«Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών» του Βασίλη Κολώνα (κριτική) – Ένα έργο διατήρησης του παρελθόντος

Για το λεύκωμα του Βασίλη Κολώνα «Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών: Εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών (1885 - 1912)» (εκδ. University Studio Press).

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

«Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών: Εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών (1885 - 1912)» (εκδ. University Studio Press) είναι ένα βιβλίο, μια έκδοση καλύτερα, που έχει ήδη γράψει τη δική της ιστορία. Πρόκειται για ένα πλουσιότατο λεύκωμα, στις σελίδες του οποίου εικονογραφείται ένα κρίσιμο μέρος της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, μέσα από την αποτύπωση και ανάδειξη των κτιρίων και της πολεοδομίας μιας συγκεκριμένης περιοχής, που υπήρξε εμβληματική για την πόλη, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο άνθρωπος πίσω από αυτό το βιβλίο-επίτευγμα είναι ο καθηγητής αρχιτεκτονικής και ειδικός στην ιστορία του άστεως Βασίλης Κολώνας.

Η Θεσσαλονίκη στη διαχρονία της

Πράγματι, κοιτάζοντας όλο το έργο του Βασίλη Κολώνα, τις σπουδές του, τα βιβλία του, ακόμη και το ίδιο το διδακτορικό του, που πολλά χρόνια μετά οδήγησε σε μια πρώτη εκδοχή του έργου για το οποίο μιλάμε σήμερα, αντιλαμβάνεται ότι στο κέντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκεται ο αστικός χώρος, και προνομιακά η πόλη της Θεσσαλονίκης, στη διαχρονία της.

Ποια πόλη ήταν όμως αυτή ενάμιση αιώνα νωρίτερα και ποια η σχέση της με τη σημερινή πόλη; Ποια νήματα είναι ακόμη ορατά και ποια έχουν χαθεί για πάντα; 

kolonas 1

Μια πόλη με χαρακτήρα

Ακόμη και για το πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Θεσσαλονίκη ήταν μια πόλη με έντονα πολυεθνοτικό χαρακτήρα, μια πόλη τριχοτομημένη, με το εβραϊκό στοιχείο να κυριαρχεί. Για πολλούς, τα χρόνια εκείνα, μονάχα η Κωνσταντινούπολη μπορούσε να συγκριθεί μαζί της.

Μια συνοικία «μιλά» για την πόλη συνολικά

Εξ όνυχος τον λέοντα, λέμε, όταν θέλουμε να υπογραμμίσουμε τις εξαιρετικές εκείνες περιπτώσεις στις οποίες το όλον, εδώ η πόλη της Θεσσαλονίκης, τεκμαίρεται από το επιμέρους, εδώ από μια συνοικία της πόλης και μόνο. Έτσι, η μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας μιας μονάχα περιοχής της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που υπήρξε αρχικά τόπος εξοχικών κατοικιών μα που σύντομα έγινε μέρος του αστικού ιστού της πόλης, είναι ενδεικτική ενός ολόκληρου κοινωνικού αναβρασμού, μιας μεγάλης οικονομικής και πολιτισμικής ζύμωσης, που με έναν τρόπο λειτουργεί παραδειγματικά για την ιστορία της πόλης συνολικά.

Με ποιον τρόπο τα τεκμήρια, φωτογραφίες, τοπογραφικές αποτυπώσεις αλλά και ποικίλα αρχεία του κράτους ή άλλων θεσμών, δεν θα μας παγιδεύσουν στις επιμέρους απεικονίσεις τους; [...]

Πώς όμως μπορούμε να προσεγγίσουμε κάτι που δεν υπάρχει πλέον και να το κάνουμε να μιλήσει; Με ποιον τρόπο τα τεκμήρια, φωτογραφίες, τοπογραφικές αποτυπώσεις αλλά και ποικίλα αρχεία του κράτους ή άλλων θεσμών, δεν θα μας παγιδεύσουν στις επιμέρους απεικονίσεις τους, ώστε να αναδειχθεί η συνολική εικόνα, και πίσω από αυτήν να αισθανθούμε τη ζωή που έσφυζε και παλλόταν, τη ζωή που πάντα σφύζει και πάλλεται;

kolonas vivli 4

Υλικά για νέα όνειρα

Η συνοικία των Εξοχών, λοιπόν, που εκτεινόταν στα ανατολικά του Λευκού Πύργου, έξω από την περίμετρο που μέχρι λίγο καιρό νωρίτερα όριζαν τα τείχη που έκλειναν την πόλη στο εσωτερικό της, ο οικισμός αυτός δίνει τα υλικά για νέα όνειρα. Οι ευρωπαϊκού τύπου επαύλεις που παρατάσσονται όλο μεγαλοπρέπεια, συμβολίζουν την μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης από μια κλειστοφοβική πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε μια ανοιχτή πόλη των Βαλκανίων, που συνομιλεί επί ίσοις όροις με την ανατολική και τη δυτική της πλευρά, σε μια εποχή που, όπως το είπαμε ήδη, και οι Οθωμανοί προσέβλεπαν προς τον εκδυτικισμό του κράτους και των πόλεών τους, σε μια προσπάθεια προσαρμογής τους στη νέα εποχή, που την ένιωθαν –και όχι άδικα– απειλητική.

Η Ιστορία βέβαια πήρε άλλη τροπή, και μάλλον ευτυχώς.

Λίγα χρόνια πριν, ωστόσο, κάποιοι έκαναν άλλα όνειρα για την ίδια περιοχή, στην ανατολική έξοδο της πόλης, όπως περιγράφεται γλαφυρά, από κάποιον που υπογράφει ως «άνθρωπος των σπορ», στην περίφημη γαλλική εφημερίδα Ζουρνάλ ντε Σαλονίκ, δηλαδή, την Εφημερίδα της Θεσσαλονίκης.

Η Μπελ Επόκ της Θεσσαλονίκης

Η Ιστορία βέβαια πήρε άλλη τροπή, και μάλλον ευτυχώς. Η περιοχή στα ανατολικά της πόλης, με το πέρασμα του αιώνα, ήκμασε και συγκέντρωσε μια νέα κοινωνική τάξη, αποτελούμενη από βιομηχάνους, εμπόρους και ανώτατους στρατιωτικούς, κι η οποία δεν άργησε να υιοθετήσει συνήθειες της Εσπερίας. Η Μπελ Επόκ ήρθε και στη Θεσσαλονίκη, κι οι γιορτές και οι χοροεσπερίδες σε κάποιες από τις επαύλεις, όπως της περιώνυμης οικογένειας Αλλατίνι, άφησαν εποχή, κι αποτελούσαν, ήδη από τότε, μαγνήτη για το νεοεμφανισθέν είδος των κοσμικογράφων. 

kolonas 2

Ένας ολόκληρος πολιτισμός μέσα από φωτογραφίες

Αν ωστόσο κάτι χαρακτηρίζει τούτη εδώ την έκδοση, δεν είναι η παράθεση γλαφυρών δημοσιευμάτων για τις πομπές των πλουσίων της εποχής, αλλά η παράθεση και ο ενδελεχής σχολιασμός πληθώρας τεκμηρίων, όπως σημειώσαμε και νωρίτερα. Σε ένα από τα εκτενέστερα μέρη του βιβλίου, παρατίθενται με σχολαστική λεπτομέρεια, εκατοντάδες από τα κτίρια της εποχής, έτσι όπως έχουν διασωθεί κυρίως μέσα από ένα οπτικό υλικό τόσο πλούσιο, ώστε η συγκέντρωσή του και μόνο θα αρκούσε να κάνει αυτήν την έκδοση ξεχωριστή.

Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών: Εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών (1885 - 1912)Διάσημα κτίρια της εποχής, όπως η Κάζα Μπιάνκα, του Ντίνο Φερνάντεζ, πολλά από αυτά σχεδιασμένα δια χειρός διάσημων, κυρίως Ιταλών, αρχιτεκτόνων, παρατίθεται το ένα δίπλα στο άλλο και γεμίζουν το μάτι με την ομορφιά και την αρχοντιά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις από αυτήν την ομορφιά, σφίγγεται η καρδιά σου, ειδικά όταν αναλογίζεσαι τι απέγιναν στη συνέχεια. Τέτοια είναι η περίπτωση της πανέμορφης Συναγωγής Μπετ Σαούλ, που κατασκευάστηκε σε σχέδια του Βιταλιάνο Ποζέλλι, την οποία ανατίναξαν οι ναζί το 1943.

Το φωτογραφικό υλικό κόβει την ανάσα. Το Γενί Τζαμί υπό κατασκευή. Το Γενί Τζαμί περατωμένο, πανέμορφο και μεγαλοπρεπές, που ευτυχώς ακόμη διατηρείται σε καλή κατάσταση, έστω και χωρίς του μιναρέδες του.

Ένας ολόκληρος πολιτισμός υπήρξε εδώ, λένε αυτές οι φωτογραφίες, ένας πολιτισμός που χάθηκε για πάντα, κι ας υπάρχουν ακόμη τα απομεινάρια του. Η χρήση που επεφύλαξε ο νεοέλληνας στα περισσότερα από αυτά τα αριστουργήματα γίνεται φανερή μέσα από ορισμένες εικόνες της σχετικά πρόσφατης ιστορίας, με πινακίδες φροντιστηρίων να έχουν στερεωθεί κακήν κακώς στις προσόψεις τους και άλλα τέτοια θλιβερά. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως η Κάζα Μπιάνκα στην οποία αναφερθήκαμε και πριν, τα κτίρια εσκεμμένα κακοποιήθηκαν με σκοπό να αποχαρακτηριστούν από διατηρητέα, για να ακολουθήσουν τη μοίρα πολλών άλλων εμβληματικών κτιρίων του παρελθόντος.

Ένα έργο μνήμης

Το βιβλίο-λεύκωμα του Βασίλη Κολώνα: «Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών – Εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών (1885 – 1912)» είναι ένα έργο μνημειώδες που δικαίως έχει φτάσει αισίως στην τρίτη έκδοσή του, κάθε φορά και πιο εμπλουτισμένο, έργο μνήμης αλλά και διατήρησης του παρελθόντος. Και μόνο το ξεφύλλισμά του, αρκεί να σου φέρει ρίγη συγκίνησης. Η έκδοσή του από τον εξαιρετικό οίκο της Θεσσαλονίκης University Studio Press είναι αψεγάδιαστη και τιμά το πολύτιμο υλικό που περιέχει το βιβλίο.


 * Ο Κ.Β. Κατσουλάρης είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Αφαίας και Τελαμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο).

politeia link more

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Επιβίωση και Ιερότητα: Η πρώιμη ανθρωπότητα, το ελληνικό κοσμοσύστημα και τα μυστήρια της Ελευσίνας» της Αλεξάνδρας Θεοδωροπούλου (κριτική)

«Επιβίωση και Ιερότητα: Η πρώιμη ανθρωπότητα, το ελληνικό κοσμοσύστημα και τα μυστήρια της Ελευσίνας» της Αλεξάνδρας Θεοδωροπούλου (κριτική)

Για το βιβλίο της Αλεξάνδρας Θεοδωροπούλου «Επιβίωση και Ιερότητα: Η πρώιμη ανθρωπότητα, το ελληνικό κοσμοσύστημα και τα μυστήρια της Ελευσίνας» (εκδ. Παπαζήση).

Γράφει ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος

Ιαχές της φυσικής κα...

«Οι Μυκήνες δεν ήταν το παν – Καμπανελλικά ανάλεκτα» του Γιώργου Π. Πεφάνη (κριτική) – Στη ρωγμή του αθέατου εαυτού

«Οι Μυκήνες δεν ήταν το παν – Καμπανελλικά ανάλεκτα» του Γιώργου Π. Πεφάνη (κριτική) – Στη ρωγμή του αθέατου εαυτού

Για το βιβλίο του Γιώργου Π. Πεφάνη «Οι Μυκήνες δεν ήταν το παν – Καμπανελλικά ανάλεκτα» (εκδ. Κάπα Εκδοτική). Στην κεντρική εικόνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Οι Μυκήνες δεν ήταν το παν ...

«Τετράδια Αμερικής: Περιπλάνηση στην Αμερική του πολιτισμού και της πολιτικής» του Ντίνου Σιώτη (κριτική)

«Τετράδια Αμερικής: Περιπλάνηση στην Αμερική του πολιτισμού και της πολιτικής» του Ντίνου Σιώτη (κριτική)

Για το βιβλίο του Ντίνου Σιώτη «Τετράδια Αμερικής: Περιπλάνηση στην Αμερική του πολιτισμού και της πολιτικής» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: © Richard Tao (Unsplash).

Γράφει ο Αντώνης Μακρυδημήτρης

Yet the ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ