father

Για το βιβλίο του Στίβεν Γκ. Ποστ [Stephen G. Post] «Αξιοπρέπεια για τους βαθιά αμνήμονες συνανθρώπους μας» (μτφρ. Πολυξένη Τσαλίκη, εκδ. Αρμός), ένα βιβλίο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Κεντρική εικόνα: από την ταινία «Ο πατέρας» με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στην βαθιά ανθρώπινη ταινία του Φλόριαν Ζέλερ «Ο πατέρας», ο 80χρονος Άντονι (παιγμένος με υποδειγματικό τρόπο από τον Άντονι Χόπκινς) ψάχνει εναγώνια το ρολόι του, μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων που προσπαθεί να συγκεντρώσει στη μνήμη του. Για εκείνον το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ένα σημείο αναφοράς. Μέσω αυτού πιστεύει πως μπορεί να ορίσει τον χρόνο (που για τους άλλους τρέχει, αλλά σ΄ εκείνον μοιάζει ακινητοποιημένος).

Όταν χάνει το ρολόι, νομίζει ότι του το έχουν κλέψει, ενώ στην πραγματικότητα ποτέ δεν το φοράει. Το αντιλαμβάνεται όταν στρέφει το βλέμμα του προς τον καρπό του. Ο Άντονι πάσχει από άνοια. Η κάθοδος προς ένα ταπεινωτικό χάος διαγράφεται μπροστά του απειλητική.

Στο βιβλίο του Αξιοπρέπεια για τους βαθιά αμνήμονες συναθρώπους μας (μτφρ. Πολυξένη Τσαλίκη, εκδ. Αρμός) ο ερευνητής, καθηγητής Ιατρικής και συγγραφέας Στίβεν Γκ. Ποστ ερανίζεται σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις από τη μακρά θητεία του στη νόσο Αλτσχάιμερ.

armos post axioprepeia gia tous vathia amniomones synanthropous mas

Ο στόχος του δεν είναι να στρέψει το ενδιαφέρον μας προς τη νόσο, πώς αυτή εμφανίζεται, ποια θεραπεία οφείλει κανείς να ακολουθήσει και αν υπάρχει ελπίδα ίασης. Αντίθετα, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η διασύνδεση που πρέπει να επιτυγχάνεται ανάμεσα στους φροντιστές και τον πάσχοντα.

Μια δύσκολη σχέση 

Μια ανθρώπινη σχέση που εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολη, αλλά είναι αρκετά καθοριστική και για τα δύο μέρη. Από τις αρχές του 1990 ο Ποστ διδάσκει σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ φροντιστές, επομένως έχει μακρά πείρα πάνω στο αντικείμενο. Πέραν της θεωρητικής του σκευής, διαθέτει και πολλά απτά και πραγματικά παραδείγματα που είναι ικανά να τροφοδοτήσουν τα συμπεράσματά του με μεγαλύτερη πιστότητα. Άλλωστε, ένα από τα θετικά αυτού του βιβλίου είναι η «πραγματογνωμοσύνη» του.

Δεν μιλάει επί θεωρητικής βάσεως (μόνο), αλλά συνθέτει τα επιχειρήματα και τις συμβουλές του με αληθινά περισταστικά ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, αλλά και φροντιστών που είχαν αναλάβει το δύσκολο έργο της φροντίδας τους.

Ευθύς εξαρχής ο Ποστ μιλάει για το σημαντικό ρόλο που επιτελούν καθημερινά οι φροντιστές, τους οποίους χαρακτηρίζει «αλάτι της γης». Κόντρα στη λογική που θέλει τα ανθρώπινα όντα να θεωρούνται ανώτερα μόνο όταν είναι αυτάρκη, οι φροντιστές λειτουργούν ως φάροι αξιοπρέπειας.

Για τους φροντιστές ένας άνθρωπος που χάνει σταδικά (ή ραγδαία) τη μνήμη του δεν είναι ένας «φευγάτος», αλλά ένας άνθρωπος που διατηρεί ακόμη την ανθρωπινότητά του.

Για τους φροντιστές ένας άνθρωπος που χάνει σταδικά (ή ραγδαία) τη μνήμη του δεν είναι ένας «φευγάτος», αλλά ένας άνθρωπος που διατηρεί ακόμη την ανθρωπινότητά του με ό,τι αυτό σημαίνει για τα δικαιώματα, τις ανάγκες του, αλλά και την ηθική στάση που οφείλουμε να κρατήσουμε απέναντί του.

Αυτά τα στοιχεία διατρέχουν, θα έλεγε κανείς, όλο το βιβλίο του Ποστ ως αναγκαίες και απαραίτητες ενθυμήσεις προς όλους μας. Το ότι χάνει ένας άνθρωπος τη μνήμη του, δεν σημαίνει ότι χάνει την ανθρώπινη υπόστασή του. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιεί τον όρο «βαθιά αμνήμονες». Ως όρος σημαίνει ότι ενόσω οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια παλεύουν να επικοινωνήσουν και θυμηθούν, κανένας από τους περιορισμούς τους δεν τους απογυμνώνει από την προσωπικότητά τους.

Η «θεραπεία» της αξιοπρέπειας

Η σημαντικότερη -καθημερινή- «θεραπεία» που μπορεί να προσφέρει ένας φροντιστής σε έναν πάσχοντα από άνοια είναι η αξιοπρέπεια. Κάτι που δεν είναι χειροπιαστό, δεν θα του επαναφέρει τη μνήμη, αλλά που, όπως είναι και η ανάλυσης της λέξης, τον κάνει άνθρωπο που του πρέπει αξία.

stephen post

Ο Stephen Garrard Post είναι ερευνητής, καθηγητής ιατρικής και συγγραφέας. Επί τρεις δεκαετίες εργάζεται σε όλο τον κόσμο με αντικείμενο τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς διαταραχές.Είναι εκλεγμένο μέλος του Κολλεγίου Ιατρών της Φιλαδέλφειας, της Ιατρικής Ακαδημίας της Νέας Υόρκης και της Βασιλικής Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου.

Ο Ποστ δίδει πρακτικές συμβουλές στους φροντιστές (διασύνδεση μέσω της μουσικής και της τέχνης), αλλά κάνει λόγο και για την ηθική που πρέπει να διέπει τη φροντίδα. Επίσης, δεν κρύβεται πίσω από τη σκληρή πραγματικότητα. Γνωρίζει, και το σημειώνει, πως οι πόροι που δίνονται κεντρικά για τους φροντιστές είναι ελάχιστοι. Γνωρίζει, όπως όλοι μας, πως η Ιατρική δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τη λύση στο αίνιγμα «Αλτσχάιμερ», επομένως το βάρος της ραγδαίας επιδείνωσης των πασχόντων πέφτει στις πλάτες των φροντιστών.

Ο Ποστ σημειώνει πως το ζωτικό πλεονέκτημα του φροντιστή είναι η ελπίδα και όχι η χαζοχαρούμενη και εν πολλοίς ανεδαφική αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει στο τέλος και η νόσος θα αναστραφεί.

Να γιατί ζητάει να τους ακούσουμε και γιατί από τη μεριά του προσφέρει μια σειρά από στρατηγικές έτσι ώστε οι φροντιστές να επικοινωνούν στον βέλτιστο βαθμό με αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς η ασθένεια θα προχωράει.

Η ζωντανή κηδεία

Τη στιγμή που αρκετοί χαρακτηρίζουν το Αλτσχάιμερ ως «ζωντανή κηδεία», ο Ποστ σημειώνει πως το ζωτικό πλεονέκτημα του φροντιστή είναι η ελπίδα και όχι η χαζοχαρούμενη και εν πολλοίς ανεδαφική αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει στο τέλος και η νόσος θα αναστραφεί. Ελπίδα σημαίνει παροχή καλή φροντίδας που με τη σειρά της προϋποθέτει σεβασμό και ενσυναίσθηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πάσχοντας. Πολλές φορές, δε, σημειώνει ο Ποστ, η εμπειρία έχει δείξει πως η ελπίδα είναι ανοιχτή ακόμη και σε μικρές χαραμάδες έκπληξης.

Για εκείνους τους φροντιστές που χάνουν την ελπίδα τους, ο Ποστ προσφέρει συγκεκριμένες συμβουλές–ενέργειες που θα τους ανακουφίσουν και θα τους προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας.

Ο Ποστ δεν διστάζει να απαντήσει όσο πιο λεπτομέρως γίνεται σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που θέτουν κατά κύριο λόγο οι φροντιστές (από το πόσο γρήγορη είναι η εξέλιξη της νόσου έως το αν η τρυφερότητα και η στοργή μπορούν να διαφοροποιήσουν τα πράγματα).

Το θέμα της ευθανασίας

Επίσης, μπαίνει σε ένα ακανθώδες και ηθικά δισεπίλυτο θέμα που έχει να κάνει με την Προληπτική Ιατρικά Υποβοηθούμενη Αυτοκτονία (ΠΙΥΑ) για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Κάτι τέτοιο επιτρέπεται σε ελάχιστες χώρες (βλ. Ολλανδία και Ελβετία), ενώ και ο ίδιος δεν τάσσεται υπέρ αυτής της λύσης, καίτοι την αναλύει διεξοδικά μέσω δύο παραδειγμάτων ευθανασίας.

Από την άλλη, όμως, θέτει πέντε καίρια ερωτήματα που τον κάνουν να πιστεύει πως δεν πρέπει να λαμβάνουμε μια τέτοια, ανεπίστρεπτη, απόφαση δίχως να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που συνθέτουν το πρόβλημα της νόσου και της ύπαρξης του αγαπημένου μας προσώπου.

Για τον Ποστ ένας είναι ο δρόμος ενός φροντιστή: ο ηθικός στόχος, άρα η αξιοπρέπεια προς τον πάσχοντα. Ουδεμία σχέση με την ταπείνωση και τον εξευτελισμό που δεν έχουν καμία σχέση με τον ανθρώπινο πολιτισμό και δεν σέβονται το γεγονός ότι το άτομο που χάνει τη μνήμη του έχει απαραβίαστα δικαιώματα σε νομικό επίπεδο, ενώ σε καθαρά ανθρώπινο κουβαλάει ένα παρελθόν και ένα παρόν που τον διατηρούν, ως άρρηκτο μέλος, στην κοινωνία μας.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα» του Κ.Π. Καβάφη (κριτική) – O Αλεξανδρινός στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

«Το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα» του Κ.Π. Καβάφη (κριτική) – O Αλεξανδρινός στην Αθήνα της Μπελ Επόκ

Για το βιβλίο του Κ.Π. Καβάφη «Το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα» (μτφρ. Χάρης Βλαβιανός, εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Μια επίσκεψη στο ...

«Τα σχέδια» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Μια σημαντική έκδοση με τα μέχρι πρότινος άγνωστα σχέδιά του

«Τα σχέδια» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Μια σημαντική έκδοση με τα μέχρι πρότινος άγνωστα σχέδιά του

Για το βιβλίο «Σχέδια» του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] (μτφρ. Μαρία Μπεζαντάκου, Σοφία Χρυσαφοπούλου, εκδ. Οξύ).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Φιγούρες αιωρούμενες, ρευστές, δίχως χαρακτηριστικά στα πρόσωπα, άμορφες, σχεδόν μη α...

«Κινηματογραφικοί στοχασμοί» του Κουέντιν Ταραντίνο (κριτική) – Οι ταινίες που σημάδεψαν τον πιο αιρετικό σκηνοθέτη των καιρών μας

«Κινηματογραφικοί στοχασμοί» του Κουέντιν Ταραντίνο (κριτική) – Οι ταινίες που σημάδεψαν τον πιο αιρετικό σκηνοθέτη των καιρών μας

Για το βιβλίο του Κουέντιν Ταραντίνο [Quentin Tarantino] «Κινηματογραφικοί στοχασμοί» (μτφρ. Άρης Σφακιανάκης – Ηρώ Σκάρου, εκδ. Ελληνικά Γράμματα). Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Οι «κακ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική) – Στα άδυτα της Ιεράς Εξέτασης και του ακραίου Καθολικισμού

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική) – Στα άδυτα της Ιεράς Εξέτασης και του ακραίου Καθολικισμού

Για το μυθιστόρημα του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο [Santiago Roncagliolo] «Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Ιερά Εξέταση επί τω έργω © Britannica. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Μια τρυφερή επανάσταση στον ουρανό

«Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη (κριτική) – Μια τρυφερή επανάσταση στον ουρανό

Για την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το 414 π.Χ. οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη βραβεύτηκαν στα Μεγάλα Διονύσια. Μιαν ιδιαίτερα αισθαντική προσέγγιση των «Ορνίθων» κάνει φέτος ο Άρης Μπινιάρ...

«Ο αχός και το πάθος», του Γουίλιαμ Φόκνερ (κριτική)

«Ο αχός και το πάθος», του Γουίλιαμ Φόκνερ (κριτική)

Για το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Φόκνερ [William Faulkner] «Ο αχός και το πάθος», σε νέα μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Orbis Literæ» των εκδόσεων Gutenberg.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Η ιστορία χα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της θεατρικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Φρανς Κάφκα, από τον Κωνσταντίνου Κυριακού «Η δίκη του Κάφκα», με εισαγωγή του Μάνου Στεφανίδη, η οποία θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη «Πριν από τον χρόνο μηδέν» (μτφρ.
 Ευγενία Τσελέντη), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα πόδια της μόνο ε...

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ταϊβανέζου συγγραφέα Τσιανγκ-Σενγκ Κούο [Chiang-Sheng Kuo] «Ο χορδιστής του πιάνου» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Αυγούστου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Ολοκληρώνουμε σήμερα, με τα 15 δημοφιλέστερα άρθρα μας από όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Κώ...

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα, τα 15 δημοφιλέστερα «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ