Για το μυθιστόρημα «Το Ρίφι» του Μηνά Βιντιάδη (εκδ. Ελληνικά Γράμματα)
Της Κατερίνας Σιδέρη
Στο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη θα συναντήσουμε στίχους από τραγούδια, μαντινάδες, παροιμίες και γνωμικά, όπου όλα μαζί θα αποτελέσουν ένα αμάλγαμα με τα πάθη των ανθρώπων, συνθέτονας μια όμορφη ιστορία που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής.
Στις σελίδες του θα έρθουμε αντιμέτωποι με την ιστορία του Χαδιώτη Βασιλά, του ορφανού από μητέρα παιδιού, που έζησε απομονωμένος και αθέατος από τα μάτια του κόσμου μέχρι την ηλικία των 18 χρονών και την αναπάντεχη αλλαγή της ζωής του, όταν άτσαλα εντάχθηκε στην κοινωνία των ανθρώπων, για την οποία δεν γνώριζε το παραμικρό.
Η ιστορία της Ελλάδας αλλά και γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο, περίτεχνα μπλεγμένα στα δίχτυα της έμπνευσης του Μηνά Βαντιάδη, θα ξεδιπλωθούν σιγά-σιγά μπροστά μας και οι πειρατές, οι βοσκοί και οι καπετάνιοι του γενεαλογικού δέντρου του ήρωα Χαδιώτη θα τη χρωματίζουν με ένα μοναδικό φόντο, προσδίδοντάς της αίγλη, μελαγχολία, δέος αλλά και τη δύναμη εκείνη που ωθεί τους ανθρώπους να πολεμήσουν με σθένος και να διεκδικήσουν μια θέση στο κοινωνικό γίγνεσθαι ακόμη και με καθυστέρηση πολλών χρόνων.
Θα έρθουμε αντιμέτωποι με την ιστορία του Χαδιώτη Βασιλά, του ορφανού από μητέρα παιδιού, που έζησε απομονωμένος και αθέατος από τα μάτια του κόσμου μέχρι την ηλικία των 18 χρονών...
Ο Φιλιππής, η Μαρούκλα, η Σεβαστή αλλά και η Μαρία, θα αποτελέσουν κομμάτια του παζλ της ιστορίας μας και ο κεντρικός μας ήρωας, δίνοντας το δικό του στίγμα με τον πολυσχιδή του χαρακτήρα, θα αντιμετωπίσει τη μοίρα του και θα μοιραστεί μαζί μας την τόσο περίεργη και πρωτόγνωρη ζωή του που κατάφερε να της αλλάξει ρότα, γνωρίζοντας τον έρωτα αλλά και τη δύναμη που ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του.
Η ιστορία του Έλληνα Μόγλη που έζησε στον 20ό αιώνα θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, αλλά και των ανθρώπων του θεάματος που θα ζητήσουν την άδειά του για να κάνουν τη ζωή του ταινία.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε το 1957 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου. Έζησε ως τα δεκάξι στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κάσο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε για 28 χρόνια στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, αρχικά στο «Βήμα» και στη συνέχεια στα «Νέα» και στον «Ταχυδρόμο» ενώ παράλληλα, έγραφε και παρουσίαζε πολιτιστικές εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Σήμερα αρθρογραφεί στο «Ποντίκι». Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα και πολλά θεατρικά, από τα οποία τρία έχουν ανέβει μέχρι σήμερα στη σκηνή. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί Καλλιτεχνικών Θεμάτων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και αν. μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος Σχολείον της Ειρήνης Παπά. |
Η δύναμη της αγάπης, η υπομονή, η καθοδήγηση και η δική του λαχτάρα για μάθηση, θα συνδράμουν στην εξέλιξη του Χαδιώτη, θα τον εντάξουν ομαλά σε έναν νέο κόσμο πραγμάτων και με τη δική του επιμονή θα καταφέρει να αφομοιωθεί και να διαπρέψει σε προσωπικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.
Η ανάγνωση της εκ βαθέων κατάθεσης του Χαδιώτη για το τι είναι καλοκαίρι αλλά και τα όσα νιώθει για τον βοσκό πατέρα του –υπεύθυνο για τα πρώτα εξόριστα χρόνια της ζωής του–, είναι καθηλωτική, όπως επίσης και οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου που διαβάζονται με βαθιά συγκίνηση.
Μια φράση που επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας από το βιβλίο είναι η παρακάτω:
«Το αύριο, δεν εξηγεί απλά το χτες. Το φωτίζει, το αναδεικνύει. Κανένας δεν θα ήταν σήμερα αυτό που είναι, αν η παιδική του ηλικία δεν ήταν αυτή που έζησε».
Προτείνω το βιβλίο στους αναγνώστες εκείνους που πιστεύουν στη δύναμη της θέλησης, η οποία είναι ικανή να φέρει αλλαγές και να μεταμορφώσει ακόμα και ένα ρίφι σε ό,τι αυτό κρύβει βαθιά στη ψυχή του.
Κατερίνα Σιδέρη