giorgos ioannou kentriki

Για το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Γράμμα στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει χρόνια στην γκλαβανή» (εκδ. Άγρα).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Έχουν περάσει σαράντα χρόνια από τον αδόκητο θάνατο του Γιώργου Ιωάννου. Ένα ιατρικό λάθος κατά τη διάρκεια της απλής επέμβασης μάς στέρησε έναν από τους πλέον σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους που κατάφερε να βγάλει αυτή η χώρα. Αν και ο ίδιος ποτέ δεν επιδίωξε την προβολή -αντίθετα, κινούνταν πάντα εκτός των τειχών, στα περιθώρια της πόλης (Αθήνας και Θεσσαλονίκης)-, ο λόγος του είχε έντονη επίδραση, κάτι που φαίνεται και τώρα που έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που άρχισε να σχηματίζει με τα βιβλία του μια εντελώς ακατάτακτη εργογραφία.

Πάνω από όλα, μια προσωπική μυθολογία που όμως με τρόπο άμεσο και ευθύ μάς αφορούσε, μας περιείχε, μας όριζε. Και τούτο διότι ο Ιωάννου δεν συνομίλησε με το παρελθόν ως τυμβωρύχος, αλλά ως επίμονος σκαπανέας που από τις εβραϊκές συνοικίες της Θεσσαλονίκης ως τον Καραγκιόζη διατήρησε στη συλλογική μνήμη στοιχεία μιας άλλης ελληνικότητας, την οποία πολλές φορές θέλαμε να αποξεχάσουμε. Τι ευτύχημα που λογοτέχνες όπως ο Θωμάς Κοροβίνης τον ξαναφέρνουν στη μνήμη μας και μας τον κάνουν οικείο. Μπορεί ο Κοροβίνης να μην κατάφερε ποτέ να τον γνωρίσει (όπως λέει, ντράπηκε να πάει να του συστηθεί), αλλά τον έμαθε από τον καθηγητή του, Γιώργο Σαββίδη, στο πανεπιστήμιο.

Εκλεκτικές συγγένειες

Έκτοτε, μπορούμε να πούμε πως οι συγγραφικές εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε αυτούς τους δύο φαινομενικά άγνωστους, αλλά ουσιωδώς ομογάλακτους, είναι πάρα πολλές. Όλη η λογοτεχνική προσπάθεια του Κοροβίνη «πατάει» πάνω στο εποικοδόμημα που έφτιαξε με μεράκι ο Ιωάννου. Επομένως, ο χαρακτηρισμός «αδελφός», που χρησιμοποιεί ως προσφώνηση στον τίτλο του βιβλίου του, είναι απόλυτα ορθός και πρέπων.

Είναι ένα γράμμα; Ένα δοκίμιο για όσα περάσαμε ως κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια;

Σε ποιο είδος ανήκει, άραγε, το Γράμμα στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει χρόνια στην γκλαβανή; Είναι ένα γράμμα; Ένα δοκίμιο για όσα περάσαμε ως κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια; Μια ταπεινή εξομολόγηση; Ένα de profundis του συγγραφέα, με αφορμή το γεγονός ότι απευθύνεται σε έναν αγαπημένο ομότεχνο; Μια διδαχή ήθους και ύφους; Ή, μήπως, τα τελευταία νέα ενός κόσμου που χάνεται;

Στην καταπακτή

Κατά περίπτωση είναι όλα αυτά, κυρίως όμως είναι μια από καρδιάς εξομολόγηση του Θωμά Κοροβίνη, που λέει τα νέα της ελληνικής πολιτείας στον φίλο του Γιώργο Ιωάννου που έχει χάσει… επεισόδια από τότε που άφησε τα εγκόσμια και κλείστηκε στην γκλαβανή, δηλαδή στην καταπακτή του επέκεινα. Άλλοτε λυρικός, άλλοτε πικρός, κάποιες φορές έντονα δηκτικός, αλλά και συχνά μελίρρυτος, ο Κοροβίνης γράφει με το ένα χέρι κρατημένο στην καρδιά του και με το άλλο στο χαρτί. Το αποτέλεσμα είναι βαθιά ποιητικό, ανθρώπινο, ελεγειακό και τελικά απόλυτα δικό μας και όχι μόνο του Ιωάννου.

agra korovinis gramma ston aderfo giorgo ioannou

Διαβάζοντας τις διαπιστώσεις του Κοροβίνη για τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας, δεν γίνεται να μην εκνευριστείς, αλλά και να μην πικραθείς για το πώς η σύγχρονη Θεσσαλονίκη και η σύγχρονη Αθήνα έχουν μετατραπεί σε ένα τσίρκο φτηνών θεαμάτων που τους λείπει η ψυχή, ο έρωτας, το θάμπος και το θάλπος.

Κιβωτός μνήμης

Θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως κιβωτός μνήμης αυτό το βιβλίο, αρκεί αυτοί που θα το διαβάσουν να καταλάβουν πως το παρελθόν δεν ανασύρεται από την κρύπτη του μόνο για να το παρατηρήσουμε σαν να είναι κτέρισμα σε κάποιον τάφο, αλλά μια διαρκής υπενθύμιση πώς ήμασταν και προς τα πού πρέπει να οδεύσουμε.

Λαϊκοί άνθρωποι, καλοβαλμένοι νέοι, συγγραφείς και βιβλία, ρεμπέτικα και μπουζούκια, έρωτες κρυφοί υπό το σκότος και απαγορευμένοι από τους πολλούς που σκανδαλίζονται, η Ομόνοια που περιδιάβαζε με ζέση ο Ιωάννου, αλλά και χθαμαλές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, μακριά από το πολύβουο κέντρο: ο Κοροβίνης παραθέτει ουσιαστικά τη «μέσα» ζωή του Ιωάννου, αλλά και των ανθρώπων που βιώνουν μια πόλη με ποιητικό τρόπο και όχι τον κοινότοπο που τους επιβάλλει η χύδην καθημερινότητα.

bookpress deite to big 300 new

Διαρκής συνομιλία

Είναι αλήθεια πως αυτό το γράμμα -ας το ονομάσουμε έτσι, εντέλει- έχει περάσει από διάφορες φάσεις, όπως μας πληροφορεί ο Κοροβίνης, ενώ στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς έναν εικονικό διάλογο των δύο, γραμμένο φυσικά από τον Κοροβίνη (βλ. «Ασ’ τα να πάνε, Γιώργο μου!», δημοσιευμένο στο περιοδικό «Χάρτης»). Κάτι που δείχνει πως ο Κοροβίνης βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τον Ιωάννου. Εδώ, προφανώς, έχουμε την ολοκληρωμένη και -λογικά- τελική μορφή αυτού του γράμματος, όπου μπορεί να φαίνεται ότι τα πάντα έχουν ειπωθεί, εντούτοις στο τέλος μένεις με τη βεβαιότητα πως η σχέση των δύο παραμένει ανοιχτή και αρραγής και δεν περιορίζεται σε ένα μόνο γράμμα, αλλά σε μια λογοτεχνική σχέση που ξεπερνάει το χάσμα που χωρίζει τους ζώντες από τους τεθνεώτες.

Αν το έναυσμα είναι συχνά οι παλαιότεροι συγγραφείς της ελληνικής λογοτεχνίας, αυτό δεν δείχνει μια τάση προς την παρελθοντολαγνεία, αλλά μια βαθιά και αδήριτη ανάγκη των τωρινών να πιάσουν τα νάματα από εκεί που εκβάλλουν. Το ίδιο έχει γίνει με τον Γιώργο Χειμωνά ή τον Μένη Κουμανταρέα και τη «συνομιλία» τους με τωρινούς συγγραφείς. Ο Γιώργος Ιωάννου ανήκει σε αυτή τη χορεία των δημιουργών που θα συνεχίσει να αιματώνει τη σκέψη των ομοτέχνων του με το έργο και τη στάση της ζωής του.

* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Από το 1988 ως το 1996 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 1995 μέχρι και το 1999 εργάστηκε ως παραγωγός και επιμελητής ραδιοφωνικών εκπομπών στον 9,58 FM της Θεσσαλονίκης.

thomas korovinis 1

Έγραψε τα βιβλία: Τουρκικές παροιμίες, Κανάλ ντ' Αμούρ, Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου, Φαχισέ Τσίκα, Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες, Κωνσταντινούπολη, λογοτεχνική ανθολογία: Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη, Ο Μάρκος στο χαρέμι, Το χτικιό της Άνω Τούμπας, Οι ασίκηδες, Οι ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας, Όμορφη νύχτα, Σμύρνη: μια πόλη στη λογοτεχνία, Ο γύρος του θανάτου, Το αγγελόκρουσμα, κ.ά.

Το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Το 2011 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του Ο γύρος του θανάτου, με θέμα την υπόθεση του Δράκου του Σέιχ-Σου, Αριστείδη Παγκρατίδη. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Έχει συνεργαστεί με διάφορα συγκροτήματα. Το 2002 δημιούργησε, μαζί με την Τουρκάλα ερμηνεύτρια Ντιλέκ Κοτς, το συγκρότημα παραδοσιακής ελληνικής και τουρκικής μουσικής «Ανατολίτικος Σεβντάς».  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ρεαλισμός: Αντικατοπτρισμοί του πραγματικού στη λογοτεχνία» του Τέρι Ίγκλετον (κριτική) – Εξετάζοντας το πιο ανθεκτικό λογοτεχνικό ρεύμα

«Ρεαλισμός: Αντικατοπτρισμοί του πραγματικού στη λογοτεχνία» του Τέρι Ίγκλετον (κριτική) – Εξετάζοντας το πιο ανθεκτικό λογοτεχνικό ρεύμα

Για τη μελέτη του Τέρι Ίγκλετον (Τerry Eagleton) «Ρεαλισμός: Αντικατοπτρισμοί του πραγματικού στη λογοτεχνία» (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Πεδίο). Εικόνα: «Οι σταχολογήτρες» (1857), του Jean-Francois Millet

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Εγώ, ο άνθρωπος» του The Trivialist (κριτική) – Η ιστορία του ανθρώπου, από τον Homo erectus στον Μαρκήσιο ντε Σαντ

«Εγώ, ο άνθρωπος» του The Trivialist (κριτική) – Η ιστορία του ανθρώπου, από τον Homo erectus στον Μαρκήσιο ντε Σαντ

Για το βιβλίο του The Trivialist «Εγώ, ο άνθρωπος – Η ιστορία ενός είδους που έπαιρνε πολύ στα σοβαρά τον εαυτό του» (εκδ. Διόπτρα). Εικόνα: Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Ιερώνυμου Μπος «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου ...

«Βηματισμοί – Πεζοπορίες στο άστυ» του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου-Βενετά (κριτική) – Βαδίζω άρα υπάρχω

«Βηματισμοί – Πεζοπορίες στο άστυ» του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου-Βενετά (κριτική) – Βαδίζω άρα υπάρχω

Για το δοκίμιο του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου-Βενετά «Βηματισμοί – Πεζοπορίες στο άστυ» (εκδ. Άγρα). Εικόνα: Ο πίνακας του Εντγκάρ Ντεγκά «Πλατεία Κονκόρντ».

Γράφει ο Θοδωρής Γκόνης

Ανοίγοντας, ξεφυλλίζοντας, διαβάζοντας,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Γιάννη Φασόη – «Όταν διαβάζεις περισσότερες φορές κάτι, τότε έρχεσαι σε πραγματική επαφή μαζί του»

Διαβάζοντας με τον Γιάννη Φασόη – «Όταν διαβάζεις περισσότερες φορές κάτι, τότε έρχεσαι σε πραγματική επαφή μαζί του»

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιάννης Φασόης.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Καστρινού «Απροστάτευτοι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήξερε πια ότι σε λίγο θα ’ρχόταν το τέλος· ήταν από αυτές τις...

Η Αρουντάτι Ρόι στη μακρά λίστα για το Γυναικείο Βραβείο non fiction 2026 – Συγγραφείς μεταφρασμένες στα ελληνικά

Η Αρουντάτι Ρόι στη μακρά λίστα για το Γυναικείο Βραβείο non fiction 2026 – Συγγραφείς μεταφρασμένες στα ελληνικά

Η Αρουντάτι Ρόι (Arundhati Roy) και άλλες συγγραφείς μεταφρασμένες στα ελληνικά βρίσκονται στη μακρά λίστα για το Γυναικείο Βραβείο non fiction 2026. 

Επιμέλεια: Book Press

Η ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Καστρινού «Απροστάτευτοι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήξερε πια ότι σε λίγο θα ’ρχόταν το τέλος· ήταν από αυτές τις...

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Νικολούδη «Κόκκινο φαράγγι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 26 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ...

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή του βιβλίου του Ενές Καντέρ Φρίντομ [Enes Kanter Freedom], «Στο όνομα της Ελευθερίας – Ο αγώνας ενός πολιτικού αντιφρονούντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο NBA και σε ολόκληρο τον κόσμο», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Β' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα.

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Α' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας ...

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Συλλογικοί τόμοι, μονογραφίες, μελέτες και ανθολογίες: οκτώ βιβλία για το σινεμά που ξεχωρίσαμε από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Ο Ντέβιντ Λιντς και η Ναόμι Γουότς στα γυρίσματα του «Mulholland Drive».

Γράφει η Φανή Χατζή

Μπορεί τα κινη...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ