70_1114300914

Καλλιτέχνες, πολιτικοί, στοχαστές που άφησαν το σημάδι τους.

Του Αργύρη Παρρά

 

 

 

 

 

 

b152181Στρατηγός Πεταίν. Ο εθνικός ήρωας της Γαλλίας που έγινε μαριονέτα των ναζί

 Charles Williams
 Mτφρ. Λεωνίδας Καρατζάς
 Μοντέρνοι Καιροί 2010
 ΣΕΛ. 472, ΤΙΜΗ €24,90

H ζωή μιας τραγικής προσωπικότητας, του Ανρί Φιλίπ Πεταίν, του αγροτόπαιδου που έγινε Στρατάρχης και ήρωας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά κατέληξε να καταδικαστεί σε θάναταο για εσχάτη προδοσία –ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια– εξαιτίας της συνθηκολόγησής του με τους Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πεταίν υπερασπίστηκε ηρωικά το Βερντέν στο Μεγάλο Πόλεμο όπου σημείωσε μεγάλη νίκη ενάντια στους Γερμανούς. Αργότερα, κατά το Μεσοπόλεμο, υπηρέτησε στο Μαρόκο, όπου για άλλη μια φορά οδήγησε τη Γαλλία στη νίκη. Όταν ξεσπά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Πεταίν βρίσκεται στη φασιστική Ισπανία του Φράνκο ως Γάλλος πρέσβης. Το 1940 τον ανακαλούν στα καθήκοντα του στη Γαλλία, όπου γίνεται αρχηγός του κράτους και, όταν πλέον συνειδητοποιεί ότι η Γαλλία έχει ηττηθεί από τη Γερμανία, ζητά ανακωχή. Την περίοδο αυτή, ο Πεταίν ακροβατεί ανάμεσα στους Ναζί, τους Συμμάχους και τους πολιτικούς του Βισύ, ώσπου, το 1944, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Στο τέλος του Πολέμου θα επιστρέψει οικειοθελώς στη Γαλλία για να δικαστεί.

 

7820 Σαίξπηρ. Όλη η αλήθεια για τη ζωή του

Μπιλ Μπράισον
Μτφρ. Ελένη Βαχλιώτη
Μεταίχμιο 2010
ΣΕΛ. 176, ΤΙΜΗ €16,00

Είναι ο εμβληματικότερος δημιουργός της Βρετανίας, κι όμως λιγοστά είναι γνωστά για τη ζωή του. Ο άνθρωπος Σαίξπηρ εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο. Ο επιδέξιος, χιουμορίστας συγγραφέας Μπιλ Μπράισον επιχειρεί με αφετηρία ορισμένα επιβεβαιωμένα γεγονότα να ξεδιαλύνει την αλήθεια και να βγάλει άκρη διερχόμενος μέσα από ένα κουβάρι από εικασίες και θρύλους. Με οδηγό προγενέστερες έρευνες, στήνει τη δική του μελέτη, η οποία, αν μη τι άλλο, ανασυσταίνει λαμπρά το πολιτισμικό κλίμα και την κοινωνική ατμόσφαιρα της εποχής.

 

 

7790Βιτγκενστάιν. Μια οικογένεια σε πόλεμο

Αλεξάντερ Γουό
Μτφρ. Βασίλης Μανουσάκης
Μεταίχμιο 2010
ΣΕΛ. 376, ΤΙΜΗ €20,00

Ο Καρλ Βιτγκενστάιν, ο οποίος εγκατέλειψε μικρός την πατρική εστία ως άστατος νέος, επέστρεψε στη γενέτειρά Βιέννη για να δημιουργήσει μια περιουσία στη βιομηχανία σιδήρου και ατσαλιού. Κατέφερε να αποκτήσει εργοστάσια, έργα τέχνης και παλάτια, αλλά η δεσποτική επιρροή που ασκούσε στα οχτώ παιδιά του κατέληξε στη διαμόρφωση μιας γενιάς αδελφών που μαστίζονταν από εσωτερικούς ανταγωνισμούς και νευρικές εντάσεις. Τρεις από τους γιους του αυτοκτόνησαν· ο Πάουλ, ο τέταρτος, έγινε παγκόσμιας φήμης πιανίστας (χρησιμοποιώντας μόνο το αριστερό του χέρι), ενώ ο Λούντβιχ, ο νεότερος γιος, θεωρείται σήμερα ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους του εικοστού αιώνα. Ο Αλεξάντερ Γουό καταγράφει τους θριάμβους και τα σκαμπανεβάσματα της ζωής μιας οικογένειας που την κρατούσε ενωμένη η λατρεία της για τη μουσική, όμως τη χώρισαν τα χρήματα, η παράνοια, οι συγκρούσεις και οι κοσμογονικές αλλαγές που επέφεραν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι.

 

b151337 H ατίθαση. Η Κοκό πριν τη Σανέλ

Edmonde Charles-Roux
Μτφρ. Μαρία Τσεκούρα
Πάπυρος 2010
ΣΕΛ. 528, ΤΙΜΗ €20,10

Η Εντμόντ Σαρλ-Ρού, πρόεδρος σήμερα της Ακαδημίας Γκονκούρ και προσωπική φίλη της Σανέλ, συνέταξε τη βιογραφία της μερικά χρόνια μετά το θάνατό της, όταν μπορούσε πια να γράψει τα πάντα χωρίς εξωραϊσμούς και αποσιωπήσεις. Η έρευνα της βιογράφου ξεκινά από τα βάθη της γαλλικής επαρχίας, από τη Σεβέν, τον τόπο καταγωγής μιας οικογένειας γυρολόγων αποφασισμένης να επιβιώσει μέσα στις χειρότερες συνθήκες.
Η Σανέλ εμπνεόταν από τις εργατικές στολές για να δημιουργήσει ρούχα που φορέθηκαν στα μεγαλοαστικά σαλόνια αλλά δεν αποδέχτηκε ποτέ τη δική της λαϊκή καταγωγή, απελευθέρωσε τις γυναίκες από τα -κυριολεκτικά- δεσμά του παρελθόντος (ασφυκτικοί κορσέδες, ογκώδη καπέλα, βαριά υφάσματα) αλλά φερόταν δεσποτικά στις υπαλλήλους της, ήταν πρωτοπόρα και ανατρεπτική αλλά ταυτόχρονα βαθιά συντηρητική, ήταν «αδέσμευτη» και «ατίθαση» αλλά κρυφά επιθυμούσε να «νομιμοποιηθεί» στο πλευρό ενός άντρα.
Συναναστράφηκε πολιτικούς, επιχειρηματίες, έκπτωτους τσάρους, γόνους της αγγλικής αριστοκρατίας, παραγωγούς του Χόλιγουντ, αρχηγούς των Ες-Ες, άλλα οι πραγματικοί της φίλοι ήταν πάντα οι καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο Ζαν Κοκτό, η Κολέτ, ο Μαξ Ζακόμπ, ο Πολ Μοράν, ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, ο Σερζ Ντιαγκίλεφ, ο Πάμπλο Πικάσο.

 

b149121  Λεωνίδας Κύρκος. Εκ Βαθέων

  Επιμ. Πέτρος Παπασαραντόπουλος
  Επίκεντρο 2009
  ΣΕΛ. 444, ΤΙΜΗ €22,00

 

Δώδεκα «εκ βαθέων» συνομιλίες του Λεωνίδα Κύρκου με τον Πέτρο Παπασαραντόπουλο, από το 1989 έως το 2009. Ο ιστορικής ηγέτης της ελληνικής αριστεράς διατυπώνει τις θέσεις και τις απόψεις του για τους πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Μητσοτάκη, τον Κώστα Σημίτη, τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου. Επίσης για τους επικεφαλής του Συνασπισμού, το Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Αλέξη Τσίπρα. Μέσα από τις συζητήσεις ξεδιπλώνεται όλο το νήμα της πολιτικής σκέψης του Κύρκου. Παράλληλα αναβλύζει το γνωστό προσωπικό και πολιτικό του ήθος. Η σύγκριση των απόψεών του με εκείνες άλλων συνομιλητών που υποστηρίζουν αντίθετες θέσεις, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική. Ακόμη, ο Κύρκος δεν διστάζει να αναθεωρήσει απόψεις και να παραδεχθεί σφάλματα και παραλείψεις.

 

b153109   Ο διανοούμενος και η θεά. Άρθουρ Μίλερ και Μέρλιν Μονρό

 Τζέφρι Μέγερς
 Μτφρ. Σέβη Σπυριδογιαννάκη
 Ψυχογιός 2010
 ΣΕΛ. 463, ΤΙΜΗ €19,90

 

Ο μεγαλύτερος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας του εικοστού αιώνα και η πιο δημοφιλής Αμερικανίδα ηθοποιός συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον. Αλλά η σχέση τους ήταν καθ' όλα μοιραία. Η Μέριλιν Μονρόε ήταν μια καταδικασμένη προσωπικότητα με αναπόφευκτο το τραγικό τέλος. Ο Άρθουρ Μίλερ βίωσε στο πλευρό της μια δημιουργική αγωνία. Ο γάμος τους, που κράτησε από το 1956 μέχρι το 1961, συνέπεσε με την εκτίναξη της καριέρας της, αλλά τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι δημόσιες συγκρούσεις τους τους πλήγωσαν ανεπανόρθωτα. Το βιβλίο εξηγεί γιατί παντρεύτηκαν, τι τους κράτησε μαζί για πέντε χρόνια και τι τους κατέστρεψε, καθώς και την επιρροή της Μέριλιν στη ζωή και τέχνη του Μίλερ.

 

 

b152942  Ο μαγικός φανός

  Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
  Μτφρ. Γρηγόρης Ν. Κονδύλης
  Ποταμός 2010
  ΣΕΛ. 395, ΤΙΜΗ €22,00

 

Όταν ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ήταν ακόμη παιδί, στη δεκαετία του 1920, αντάλλαξε τα δώρα του με έναν απλό προβολέα, έναν κινηματόγραφο (cinematographe), τον οποίον είχαν δώσει στον αδελφό του για χριστουγεννιάτικο δώρο. Το άλλο πρωί κλείστηκε στην γκαρνταρόμπα του παιδικού δωματίου, έβαλε φιλμ στο μηχάνημα και άναψε τη λάμπα πετρελαίου. Είδε ένα λιβάδι όπου είχε πλαγιάσει και λαγοκοιμόταν μια κοπέλα. Όταν γύρισε τη μανιβέλα η κοπέλα ξύπνησε. Και κινήθηκε. Εκείνη τη στιγμή ξύπνησε μέσα του ένας ακατανίκητος έρωτας για τη μαγεία των κινούμενων εικόνων. Και ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας είχε δεχτεί το πρώτο και ισχυρότατο ερέθισμα να ασχοληθεί κι αυτός με την ίδια μαγεία.

 

 

b153350  Σωκράτης. Η ζωή του, ο θάνατός του

  Robin Waterfield
  Μτφρ. Θεοδώρα Δαρβίρη
  Ψυχογιός 2010
  ΣΕΛ. 386, ΤΙΜΗ €20,00

 

Η δίκη και ο θάνατος του Σωκράτη αποτελούν συμβολικές στιγμές στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού. Η αντίληψή μας αναφορικά με τα γεγονότα εκείνα -η οποία διαμορφώθηκε από τους οπαδούς του και αποτυπώθηκε σε αναρίθμητα έργα λόγου και τέχνης- είναι πως πάνω σε μια έξαρση αφροσύνης η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία καταδίκασε σε θάνατο έναν αριστοκράτη. Μόνο που η κρατούσα αντίληψη δεν είναι απαραίτητα και η αληθινή. Η κατηγορία που διατυπώθηκε εναντίον του για ασέβεια προς τους θεούς και διαφθορά των νέων ήταν από μόνη της δυνητικά ολέθρια, ωστόσο, οι διώκτες του ισχυρίστηκαν ή υπονόησαν επιπροσθέτως πως ο Σωκράτης ήταν ένας ελιτιστής, ο οποίος περιβαλλόταν από πολιτικά ανεπιθύμητους ανθρώπους. Επιπλέον, δε, όπως καταδεικνύει ο Ρόμπιν Γουότερφιλντ, οι εν λόγω μομφές εμπεριείχαν μεγάλο ποσοστό αλήθειας.

 

 

b149370  Τα τελευταία χρόνια του Βολταίρου

  Ίαν Ντέιβιντσον. Τα τελευταία χρόνια του Βολταίρου
  Μτφρ. Νίκη Προδρομίδου
  Μεταίχμιο 2009
  ΣΕΛ. 296, ΤΙΜΗ €18,00

 

Το 1753, ο Βολταίρος (1694-1778) -θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και μια από τις πιο δοξασμένες φυσιογνωμίες στην Ευρώπη- εξορίστηκε από τον Λουδοβίκο ΙΕ΄ και παρέμεινε στην εξορία τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια της ζωής του. Τα χρόνια αυτά ο Βολταίρος έκανε ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του, έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας και έγραψε το αριστούργημά του Καντίντ. Ο Ίαν Ντέιβιντσον, έγκριτος μελετητής του Βολταίρου και ακαδημαϊκός, άντλησε το υλικό του από την πλούσια αλληλογραφία του Βολταίρου με την οικογένειά του, με τα μέλη της Αυλής των Βερσαλλιών και τη γαλλική πνευματική ελίτ, και σκιαγράφησε ένα λαμπρό πορτρέτο.


Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μια ασήμαντη γυναίκα» της Σόνια Παρνέλ (κριτική) – Βιρτζίνια Χολ, μια αφανής και δαιμόνια κατάσκοπος

«Μια ασήμαντη γυναίκα» της Σόνια Παρνέλ (κριτική) – Βιρτζίνια Χολ, μια αφανής και δαιμόνια κατάσκοπος

Για το βιβλίο της Σόνια Παρνέλ [Sonia Purnell] «Μια ασήμαντη γυναίκα» (μτφρ. Θεοδώρα Δαρβίρη, εκδ. Μίνωας). Κεντρική εικόνα: Η κατάσκοπος Βιρτζίνια Χολ. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Η επιβλητική θωριά και το απαράμιλλο σ...

«Φλεγόμενο αγόρι» του Πολ Όστερ (κριτική) – Στίβεν Κρέιν, ένας πρωτοπόρος που χάθηκε νωρίς

«Φλεγόμενο αγόρι» του Πολ Όστερ (κριτική) – Στίβεν Κρέιν, ένας πρωτοπόρος που χάθηκε νωρίς

Για το βιβλίο του Πολ Όστερ [Paul Auster] «Φλεγόμενο αγόρι» (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρική εικόνα: Ο Στίβεν Κρέιν [Stephen Crane] όπως φωτογραφήθηκε το 1897 (© Britannica). 

Γράφει ο Μιχάλης Πιτένης

Κά...

«Elon Musk: Η επίσημη βιογραφία» του Γουόλτερ Άιζακσον (κριτική) – Μια αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία

«Elon Musk: Η επίσημη βιογραφία» του Γουόλτερ Άιζακσον (κριτική) – Μια αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία

Για το βιβλίο του Γουόλτερ Άιζακσον [Walter Isaacson] «Elon Musk: Η επίσημη βιογραφία» (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Κλειδάριθμος).

Γράφει ο  Διονύσης Μαρίνος

Πριν από λίγες ημέρες ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική  διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Το δεύτερο φεστιβάλ «WOW - Women of the World Αthens» (6-8 Απριλίου) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποπειράται να θίξει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Στην κεντρική εικόνα, η Έλλη Ανδριοπούλου, διευθύνουσα δύμβουλος του ΚΠΙΣΝ και...

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ