Μια μέρα σαν σήμερα, 15 Μαΐου 1911, γεννήθηκε στη Ζυρίχη ο Μαξ Φρις, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής γερμανόφωνης λογοτεχνίας.
Του Λεωνίδα Καλούση
Ο Μαξ Φρις μεγάλωσε στη Ζυρίχη με τον πατέρα του, Φραντς Μπρούνο Φρις και την μητέρα του Καρολίνα Μπετίνα Φρις και τα δυο του αδέλφια. Ο πατέρας του ήταν αρχιτέκτονας αλλά προοδευτικά μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τα οικονομικά της οικογένειας χειροτέρευαν. Στα γυμνασιακά του χρόνια άρχισε να γράφει θέατρο και αργότερα ξεκίνησε σπουδές γερμανικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Απέκτησε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη γραφή και στράφηκε στη δημοσιογραφία και το 1934 ξεκινά να εργάζεται για την εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Ήδη από το 1932 έχει εγκαταλείψει τις φιλολογικές σπουδές για να αφοσιωθεί στην εργασία που θα του εξασφάλιζε τον βιοπορισμό. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1936, ξεκίνησε σπουδές αρχιτεκτονικής Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης από όπου αποφοίτησε το 1940 και το 1942 άνοιξε αρχιτεκτονικό γραφείο.
Το 1957 κυκλοφορεί στη Γερμανία το μυθιστόρημά του Homo Faber. Πρόκειται για μια «απαγορευμένη» ερωτική ιστορία, ένα σχόλιο πάνω στη λογική, το συναίσθημα, το ταμπού της αιμομιξίας αιμομειξίας. Ο ήρωας του Φριτς, Βάλτερ Φάμπερ, ορκίζεται στον ορθό λόγο, είναι κοσμοπολίτης και δεν τρέφει αυταπάτες για τίποτα. Διαπράτει ύβρη, γίνεται θύμα της μοίρας και περιμένει την τιμωρία του.
Ανάμεσα στα έργα του είναι τα θεατρικά «Ο κύριος Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» και «Ανδόρα», τα μυθιστορήματα «Στίλλερ», «Το όνομά μου ας είναι Γκαντενμπάιν»", «Ο Κυανοπώγων», καθώς και τα ιστορικά μελοδράματα «Το Σινικό Τείχος» και «Όταν τελείωσε ο πόλεμος».
Μαζί με τον Φρίντριχ Ντύρενματ αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο της σύγχρονης ελβετικής λογοτεχνίας.
Ο Μαξ Φρις πέθανε στις 4 Απριλίου 1991 στη Ζυρίχη.