψαν ιστορία, όπως Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος του Άλντους Χάξλεϋ, με την ζοφερή του μελλοντολογία, που λίγο απέχει από ό,τι βιώνουμε σήμερα. Είναι όμως ζοφερά όσα συμβαίνουν γύρω μας; Είναι; Τα περιμέναμε; Και τα συνηθίσαμε;

Μία ιστορία ιατρικής μυθοπλασίας

Στην εποχή των κβάντα, η Σόρογκα έρχεται με αυτό το βιβλίο να βάλει την σφραγίδα της στον ελληνικό λογοτεχνικό χώρο, δημιουργώντας μία ιστορία στο πλαίσιο της ιατρικής μυθοπλασίας, της medical fiction. Είναι ένα ακόμα είδος λογοτεχνίας, μια υποδιαίρεσή της, η οποία καθόλου έως ελάχιστα έχει εμπνεύσει Έλληνες συγγραφείς ως σήμερα, παρόλο που αγγίζει όλους μας, αφού έχει να κάνει με θέματα ιατρικής.

Το μεγάλο ενδιαφέρον αυτού του είδους της μυθοπλασίας έγκειται στο γεγονός ότι, εκτός της ειδικής βαρύτητας που προανέφερα, εμπεριέχει, τουλάχιστον στο βιβλίο αυτό, στοιχεία αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως μυστήριο και αγωνία ψυχολογικού θρίλερ, ενώ απλώνεται και σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε δεοντολογίες, σε θέματα ηθικής, δικαίου και επιστημονικής έρευνας.

Έχει κατορθώσει να ισορροπήσει την επιστημονική πλευρά της αφήγησης, με τα αισθήματα των πρωταγωνιστών της, με τους φόβους τους, τις απαντοχές τους, τις αγωνίες τους, τα όνειρα, τους έρωτές τους.

Σε αυτή την ικανότητα της συγγραφέως θέλω να σταθώ και νομίζω ότι εδώ βρίσκουμε και τα χαρίσματα της γραφής της. Έχει κατορθώσει να ισορροπήσει την επιστημονική πλευρά της αφήγησης με τα αισθήματα των πρωταγωνιστών της, με τους φόβους τους, τις απαντοχές τους, τις αγωνίες τους, τα όνειρα, τους έρωτές τους. Κτίζει τους χαρακτήρες των ηρώων της με την άνεση της συγγραφικής ωριμότητάς της, και εισχωρούμε μαζί της στην καθημερινή ζωή τους. Οι ήρωες αυτοί, κάθε άλλο παρά τυχαίοι είναι, αφού πρόκειται για χαρισματικά άτομα, εξαιρετικά ταλαντούχα. Ιδιαίτερες προσωπικότητες, genious της εποχής μας, ωραίοι αλλά όπως φαίνεται και μοιραίοι, αφού γίνονται αντικείμενα όχι μόνο επιστημονικής μελέτης, αλλά πρότυπα προς αντιγραφή, ωσάν αρχετυπικά σύμβολα, άνθρωποι για κλωνοποίηση, άλλοι με την συγκατάθεσή τους και άλλοι με τη βία, με την ειδική μέθοδο που εφαρμόζει ο δόκτωρ Μάγιερλαντ.

Ως προς τον δόκτορα, η Σόρογκα μας αναλύει την προσωπικότητά του. Στην παιδική του ηλικία, η απουσία του πατέρα από την ζωή του, τον σημάδεψε. Μοναξιά, μοναχικότητα, υψηλός δείκτης νοημοσύνης, έρωτας χωρίς συναίσθημα, ανασφάλεια, βιαιότητα, ήταν τα χαρακτηριστικά του, μαζί με την ανάγκη αυτοτιμωρίας αν σε κάτι αποτύγχανε, συγχρόνως με την επιθυμία να μείνει το όνομά του στην ιστορία, δημιουργώντας τον ιδανικό άνθρωπο. Μια κοινωνία με ιδανικούς ανθρώπους.

Το εργαστήρι του δόκτορα ΜάγιερλαντΗ πλοκή έχει ακόμη ένα αναμφισβήτητο προσόν. Υπεισέρχεται το μυθοπλαστικό στοιχείο στο πραγματικό, με έναν τρόπο ήπιο και με φυσική ροή, με αποτέλεσμα να εξάπτει την φαντασία του αναγνώστη για να βρει ποια γεγονότα, ονόματα ερευνητών, επιστημονικά κέντρα, πανεπιστήμια, εργασίες, έρευνες ανταποκρίνονται σε ό,τι υπάρχει σήμερα στον κόσμο μας. Η αφηγηματική ικανότητα της συγγραφέως, εντείνει την επιθυμία του αναγνώστη να ρουφήξει το βιβλίο. Χρώματα, ευωδιές, τοπία, συναισθήματα, διάλογοι ζωντανοί, πλούτος εικόνων και γεύσεων, ένας τεράστιος πίνακας. Εύχομαι το βιβλίο να διαβαστεί και να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες επειδή το αξίζει.

Και να κλείσω με κάποια λόγια του Χατζιδάκι, απάντησή του στην Μαρία Ρεζάν, όπως δημοσιεύθηκε στο Lifo, καθώς εκείνη τον ρώτησε για το πώς αντιμετωπίζει την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις τρομακτικές αλλαγές που φέρνει. Είπε ο μεγάλος συνθέτης: «Λατρεύω κάθε νέο μηχάνημα που βγαίνει και το αγοράζω. Μήνυσα δε στους δικούς μου ανθρώπους, όταν πεθάνω να μη βάλουν καντήλια ούτε να φέρνουν λουλούδια στον τάφο μου, αλλά να αφήνουν τα διαφημιστικά φυλλάδια για ό,τι καινούργιο παρουσιάζει η τεχνολογία, για να ενημερώνομαι κι εκεί που θα 'μαι».


 *  Η ΣΟΝΙΑ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

politeia link more

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα (κριτική) – ανατρέχοντας σε κοινές παραστάσεις του ελληνικού συλλογικού ασυνείδητου

«Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα (κριτική) – ανατρέχοντας σε κοινές παραστάσεις του ελληνικού συλλογικού ασυνείδητου

Για τη συλλογή διηγημάτων του Τηλέμαχου Τσαρδάκα «Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του» (εκδ. Σοκόλη).

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

H συλλογή διηγημάτων του Τηλέμαχου Τσαρδάκα ...

«Η μνήμη του πάγου» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου – Η βαλκανική ιστορία και γεωγραφία με νέο βλέμμα

«Η μνήμη του πάγου» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου – Η βαλκανική ιστορία και γεωγραφία με νέο βλέμμα

Για το μυθιστόρημα της Ιωάννας Μπουραζοπούλου «Η μνήμη του πάγου» (εκδ. Καστανιώτη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Τώρα που ολοκληρώθηκε ευδοκίμως η τριλογία «Ο Δράκος της Πρέσπας» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου, μπορούμε να θέσουμε γενικότερα...

«Τέλεση» του Φώτη Δούσου (κριτική) – Μεταξύ προσώπου και προσωπείου

«Τέλεση» του Φώτη Δούσου (κριτική) – Μεταξύ προσώπου και προσωπείου

Για το μυθιστόρημα του Φώτη Δούσου «Τέλεση» (εκδ. Νήσος).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το πρώτο βιβλίο του Φώτη Δούσου ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Maniac» του Μπενχαμίν Λαμπατούτ (κριτική) – η αργή πλην βέβαιη ήττα του ανθρώπου από τις μανίες του

«Maniac» του Μπενχαμίν Λαμπατούτ (κριτική) – η αργή πλην βέβαιη ήττα του ανθρώπου από τις μανίες του

Για το βιβλίο του Μπενχαμίν Λαμπατούτ [Benjamín Labatut] «Maniac» (μτφρ. Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Δώμα). Στην κεντρική εικόνα, ο φυσικός Τζον Φον Νόυμαν. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Αυτό το βιβλίο ιστορεί τη μήνι του Προμηθέα....

«Τhe Dreamers», «Παγώνια» και «Μάλο Μόμε» (κριτική): Τρία δυνατά ελληνικά έργα

«Τhe Dreamers», «Παγώνια» και «Μάλο Μόμε» (κριτική): Τρία δυνατά ελληνικά έργα

Μέσα στην πληθώρα των ελληνικών έργων που ανεβαίνουν για βραχύ διάστημα στις αθηναϊκές σκηνές ξεχώρισαν τα έργα «The Dreamers» σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, «Παγώνια» σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη και «Μάλο Μόμε σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου. Κεντρική εικόνα: από την παράσταση «The Dreamers».  

...
Η Λαμπρινή Λαδά σε ένα διαδραστικό workshop στη ΒιβλιοΠρόταση στο Μαρούσι

Η Λαμπρινή Λαδά σε ένα διαδραστικό workshop στη ΒιβλιοΠρόταση στο Μαρούσι

Διαδραστικό workshop με τη Λαμπρινή Λαδά, στη ΒιβλιοΠρόταση, το Σάββατο 9 Μαρτίου, την επομένη της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Επιμέλεια: Book Press

Η ομάδα της ΒιβλιοΠρότασης, διοργανώνει το Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρα 12:00, ένα διαδραστι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του βραβευμένου Βέλγου δοκιμιογράφου και καθηγητή Νομικής Λοράν ντε Σουτέρ [Laurent de Sutter] «Η τέχνη της μέθης» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Το Μέλλον.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Σέρχι Ζαντάν [Serhiy Zhadan] «Depeche mode» (μτφρ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης), το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Καθισμένος εδώ,...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ντόνα Ταρτ – Ένα συγγραφικό φαινόμενο του 21ου αιώνα

Ντόνα Ταρτ – Ένα συγγραφικό φαινόμενο του 21ου αιώνα

Ελάχιστοι συγγραφείς στις μέρες μας έχουν την απήχηση ενός «ποπ σταρ» όσο η Ντόνα Ταρτ [Donna Tartt]. Γύρω από το όνομά της σωρεύονται φήμες και «τρελές» ειδήσεις. Ωστόσο τα βιβλία της διαβάζονται με πάθος, πυροδοτούν πάντα συζητήσεις και αποτελούν σημαντική συνεισφορά στη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία. Kεντρική ε...

«Μικρές εισαγωγές» σε μεγάλες θεματικές από τις εκδόσεις Οξύ – 5 βιβλία που μας κάνουν σοφότερους

«Μικρές εισαγωγές» σε μεγάλες θεματικές από τις εκδόσεις Οξύ – 5 βιβλία που μας κάνουν σοφότερους

«Τρέλα», «Αντίληψη», «Αισθητική», «Πληροφορία», «Χιούμορ»: Πέντε βιβλία της άκρως επιτυχημένης σειράς του Oxford University Press κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ και μας βοηθούν να κατανοήσουμε βασικές πτυχές της ανθρώπινης νόησης και συμπεριφοράς. Η επιμέλεια της σειράς είναι του Θάνου Καραγιαννό...

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη» μας έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Book Press, o ευρωπαϊστής ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέχουμε στα άρθρα που γράψαμε για βιβλία που διαβάσαμε και προτείναμε όλο αυτό το διάστημα. Το...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ