ekdromeis250

Του Κώστα Κατσουλάρη

Ακούγαμε τις προάλλες σε ραδιοφωνικό σταθμό γνωστό δημοσιογράφο να παίρνει συνέντευξη από τον διακεκριμένο στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ο δημοσιογράφος αποκαλούσε τον κύριο Παπαδόπουλο «πρόεδρο» κι εκείνος του απαντούσε ωσάν αυτή η προσφώνηση να ήταν η πλέον φυσιολογική.

Βλέπετε, ο στιχουργός είναι πράγματι πρόεδρος μιας λέσχης θαυμαστών του, των περίφημων «λεφτεριστών». Ενδεχομένως να υπάρχει κάτι το σκωπτικό στη στάση αυτή του ποιητή, αλλά και πάλι: Πού είναι ο Γκράουτσο Μαρξ πού έλεγε «δεν θα ήθελα να είμαι μέλος μιας λέσχης που δέχεται για μέλη της άτομα σαν κι εμένα;» 

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα βλέπαμε ξανά και ξανά τον Διονύση Σαββόπουλο να διαφημίζει από τηλεοράσεως πώς θα μας βοηθήσει να «γυρίσει ο χρόνος», έχοντας σκαρφιστεί και φέτος μια παράσταση με κέντρο τον εαυτό του. Κι αυτά, ένα χρόνο μετά από την περσινή, ανοικονόμητη όπως αποδείχτηκε, φιέστα με εμπνευστή και πάλι τον ίδιο, και θέμα, τότε, τη δεκαετία του εξήντα – όπως την έβλεπε ο ίδιος φυσικά, μέσα από τα τραγούδια του, τα λόγια του κ.λπ., εξού και η εντελώς προσωποκεντρική προβολή του γεγονότος. 

Τρίτο παράδειγμα, και πιο εμβληματικό: Εδώ και μερικά χρόνια, αλλά με ιδιαίτερη ένταση τον τελευταίο χρόνο, ο Μίκης Θεοδωράκης γίνεται το κέντρο εκδηλώσεων προς τιμή του, εκπομπών προς τιμήν του, τελετών προς τιμήν του, παραστάσεων προς τιμήν του. Εκδόσεις, σιντί, ντιβιντί, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, παιανίζουν αδιάκοπα το μέγεθος του ανδρός, της μουσικής του, του έργου του, της συνολικότερης προσφοράς του, κι όλα αυτά συχνότατα με τον ίδιο παρόντα. Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ευφυής (αν όχι μεγαλοφυής) να αποδέχεται να συμμετέχει σε αυτό το θέατρο εξύμνησής του, χωρίς να συναισθάνεται κάποια στιγμή το… υπερβολικόν του πράγματος;

(Απορία: Δεν βρίσκεται κάποιος να τους πει πως όταν είσαι πραγματικά σπουδαίος ισχύει το ίδιο που ισχύει, κατά τη διάσημη ρήση του Τσόρτσιλ, για τις κυρίες; Αν είσαι, δεν χρειάζεται να το διαλαλείς…) 

Άλλοτε συγκαταβατικά, άλλοτε δακρύβρεχτα, άλλοτε πιο χαριτωμένα, «του εξήντα οι εκδρομείς», στη μεγάλη τους πλειονότητα, εκπέμπουν εδώ και χρόνια το ίδιο μήνυμα που έχει τον χαρακτήρα αυτοεκπληρούμενης προφητείας: Τίποτε στη σημερινή εποχή δεν αξίζει, ο χαμένος παράδεισος βρίσκεται πίσω (στη χρυσή δεκαετία), αν όχι πολύ πιο πίσω (στην Κατοχή, στην Αντίσταση). Μιλούν επί παντός επιστητού με ύφος και τόνο εθνάρχη, ενώ τα λόγια τους ουδέπονται αμφισβητούνται σθεναρά από εκείνους που τους προσκαλούν – οι οποίοι συνήθως είναι, έτσι κι αλλιώς, μόνιμοι τιμητές τους. 

Κι όμως: Με κάποιες εξαιρέσεις, οι απόψεις και οι θέσεις τους εμφανίζονται συχνά ως σχιζοφρενικές, έτσι καθώς τραμπαλίζονται από το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος στο άλλο. Ποιος ξεχνάει τον μετέπειτα «εκσυγχρονιστή» Σαββόπουλο ντυμένο την ελληνική σημαία να τραγουδάει στα στρατόπεδα, αρχές του ενενήντα, όταν περνούσε την ελληνορθόδοξη φάση του; Όσο για τις πολιτικές αντιλήψεις που εκφράζει κάθε τόσο ο αδιαλείπτως «αριστερός» Μίκης με τις παρεμβάσεις του (Οτσαλάν, «Μακεδονικό», υπόθεση βιβλίων της Ιστορίας κ.ά) είναι προφανές σε κάθε απροκατάληπτο παρατηρητή ότι φλερτάρουν σταθερά με την άκρα δεξιά. Ωστόσο, ουδέποτε, στις εκατοντάδες ώρες λόγου και παρουσίας του στα ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια δεν του έχει τεθεί πιεστικά από κάποιο δημοσιογράφο ή άλλον καλλιτέχνη σχετικό ερώτημα. Μήπως, ελέω του προχωρημένου της ηλικίας του, το «σινάφι» εκφράζει έτσι τον σεβασμό του προς το εθνικό σύμβολο, αποσιωπώντας τις… παρασπονδίες του; Το αντίθετο συμβαίνει: Κάθε νέα του παρέμβαση παίρνει τεράστια δημοσιότητα, κι αναπαράγεται εν χορώ. Παράδειγμα, η ζωντανή ανάγνωση από τον Λάκη Λαζόπουλο επιστολής του σχετικής με «εθνικά» θέματα. 

Καταλήγοντας: Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι σημαντικοί καλλιτέχνες και οι δημιουργοί πρέπει να τιμώνται όσο βρίσκονται στη ζωή. Δεν χωρά επίσης αμφιβολία ότι έχουν κι αυτοί, όπως κάθε πολίτης, το δικαίωμα να παίρνουν θέση σε σημαντικά ζητήματα, να εκφράζουν τις απόψεις τους δημόσια όταν κρίνουν ότι έχουν κάτι να πουν. Ωστόσο, όταν αυτό συμβαίνει, οι απόψεις τους αυτές, οι πολιτικές θέσεις τους, η αισθητική τους, πρέπει να υπόκεινται στην ελεύθερη και άφοβη κριτική στην οποία υπόκεινται όλες οι απόψεις που διακινούνται στον δημόσιο χώρο. Στις δημοκρατίες, ουδείς βρίσκεται υπεράνω κριτικής κι ουδείς έχει το ακαταλόγιστο, όσο σημαντική κι αν είναι η προσφορά του στον τομέα που δραστηριοποιήθηκε (καλλιτεχνικό ή άλλο). Η αγιοποίηση προσώπων, η αναγωγή τους σε εθνικά σύμβολα, σε ζωντανούς μύθους, καταλύει τον κριτικό λόγο και τον ουσιαστικό διάλογο και μας απομακρύνει από τις βασικές αξίες της ανοιχτής κοινωνίας. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο συγγραφέας ως προϊόν τραύματος, η συγγραφή ως επίλυση γρίφων – Ανάμεσα στο γεγονός και την εμπειρία

Ο συγγραφέας ως προϊόν τραύματος, η συγγραφή ως επίλυση γρίφων – Ανάμεσα στο γεγονός και την εμπειρία

Το κείμενο που ακολουθεί εκφωνήθηκε στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Σητείας, τον Ιούνιο του 2026, σε μια προσπάθεια ανταπόκρισης στο θέμα του στρογγυλού τραπεζιού με τίτλο «Τα όρια της αυτοβιογραφίας στη σκηνοθεσία της μυθοπλασίας». Εικόνα: Έργο του Vilhelm Hammershøi, "Interiør, Strandgade 30" (1906).

...
Ο Θάνατος του Συγγραφέα, η Γάτα του Σρέντιγκερ και η «αλυσίδα του νοήματος»

Ο Θάνατος του Συγγραφέα, η Γάτα του Σρέντιγκερ και η «αλυσίδα του νοήματος»

Σκέψεις γύρω από το ρόλο και τη θέση του συγγραφέα στην εποχή των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων. 

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Αυτό που καταλάβαμε κάποια στιγμή μέσα από την εξέλιξη της λογοτεχνικής θεωρίας, και γενικότερα της κρ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου – Ένα καλό χέρι μας οδηγεί

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου – Ένα καλό χέρι μας οδηγεί

Λίγα λόγια για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Ήταν Ιούνιος πάλι, στο Επί Λέξει, όταν η ίδια συντροφιά είχαμε μαζευτεί για να γιορτάσουμε το πρώτο βιβλίο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ