alt

Μεταφραστές και επιμελητές αποκαλύπτουν τις διαδρομές μέσα από τις οποίες προσέγγισαν τη γλώσσα, το ύφος ή και την οικονομία ενός βιβλίου με το οποίο δούλεψαν πρόσφατα και μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά του εργαστηρίου τους. Φιλοξενούμενος, ο συγγραφέας και μεταφραστής Παναγιώτης Κεχαγιάς, με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων του Greg Jackson «Άσωτοι», η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κάποια στιγμή πέρυσι έλαβα ένα μήνυμα, ή ένα τηλεφώνημα, μάλλον από το Σαουθάμπτον, το οποίο με προέτρεπε να διαβάσω τη συλλογή διηγημάτων Άσωτοι του πρωτοεμφανιζόμενου Γκρεγκ Τζάκσον, αλλά πλέον δεν το θυμάμαι, θυμάμαι όμως ακριβώς πώς αισθάνθηκα όταν ξεκίνησα να διαβάζω τον «Βάγκνερ στην έρημο», το πρώτο διήγημα της συλλογής: αυτή την αίσθηση που έχει κανείς όταν διαβάζει έναν πραγματικά μεγάλο συγγραφέα – σαν να κοιτάς μέσα σ’ έναν καθρέφτη κρυστάλλινης καθαρότητας χωρίς να μπορείς να δεις εκεί μέσα τον εαυτό σου, παρά μόνο ασύνδετα τμήματά του ενισχυμένα μέχρι το επίπεδο μιας πυρετώδους παραίσθησης. Μου αρέσουν πολλά βιβλία, πολλοί συγγραφείς, σπάνια όμως έχω αυτή την απόλυτη βεβαιότητα, ότι δηλαδή αυτό που διαβάζω είναι ένα πραγματικά μεγάλο βιβλίο, και μάλιστα τόσο κοντά στην έκδοσή του. Την τελευταία φορά που το είχα νιώσει ήταν με το 2666 του Ρομπέρτο Μπολάνιο, και πριν απ’ αυτό με το Infinite Jest του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας.

Τα διηγήματα των Άσωτων, τοποθετημένα σε μια σειρά από το πιο παραδοσιακό μέχρι το πιο πειραματικό, τη μεγαλειώδη κατάρρευση που αντιπροσωπεύει το καταληκτικό διήγημα, βασίζονται σε μια καλειδοσκοπική πρόζα που από τη μια παράγραφο στην άλλη αλλάζει, από καθημερινός διάλογος γίνεται δοκίμιο, από περιγραφή δείπνου γίνεται υπαρξιακή κρίση, από παράνομη συναλλαγή γίνεται παραισθητική μυθολογία, κι όλα αυτά με μια πυκνότητα, μια ευαισθησία και μια τόσο ακριβή αίσθηση του ακατάληπτου, αταξινόμητου παρόντος μας, που έπρεπε πάση θυσία να διαφυλαχθεί.

Έτσι, το έστειλα στους Αντίποδες, με τους οποίους λίγο καιρό πριν είχαμε συνάψει μια αμοιβαίως επωφελή εμπορική συμφωνία (με σκοπό την προμήθεια πρώτων υλών), χωρίς να έχω τη φιλοδοξία να το μεταφράσω. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά, και την κάνουν καλά. Οι Αντίποδες, λοιπόν, από άγνοια κινδύνου μάλλον, μου ανέθεσαν τη μετάφραση, και μπορεί να μη θυμάμαι ακριβώς τη στιγμή που μου είπαν «Όταν το τελειώσεις φέρ’ το να το δούμε», αλλά θυμάμαι πώς ένιωσα όταν στερέωσα το βιβλίο δίπλα στην οθόνη του υπολογιστή και δακτυλογράφησα την πρώτη φράση, «Πρώτα κάναμε MDMA»: είχα την αίσθηση ότι κάτω από τα πόδια μου ανοίγει αργά μια καταπακτή. Κι αυτό γιατί είναι ήδη αρκετά δύσκολο να μεταφράσεις οποιοδήποτε βιβλίο, πόσο μάλλον το πρώτο, αδίστακτο βήμα ενός ήδη ολοκληρωμένου στυλίστα όπως ο Τζάκσον. Αυτός ο κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα της αμερικανικής λογοτεχνίας, που συνδέει τον μεταμοντερνισμό του Γουάλας με τον ρεαλισμό του Τσίβερ και του Κάρβερ, κι από εκεί με την ευρυμάθεια του Τζόυς και την ενδοσκόπηση του Ζέμπαλντ. Τα διηγήματα των Άσωτων, τοποθετημένα σε μια σειρά από το πιο παραδοσιακό μέχρι το πιο πειραματικό, τη μεγαλειώδη κατάρρευση που αντιπροσωπεύει το καταληκτικό διήγημα, βασίζονται σε μια καλειδοσκοπική πρόζα που από τη μια παράγραφο στην άλλη αλλάζει, από καθημερινός διάλογος γίνεται δοκίμιο, από περιγραφή δείπνου γίνεται υπαρξιακή κρίση, από παράνομη συναλλαγή γίνεται παραισθητική μυθολογία, κι όλα αυτά με μια πυκνότητα, μια ευαισθησία και μια τόσο ακριβή αίσθηση του ακατάληπτου, αταξινόμητου παρόντος μας, που έπρεπε πάση θυσία να διαφυλαχθεί. Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιεί ο Τζάκσον για να το πετύχει είναι η χρήση έντονης προφορικότητας δίπλα ή ακόμη και μέσα σε παραγράφους δοκιμιακού ύφους, χωρίς όμως αυτό να ξενίζει στο ελάχιστο. Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που συνάντησα ήταν να βρω και να κρατήσω τον τόνο και το ρυθμό που θα επέτρεπε στον αναγνώστη να πηγαίνει από τη μία παράγραφο στην επόμενη χωρίς να «σκοντάφτει».

Πιστεύω ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τη λογοτεχνία που στηρίζεται στο ύφος, δηλαδή τη μεγάλη λογοτεχνία, δεν υπάρχουν καλές μεταφράσεις, υπάρχουν μόνο αρκετά καλές μεταφράσεις. Και όσο έμπαινα βαθύτερα στους Άσωτους συνειδητοποιούσα όλο και περισσότερο το μέγεθος του λάθους που είχα διαπράξει. Κάθε μετάφραση είναι ένας συμβιβασμός, και ο σκοπός μου γρήγορα έγινε να φτάσω σε έναν τίμιο συμβιβασμό. Να μπορέσω, κάπως, να ξεμπλέξω αυτό το κουβάρι των αναφορών, των αμερικανισμών και της αυτοσυνείδητης επωδού.

Πιστεύω ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τη λογοτεχνία που στηρίζεται στο ύφος, δηλαδή τη μεγάλη λογοτεχνία, δεν υπάρχουν καλές μεταφράσεις, υπάρχουν μόνο αρκετά καλές μεταφράσεις. Και όσο έμπαινα βαθύτερα στους Άσωτους συνειδητοποιούσα όλο και περισσότερο το μέγεθος του λάθους που είχα διαπράξει. Κάθε μετάφραση είναι ένας συμβιβασμός, και ο σκοπός μου γρήγορα έγινε να φτάσω σε έναν τίμιο συμβιβασμό. Να μπορέσω, κάπως, να ξεμπλέξω αυτό το κουβάρι των αναφορών, των αμερικανισμών και της αυτοσυνείδητης επωδού. Αυτή είναι ταυτόχρονα η χαρά και η δυστυχία του να μεταφράζει κανείς σύγχρονη λογοτεχνία. Ο συγγραφέας σκέφτεται με τους ίδιους ρυθμούς με σένα, κατοικεί και αυτός σε μια πραγματικότητα που κινείται ανάμεσα στο αναλογικό και το ψηφιακό, ή σε μια πραγματικότητα που εξελίσσεται ταυτόχρονα και παράλληλα σε διάφορα πεδία που μέχρι πρότινος είτε δεν υπήρχαν είτε δεν ήταν προσβάσιμα (όπως είναι ο κυβερνοχώρος, που υπήρχε από πάντα, απλώς έπρεπε να περιμένουμε να τον ανακαλύψει ο Γουίλιαμ Γκίμπσον το 1982). Το αντίτιμο που πληρώνεις γι’ αυτή τη συνάφεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα στο οποίο να μπορείς να στηριχτείς. Δεν υπάρχει δευτερεύουσα βιβλιογραφία, δεν υπάρχουν προηγούμενες μεταφράσεις που να μπορείς να συμβουλευτείς για να λύσεις προβλήματα ή να αποφύγεις κακοτοπιές. Έχεις μόνο ένα μέιλ, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις με φειδώ, κι αυτό ακόμη κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα σε βοηθήσει. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν χάσει οι Άσωτοι στη μετάφραση, και χωρίς αμφιβολία άλλα τόσα που τελικά χάθηκαν. Ο λαβύρινθος που έχει στήσει ο Τζάκσον είναι πολύ μεγάλος, οι διακλαδώσεις του ιδιαίτερα περίπλοκες. Ευτυχώς, είχα τη βοήθεια δύο εξαιρετικών επιμελητών, του Κώστα Σπαθαράκη και της Στέλας Ζουμπουλάκη, των οποίων ο ενθουσιασμός για το βιβλίο μου επιβεβαίωσε ότι δεν είμαι άλλος ένας μεταφραστής που πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης (ή μπορεί να τους το κόλλησα χωρίς να το αντιληφθούν), και έτσι δημιουργήθηκε αυτό που ονομάζουμε «συγκυρία». (Κάπου εδώ να πω ότι όλες οι κομψές λύσεις στη μετάφραση είναι δικές μου, όλες οι αστοχίες δικές τους). Άλλωστε, νομίζω πως παρότι είναι πολύ γοητευτικός ο μύθος του μοναχικού μεταφραστή που παραδίδει ένα άψογο κείμενο, αρκετοί επιμελητές μπορούν να πιστοποιήσουν ότι τέτοιοι μεταφραστές είναι εξαιρετικά σπάνιοι, αν δηλαδή δεν κατοικούν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας. Ο τελευταίος φρουρός, βέβαια, ο τελευταίος συναγωνιστής σε αυτή τη μετάφραση, κι ας μη γνωρίζει ούτε λέξη ελληνικών, ήταν ο ίδιος ο Τζάκσον, ο οποίος άκουσε υπομονετικά κάθε ερώτηση και απορία μου και έδωσε εξηγήσεις για μερικά από τα πιο δύσβατα σημεία του κειμένου. (Τον μισώ για το κακό που μου έχει κάνει, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι κάθε αμήχανο στραβοπάτημα είναι δική μου ευθύνη, και κάθε πανέμορφη παράγραφος οφείλεται αποκλειστικά σε εκείνον).

Ο καλός μεταφραστής είναι αυτός που ακολουθεί τον συγγραφέα πιστά, όπου κι αν αυτός τον οδηγήσει, και όχι εκείνος που τρέχει μπροστά υποδεικνύοντάς του έναν «καλύτερο» δρόμο.

Τον τελευταίο χρόνο, μιλώντας με άλλους μεταφραστές και κοιτώντας μεταφράσεις έργων που ήδη γνωρίζω στο πρωτότυπο, άρχισα να διακρίνω τάσεις και απόψεις πάνω στη μετάφραση, με κυρίαρχο το δίπολο «πιστή μετάφραση – καλή μετάφραση» (αυτή η δεύτερη είναι μια μετάφραση που υποτίθεται πως είναι γραμμένη σε «καλά ελληνικά»). Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι μια απόλυτα πιστή μετάφραση προφανώς και δεν είναι μια ρεαλιστική απαίτηση. Από την άλλη, δεν νοείται μια μετάφραση που «βελτιώνει το πρωτότυπο». Η καλή μετάφραση είναι αυτή που μένει όσο πιο πιστή μπορεί, χωρίς να γίνεται γελοία. Αυτή είναι μια γραμμή τόσο λεπτή που καταντά αόρατη (ή, για να μεταφράσω εντελώς πιστά, η γλυκιά κουκκίδα), που ένας πρωτόπειρος μεταφραστής μπορεί να την περάσει χωρίς να το καταλάβει. Ο καλός μεταφραστής είναι αυτός που ακολουθεί τον συγγραφέα πιστά, όπου κι αν αυτός τον οδηγήσει, και όχι εκείνος που τρέχει μπροστά υποδεικνύοντάς του έναν «καλύτερο» δρόμο.

Αλλά αλήθεια τώρα, γιατί ξόδεψα ένα χρόνο από τη ζωή μου μεταφράζοντας τους Άσωτους, αντί να γράψω άλλο ένα διήγημα των χιλίων λέξεων; Γιατί αυτό είναι ένα βιβλίο που εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα διλήμματα και τα αδιέξοδα της γενιάς μας, που είναι πολύ διαφορετικά από της προηγούμενης. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, αλλά αν κάποιος μου έβαζε το μαχαίρι στο λαιμό θα έλεγα ότι τα διλήμματα στην εποχή των γονιών μας έμοιαζαν ίσως με μια διχάλα στο μονοπάτι, ενώ σήμερα δεν υπάρχει μονοπάτι, ούτε διχάλα, μόνο μια απέραντη πλατεία στην οποία όλοι γύρω σου χορεύουν φορώντας τα καλύτερά τους ρούχα, και όπου οι επιλογές είναι όσες και τα σημεία του κύκλου, δηλαδή άπειρες, και όλες τους είναι εξίσου σωστές και εξίσου λανθασμένες. Γιατί αυτό είναι ένα βιβλίο που δεν μιλάει μόνο για τα λεφτά και τα ναρκωτικά και τα υπαρξιακά δράματα των Αμερικανών της ηλικίας μας, αλλά μιλάει για τα λεφτά και τα ναρκωτικά ως τα λάθος εργαλεία επιβίωσης, μιλάει για τη χαμένη μας νιότη, μας δείχνει ακριβώς μέχρι πού έφτασε η ζωή μας και πού δεν έφτασε ποτέ, και περιέχει όλα τα διλήμματα, τις ήττες και τις νίκες μας, τυλιγμένα σε ένα ροζ εξώφυλλο, εφεξής, τουλάχιστον για μένα, το χρώμα της κάθαρσης.

altInfo
Ο Παναγιώτης Κεχαγιάς γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Η Τελευταία Προειδοποίηση είναι το πρώτο του βιβλίο.

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Κεχαγιάς: «Με τον Φόκνερ ένιωθα σαν ζογκλέρ με καμιά δεκαριά αναμμένους πυρσούς στον αέρα»

Παναγιώτης Κεχαγιάς: «Με τον Φόκνερ ένιωθα σαν ζογκλέρ με καμιά δεκαριά αναμμένους πυρσούς στον αέρα»

Μεταφραστές και επιμελητές αποκαλύπτουν τις διαδρομές μέσα από τις οποίες προσέγγισαν τη γλώσσα, το ύφος ή και την οικονομία ενός βιβλίου και μοιράζονται μαζί μας μυστικά του εργαστηρίου τους. Φιλοξενούμενος, ο συγγραφέας και μεταφραστής Παναγιώτης Κεχαγιάς για τη μετάφραση του μυθιστορήματος του Ουίλιαμ Φόκνερ [Wil...

Νίκος Α. Μάντης: «Είναι πάντα δύσκολο να πρέπει να συντονιστείς με το ρυθμό μιας ιδιοφυΐας»

Νίκος Α. Μάντης: «Είναι πάντα δύσκολο να πρέπει να συντονιστείς με το ρυθμό μιας ιδιοφυΐας»

Μεταφραστές και επιμελητές αποκαλύπτουν τις διαδρομές μέσα από τις οποίες προσέγγισαν τη γλώσσα, το ύφος ή και την οικονομία ενός βιβλίου και μοιράζονται μαζί μας μυστικά του εργαστηρίου τους. Φιλοξενούμενος, ο συγγραφέας και μεταφραστής Νίκος Α. Μάντης για τη μετάφραση των διηγημάτων του Μπάρι Χάνα [Barry Hannah] «...

Τόνια Κοβαλένκο: «Τα 149 χρόνια που με χώριζαν από τον κορυφαίο Χάρντυ ξυπνούσαν συχνά μέσα μου ένα δέος»

Τόνια Κοβαλένκο: «Τα 149 χρόνια που με χώριζαν από τον κορυφαίο Χάρντυ ξυπνούσαν συχνά μέσα μου ένα δέος»

Μεταφραστές και επιμελητές αποκαλύπτουν τις διαδρομές μέσα από τις οποίες προσέγγισαν τη γλώσσα, το ύφος ή και την οικονομία ενός βιβλίου και μοιράζονται μαζί μας μυστικά του εργαστηρίου τους. Φιλοξενούμενη, η μεταφράστρια Τόνια Κοβαλένκο για τη μετάφραση του μυθιστορήματος του Τόμας Χάρντυ [Thomas Hardy] «Μακριά απ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ