priovolou kentriki

Για το μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου «Μια στιγμή μέσα στο χρόνο» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα, σκίτσο των: Maurice Merleau-Ponty, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir και Albert Camus, από το εξώφυλλο της ισπανικής έκδοσης του βιβλίου «Στο καφέ των υπαρξιστών».

Της Τέσυς Μπάιλα

Ένας παγκοσμίου φήμης διανοητής, ο Κορέσιος, ο οποίος αρχίζει τη λαμπρή πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την Κατοχή, στην καρδιά των φιλοσοφικών και πνευματικών αναζητήσεων της εποχής, στο Παρίσι, είναι ο κεντρικό ήρωας του νέου βιβλίου της Ελένης Πριοβόλου.

Από το Παρίσι στην Αίγινα αναζητώντας την εσωτερική γαλήνη

Ένας άνθρωπος που θα βρεθεί στον κόσμο του υπαρξισμού και από εκεί θα κρίνει τις ριζοσπαστικές ιδέες ενός ολόκληρου αιώνα αλλά και θα τεκμηριώσει την προσωπική του φιλοσοφική θεωρία. Η αφηγηματική ροή του κειμένου τον συναντά στην Αίγινα, σε μεγάλη πια ηλικία, να βιώνει όλα όσα ο ίδιος διατύπωσε περί εσωτερικής γαλήνης ως πηγή της αλήθειας, έχοντας επιλέξει να αποσυρθεί στη μοναχικότητα που διασφαλίζει την ενδοσκόπηση και κατ’ επέκταση στην ανάσυρση των αληθειών που συντελούν στην αυτογνωσία.

Από την άλλη μια σκηνοθέτιδα, η Άσπα Παμπλέκη, θα τον πλησιάσει με σκοπό να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Στην προσφερόμενη νεότητά της, ελπίζοντας στη διαφορετική οπτική γωνία του χρόνου ή στην αμείλικτη κριτική του, ο Κορέσιος θα βρει μια εξομολόγο. Ένα αντιστύλι για να ακουμπήσει επάνω του τις ανησυχίες και τα ένοχα μυστικά του, ακόμα και τα εγκλήματα που χρειάστηκε να κάνει για να κερδίσει τον έπαινο και τη δόξα. Ενδίδοντας στο αίτημά της για το ντοκιμαντέρ θα αρχίσει μια ιδιότυπη εξιστόρηση από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στις αρχές της δεκαετίας του ’30, τότε που θα γνωρίσει την καταπίεση από τον πατέρα του, έναν φιλοφασίστα στρατιωτικό, την επιβολή εκ μέρους του μιας αυστηρής πειθαρχίας που καθόρισε το μέλλον του. Ο Κορέσιος θα προχωρήσει την αφήγησή του στα χρόνια της έκλυτης ζωής κατά την εφηβεία του, στη στράτευσή του στη μεταξική νεολαία και αργότερα στην ανατρεπτική προσχώρησή του στο ΕΑΜ. Αμέσως μετά την Απελευθέρωση θα βρεθεί μαζί με τη σύντροφό του στη Γαλλία, έχοντας κερδίσει μια υποτροφία από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ιστορικό, φιλοσοφικό, πολιτικό και κοινωνικό αλλά στη βάση του πρωτίστως ανθρωπιστικό το μυθιστόρημά της καταγράφει την πολιτική και κοινωνική ανθρωπογεωγραφία της πολιτισμικής διανόησης καθώς και της εποχής που αναπτύχθηκε, παρουσιάζει πολιτικά και ιστορικά γεγονότα που τη σημάδεψαν και εστιάζει στον ανθρωπισμό ως το μέγιστο αγαθό και τη μοναδική οδό προς την ευτυχία...

Η συνάντηση με τους κορυφαίους διανοητές του εικοστού αιώνα και με τα φιλοσοφικά ρεύματα της εποχής, όπως θεμελιώθηκαν από τους υπαρξιστές και τους υπερρεαλιστές, η γνωριμία του, χάρη στη σύντροφό του, με τον Αλμπέρ Καμύ, τον Μαλρώ, τη Σιμόν ντε Μποβουάρ και τον Ζαν-Πολ Σαρτρ θα οδηγήσουν τα βήματά του προς μια εξελικτική πορεία στον χώρο του φιλοσοφικού στοχασμού. Κι ενώ εκείνοι μιλούν για τη ζωή και την τέχνη και οραματίζονται την αλλαγή του κόσμου μέσω νέων, καινοτόμων ιδεών βιώνοντας, εν τέλει την απογοήτευση της συνειδητοποίησης ότι τίποτα τελικά δεν μπορεί να γίνει όπως υπαγορεύει η συνείδησή τους και ο φιλοσοφικός τους στοχασμός, ο ίδιος θα αντιληφθεί πολύ γρήγορα ότι μπορεί η φιλοσοφία να είναι η ίδια η ζωή και πως η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στην απλότητα της επαφής με τη φύση, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, με την ηρεμία της εσωτερικής ισορροπίας.

Φιλοσοφικές ιδέες μιας εποχής σε ένα πολυεπίπεδο έργο

Η Πριοβόλου δεν στέκεται όμως μόνο σ’ αυτό το επίπεδο. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι κυρίως να αναδείξει τόσο τις φιλοσοφικές ιδέες μιας εποχής όσο και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναδύθηκαν. Ιστορικό, φιλοσοφικό, πολιτικό και κοινωνικό αλλά στη βάση του πρωτίστως ανθρωπιστικό το μυθιστόρημά της καταγράφει την πολιτική και κοινωνική ανθρωπογεωγραφία της πολιτισμικής διανόησης καθώς και της εποχής που αναπτύχθηκε, παρουσιάζει πολιτικά και ιστορικά γεγονότα που τη σημάδεψαν και εστιάζει στον ανθρωπισμό ως το μέγιστο αγαθό και τη μοναδική οδό προς την ευτυχία, την αυτογνωσία, την αυτοσυνείδηση, την αυτοδιάθεση.

Πολυσήμαντο, πολυεπίπεδο και πολύτροπο έργο, διάστικτο από στοχασμούς που διαχέονται στο κείμενο και ισορροπούν τη σκέψη του αναγνώστη ή την εξαναγκάζουν να στραφεί σε νέες συνθήκες, με αδρούς ήρωες και με τη γλωσσική αγωγή που χαρακτηρίζει την πολύπειρη συγγραφέα στο σύνολο του έργου της το βιβλίο αυτό είναι ένα μυθιστόρημα αξιώσεων, ένα εγχειρίδιο δημιουργικής γραφής και φιλοσοφικής σκέψης, που αναδεικνύει ότι η Ελληνική λογοτεχνία μπορεί ακόμα να περηφανεύεται για την παραγωγή της.

* Η ΤΕΣΥ ΜΠΑΪΛΑ είναι συγγραφέας. Τελευταίο της βιβλίο, το μυθιστόρημα «Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές» (εκδ. Ψυχογιός).


priovolou exΜια στιγμή μέσα στο χρόνο
ΕΛΕΝΗ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ 2021
Σελ. 448, τιμή εκδότη €18,00

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ

 

 


 


Απόσπασμα από το βιβλίο

«Ο καθηγητής ένιωσε να βουίζει το κεφάλι του από τον βομβαρδισμό των ερωτήσεων, που γι’ αυτόν δεν είχαν πια κανένα νόημα και καμιά αξία. Απαντούσε μηχανικά και βαριεστημένα, κρατώντας ωστόσο τους τύπους της ευγένειας. “Δεν υπάρχουν απαντήσεις”, είπε κάποια στιγμή. “Ό,τι συμβαίνει στον άνθρωπο ξεπερνάει τον ίδιο τον άνθρωπο. Όσες οι λέξεις που γράφτηκαν, άλλο τόσο και το αίμα που χύθηκε και οι τάφοι που ανοίχτηκαν. Ο κόσμος δεν έγινε καλύτερος. Απλώς βοηθήθηκε να εξελιχτεί. Όμως η εξέλιξη καταργεί με τον τρόπο της τον πολιτισμό όπως τον ξέραμε και εισάγει καινά δαιμόνια. Καλά ή κακά το μέλλον θα το φανερώσει”».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνά (κριτική) – Ισχύς εν τη ενώσει

«Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνά (κριτική) – Ισχύς εν τη ενώσει

Για το μυθιστόρημα του Λύο Καλοβυρνά «Όλες μας» (εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: © Diego San / Unsplash.

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Γυναικοκτο...

«Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» του Ξενοφώντα Κοντιάδη (κριτική) – Μυθιστορηματική και συναισθηματική προσέγγιση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του

«Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» του Ξενοφώντα Κοντιάδη (κριτική) – Μυθιστορηματική και συναισθηματική προσέγγιση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του

Για το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα Κοντιάδη «Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» (εκδ. Τόπος). Στην κεντρική εικόνα, ο Νίκος Μπελογιάννης. 

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Τι άνθρωποι ήταν αυτοί που μετά την ήττα του ΚΚΕ κα...

«Ακούω φωνές» της Λουκίας Δέρβη (κριτική) – Ιστορίες που δεν βούτηξαν στα μαύρα νερά της λήθης

«Ακούω φωνές» της Λουκίας Δέρβη (κριτική) – Ιστορίες που δεν βούτηξαν στα μαύρα νερά της λήθης

Για τη συλλογή διηγημάτων της Λουκίας Δέρβη «Ακούω φωνές» (εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο συγγραφέας ως αντηχείο ενός παλλόμενου κόσμου. Ο δημιουργός ως γόνιμος υποδοχέας γεγονότων, αδιαμόρφωτων κατά βάση, όπω...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία» – μια νέα εκπομπή για τους ανθρώπους του βιβλίου απευθείας από το «υπόγειο» της Πολιτείας

«Βίος και Πολιτεία» – μια νέα εκπομπή για τους ανθρώπους του βιβλίου απευθείας από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής «Βίος και Πολιτεία» μεταδόθηκε ζωντανά την Παρασκευή και βρίσκεται ήδη στον «αέρα» του διαδικτύου. Μια πρωτοβουλία του μεγαλύτερου και πιο εν...

Λάνα Μπάστασιτς: «Στο βιβλίο μου, η Βοσνία θυμίζει τη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ»

Λάνα Μπάστασιτς: «Στο βιβλίο μου, η Βοσνία θυμίζει τη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ»

Σε συνέντευξή της στο American Booksellers Association, η Βόσνια συγγραφέας Lana Bastašić μίλησε για το βιβλίο της «Πιάσε το λαγό», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Ισμήνης Ραντούλοβιτς.

Επιμέλεια: Book Press

...
Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ.

Επιμέλεια: Book Press

Δημοσιοποιείται η λίστα των φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ