vakalopoulos kentriki

Περιδιάβαση στο πεζογραφικό σύμπαν του Χρήστου Βακαλόπουλου με την ευκαιρία της επανέκδοσης των έργων του από τις εκδόσεις Εστία. Από την «Υπόθεση μπεστ-σέλλερ» στην «Γραμμή του ορίζοντος».

Γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Ήμασταν κάποιοι που από το χάραμα της Μεταπολίτευσης, μεγαλωμένοι καθώς ήμασταν μες στη δικτατορία που ακύρωσε την άνοιξη της δεκαετίας του 1960 στη χώρα μας, αποπειραθήκαμε, ενίοτε και με σπασμωδικούς τρόπους, να ιχνηλατήσουμε τι σημαίνει να είσαι Έλληνας στα σταυροδρόμια παράδοσης και μοντερνισμού, Δύσης και Ανατολής, έρωτος και αναρχίας. Ο αείμνηστος φίλος Χρήστος Βακαλόπουλος (17 Ιανουαρίου 1956 – 29 Ιανουαρίου 1993) ανήκε, φυσικά, σ᾽ αυτόν τον εσμό ανήσυχων νεανικών νόων και ψυχών, και διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τριάντα δύο χρόνια μετά την εκδημία του και σχεδόν μισόν αιώνα από τις πρώτες του παρεμβάσεις στον δημόσιο λόγο, μια νέα γενιά, εξίσου ανήσυχων νέων, ανακαλύπτει και διαβάζει περιπαθώς τα πονήματα του Χρήστου.

Με την ευκαιρία της επανέκδοσης των έργων του από τον οίκο Εστία, ο Σάκος Εστρατείας του Επίμονου Αναγνώστη φιλοξένησε, όλο τον Ιανουάριο, τα βιβλία του Βακαλόπουλου, αλλά και βιβλία γραμμένα για το έργο και την προσωπικότητά του. Ο ιδιοκτήτης του Σάκου τα διάβασε επιμελώς με τη χρονολογική σειρά που εμφανίστηκαν· και, μολονότι μες στις δεκαετίες επέστρεφε στις σελίδες τους συχνά πυκνά, τώρα τα επανεκτίμησε, και θαύμασε αλλιώτικα την ψυχονοητική ιδιοσυστασία του συγγραφέα τους.

Υπόθεση μπεστ-σέλλερ

Το 1980, ο Χρήστος είναι μόλις είκοσι τεσσάρων ετών, έχει ήδη από τα είκοσί του, το 1976, αρχίσει να γράφει εξαιρετικά κείμενα στο καλύτερο κινηματογραφικό έντυπο που κυκλοφόρησε ποτέ στη χώρα μας, στον Σύγχρονο Κινηματογράφο, και εκπλήττει πολλούς με την οξύνοια και τη διορατικότητά του. Και τώρα, κυκλοφορεί το πρώτο του μυθιστόρημα, το Υπόθεση Μπεστ-Σέλλερ, γραμμένο κατά παραγγελίαν, από τις βραχύβιες εκδόσεις Υπό Σκέψη. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει εκ νέου, το 1984, από τις εκδ. Καστανιώτης, και το 1993, από τις εκδ. Εστία, από τις οποίες ανατυπώθηκε το 2013 και το 2024.

ypo skepsi vakalopoulos ypothesi best seller estia vakalopoulos ypothesi best seller

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις «Υπό σκέψη» και η οριστική της Εστίας.

Ήδη από το προλογικό του σημείωμα, ο Χρήστος αυτοπροσδιορίζεται και εκθέτει τους οδοδείκτες του, καθώς γράφει ότι μπορεί κάλλιστα ο αναγνώστης, αντί να διαβάσει το βιβλίο, να ακούσει δίσκους του Ντύλαν και των Kinks, ή να δει ταινίες του Νίκολας Ρέι, του Φριτς Λανγκ, και του Ζαν Ρενουάρ.

Το μυθιστόρημα είναι, τρόπον τινά, μια πολλαπλή ταυτότητα του συγγραφέα, μια καρτ-βιζίτ στο σύμπαν του όπου δεσπόζουν η κινηματογραφοφιλία, οι νεανικοί έρωτες, η Κυψέλη, τα μπλουζ και το ροκ, οι παρέες, η νεανική αδηφαγία για γνώση, και το χιούμορ.

Αποτελεί επίσης ένα εξόχως μοντέρνο σχόλιο για το πώς γράφονται τα μυθιστορήματα, τι σημαίνει γραφή στην αυγή της δεκαετίας του 1980 – τελειώνει άλλωστε με μια συνέντευξη που υποτίθεται ότι δίνει ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, όπου διαβάζουμε: «Στην πραγματικότητα, ο συγγραφέας είναι όπως το παιδί του μπακάλη, έτσι θα έπρεπε να είναι. Η μόνη διαφορά τους είναι ότι το παιδί του μπακάλη παίρνει τις παραγγελίες, τις γράφει με μια σειρά και τις παραδίδει μιαν ορισμένη ώρα, ενώ ο συγγραφέας παίρνει τις παραγγελίες, τις γράφει με μια σειρά και μετά δεν ξέρει τι ώρα να τις παραδώσει, κανείς δεν του το έχει πει. Τότε αφήνει τα ψώνια στο πεζοδρόμιο και φωνάζει: “Είμαι ελεύθερος”. Κι έτσι τις παραγγελίες τις παραλαμβάνει ο πρώτος τυχών» (σ. 188).

Επί του προσωπικού: Θα πρέπει να είμαι ο πρώτος που πήρε συνέντευξη από τον Χρήστο για το βιβλίο. Συναντηθήκαμε στο διαμέρισμα της Μαρίας Μήτσορα, συνομιλήσαμε οι τρεις μας, και ο καρπός της συνομιλίας μας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Phenomenon, μάλλον το 1982!.

Οι πτυχιούχοι

Ο Βακαλόπουλος συνεχίζει με το μυθιστόρημα Οι πτυχιούχοι, που κυκλοφορεί από τις εκδ. Ερατώ το 1984. Το 1996, το αναλαμβάνουν οι εκδ. Εστία που το επανεκδίδουν το 2004, το 2013, και το 2024.

erato vakalopoulos ptyxiouxoi estia vakalopoulos ptyxiouxoi

Η πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος και η οριστική της Εστίας.

Ήδη από το μότο, που είναι ένα εύγλωττο παράθεμα από το διήγημα «Ωχ! Βασανάκια» (1894) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αντιλαμβανόμαστε μια στροφή προς τα νάματα της παράδοσης. Ο Χρήστος επεξεργάζεται εδώ τα μοτίβα και τις ιδέες που συναντάμε πια στη μετέπειτα πνευματική του διαδρομή: τη μαγεία της μη-διεκδίκησης (όπως έλεγε ο ποιητής Μανόλης Πρατικάκης)· τις αρχικές επιθέσεις στη Δύση, στο Βορρά, και στο λεγόμενο «ξανθό γένος»· τη φθορά των κελευσμάτων της Αριστεράς· το συναισθηματικό σαμποτάζ που επιχειρεί ο συγγραφέας στα στερεότυπα και την ξύλινη γλώσσα. «Δεν υπάρχει τίποτα το εφικτό προς βορράν, μόνο η Γροιλανδία παιδεύει το χάρτη», αποφαίνεται η ηρωίδα Μίρκα (σ. 19).

Θρυλική έχει καταστεί η προσωπικότητα της γιαγιάς του πρωταγωνιστή, του Μάρκου, η οποία λατρεύει τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Κένζι Μιζογκούτσι, διαμένει στην οδό Ξιφίου, και προβαίνει σε αποσβολωτικές αποφάνσεις με ένα γλωσσικό ιδίωμα που είναι κοκτέιλ Χάιντεγκερ, Γιανναρά, Μποντριγιάρ, και Ράμφου!

Από τους Πτυχιούχους δεν λείπει η τζαζ (πρόσφατη, τότε, ανακάλυψη του Βακαλόπουλου), οι ιδιοσυγκρασιακές αντιλήψεις του σχετικά με το Βυζάντιο, οι πασίγνωστοι πια καφενειακοί αφορισμοί του Χρήστου («Τα γουόκμαν θα έπρεπε να μεταδίδουν σιωπή», «Το καλοκαίρι είναι αχρονικό», «Η Ευρώπη είναι ανθρωποκεντρική με λανθασμένο τρόπο, κλείνει τα μάτια μπροστά στο θάνατο», «Ένας χάρτης των Εξαρχείων θα ήταν το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο, γιατί δεν θα έπρεπε να απεικονίζει δρόμους αλλά ιστορικά προσδιορισμένες ψυχικές διαθέσεις» κτλ.)· και βέβαια δεν λείπουν οι έρωτες, οι παρέες, οι φάρσες.

Επί του προσωπικού: Συμπτωματικά, βρισκόμουν στα γραφεία των εκδ. Ερατώ, όταν έφτασαν τα πρώτα αντίτυπα των Πτυχιούχων· ήταν και ο Χρήστος εκεί, πιάσαμε την κουβέντα, ήταν πνευματώδης και ευγενέστατος, τον αγάπησα ξανά και οριστικά.

Νέες Αθηναϊκές Ιστορίες

Οι Νέες Αθηναϊκές Ιστορίες κυκλοφορούν από την Εστία το 1988, και σημειώνουν τρεις επανεκδόσεις, το 1989, το 2018, και το 2024. Είναι ένα ιντερμέδιο, μια ανακεφαλαίωση της ποιητικής και της εν εξελίξει (πάντα!) φιλοσοφίας και κοσμοθέασης του Βακαλόπουλου, δέκα διηγήματα που αφήνουν χώρο σε σουρεαλιστικές καταστάσεις, σε μνήμες από την παιδική και εφηβική ηλικία.

estia vakalopoulos nees athinaikes istories

«Εγώ είμαι ερωτευμένος με τη Νανά γιατί ακούω όλη μέρα μουσική, τα τραγούδια μού λένε να ερωτευτώ κι εγώ υπακούω. Έχω την εντύπωση ότι μου απευθύνονται τα τραγούδια με τον ίδιο τρόπο που μου μιλάει το ρυάκι στο νερό», διαβάζω στη σ. 61. Δίνουν ηδύτατο «παρών!» το ταμ-ταμ (ο θρυλικός προκάτοχος της Κόκα-Κόλα), το περιοδικό «Μοντέρνοι Ρυθμοί», η βανίλια υποβρύχιο, η λεμονίτα, τα λουκούμια, η Φωκίωνος Νέγρη, οι πολιτικοποιημένοι πιτσιρικάδες της Μεταπολίτευσης, ο Μπεν Χουρ, οι Φατμέ του Πορτοκάλογλου, τα 45άρια δισκάκια – όλο το βακαλοπουλικό σύμπαν είναι εδώ.

«Ένα τραγούδι μπορεί να συνοψίσει μια ζωή, είπε η νεράιδα», διαβάζω στη σ. 36. «Ένα μικρό δισκάκι μπορεί ν᾽ αλλάξει έναν άνθρωπο… Οι εταιρείες το κατάλαβαν αυτό κι εγκατέλειψαν τους μικρούς δίσκους, τις κατέλαβε πανικός κι έσπρωξαν αυτούς τους δίσκους μεγάλης διαρκείας για να θολώσουν τα νερά και να ησυχάσουν τα πνεύματα. Γνωρίζετε το μυστικό της μικρής διάρκειας;»

Επί του προσωπικού: Λίγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, αρχίζουμε να συχνάζουμε στην Καλλιδρομίου, στον Ένοικο. Δύο φράσεις του Χρήστου από τις Νέες Αθηναϊκές Ιστορίες είχαν αναχθεί σε σύνθημα & παρασύνθημα της παλιοπαρέας: «Προσπαθούσε να πνίξει τη μελαγχολία του σε μια λίμνη από καπουτσίνο» και «Είχε ευγενικά χαρακτηριστικά, πλούσιο στήθος κι ένα βλέμμα ανθρώπου εξοικειωμένου με τον Όμηρο»!

Η Γραμμή του Ορίζοντος

Η Γραμμή του Ορίζοντος είναι, αναμφίβολα, το πιο διαβασμένο και συζητημένο λογοτέχνημα του Βακαλόπουλου. Κυκλοφορεί από την Εστία το 1991, δύο έτη πριν από την εκδημία του Χρήστου, και έκτοτε γνωρίζει 9 (μέχρι σήμερα) ανατυπώσεις. Αγκαλιάστηκε τότε, θερμά, από την παρέα του Ένοικου (με αλφαβητική σειρά: Αρανίτσης, Βακαλόπουλος, Λάγιος, Μπαμπασάκης, Παπαγιώργης, Σταθόπουλος) και γνωρίζει τάχιστα μεγάλη επιτυχία.

estia vakalopoulos grammi tou orizontos

Αποτελεί, μεταξύ άλλων, και ένα είδος διαθήκης του φίλου μας, και σημαίνουν πολλά τόσο η αφιέρωση, συνοδευόμενη μάλιστα από φωτογραφία με τον Χρήστο και στενούς φίλους του («Υπέρ νοσούντων, καμνόντων, αιχμαλώτων της δεκαετίας του ᾽70», όσο και το μότο, αντλημένο από τον Ιωάννη της Κλίμακος («Δεξάμενος φλόγα, τρέχε· οὐ γὰρ γιγνώσκεις πότε σβέννυται καὶ ἐν σκοτίᾳ σε καταλείψει»).

Στο επόμενο κείμενό μου θα συζητήσω τη σημαντικότητα της Γραμμής του Ορίζοντος στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας που άξονές της είναι η επιστροφή στον άδολο έρωτα, η απαλλαγή από κακοχωνεμένους εισαγόμενους εξυπνακισμούς, η άμβλυνση του εγωτισμού, και η δεξίωση του Άλλου ως λυτρωτικού και αναστάσιμου γεγονότος. Επίσης, θα παρουσιάσω εν τάχει το δοκιμιακό έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου και κάποια βιβλία που έχουν θέμα την προσφορά του στα γράμματα και τις τέχνες.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Τελευταίο του βιβλίο, η ποιητική σύνθεση «Ωδή Κυψέλης» (εκδ. Ιωλκός).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στον Χρήστο Βακαλόπουλο [ΙΙ] –  Διαβάζοντας τη Γραμμή του Ορίζοντος τότε και τώρα

Αφιέρωμα στον Χρήστο Βακαλόπουλο [ΙΙ] – Διαβάζοντας τη Γραμμή του Ορίζοντος τότε και τώρα

«Η Γραμμή του Ορίζοντος», το τελευταίο μυθιστόρημα του Χρήστου Βακαλόπουλου, συμπυκνώνει το πεζογραφικό του σύμπαν και συμπληρώνει το ψηφιδωτό μιας ανήσυχης, δημιουργικής και έκκεντρης προσωπικότητας.

Γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Habent sua fata...

«Για μένα, ο Ντίλαν» – Προσωπικό ημερολόγιο ενός συλλογικού πάθους

«Για μένα, ο Ντίλαν» – Προσωπικό ημερολόγιο ενός συλλογικού πάθους

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον «Σάκο Εκστρατείας» του μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, με αφορμή την ταινία «A Complete Unknown», βιβλία και ιστορίες σχετικά με τον Μπομπ Ντύλαν.

Γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπ...

Πώς φωσφορίζει η ομορφιά – Φιλικό ραβασάκι προς τον Διονύση Σαββόπουλο

Πώς φωσφορίζει η ομορφιά – Φιλικό ραβασάκι προς τον Διονύση Σαββόπουλο

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον «Σάκο Εκστρατείας» του μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του Διονύση Σαββόπουλου «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» (εκδ. Πατάκη), γράφει στον Νιόνιο ένα ραβασ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Συνέντευξη με τον Άρη Μαραγκόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Απάρνηση» (εκδ. Τόπος).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Το πρόσφατο μυθιστόρημά σας ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από τ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη κι από την Καλαμάτα ως την Ξάνθη, όλη η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με μια σειρά εκδηλώσεων να λαμβάνει χώρα από τη Δευτέρα 17 ως την Κυριακή 23 Μαρτίου. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον περσινό Μαραθώνιο Ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ