kataskopoi

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον «Σάκο Εκστρατείας» του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, τα μυθιστορήματα «Άσεντεν ή ο Βρετανός πράκτορας» (μτφρ. Μαρία Λαϊνά & Μάνια Μεζίτη, εκδ. Πατάκη) του Σόμερσετ Μομ [Somerset Maugham] και «Ένας Αμερικανός κατάσκοπος» (μτφρ. Άλκηστις Τριμπέρη, εκδ. Πόλις) του Όλεν Στάινχαουερ [Olen Steinhauer].

Γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

«Έσο δαιμόνιος! Έσο δαιμόνιος! Και χρησιμοποίησε τους κατασκόπους σου για κάθε λογής δουλειές», συμβούλευε ο σοφός Σουν Τσου, στο μνημειώδες, και πάντα επίκαιρο έργο του, Η Τέχνη του Πολέμου. Βέβαια, οι ηγεμόνες όλων των εποχών και των κρατών χρησιμοποποιούν τους κατασκόπους για κάθε λογής βρόμικες δουλειές, ενώ εμείς οι περιπαθείς βιβλιόφιλοι τους χρησιμοποιούμε για τη μάλλον άδολη κι αθώα δουλειά της απόλαυσης ενός καλογραμμένου οξυδερκούς μυθιστορήματος, για να ασκήσουμε τον ταλαιπωρημένο από την καθημερινότητα νου μας. Ο Σάκος Εκστρατείας του Επίμονου Αναγνώστη, κατάφορτος όλο το καλοκαίρι, περιείχε μεταξύ άλλων και δύο, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά αμφότερα λίαν απολαυστικά, μυθιστορήματα, το ένα μάλιστα από παλιό διασημότατο συγγραφέα που είχε θητεύσει και ως κατάσκοπος.

patakis Maugham asenten

Είχα λατρέψει το μυθιστόρημα Η κόψη του ξυραφιού, μεταφρασμένο από την αείμνηστη ποιήτρια Μαρία Λαϊνά (εκδ. Μελάνι) και, αλίμονο!, είχα ερωτευτεί παράφορα, πριν από ακριβώς σαράντα χρόνια, την Τερέζα Ράσελ στο φιλμ που έπλασε από το μυθιστόρημα κάποιος, λησμονημένος κι απ᾽ τον Θεό, John Byrum. Οι πάντες, φυσικά, είχαμε διαβάσει στα νιάτα μας την Ανθρώπινη δουλεία, που κυκλοφορεί σε νέα, φροντισμένη μετάφραση του συγγραφέα Νίκου Α. Μάντη (εκδ. Μεταίχμιο), και ορισμένοι έχουμε γοητευτεί από τη Βροχή (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου, εκδ. Άγρα).

politeia deite to vivlio 250X102

Και μες στον Αύγουστο του καύσωνα, με ταξίδεψαν στη δεκαετία του 1910 οι 390 χορταστικές, περίκομψες σελίδες του μυθιστορήματος Άσεντεν ή ο Βρετανός πράκτορας (μτφρ. Μαρία Λαϊνά & Μάνια Μεζίτη, εκδ. Πατάκη). Ο συγγραφέας δεν είναι άλλος από τον συγγραφέα της Κόψης του ξυραφιού και της Ανθρώπινης δουλείας και της Βροχής, ήτοι ο Σόμερσετ Μομ (Somerset Maugham, 25/01/1874 – 16/12/1965), ιατρός (όπως τόσοι λίαν αξιόλογοι λογοτέχνες, από τον Τσέχοφ και τον Χειμωνά, μέχρι τον Γκότφριντ Μπεν και τον Η. Χ. Παραδημητρακόπουλο), συγκεκριμένα μαιευτήρας, με το ζιζάνιο της συγγραφής να τον τσιγκλάει, και εντέλει να τον οδηγεί στη λογοτεχνική επιτυχία και στην εγκατάλειψη της ιατρικής.

Ο Σόμερσετ ήταν και ταξιδιάρης (Ισπανία, Ιταλία, Νοτιοανατολική Ασία, Ινδία). Έχοντας συσσωρεύσει ένα σωρό εμπειρίες, κατέστη κελεπούρι για τις Μυστικές Υπηρεσίες της ωραίας και πονηρής Γηραιάς Αλβιώνος, οι οποίες φρόντισαν να τον στρατολογήσουν.

Καρπός της κατασκοπευτικής δραστηριότητας του δαιμόνιου Σόμερσετ είναι ο Άσεντεν, ένα σπονδυλωτό ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, χαρακτηριστικό γνώρισμα του οποίου είναι μια νοσταλγική αθωότητα (ή, άραγε, μια αθώα νοσταλγικότητα;), που την καρπούται ο αναγνώστης, μιας και οι περιπέτειες του Άσεντεν δεν είναι και τόσο βρόμικες, καίτοι μες στο κατ᾽ εξοχήν βρόμικο σύμπαν της κατασκοπείας, και θυμίζουν τα άδολα αστυνομικά της Άγκαθα Κρίσι με την Μις Μαρπλ μάλλον, παρά ματοβαμμένα και μοβόρικα υπομυθιστορήματα – όπως αυτά με τον φασισταρά πρίγκιπα Μάλκο Λίνγκε του Ζεράρ ντε Βιλιέ, ας πούμε.

Καρπός της κατασκοπευτικής δραστηριότητας του δαιμόνιου Σόμερσετ είναι ο Άσεντεν, ένα σπονδυλωτό ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, χαρακτηριστικό γνώρισμα του οποίου είναι μια νοσταλγική αθωότητα (ή, άραγε, μια αθώα νοσταλγικότητα;), που την καρπούται ο αναγνώστης, μιας και οι περιπέτειες του Άσεντεν δεν είναι και τόσο βρόμικες...

Μπα! Ο Άσεντεν δεν είναι κάνας μάτσο πιστολέρο, δεν κουβαλάει σιδερικό, οκέι αναλαμβάνει αποστολές αλλά, ως επί το πλείστον, σαν μειλίχιος καλοζωιστής που είναι, ζει τεμπέλικα, επισκέπτεται μουσεία και πινακοθήκες, εντρυφεί στο μπαρόκ, απολαμβάνει έργα του Μπρέγκελ και του Τισιάνο, και, μολονότι δεν τον εξοργίζει η αχρειότητα (συγγραφέας είναι άλλωστε!), θαυμάζει την καλοσύνη και δεν ζητάει από κανέναν περισσότερα απ᾽ όσα μπορεί να δώσει. Ανθρώπινο, βαθιά ανθρώπινο.

«Έλεγε πως η ζωή είναι θελτική και θλιβερή ταυτόχρονα: κρίμα να μην έχει κάποιος χρήματα, αλλά το χρήμα δεν είναι το παν, και τέλος πάντων, γιατί να μας απασχολεί τη στιγμή που σήμερα είμαστε κι αύριο δεν είμαστε, και όλα είναι συναρπαστικά και διασκεδαστικά, και εντέλει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, facciamo una piccola combinazione, να κάνουμε έναν μικρό συνδυασμό», διαβάζω, μειδιώντας, στη σελίδα 119, ενώ, στο μυθιστόρημα μαίνεται το μακελειό αλλά ο Άσεντεν εκτελεί την αποστολή του Νάπολη, «τη χρυσοσκονισμένη απ᾽ το φως του ήλιου αξιολάτρευτη πόλη και τους φασιαριόζικους κατοίκους της».

Πώς, αναγνώστη, να μη μιλάω για νοσταλγική αθωότητα και αθώα νοσταλγικότητα διαβάζοντας τούτο το μυθιστόρημα;

polis Steinhauer amerikanos kataskopos

Από τον αμέριμνο Βρετανό κατάσκοπο πάμε στον πολύπαθο και πολύπλαγκτο Αμερικανό συνάδελφό του. Ακούει στο όνομα Μάιλο Γουίβερ, και σε καμιά δεκαριά ακόμα. Σκοτώνει πριν προλάβουν να τον σκοτώσουν, συμπλέκεται, αφηνιάζει, πυροβολείται, τραυματίζεται· τον χρησιμοποιούν σαν να είναι κάνας «χρήσιμος ηλίθιος» (γειά σου, Βλαδίμηρε Ίλιτς Ουλιάνοφ!), δεν τον αφήνουν ν᾽ απολαύσει μια γαλήνια γαμήλια ζωή με την εκλεκτή της καρδιάς του, την Τίνα, και την σκαμπρόζικα πανέξυπνη θυγατέρα τους, τη Στέφανι· ο Μάιλο, εκών άκων, τα βάζει με Κινέζους που μηχανορραφούν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και, κυρίως, ο ένας εναντίον του άλλου· μια συγκρούεται και μια συμμαχεί με την Έρικα Σβαρτς, την επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών· οι Τουρίστες, το επίλεκτο τμήμα στο οποίο ανήκει, και το οποίο πυκνότατατος πέπλος μυστηρίου περιβάλλει, διαλύεται αναπάντεχα εις τα εξ ων (αμαρτωλά και σκοτεινά) συνετέθη· ο προδότης προδίδεται από τον προδομένο που πρόδωσε τον προδότη του προδότη, ενώ το Πεκίνο ετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

politeia deite to vivlio 250X102 ARISTERA

Όλα αυτά στο σούπερ συναρπαστικό μυθιστόρημα του Όλεν Στάινχαουερ (Olen Steinhauer, 21.06.1970) Ένας Αμερικανός κατάσκοπος (μτφρ. Άλκηστις Τριμπέρη, εκδ. Πόλις). Έχουν προηγηθεί άλλα δύο, ο Τουρίστας και η Έξοδος Κινδύνου, από την ίδια μεταφράστρια (που οφείλω να πω ότι δίνει ρέστα, εύγε!) και τον οίκο του κυρίου Νίκου Γκιώνη που μας έχει συνηθίσει σε καλοδιαλεγμένα νουάρ, αστυνομικά, και κατασκοπευτικά έργα.

Ο Στάινχαουερ ξέρει πολύ καλά να οργανώνει την πλοκή του, να καθιστά ανάγλυφους τους χαρακτήρες του, να παίζει με το Καλό και το Κακό, με τον τρόπο του Ντοστογιέφσκι και της Χάισμιθ, πάει να πει να μην παίρνει θέση αλλά να εμβαθύνει και να δεικνύει. Και, ασφαλώς, γράφει πολύ καλά, λίαν επιμελημένα, φροντίζει για τη σημασία κάθε λέξης, και συνθέτει παραγράφους που θυμίζουν Ντον ΝτεΛίλο, Τόμας Πίντσον, και Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας.

Ο Στάινχαουερ ξέρει πολύ καλά να οργανώνει την πλοκή του, να καθιστά ανάγλυφους τους χαρακτήρες του, να παίζει με το Καλό και το Κακό, με τον τρόπο του Ντοστογιέφσκι και της Χάισμιθ, πάει να πει να μην παίρνει θέση αλλά να εμβαθύνει και να δεικνύει. Και, ασφαλώς, γράφει πολύ καλά, λίαν επιμελημένα, φροντίζει για τη σημασία κάθε λέξης, και συνθέτει παραγράφους που θυμίζουν Ντον ΝτεΛίλο, Τόμας Πίντσον, και Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας.

Τι είπα; Γουάλας; Και ιδού, φίλε αναγνώστη, στη σελίδα 168, η ωραιότατη Τίνα, η γυναίκα του Μάιλο, κάθεται στον καναπέ και διαβάζει ένα τεράστιο μυθιστόρημα, μπαίνει ο Μάιλο στο καθιστικό, διακόπτει την ανάγνωσή της, βάζοντας το χέρι του στον μηρό της. Φιλιούνται αυτοί, περνάμε εμείς στη σελίδα 169, και μετά διαβάζουμε το εξής (και είμαστε περιχαρείς): «Τελικά ακούμπησε το μυθιστόρημα στο τραπεζάκι και εκείνος είδε ότι ήταν το Infinite Jest του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας»! Εύγε, Όλεν!

Κλείνοντας, ας πω ότι ο Στάινχαουερ ανήκει στη χορεία των συγγραφέων που, μόλις εκδίδεται βιβλίο τους, παρατάω ανενδοιάστως ό,τι κάνω και δεν κάνω και πέφτω με τα μούτρα στην ανάγνωσή του (όπως συμβαίνει με τον Καρύλ Φερέ, με τον Ερίκ Βυϊγιάρ, και με τον Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ, μεταξύ άλλων). Αναμένω αναμμένος τον επόμενο Όλεν.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Τελευταίο του βιβλίο, η ποιητική σύνθεση «Ωδή Κυψέλης» (εκδ. Ιωλκός).

Αποσπάσματα από τα βιβλία

Σόμερσετ Μομ, Άσεντεν ή ο Βρετανός πράκτορας: «Συμπαθούσε τους ανθρώπους γι᾽ αυτό που είναι, όχι επειδή δεν αντιλαμβανόταν τα λάθη τους. Δεν τον πείραζαν τα σφάλματά τους· αντίθετα τα δεχόταν ανασηκώνοντας υπομονετικά τους ώμους ή τα δεχόταν επειδή τους απέδιδε αρετές τις οποίες δεν είχαν. Και αφού έκρινε τους φίλους του με ειλικρίνεια, δεν τον απογοήτευαν ποτέ, οπότε σπάνια έχανε κάποιον. Δεν ζητούσε από κανέναν περισσότερα απ᾽ όσα μπορούσε να δώσει». (σ. 237)

Όλεν Στάινχαουερ, Ένας Αμερικανός κατάσκοπος: «Μια διαφήμιση στη New York Post, την οποία παρακολουθούσε ένας εξόριστος Κινέζος που ζούσε στο Μπρονξ, ύστερα ένα ραντεβού στο πλοίο των 9:15 προς το Στάτεν Άιλαντ και αναχώρηση από τον Τερματικό του Γουάιτχολ, με μια ανθολογία ποιημάτων του Τσαρλς Μπουκόφσκι στο χέρι.

Μπουκόφσκι;

Πού φτάνει κανείς για να περάσει απαρατήρητος;» (σ. 455)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι διαβάζει ο Επίμονος Αναγνώστης – «Μέσα Μαρτίου, απομεσήμερο» του Νίκου Ξένιου

Τι διαβάζει ο Επίμονος Αναγνώστης – «Μέσα Μαρτίου, απομεσήμερο» του Νίκου Ξένιου

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών επιστρέφει με τον «Σάκο Εκστρατείας» του μιλώντας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, η συλλογή διηγημάτων του Νίκου Ξένιου «Μέσα Μαρτίου, απομεσήμερο» (εκδ. Ιωλκός). 

Γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

...
Τι διαβάζει ο Επίμονος Αναγνώστης – «Επτά μέρες στην κόλαση» του Γιώργου Δήμου: Σπλάτερ για διδακτέα ύλη

Τι διαβάζει ο Επίμονος Αναγνώστης – «Επτά μέρες στην κόλαση» του Γιώργου Δήμου: Σπλάτερ για διδακτέα ύλη

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών επιστρέφει με τον «Σάκο Εκστρατείας» του μιλώντας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, η συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Δήμου «Επτά μέρες στην κόλαση» (εκδ. Ιωλκός). Κεντρική εικόνα: Πίνακας του Φράνσις Μπέικον.

Γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης ...

«Ποιήματα γράφεις / με οκτάνια / όχι με γράμματα» – Για τη συλλογή «Γέρας» του Γιώργου Βέλτσου

«Ποιήματα γράφεις / με οκτάνια / όχι με γράμματα» – Για τη συλλογή «Γέρας» του Γιώργου Βέλτσου

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών επιστρέφει με τον «Σάκο Εκστρατείας» του μιλώντας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, η τελευταία ποιητική σύνθεση του Γιώργου Βέλτσου «Γέρας», η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

«Πρέπει να ακούμε τις γυναίκες και τα κουίρ άτομα. Ειδάλλως, ο κόσμος απλώς θα πάψει να υπάρχει» λέει η  Ίντα Τερέν (Ida Therén), με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της «Η Τζουν και εγώ» (μτφρ. Γιώτα Ποταμιανού, εκδ. Βακχικόν). ...

«Η νόσος των ουρητηρίων» του Μιχάλη Αλμπάτη (κριτική) – Η μεγάλη επιδημία της αφήγησης

«Η νόσος των ουρητηρίων» του Μιχάλη Αλμπάτη (κριτική) – Η μεγάλη επιδημία της αφήγησης

Για το μυθιστόρημα του Μιχάλη Αλμπάτη «Η νόσος των ουρητηρίων» (εκδ. Νήσος). Εικόνα: Από την ταινία «Μυστικό παράθυρο» (2004) του Ντέιβιντ Κεπ. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το 2012, στην ...

«Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα» της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα – Η δημιουργία στην εποχή των νέων μέσων

«Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα» της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα – Η δημιουργία στην εποχή των νέων μέσων

Για τη μελέτη της Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα «Όψεις της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα: Από την ηλεκτρική τέχνη στα νέα μέσα» (εκδ. Επίκεντρο). Εικόνα: Από την έκθεση «Plásmata: Bodies, dreams, and data» © Στέλιος Τζετζιάς

Η μονογραφία της δρ. Μαρκέλλας-Ελπίδας Τσίχλα  ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ