
Του Ευθύμιου Σακκά
Μια μέρα σαν σήμερα το 1875 είχε έρθει στη ζωή ο δημιουργός του «Ταρζάν» Έντγκαρ Μπάροουζ στην πόλη του Σικάγο. Αφού έλαβε ευρεία μόρφωση έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα και κατόπιν παντρεύτηκε προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας κάνοντας όποια δουλειά του λάχαινε.
Μια από τις ενασχολήσεις του ήταν να μελετάει λογοτεχνικές ιστορίες που δημοσιεύονταν σε περιοδικά και εφημερίδες και κάποια στιγμή άρχισε να κάνει και ο ίδιος τις πρώτες του συγγραφικές απόπειρες.
Σύντομα οι ιστορίες του αρχίζουν να δημοσιεύονται και αρχίζει να αποκομίζει και χρήματα από όλη αυτή την υπόθεση. Το 1912 παρουσιάζεται για πρώτη φορά η νουβέλα του με τον «Ταρζάν» που μέσα στην επόμενη τετραετία θα τον κάνει ευρέως γνωστό, καθώς θα αρχίσει να μεταφράζεται σε διάφορες γλώσσες και θα μεταφερθεί παράλληλα και στον κινηματογράφο. Ο Μπάροουζ εκμεταλλεύεται την απήχηση του έργου και σύντομα παρουσιάζει κι άλλες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Ταρζάν.
Έχοντας αποκτήσει δόξα και πλούτο το 1928 θα συστήσει τον δικό του εκδοτικό οίκο και αργότερα εταιρία παραγωγής ταινιών διάγοντας ένα ευκατάστατο βίο ως το 1950 οπόταν και απεβίωσε.