ereunitria kentriki

Για το μυθιστόρημα του Μισέλ Φάις «Η Ερευνήτρια» (εκδ. Πατάκη).

Της Ελένης Παπαργυρίου

Στο καινούριο του μυθιστόρημα Η Ερευνήτρια ο Μισέλ Φάις ακολουθεί τα ίχνη του Φραντς Κάφκα στη δύσβατη πορεία του μέσα στο δάσος της αφήγησης. Κατά ομολογία του Φάις, ο Τσεχοεβραίος συγγραφέας των ημιτελών μυθιστορημάτων, των ημερολογιακών σελίδων και των αφορισμών τον στοιχειώνει από τα νεανικά του χρόνια. Επιχείρησε, όπως λέει ο ίδιος, πολλές φορές να γράψει το βιβλίο της διακειμενικής σχέσης του με τον συγγραφέα της Δίκης, το βιβλίο της αναγνωστικής χειρονομίας, ανάγκης, απόλαυσης, ακόμα και αποστροφής, που θυμίζει πόσο λίγο δικό μας είναι αυτό που γράφουμε, χωρίς ωστόσο να το κατορθώσει. Μέχρι τώρα που το εγχείρημα τελικά πήρε σχήμα και τελικά ολοκληρώθηκε.

Το μυθιστόρημα του Φάις δομείται στη βάση τριών θεατρικού τύπου αναλογίων που συσπειρώνονται γύρω από το πρόσωπο μιας ανώνυμης, παθιασμένης ερευνήτριας του Κάφκα. Το πρώτο αναλόγιο είναι ένα φανταστικό ημερολόγιο του συγγραφέα, πιθανώς γραμμένο από την ίδια την ερευνήτρια, που ορίζεται από ένα αντίστροφο διάνυσμα, από τον θάνατο στη γέννησή του. Το δεύτερο αναλόγιο είναι το σημειωματάριο της ερευνήτριας, όπου περιγράφεται σε διάφορες παραλλαγές αλλά με την ίδια πάντα εμμονή, η φαντασίωση της δολοφονίας ενός άντρα, που όπως αποδεικνύεται είναι το ίδιο το αντικείμενο της έρευνάς της. Το τρίτο αναλόγιο είναι επιστολές που απευθύνει η ερευνήτρια στον συγγραφέα. Τα τρία αυτά είδη αναλογίων αντιστοιχούν σε τρία βασικά είδη λόγου που καλλιέργησε ο ίδιος ο Κάφκα: το ημερολόγιο, τις σημειώσεις/αφορισμούς, τις επιστολές. Και τέλος το μυθιστόρημα: ολόκληρο το κείμενο του Φάις γράφεται και ξαναγράφεται σαν καφκική μυθιστορηματική αφήγηση, θραυσματική και ημιτελής, μένοντας μετέωρο πάνω σε μια μισοτελειωμένη φράση.

Ολόκληρο το κείμενο του Φάις γράφεται και ξαναγράφεται σαν καφκική μυθιστορηματική αφήγηση, θραυσματική και ημιτελής, μένοντας μετέωρο πάνω σε μια μισοτελειωμένη φράση.

Μέσα από τα τρία είδη αναλογίων το μυθιστόρημα του Φάις διαβάζει και ερμηνεύει αλλά κυρίως ψηλαφεί με το δάχτυλο, ενδύεται και υποδύεται τον λόγο, τη μορφή, το σώμα και την αύρα του αινιγματικού συγγραφέα, που πρόσφερε, νομίζει κανείς, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στους αναγνώστες τους ένα άδειο σχήμα για να γεμίσουν με τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Αυτό είναι το κύριο μοτίβο ερμηνείας της καφκικής αλληγορίας που προτείνει ο Φάις: ότι είναι τόσο συγκεκριμένα ρευστή που μπορεί να χωρέσει σχεδόν κάθε τύπου αναγνώσεις.

fais 4
Ο Μισέλ Φάις είναι απόφοιτος του Οικονοµικού Τµήµατος της Νοµικής Αθηνών. Έχει εργαστεί σε διάφορα έντυπα και εφηµερίδες (Τέταρτο, Ήχος & HiFi, Καθηµερινή, Ταχυδρόµος, Ελεύθερος Τύπος, Ελευθεροτυπία) πάντα από τη θέση του συντάκτη βιβλίου ή κριτικού λογοτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος των σελίδων βιβλίου στην Εφηµερίδα των Συντακτών. 

 

Το βιβλίο μπορεί να χωριστεί σε δύο άτυπα μέρη. Στο πρώτο ο Κάφκα απασχολεί τον Φάις στις δυόμιση δεκαετίες που υπήρξε συγγραφικά ενεργός, από το 1908 που εκδίδεται η πρώτη του ιστορία μέχρι το 1924 που πέθανε. Στο διάστημα αυτό δεν είχε δημοσιεύσει παρά ελάχιστα κείμενα. Αυτός ο Κάφκα είναι παντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό και παλεύει με το μελάνι, στο τέλος και με τις αιμοπτύσεις. Ο Φάις τον παρατηρεί την περίοδο που προσπαθεί απεγνωσμένα να γίνει συγγραφέας. Στο δεύτερο μέρος καταπιάνεται με την τύχη του Κάφκα από τη στιγμή που ο επιστήθιος φίλος του Μαξ Μπροντ αγνόησε την εντολή του να κάψει μετά θάνατον τα χειρόγραφά του κι άρχισε να τα εκδίδει, αρχής γενομένης με τη Δίκη το 1925, δημιουργώντας ουσιαστικά τον λογοτεχνικό του μύθο. Ως κλασικός πλέον συγγραφέας με παγκόσμια απήχηση και στυλοβάτης της γερμανόφωνης λογοτεχνίας εγγράφεται στο έργο του Σάμουελ Μπέκετ, του Χάρολντ Πίντερ και του Πέτερ Χάντκε, διαβάζεται μέσα στα κείμενα άλλων και μεταμορφώνεται, πεθαίνει για να ξαναγεννηθεί. Το μυθιστόρημα του Φάις θυμίζει πόσο πολύ ξεπερνάει τον κειμενικό του κόσμο το κείμενο. 

Γιατί προτιμάται ένα ερευνητικό υποκείμενο γένους θηλυκού; Η έμφυλη πλευρά της ερευνήτριας δίνει στον Φάις την αφορμή να συζητήσει την αδηφάγα σεξουαλική ορμή του συγγραφέα: οι ερωμένες του Κάφκα Φελίτσε, Γκρέτα, Γιούλιε, Ντόρα, η Μιλένα, με την οποία διατήρησε μια σχέση δια αλληλογραφίας, παρουσιάζονται ως πρόσωπα της βιογραφίας του και ως μυθιστορηματικοί ρόλοι. Η ερευνήτρια εκδηλώνει επίσης μια παράλληλη τάση έρωτα και αποστροφής με τον Τσεχοεβραίο συγγραφέα, μια τάση που συμπυκνώνει όλες τις παθιασμένες αναγνωστικές σχέσεις. Όπως και σε άλλα κείμενα του Φάις καταδεικνύεται και εδώ η καταστατική σχέση, και αλληλεξάρτηση, γραφής και σεξουαλικότητας. 

Τέλος, η καλπάζουσα φυματίωση του Κάφκα, που έδωσε τέλος στη σεξουαλική του δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να ανακόψει καθόλου τις επίμονες σκέψεις του για αυτήν, εξετάζεται από τον Φάις στο πλαίσιο μιας νεωτερικής συνθήκης που καθιστά το σώμα αδύναμο και φθαρτό, σε αντιστοιχία με την θραυσματικότητα του κόσμου. Δεν παραλείπει να παραλληλίσει την αμηχανία της εποχής του Κάφκα απέναντι στη φυματίωση, που εξακολουθούσε να είναι ανίατη, με την αμηχανία του σημερινού κόσμου απέναντι στον νέο κορωνοϊό. 

Η ζωή του Κάφκα δίνει στον Φάις την ευκαιρία να μιλήσει, νομίζω για πρώτη φορά τόσο συστηματικά, για το ζήτημα της καταγωγής του, για την εβραϊκότητά του, για το τι θα είχε συμβεί αν. Η Ερευνήτρια είναι ένα κατά βάθος αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα.

Ποια θα ήταν άραγε η τύχη του Κάφκα αν δεν είχε πεθάνει το 1924; Θα είχε άραγε προλάβει να μεταναστεύσει στην Αμερική, όπου θα αναγνωριζόταν όσο ήταν εν ζωή το έργο του; Το πιο πιθανό είναι να είχε ακολουθήσει τη μοίρα των τριών αδερφών του, Έλλι, Βάλλι και Ότλα, που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Ο Κάφκα πέθανε νωρίς: στις σελίδες του φανταστικού του ημερολογίου οσμίζεται τη φωτιά που θα κάψει τις σάρκες των αδερφών του (η Ότλα πεθαίνει στο Άουσβιτς το 1943): «Κάτι καίγεται. Δεν θέλω να σκεφτώ τι είναι αυτό που καίγεται. Κι όλος αυτός ο καπνός πίσω σας. Τι συμβαίνει; Ότλα, μίλησε! Έλλι, Βάλλι, μ’ ακούτε; Τι είναι αυτό το μαύρο χιόνι που πέφτει… Πάει το σκηνικό μας…» (σελ. 20).

Ο Τσεχοεβραίος Κάφκα πέθανε νωρίς. Ο Ελληνοεβραίος Φάις γεννήθηκε αργά. Προϋπόθεση της ζωής του ήταν η σωτηρία των γεννητόρων του. Η ζωή του Κάφκα δίνει στον Φάις την ευκαιρία να μιλήσει, νομίζω για πρώτη φορά τόσο συστηματικά, για το ζήτημα της καταγωγής του, για την εβραϊκότητά του, για το τι θα είχε συμβεί αν. Το αν της ιστορίας. Η Ερευνήτρια είναι ένα κατά βάθος αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα.

* Η ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ είναι επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

→ Στην κεντρική εικόνα: © Μισέλ Φάις από τη σειρά φωτογραφιών «Κτερίσματα», οι οποίες παρουσιάστηκαν στον Χώρο Τέχνης «24» το 2013.


faisΗ ερευνήτρια
ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΣ
ΠΑΤΑΚΗΣ 2020
Σελ. 270, τιμή εκδότη €15.50

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΣ

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Καλυψώ» της Δήμητρας Κολλιάκου (κριτική) – Μυθιστόρημα όπου «η μαγεία του παραμυθιού συναντά την ομορφιά του ποιητικού λόγου»

«Καλυψώ» της Δήμητρας Κολλιάκου (κριτική) – Μυθιστόρημα όπου «η μαγεία του παραμυθιού συναντά την ομορφιά του ποιητικού λόγου»

Για το μυθιστόρημα της Δήμητρας Κολλιάκου «Καλυψώ» (εκδ. Πατάκη). Κεντρική εικόνα: ο κλασικός πίνακας «Το νησί της Καλυψώς» του Herbert James Draper (1863-1620) © Manchester Art Gallery

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Μπορεί κάτι να συμβαίνει...

«Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Δαιμονικά θαύματα, αγγελικές επιδράσεις

«Κακό ανήλιο» του Κωνσταντίνου Δομηνίκ (κριτική) – Δαιμονικά θαύματα, αγγελικές επιδράσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Κωνσταντίνου Δομηνίκ «Κακό ανήλιο» (εκδ. Ίκαρος). 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο εκ Πιερίας ορμώμενος νεαρός συγγραφέας το 2021 με το Ώπα-ώπα μπλάτιμοι, το ρεύμα της νεο-ηθογραφίας,...

«Μύρων η Aράχνη» της Λίλας Τρουλινού (κριτική) – Η μεταμόρφωση ως δύναμη ζωής

«Μύρων η Aράχνη» της Λίλας Τρουλινού (κριτική) – Η μεταμόρφωση ως δύναμη ζωής

Για τη νουβέλα της Λίλας Τρουλινού «Μύρων η Aράχνη», Μεταμορφώσεις ΙΙ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη, για τη «διαρκή μεταμόρφωση ως μια δυνατότητα της ζωής να μεταλλάσσει τις μορφές της, χάριν προσαρμογής στις κοινωνικές απαιτητικές συμβατικότητες». Κεντρική εικόνα: Έργο της Παγώνας Ξενάκη.

Γρά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο Μανώλης Ανδριωτάκης έρχεται στο Υπόγειο με το νέο του μυθιστόρημα

«Βίος και Πολιτεία»: Ο Μανώλης Ανδριωτάκης έρχεται στο Υπόγειο με το νέο του μυθιστόρημα

Στο 50ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και του στοχασμού, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον συγγραφέα Μανώλη Ανδριωτάκη με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο θάνατος του συγγραφέα», που κυκλοφορεί αύριο από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η συζήτηση θα μ...

«Ο μύθος του Προμηθέα και άλλα δοκίμια» του Πολ Λαφάργκ (κριτική) – Ένας «αιρετικός» μαρξιστής ιδεολόγος

«Ο μύθος του Προμηθέα και άλλα δοκίμια» του Πολ Λαφάργκ (κριτική) – Ένας «αιρετικός» μαρξιστής ιδεολόγος

Με μια άγνωστη πλευρά του έργου του Πολ Λαφάργκ [Paul Lafargue] έρχεται να μας γνωρίσει το βιβλίο «Ο μύθος του Προμηθέα και άλλα δοκίμια» (μτφρ. Χρήστος Κεφαλής, εκδ. Εύμαρος). Περιλαμβάνει αμετάφραστα στα ελληνικά δοκίμια του Λαφάργκ για τις αρχαίες μυθολογίες και κοινωνίες, εστιασμένα μάλιστα στην Αρχαία Ελλάδα. Μ...

«Περί ανθρώπων», της Γιούλι Τσε  – Όταν το μυθιστόρημα εξανθρωπίζει τα τέρατα

«Περί ανθρώπων», της Γιούλι Τσε – Όταν το μυθιστόρημα εξανθρωπίζει τα τέρατα

Σκέψεις με αφορμή το μυθιστόρημα της Γερμανίδας Γιούλι Τσε «Περί ανθρώπων» (μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός, εκδ. Μεταίχμιο), που διαπραγματεύεται το ζήτημα της ανόδου της ακροδεξίας στη Γερμανία, τη σχέση κέντρου και περιφέρειας κ.ά. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το θεατρικό ανέβασμα του έργου στη Γερμανία. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

«Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» του Χέρφριντ Μίνκλερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Χέρφριντ Μίνκλερ [Herfried Münkler] «Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε – Ένας κόσμος σε αναταραχή» (μτφρ. Έμη Βαϊκούση), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Μ...

«Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955», από το αρχείο του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ (προδημοσίευση)

«Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955», από το αρχείο του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου της ελληνικής έκδοσης του αρχείου του στρατοδίκη Φαχρί Τσοκέρ [Fahri Çoker] «Κωνσταντινούπολη – Τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955 – Φωτογραφίες και Έγγραφα», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστ...

«Ύμνος» της Άυν Ραντ (προδημοσίευση)

«Ύμνος» της Άυν Ραντ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Άυν Ραντ [Ayn Rand] «Ύμνος» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο Ένα

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μια συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το παλαιστινιακό ζήτημα, που έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστιανικής Χαμάς στο Ισραήλ, έχει μπει σε έναν νέο κύκλο ραγδαίας κλιμάκωσης, όπως και γενικότερα όλη η περιοχή. 

Επιμέλεια: Ελεάνα Κολο...

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

Από τη Σερβία έως το Κόσοβο κι από τη Ρουμανία έως τη Β. Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια μεταφράζονται στα ελληνικά περισσότερα βιβλία συγγραφέων από τα Βαλκάνια. Προτείνουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν ή επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα. Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, γκράφικ νόβελ, βιογραφιών, δοκιμίων, μελετών, βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης κ.ά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ