alt

Για τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Φύσσα «Αυτά και οι μετακομίσεις – Διηγήματα και δυσταξινόμητα πεζά» (εκδ. Εστία).

Της Μαρίας Μαυρικάκη

Στο νέο βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα περιλαμβάνονται είκοσι επτά τον αριθμό ποικιλόσχημα κείμενα, μεταξύ αυτών και ιστορίες επιστημονικής ή πολιτικής φαντασίας. Η επεξηγηματική φράση «Όπου στην Ελλάδα συμβαίνουν στ’ αλήθεια –λέμε τώρα– τ’ αδιανόητα» συνοδεύει τον τίτλο του διηγήματος «Σομαλία, αγάπη μου», αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά τα περισσότερα έργα της συλλογής.

Η νεαρή Πολυτίμη απαντά στον κυνισμό του περίγυρου και στη βεβαιότητα ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει επιλέγοντας να δουλέψει επιπλέον του ωραρίου της, αρνούμενη να πληρωθεί για όσο χάνονται μαθήματα και παραμένοντας αμετακίνητη.

Στο αρχικό, μακροσκελέστερο διήγημα κορυφώνεται η σύντομη ζωή της κυρίας Παναρέτου, καθηγήτριας Xημείας στο 2ο Γυμνάσιο Χριστιανούπολης, και αναδύονται συλλογικές παθογένειες της πατρίδας μας που αφορούν σχεδόν τα πάντα, από εθνικά ζητήματα μέχρι αντισυμβατικές ερωτικές σχέσεις. Στη μικροκλίμακα του επαρχιακού δημοσίου επικρατούν οι συνδικαλιστές-ηγεμόνες, οι υποχρεωτικές απεργίες κατά κλάδο αναλόγως εποχής, η παράδοση των εγ/καταλήψεων, η αντίσταση στην καινοτόμα εκπαιδευτική διαδικασία, η παράλογη γραφειοκρατία και απέναντι όλων η ηρωίδα, που πορεύεται ανερυθρίαστη και χωρίς αιδώ για τους πολλούς, με παρρησία και συνέπεια για τους ελάχιστους. Η νεαρή Πολυτίμη απαντά στον κυνισμό του περίγυρου και στη βεβαιότητα ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει επιλέγοντας να δουλέψει επιπλέον του ωραρίου της, αρνούμενη να πληρωθεί για όσο χάνονται μαθήματα και παραμένοντας αμετακίνητη. Το κόστος του μοναχικού της ξεστρατίσματος, που αρχικά ανέρχεται σε μερικά ευρώ για να αντικατασταθούν τα κατεστραμμένα όργανα και οι κλειδαριές του χημείου ώστε να συνεχιστούν τα πειράματα, καταλήγει ανυπολόγιστο. Η στιλιζαρισμένη επανάληψη των στημένων του κάθε χώρου, οι απειλές, οι επιθέσεις, ακόμη και οι κανιβαλισμοί δεν προκαλούν καμία αγανάκτηση ή έστω απορία στην κοινωνία που, ανελέητη, δείχνει να έχει προεξοφλήσει το κακό. Οι ηθικοί αυτουργοί «είναι οι πολλοί, οι πάρα πολλοί. […] Οι πάντες» και απαριθμούνται στριμωγμένοι σε έξι μόλις σειρές στη σελίδα 42. Η αποφορά τους καθηλώνει.1 Ειδικής μνείας χρήζουν τα περιεκτικά, περιπαικτικά ονοματεπώνυμα των χαρακτήρων που γεμίζουν το διήγημα.

alt
Ο Δημήτρης Φύσσας σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία
και Πολιτική Επιστήμη. Βρίσκεται στην πιάτσα του
ιδιωτικού τομέα με ποικίλα επαγγέλματα από το 1974.
Σήμερα κατά κύριο λόγο είναι συγγραφέας και
δημοσιογράφος. Έχει γράψει εκατοντάδες κείμενα σε
φυσική και e-μορφή συν δεκάδες ραδιοφωνικές
εκπομπές, για θέματα βιβλίου, αθηναιολογικά, πολιτικά
κι όχι μόνο.
Το βιβλίο του Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013.
Ιστορίες του αστικού τοπίου διατίθεται δωρεάν εδώ.




Περιστατικά από τις ζωές ξεχωριστών γυναικών, που κυριαρχούν και θαμπώνουν με τη μοναδικότητά τους, εκτυλίσσονται και σε επόμενα διηγήματα. Η Νιρμάλα εκπροσωπεί τις απανταχού καταπιεσμένες που, ούσες ικανές να προκαλέσουν τον δικό τους θάνατο με μόνο μέσο τη σκέψη τους, καθίστανται τελικά παντοδύναμες. Η άστεγη Μαρίκα, με ένα ευρηματικό τέχνασμα, πετυχαίνει τη λύση του πρόσκαιρου βιοπορισμού της και συνιστά πηγή έργου συγγραφικού. Η λάγνα Μάρα μαγνητίζει με τις ραγάδες της. Η Εύα, αν και μαρμάρινη, λικνίζεται. Η Ελπίδα εξέχει με πόνο ψυχής σε πρώτο πρόσωπο, με τις αδερφές της σε πρώτο πλάνο, τη δε μάνα της να κατακλύζει σκηνικό και παρασκήνια. Στο βιβλίο συνυπάρχουν η διωγμένη σύζυγος του Ιεχονία του διαφορετικού και η δις εξαφανισμένη με τη θέλησή της Ευστρατία, που κρατά το πάνω χέρι. Η παντρεμένη Σπάβερτ, που καταφεύγει στη λύση απελπισίας τής υπηρεσίας νοητικών προεκτάσεων με αιτιολογία τη «μη ικανοποιητική οικογενειακή ζωή» της. Τέλος, η ανώνυμη που αναγκάζεται να βασιστεί σε ορθοπεδικά υποστηρίγματα και σε «ποιος ξέρει πόσο παλιές (γαμήλιες;) ρίζες» για να μπορέσει να γευτεί την επαφή με το νερό της θάλασσας.

Χαρίζει στοργή στα θύματα και ειρωνικούς χλευασμούς στους εν δυνάμει δράστες που παριστάνουν τους θιγόμενους.

Διακεκριμένος φίλος των γυναικών, ο Φύσσας παίρνει θέση απέναντι στην ανθρωποφαγία χωρίς υστερίες πολιτικής ορθότητας, αλλά με λεπτομερή σκιαγράφηση της κακοποιημένης βιοηθικής. Χαρίζει στοργή στα θύματα και ειρωνικούς χλευασμούς στους εν δυνάμει δράστες που παριστάνουν τους θιγόμενους. Φλερτάρει με τις συνέπειες μιας εναλλακτικής έκβασης σημαντικών θεμάτων της χώρας, ιστορικών ή μελλούμενων, και υπαινίσσεται την τραγικότητα της ανθρώπινης διάστασης με αυτοσαρκασμό και κριτική τάση.

* Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗ είναι συγγραφέας.
Τελευταίο βιβλίο της, το μυθιστόρημα «Περαστικά» (εκδ. Αίολος).

1. Πτυχές του θέματος έχουν επίσης δουλευτεί στο προγενέστερο έργο του συγγραφέα Μουσείο Λαογραφίας, το οποίο αξίζει να επισκεφτεί ο αναγνώστης.

 Στην κεντρική εικόνα: Πίνακας του Bert Heersema.


altΑυτά και οι μετακομίσεις
Διηγήματα και δυσταξινόμητα πεζά
Δημήτρης Φύσσας
Εκδ. Εστία 2019
Σελ. 168, τιμή εκδότη €12,00

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΥΣΣΑ

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ιερεμιάδα» της Χλόης Κουτσουμπέλη (κριτική) – Μια δυστοπία με πολιτικές διαστάσεις

«Ιερεμιάδα» της Χλόης Κουτσουμπέλη (κριτική) – Μια δυστοπία με πολιτικές διαστάσεις

Για το μυθιστόρημα της Χλόης Κουτσουμπέλη «Ιερεμιάδα» (εκδ. Εστία). Κεντρική εικόνα: Στιγμιότυπο από την ταινία «Blindness» που στηρίζεται στο μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκου «Περί τυφλότητας». 

Γράφει η Άννα Αφεντουλίδου

...
«Πλατεία Κλαυθμώνος» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Μυστικά και ψέματα σε καιρούς σκοτεινούς

«Πλατεία Κλαυθμώνος» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Μυστικά και ψέματα σε καιρούς σκοτεινούς

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη «Πλατεία Κλαυθμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο). 

Γράφει η Άννα Αφεντουλίδου

Η ...

«Φλόρενς Μπλαντ» του Ανδρέα Νικολακόπουλου (κριτική) – Πεθαίνοντας σαν ήπειρος

«Φλόρενς Μπλαντ» του Ανδρέα Νικολακόπουλου (κριτική) – Πεθαίνοντας σαν ήπειρος

Για το μυθιστόρημα του Ανδρέα Νικολακόπουλου «Φλόρενς Μπλαντ» (εκδ. Ίκαρος). Κεντρική εικόνα: Ο πίνακας του Jean Siméon Chardin, «The Kitchen Maid» (1738), λάδι σε καμβά.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Έπειτα από δύο παρόμοιας λογικής συλλογές δ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός ποιήματος του Πέτερ Χάντκε [Peter Handke] από τον τόμο «Άπαντα τα ποιήματα» (μτφρ. Ιωάννα Διαμαντοπούλου-Νότντουρφτ), ο οποίος θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, ΤΙ ...

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

Για το μυθιστόρημα της Σελέστ Ινγκ [Celeste Ng] «Οι χαμένες μας καρδιές» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο). Kεντρική εικόνα, από διαμαρτυρία ασιατών για διακρίσεις απέναντί τους, ειδικά στην περίοδο του κορωνοϊού. Η ενίσχυση του μίσους ενάντια στους Ασιάτες είναι ένα από τα θέματα του μυθιστορήματος της Σ...

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

Στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), θα απονεμηθούν εφέτος, για δέκατη έβδομη χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού (δε)κατα για το 2022. Η ανακοίνωση των νικητών και ταυτόχρονα η απονομή θα γίνουν την Πέμπτ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορα...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Από τη Θεσσαλονίκη των τελών του 19ου αιώνα στην Αθήνα του Όθωνα και στη Σέριφο του 1916. Επιλέγουμε τέσσερα ιστορικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που παίρνουν έμπνευση από πραγματικά ιστορικά γεγονότα για να «χτίσουν» τις ιστορίες τους. Κεντρική εικόνα: Μια όψη της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα (© Ευθύμ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ