baladeur

Για τη μελέτη της Ευσταθίας Δήμου «Η ποιητική της Άπω Ανατολής: Ψήγματα Χρυσού σε νεοελλήνων την εμφάνεια» (εκδ. Κουκκίδα). Kεντρική εικόνα: το έργο του Κατσουσίκα Χοκουσάι «Το μεγάλο κύμα έξω από την Καναγκάβα» (1831). 

Γράφει ο Γιώργος Δελιόπουλος

Αν και αρκετά δημοφιλές μεταξύ των σύγχρονων Ελλήνων ποιητών και ποιητριών, το χαϊκού αποτελεί για τον γράφοντα ένα παρεξηγημένο ποιητικό είδος. Και εξηγούμαι. Η άκρα συντομία του (τρεις στίχοι όλοι κι όλοι, με δεκαεπτά συλλαβές) και η απλότητα της έκφρασής του, θέλγουν και ξεγελούν, καθώς δημιουργούν την αίσθηση μιας εύκολης ποιητικής φόρμας. Ίσως αυτό δικαιολογεί και την ευρεία χρήση του όχι μόνο από δόκιμους δημιουργούς, αλλά και στα πλαίσια διάφορων ασκήσεων δημιουργικής γραφής για μικρούς μαθητές. Από την άλλη, πολλοί το προσπερνούν, υποβιβάζοντάς το σε μια στιχουργική άσκηση και όχι σε αυτοτελές ποιητικό είδος. Η πρόσφατη μελέτη της Ευσταθίας Δήμου, Η ποιητική της Άπω Ανατολής. Ψήγματα Χρυσού σε νεοελλήνων την εμφάνεια (εκδ. Κουκκίδα, 2022), ευσύνοπτη και τεκμηριωμένη, με τις εύστοχες επισημάνσεις της Διώνης Δημητριάδου στο επιμύθιο, έρχεται να παρουσιάσει τις διάφορες εκφάνσεις του χαϊκού, αλλά και να επισημάνει τις τεχνικές αδυναμίες του είδους στην Ελλάδα.

Η καταγραφή δεν εξαντλείται απλώς στην παράθεση δημιουργών και συλλογών, αλλά επιχειρεί να αναδείξει και το διαφορετικό ύφος των χαϊκού ανά δημιουργό.

Μετά από μια σύντομη αναφορά στην εμφάνιση του χαϊκού ως αυτόνομου ποιητικού είδους στην Ιαπωνία και τον Δυτικό κόσμο, η μελέτη της Δήμου καταγράφει τη διαδρομή του ελληνικού χαϊκού, από τις πρώτες απόπειρες του Γεώργιου Σταυρόπουλου και του Νικόλαου Χάγιερ-Μπουφίδη το μακρινό 1925 μέχρι και τις πολύ πρόσφατες ελληνικές συλλογές χαϊκού του 2022. Η καταγραφή δεν εξαντλείται απλώς στην παράθεση δημιουργών και συλλογών, αλλά επιχειρεί να αναδείξει και το διαφορετικό ύφος των χαϊκού ανά δημιουργό. Για παράδειγμα, τα χαϊκού του Ζήσιμου Λορεντζάτου είναι πιο αφαιρετικά και συνειρμικά, ενώ του Ανέστη Ευαγγέλου και του Γιώργη Παυλόπουλου μοιάζουν με βιωματικές καταθέσεις. Η Ζωή Σαβίνα, ο Σπύρος Θεριανός και ο Ηλίας Κεφάλας μένουν πιο πιστοί στην ιαπωνική παράδοση και καταγράφουν στα χαϊκού τους στιγμές και εικόνες της φύσης. Σε ορισμένους ποιητές τα χαϊκού αποπνέουν έναν έκδηλο λυρισμό εμπνεόμενο από τη φύση, σε άλλους μια νοσταλγική χροιά (λ.χ. τα Κεριά θυέλλης του Χρήστου Τουμανίδη) ή μια πιο έντονη φιλοσοφική διάθεση για υπαρξιακούς προβληματισμούς, σε μερικούς, όπως στον Χάρη Μελιτά, την Ηλιάννα Λυκούδη και τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη, κυριαρχούν το χιούμορ, η ειρωνεία και ο παιγνιώδης χαρακτήρας, ενώ τα χαϊκού δημιουργών όπως του Κώστα Λιννού διακρίνονται για τον υπερρεαλιστικό τους χαρακτήρα. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις συνεργατικές συλλογές των Π. Τσορού και Δ. Παπακωνσταντίνου, Αχαρτογράφητα (εκδ. 24 γράμματα, 2017) ή των Φ. Βασιλοπούλου και Γ. Γάββαρη, Λάμψη λεπιδοπτέρων. 68 χαϊκού (Εκδόσεις των Φίλων, 2018), τα χαϊκού γίνονται αφορμή για συνδημιουργία.

[...] στην ελληνική ποίηση το χαϊκού εμπνέεται περισσότερο από τον άνθρωπο και τη συναισθηματική του εμπλοκή με τον κόσμο, τη σύγχρονη καθημερινότητα και τη φύση, παρά από τη μεμονωμένη παρατήρηση της ίδιας της φύσης.

Η ποικιλομορφία των ελληνικών χαϊκού αποδεικνύει ότι οι περισnσότεροι δημιουργοί απέφυγαν να εγκλωβιστούν στα στενά υφολογικά και θεματικά πλαίσια της παραδοσιακής ιαπωνικής φόρμας, που θέλει τα τρίστιχα να περιστρέφονται γύρω από τη στιγμιαία απεικόνιση της φύσης, και ενέταξαν οργανικά το συγκεκριμένο είδος στην προσωπική τους ποιητική θεματολογία. Γενικότερα, θα λέγαμε ότι στην ελληνική ποίηση το χαϊκού εμπνέεται περισσότερο από τον άνθρωπο και τη συναισθηματική του εμπλοκή με τον κόσμο, τη σύγχρονη καθημερινότητα και τη φύση, παρά από τη μεμονωμένη παρατήρηση της ίδιας της φύσης. Αυτό σημαίνει ότι τα χαϊκού αποτελούν ένα δημιουργικό δάνειο στην ελληνική ποιητική παράδοση, στην οποία ωστόσο η σύντομη, αποφθεγματική ποιητική φόρμα δεν είναι εντελώς ξένη (βλ. αρχαίο ελληνικό επίγραμμα).

Στο τελευταίο κομμάτι της μελέτης της Δήμου, όπως και στο επιλογικό κείμενο της Διώνης Δημητριάδου, «Από την παρατήρηση στη φιλοσοφία της καθημερινότητας. Επισημάνσεις στην ποιητική των χαϊκού», σημειώνονται εύστοχα ορισμένες αδυναμίες που έχουν παρατηρηθεί στα ελληνικά χαϊκού. Σε αρκετές περιπτώσεις οι δημιουργοί προσηλώνονται στην πιστή τήρηση των μορφολογικών κανόνων (αριθμός στίχων και συλλαβών) και παραμελούν την ανάδειξη των βασικών ποιητικών αρετών του είδους: τη συμπύκνωση μιας σκηνής ή εικόνας σε λίγες μόνο λέξεις, την απλότητα της έκφρασης, την έκπληξη και την πρωτοτυπία της σύλληψης, τη δυναμική και το παιγνιώδες των συνειρμών.

koukkida dimou ano anatoliΣε αρκετά χαϊκού ο λεπτός φιλοσοφικός υπαινιγμός αντικαθίσταται από έναν πρόδηλο διδακτισμό, ενώ χρησιμοποιείται μια πιο αναφορική λειτουργία της γλώσσας, που περισσότερο δηλώνει ιδέες ή συναισθήματα, παρά τα υπαινίσσεται. Άλλοτε τα τρίστιχα έχουν αρκετά επιτηδευμένη έκφραση και άλλοτε είναι τόσο απλοϊκά και ξεκάθαρα, που και στις δύο περιπτώσεις δεν κατορθώνουν τη μέθεξη και το ξάφνιασμα του αναγνώστη ή την αναγωγή της εικόνας σε βαθύτερα επίπεδα νοήματος. Επίσης, στα περισσότερα χαϊκού απουσιάζουν η ρυθμική φροντίδα, τα μετρικά μοτίβα και το μουσικό κελάρυσμα των στίχων, κάτι που επιτείνει την πεζολογική εντύπωση που δημιουργούν. Κι αν κάποιος θεωρεί ότι οι τρεις στίχοι είναι λίγοι, για να διαφανεί κάποιο ρυθμικό μοτίβο, να θυμίσω το μετρικό σύστημα του Κάλβου στις πεντάστιχες στροφές των ωδών του, με τον συνδυασμό ιαμβικού και αναπαιστικού μέτρου και τους προσεγμένους τονισμούς σε κάθε στίχο.

Ασφαλώς, οι παραπάνω τεχνικές αδυναμίες δεν αφορούν μόνο τα χαϊκού, αλλά εντοπίζονται και σε πιο μακροσκελή ποιήματα. Ωστόσο, σε ένα μεγάλο ποίημα οι αδυναμίες μπορούν πιο εύκολα να κρυφτούν ή να εξισορροπηθούν. Στο τρίστιχο και στις δεκαεπτά συλλαβές η φορτωμένη έκφραση, η απουσία της ευρηματικής ποιητικής σύλληψης ή τα πεζολογικά στοιχεία είναι πιο ευδιάκριτα και ενοχλούν περισσότερο. Ακολουθώντας την προτροπή του Jack Kerouac σε υποσημείωση του κειμένου της Διώνης Δημητριάδου, οι δημιουργοί δεν πρέπει να εγκλωβίζονται στο αυστηρό μέτρημα των συλλαβών, αλλά στα πλαίσια ενός τρίστιχου να επιδιώκουν τη λιτότητα και την περιεκτικότητα του ποιήματος. Αυτό είναι και το πνεύμα των χαϊκού, το οποίο μπορεί να μπολιάσει γόνιμα και την υπόλοιπη ποιητική παραγωγή.

Γι’ αυτό, και για να επιστρέψω στην αρχική μου απόφανση, παρά τη φαινομενική του απλότητα, το χαϊκού είναι ένα αρκετά απαιτητικό είδος, το οποίο, όμως, μπορεί να μας προσφέρει υψηλής αισθητικής ποιήματα –ακόμη και κατά παράβαση του αυστηρού μετρήματος των δεκαεπτά συλλαβών– όπως το παρακάτω χαϊκού του Γ. Σεφέρη:

«Γράφεις·
το μελάνι λιγόστεψε
η θάλασσα πληθαίνει».


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ είναι ποιητής. Τελευταίο του βιβλίο, η ποιητική συλλογή «Αλιρρόη - Το μηδέν στον καθρέφτη» (εκδ. ΑΩ).

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Άγρια σιωπή» της Ρέινορ Γουίν (κριτική) – Η συνέχεια μετά το «Μονοπάτι του αλατιού»

«Άγρια σιωπή» της Ρέινορ Γουίν (κριτική) – Η συνέχεια μετά το «Μονοπάτι του αλατιού»

Για το νέο βιβλίο της συγγραφέα του πολυδιαβασμένου «Το μονοπάτι του αλατιού,   Ρέινορ Γουίν [Raynor Winn] «Άγρια σιωπή» (μτφρ. Γωγώ Αρβανίτη, εκδ. Κλειδάριθμος). Κεντρική εικόνα: H Ρέινορ Γουίν και ο σύζυγός της, Μοθ © BBC Radio 4. 

Γράφει ο ...

«Βασανιστήρια στην ΕΣΑ» του Δημήτρη Σερεμέτη (κριτική) – Το αναγκαίο «σκούντημα στη μνήμη»

«Βασανιστήρια στην ΕΣΑ» του Δημήτρη Σερεμέτη (κριτική) – Το αναγκαίο «σκούντημα στη μνήμη»

Για το βιβλίο του Δημήτρη Σερεμέτη «Βασανιστήρια στην ΕΣΑ. Ένα σενάριο (χωρίς πλατεϊτσα στην Κοκκινιά)» (εκδ. Πόλις). Κεντρική εικόνα: © Ert News/Nάσος Μπράτσος. 

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης 

Ο συγγραφέας, σ...

«Άθλημα ή αθλιότης» του Δημήτρη Κόκορη (κριτική) – Αρχίζει το ματς, στη λογοτεχνία

«Άθλημα ή αθλιότης» του Δημήτρη Κόκορη (κριτική) – Αρχίζει το ματς, στη λογοτεχνία

Για το βιβλίο του Δημήτρη Κόκορη «Άθλημα ή αθλιότης;» (εκδ. Πεδίο). Κεντρική εικόνα: από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Φανέλα με το εννιά» που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ