father

Για το βιβλίο του Στίβεν Γκ. Ποστ [Stephen G. Post] «Αξιοπρέπεια για τους βαθιά αμνήμονες συνανθρώπους μας» (μτφρ. Πολυξένη Τσαλίκη, εκδ. Αρμός), ένα βιβλίο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Κεντρική εικόνα: από την ταινία «Ο πατέρας» με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στην βαθιά ανθρώπινη ταινία του Φλόριαν Ζέλερ «Ο πατέρας», ο 80χρονος Άντονι (παιγμένος με υποδειγματικό τρόπο από τον Άντονι Χόπκινς) ψάχνει εναγώνια το ρολόι του, μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων που προσπαθεί να συγκεντρώσει στη μνήμη του. Για εκείνον το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ένα σημείο αναφοράς. Μέσω αυτού πιστεύει πως μπορεί να ορίσει τον χρόνο (που για τους άλλους τρέχει, αλλά σ΄ εκείνον μοιάζει ακινητοποιημένος).

Όταν χάνει το ρολόι, νομίζει ότι του το έχουν κλέψει, ενώ στην πραγματικότητα ποτέ δεν το φοράει. Το αντιλαμβάνεται όταν στρέφει το βλέμμα του προς τον καρπό του. Ο Άντονι πάσχει από άνοια. Η κάθοδος προς ένα ταπεινωτικό χάος διαγράφεται μπροστά του απειλητική.

Στο βιβλίο του Αξιοπρέπεια για τους βαθιά αμνήμονες συναθρώπους μας (μτφρ. Πολυξένη Τσαλίκη, εκδ. Αρμός) ο ερευνητής, καθηγητής Ιατρικής και συγγραφέας Στίβεν Γκ. Ποστ ερανίζεται σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις από τη μακρά θητεία του στη νόσο Αλτσχάιμερ.

armos post axioprepeia gia tous vathia amniomones synanthropous mas

Ο στόχος του δεν είναι να στρέψει το ενδιαφέρον μας προς τη νόσο, πώς αυτή εμφανίζεται, ποια θεραπεία οφείλει κανείς να ακολουθήσει και αν υπάρχει ελπίδα ίασης. Αντίθετα, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η διασύνδεση που πρέπει να επιτυγχάνεται ανάμεσα στους φροντιστές και τον πάσχοντα.

Μια δύσκολη σχέση 

Μια ανθρώπινη σχέση που εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολη, αλλά είναι αρκετά καθοριστική και για τα δύο μέρη. Από τις αρχές του 1990 ο Ποστ διδάσκει σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ φροντιστές, επομένως έχει μακρά πείρα πάνω στο αντικείμενο. Πέραν της θεωρητικής του σκευής, διαθέτει και πολλά απτά και πραγματικά παραδείγματα που είναι ικανά να τροφοδοτήσουν τα συμπεράσματά του με μεγαλύτερη πιστότητα. Άλλωστε, ένα από τα θετικά αυτού του βιβλίου είναι η «πραγματογνωμοσύνη» του.

Δεν μιλάει επί θεωρητικής βάσεως (μόνο), αλλά συνθέτει τα επιχειρήματα και τις συμβουλές του με αληθινά περισταστικά ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, αλλά και φροντιστών που είχαν αναλάβει το δύσκολο έργο της φροντίδας τους.

Ευθύς εξαρχής ο Ποστ μιλάει για το σημαντικό ρόλο που επιτελούν καθημερινά οι φροντιστές, τους οποίους χαρακτηρίζει «αλάτι της γης». Κόντρα στη λογική που θέλει τα ανθρώπινα όντα να θεωρούνται ανώτερα μόνο όταν είναι αυτάρκη, οι φροντιστές λειτουργούν ως φάροι αξιοπρέπειας.

Για τους φροντιστές ένας άνθρωπος που χάνει σταδικά (ή ραγδαία) τη μνήμη του δεν είναι ένας «φευγάτος», αλλά ένας άνθρωπος που διατηρεί ακόμη την ανθρωπινότητά του.

Για τους φροντιστές ένας άνθρωπος που χάνει σταδικά (ή ραγδαία) τη μνήμη του δεν είναι ένας «φευγάτος», αλλά ένας άνθρωπος που διατηρεί ακόμη την ανθρωπινότητά του με ό,τι αυτό σημαίνει για τα δικαιώματα, τις ανάγκες του, αλλά και την ηθική στάση που οφείλουμε να κρατήσουμε απέναντί του.

Αυτά τα στοιχεία διατρέχουν, θα έλεγε κανείς, όλο το βιβλίο του Ποστ ως αναγκαίες και απαραίτητες ενθυμήσεις προς όλους μας. Το ότι χάνει ένας άνθρωπος τη μνήμη του, δεν σημαίνει ότι χάνει την ανθρώπινη υπόστασή του. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιεί τον όρο «βαθιά αμνήμονες». Ως όρος σημαίνει ότι ενόσω οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια παλεύουν να επικοινωνήσουν και θυμηθούν, κανένας από τους περιορισμούς τους δεν τους απογυμνώνει από την προσωπικότητά τους.

Η «θεραπεία» της αξιοπρέπειας

Η σημαντικότερη -καθημερινή- «θεραπεία» που μπορεί να προσφέρει ένας φροντιστής σε έναν πάσχοντα από άνοια είναι η αξιοπρέπεια. Κάτι που δεν είναι χειροπιαστό, δεν θα του επαναφέρει τη μνήμη, αλλά που, όπως είναι και η ανάλυσης της λέξης, τον κάνει άνθρωπο που του πρέπει αξία.

stephen post

Ο Stephen Garrard Post είναι ερευνητής, καθηγητής ιατρικής και συγγραφέας. Επί τρεις δεκαετίες εργάζεται σε όλο τον κόσμο με αντικείμενο τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς διαταραχές.Είναι εκλεγμένο μέλος του Κολλεγίου Ιατρών της Φιλαδέλφειας, της Ιατρικής Ακαδημίας της Νέας Υόρκης και της Βασιλικής Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου.

Ο Ποστ δίδει πρακτικές συμβουλές στους φροντιστές (διασύνδεση μέσω της μουσικής και της τέχνης), αλλά κάνει λόγο και για την ηθική που πρέπει να διέπει τη φροντίδα. Επίσης, δεν κρύβεται πίσω από τη σκληρή πραγματικότητα. Γνωρίζει, και το σημειώνει, πως οι πόροι που δίνονται κεντρικά για τους φροντιστές είναι ελάχιστοι. Γνωρίζει, όπως όλοι μας, πως η Ιατρική δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τη λύση στο αίνιγμα «Αλτσχάιμερ», επομένως το βάρος της ραγδαίας επιδείνωσης των πασχόντων πέφτει στις πλάτες των φροντιστών.

Ο Ποστ σημειώνει πως το ζωτικό πλεονέκτημα του φροντιστή είναι η ελπίδα και όχι η χαζοχαρούμενη και εν πολλοίς ανεδαφική αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει στο τέλος και η νόσος θα αναστραφεί.

Να γιατί ζητάει να τους ακούσουμε και γιατί από τη μεριά του προσφέρει μια σειρά από στρατηγικές έτσι ώστε οι φροντιστές να επικοινωνούν στον βέλτιστο βαθμό με αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς η ασθένεια θα προχωράει.

Η ζωντανή κηδεία

Τη στιγμή που αρκετοί χαρακτηρίζουν το Αλτσχάιμερ ως «ζωντανή κηδεία», ο Ποστ σημειώνει πως το ζωτικό πλεονέκτημα του φροντιστή είναι η ελπίδα και όχι η χαζοχαρούμενη και εν πολλοίς ανεδαφική αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει στο τέλος και η νόσος θα αναστραφεί. Ελπίδα σημαίνει παροχή καλή φροντίδας που με τη σειρά της προϋποθέτει σεβασμό και ενσυναίσθηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πάσχοντας. Πολλές φορές, δε, σημειώνει ο Ποστ, η εμπειρία έχει δείξει πως η ελπίδα είναι ανοιχτή ακόμη και σε μικρές χαραμάδες έκπληξης.

Για εκείνους τους φροντιστές που χάνουν την ελπίδα τους, ο Ποστ προσφέρει συγκεκριμένες συμβουλές–ενέργειες που θα τους ανακουφίσουν και θα τους προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας.

Ο Ποστ δεν διστάζει να απαντήσει όσο πιο λεπτομέρως γίνεται σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που θέτουν κατά κύριο λόγο οι φροντιστές (από το πόσο γρήγορη είναι η εξέλιξη της νόσου έως το αν η τρυφερότητα και η στοργή μπορούν να διαφοροποιήσουν τα πράγματα).

Το θέμα της ευθανασίας

Επίσης, μπαίνει σε ένα ακανθώδες και ηθικά δισεπίλυτο θέμα που έχει να κάνει με την Προληπτική Ιατρικά Υποβοηθούμενη Αυτοκτονία (ΠΙΥΑ) για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Κάτι τέτοιο επιτρέπεται σε ελάχιστες χώρες (βλ. Ολλανδία και Ελβετία), ενώ και ο ίδιος δεν τάσσεται υπέρ αυτής της λύσης, καίτοι την αναλύει διεξοδικά μέσω δύο παραδειγμάτων ευθανασίας.

Από την άλλη, όμως, θέτει πέντε καίρια ερωτήματα που τον κάνουν να πιστεύει πως δεν πρέπει να λαμβάνουμε μια τέτοια, ανεπίστρεπτη, απόφαση δίχως να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που συνθέτουν το πρόβλημα της νόσου και της ύπαρξης του αγαπημένου μας προσώπου.

Για τον Ποστ ένας είναι ο δρόμος ενός φροντιστή: ο ηθικός στόχος, άρα η αξιοπρέπεια προς τον πάσχοντα. Ουδεμία σχέση με την ταπείνωση και τον εξευτελισμό που δεν έχουν καμία σχέση με τον ανθρώπινο πολιτισμό και δεν σέβονται το γεγονός ότι το άτομο που χάνει τη μνήμη του έχει απαραβίαστα δικαιώματα σε νομικό επίπεδο, ενώ σε καθαρά ανθρώπινο κουβαλάει ένα παρελθόν και ένα παρόν που τον διατηρούν, ως άρρηκτο μέλος, στην κοινωνία μας.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Όλα για την αγάπη» της μπελ χουκς (κριτική) – Η ποιητική της αγάπης στον αστερισμό της κοινωνικής αποξένωσης

«Όλα για την αγάπη» της μπελ χουκς (κριτική) – Η ποιητική της αγάπης στον αστερισμό της κοινωνικής αποξένωσης

Για το βιβλίο της μπελ χουκς [bell hooks] «Όλα για την αγάπη» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει η Πηνελόπη Αλεξίου

H μπελ χουκς, ή αλλιώς Gloria Watkins, εξέδωσε το 2000 το βιβλίο Αll about love, το οποίο ήρθε στα ...

«Σφερδούκλια στο κεφάλι» του Βρασίδα Καραλή (κριτική) – «Οι Έλληνοι ήτανε γίγαντες και θεριά και δράκοι»

«Σφερδούκλια στο κεφάλι» του Βρασίδα Καραλή (κριτική) – «Οι Έλληνοι ήτανε γίγαντες και θεριά και δράκοι»

Για το βιβλίο του Βρασίδα Καραλή «Σφερδούκλια στο κεφάλι» (εκδ. Δώμα).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στον Ουρανό από άλλους τόπους (εκδ. Πατάκη) του Σωτήρη Δημητρίου, τούτο το γάργαρο μνημείο γλώσσας, η εκατοντάχρονη Α...

«Το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα» του Κ.Π. Καβάφη (κριτική) – O Αλεξανδρινός στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

«Το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα» του Κ.Π. Καβάφη (κριτική) – O Αλεξανδρινός στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Για το βιβλίο του Κ.Π. Καβάφη «Το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα» (μτφρ. Χάρης Βλαβιανός, εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Μια επίσκεψη στο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Αρκτικός» της Ιωάννας Ντούμπρου – Ο Ορφέας στον παγωμένο Άδη

«Αρκτικός» της Ιωάννας Ντούμπρου – Ο Ορφέας στον παγωμένο Άδη

Για το μυθιστόρημα της Ιωάννας Ντούμπρου «Αρκτικός» (εκδ. Πατάκη)

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Αν δει κανείς αυτό το δεύτερο μυθιστόρημα της Ιωάννας Ντούμπρου συγκριτικά με το πρώτο, θα ανακαλύψει πόσο διαφορετικά είναι...

Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη: «Πολιτιστική Μεταπολίτευση – Ιδεολογία, λογοτεχνία, κοινωνική ζωή»

Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη: «Πολιτιστική Μεταπολίτευση – Ιδεολογία, λογοτεχνία, κοινωνική ζωή»

«Πολιτιστική Μεταπολίτευση, Ιδεολογία, λογοτεχνία, κοινωνική ζωή» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθει τους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΚΠΙΣΝ), την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από εκδήλωση στο ίδιο πλαίσιο. 

Επιμέλεια: Book Pre...

«Το σύγχρονο θέατρο του πραγματικού» της Ζωής Βερβεροπούλου – Αληθινές ιστορίες, θέατρο-ντοκουμέντο, ερευνητικές δραματουργίες του 21ου αιώνα

«Το σύγχρονο θέατρο του πραγματικού» της Ζωής Βερβεροπούλου – Αληθινές ιστορίες, θέατρο-ντοκουμέντο, ερευνητικές δραματουργίες του 21ου αιώνα

Για το βιβλίο «Το σύγχρονο θέατρο του πραγματικού – Από τις αληθινές ιστορίες στο θέατρο-ντοκουμέντο και στις ερευνητικές δραματουργίες του 21ου αιώνα» της Ζωής Βερβεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την παράσταση του Ρομέο Καστελλούτσι «Η δημοκρατία στην Α...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντρζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογραφία να κατέχει όπως κάθε χρόνο τη μερίδα του λέοντος.

Γράφουν οι Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος*

...
Ιστορία, κοινωνία, πρόσωπα: 65 βιβλία του 2024 που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας

Ιστορία, κοινωνία, πρόσωπα: 65 βιβλία του 2024 που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας

Εξήντα πέντε δοκίμια αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας, κοινωνιολογίας, φιλοσοφίας, πολιτισμικών σπουδών, γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων, αλλά και βιογραφίες και απομνημονεύματα, επιλεγμένα από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του 2024.

Γράφει ο Γιώργος ...

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

«Ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms): 15 βιβλία για… ένοχες απολαύσεις

Τα «ρομαντικά μυθιστορήματα» (rom-coms) έχουν πλέον διακριτή παρουσία στην ελληνική εκδοτική παραγωγή και πολύ εντονότερη στην παγκόσμια. Τι τα διακρίνει, πού απευθύνονται και για τι μιλάει ένα επιτυχημένο rom-com; Επιλέξαμε 15 ρομαντικά μυθιστορήματα που ξεχώρισαν το 2024.

Γράφει η Φανή Χατζή ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Νοεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 30 βιβλία που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν (δοκίμια, μελέτες, έρευνες)

Μια επιλογή από δοκίμια, μελέτες και έρευνες, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που κυκλοφόρησαν πολύ πρόσφατα και ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και τη θεματική πρωτοτυπ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ