fernanda trias kentriki eikona

Από τις απαρχές του αστυνομικού genre, πολλές γυναίκες έγραφαν αυτό που ελλείψει καλύτερου ελληνικού όρου αποκαλούμε «αστυνομικό μυθιστόρημα». Από την πρόσφατη εκδοτική σοδειά ξεχωρίσαμε τέσσερα καλά μυθιστορήματα από γυναίκες συγγραφείς, με ενδιαφέροντες θηλυκούς χαρακτήρες, μακριά από στερεοτυπικές απεικονίσεις, και σκοτεινά μυστήρια. Στην κεντρική εικόνα, η Φερνάντα Τρίας (Fernanda Trías).

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Ο Ίαν ΜακΓιούαν είπε κάποτε: «Όταν οι γυναίκες θα σταματήσουν το διάβασμα, το μυθιστόρημα θα πεθάνει». Σε όλα τα είδη μυθοπλασίας (με εξαίρεση το fantasy, την επιστημονική φαντασία και τον τρόμο), οι γυναίκες που αγοράζουν βιβλία ξεπερνούν αριθμητικά τους άντρες: 63% προς 37% στα βιβλία και τα e-book. Αλλά τα ποσοστά αυτά αυξάνονται ακόμα περισσότερο όταν περάσουμε στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Αν αληθεύει η στατιστική ότι το ένα στα τρία βιβλία που πουλιέται είναι αστυνομικό και τα δύο εξ αυτών αγοράζονται από γυναίκες, ίσως καταφέρουμε να εξηγήσουμε εν μέρει γιατί κυκλοφορούν τόσο πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες.1

Τώρα, το γιατί οι γυναίκες διαβάζουν μανιωδώς αστυνομικά βιβλία (και true crime, και βλέπουν ανάλογες σειρές) είναι μια μεγάλη συζήτηση με πολλές απαντήσεις. Μερικές εξ αυτών βρίσκουμε στα βιβλία After Agatha women write crime, της Sally Cline2 και Why women read fiction: The stories of our lives, της Helen Taylor. Οι αναγνώστριες αναζητούν στο αστυνομικό είδος τρόπους να αντιμετωπίσουν τους αληθινούς φόβους τους με ασφάλεια, και ίσως να βρουν δικαίωση ή δικαιοσύνη. Επιπλέον, για πολλές αναγνώστριες αυτό που μετράει περισσότερο είναι η διανοητική πρόκληση του εγκλήματος, ή όπως έχει πει η Dorothy L. Sayers «η ήρεμη απόλαυση της λογικής». Η Jeannette de Beauvoir, από την άλλη, ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες βρίσκουν στο αστυνομικό είδος κάτι από τον δικό τους αγώνα για ταυτότητα, ειδικά αν υπάρχει μια πρωταγωνίστρια με την οποία μπορούν να ταυτιστούν, που να είναι ανεξάρτητη και να αποκαθιστά την ισορροπία, εξιχνιάζοντας το έγκλημα.3

Τη νέα χιλιετία οι γυναίκες συγγραφείς ξεπέρασαν αριθμητικά τους άντρες ομοτέχνους τους

Από τις απαρχές του αστυνομικού genre, πολλές γυναίκες έγραφαν αυτό που ελλείψει καλύτερου ελληνικού όρου αποκαλούμε αστυνομικό μυθιστόρημα, και στο οποίο εμπεριέχονται τα: detective fiction, mystery novel, whodunit, hardboiled, caper, cozy, spy novel, police procedural, forensic mystery. Τη νέα χιλιετία οι γυναίκες συγγραφείς ξεπέρασαν αριθμητικά τους άντρες ομοτέχνους τους, και μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι η συνάντηση του romance, του ρομαντικού μυθιστορήματος, με το αστυνομικό, από την οποία γεννήθηκε το ψυχολογικό θρίλερ και το domestic noir. Τον όρο domestic noir επινόησε η συγγραφέας Julia Crouch, και τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι η πλοκή διαδραματίζεται κυρίως σε κατοικίες ή εργασιακούς χώρους, εστιάζει σε μεγάλο βαθμό (αλλά όχι αποκλειστικά) στη γυναικεία εμπειρία, βασίζεται στις σχέσεις και υιοθετεί τη φεμινιστική άποψη ότι ο τομέας του σπιτιού μπορεί να είναι μερικές φορές επικίνδυνος για τους/τις ενοίκους του.

Καθώς η ενδοοικογενειακή βία έπαψε να αποτελεί θέμα-ταμπού, όλο περισσότερες συγγραφείς δημιουργούν ηρωίδες που δεν είναι πια άβουλα θύματα κακοποίησης

Καθώς η ενδοοικογενειακή βία έπαψε να αποτελεί θέμα-ταμπού, όλο περισσότερες συγγραφείς δημιουργούν ηρωίδες που δεν είναι πια άβουλα θύματα κακοποίησης, αλλά διαπράττουν εγκλήματα και αποτελούν αναξιόπιστες αφηγήτριες. Άλλωστε, όπως έχει πει ο Lee Child, «Όλοι έχουμε τουλάχιστον δέκα άτομα που θα θέλαμε να σκοτώσουμε, αν μας δινόταν η ευκαιρία».

Διάλεξα πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες, που έχουν περίεργες ηρωίδες – καλές, κακές, ευφυείς, σατανικές, αφελείς, σκληροτράχηλες και άβουλες. Αντιπροσωπευτικές δηλαδή του γυναικείου πληθυσμού.

gillian mcallister 728

Μια αγνοούμενη ακόμα (μτφρ. Μαρία-Νεφέλη Ταμία, εκδ. Μεταίχμιο) της Gillian McAllister

Η επιθεωρήτρια Τζούλια Ντέι, επικεφαλής της Μονάδας Μειζόνων Εγκλημάτων του Πόρτισχεντ, έχει δύο εμμονές: τη δουλειά της και την κόρη της, Ζενεβιέβ. Η ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνει για τις εξαφανίσεις νεαρών κοριτσιών εξηγείται εν μέρει από την ανάγκη της να προστατέψει την κόρη της. Θα φτάσει όμως μια στιγμή που θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην ηρεμία της κόρης της και στην έρευνα για την εξαφανισμένη δεκαεννιάχρονη Ολίβια.

metaichmio mcallister mia agnooumeni akoma

Στο δεύτερο βιβλίο της που μεταφράζεται στα ελληνικά (το πρώτο ήταν το Λάθος μέρος, λάθος στιγμή, μετάφραση: Μαρία-Νεφέλη Ταμία, Μεταίχμιο), η Gillian McAllister εστιάζει πάλι στη γονεϊκή αγωνία για την τύχη των νέων παιδιών σ’ έναν κόσμο που γίνεται όλο πιο απρόβλεπτος κι επικίνδυνος. Η αστυνόμος Τζούλια Ντέι αποτελεί ένα διαφορετικό είδος αστυνομικού, που χρησιμοποιεί τις θεωρούμενες γυναικείες ιδιότητες (επαγγελματικό συγκεντρωτισμό, τρυφερότητα και στοργή προς καλούς και «κακούς», μια σχολαστική παρατήρηση των προσώπων και των τόπων που θυμίζει τις μις Μαρπλ), ταυτιζόμενη οδυνηρά με τους γονείς τους των εξαφανισμένων κοριτσιών.

Ψυχολογικό θρίλερ, στο οποίο την αφήγηση μοιράζονται, εκτός της επιθεωρήτριας, η μητέρα ενός νεαρού που είναι ύποπτος για τους φόνους δύο κοριτσιών, αλλά και ο πατέρας της μίας αγνοούμενης. Όπως συμβαίνει συνήθως στα ψυχολογικά θρίλερ, η μία ανατροπή ακολουθεί την άλλη, μερικές φορές όχι τόσο πειστικά. Ευανάγνωστο μυθιστόρημα, πραγματικά σύγχρονο (γράφτηκε στη διάρκεια της καραντίνας), που χρησιμοποιεί μετά γνώσεως τη μανία των νέων για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Kristen Perrin

Πώς να βρεις τον δολοφόνο σου (μτφρ. Ηρώ Σκάρου, εκδ. Ελληνικά Γράμματα) της Kristen Perrin

Το 1965, η δεκαεξάχρονη Φράνσις θα μάθει από μια χειρομάντισσα ότι θα δολοφονηθεί. Η προφητεία στοιχειώνει τη Φράνσις σε όλη τη ζωή της, την οποία θα περάσει συλλέγοντας ενοχοποιητικά στοιχεία και κουτσομπολιά για όλους τους κατοίκους του Καστλ Νολ, ενός τυπικού αγγλικού χωριού στο Ντόρσετ. Όταν, εξήντα χρόνια αργότερα, η προφητεία θα γίνει πραγματικότητα, η Φράνσις έχει προβλέψει να αφήσει την τεράστια περιουσία της στη μικρανεψιά της, Άνι, αρκεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία της μέσα σε μια βδομάδα.

ellinika grammata perrin pos na vreis ton dolofono sou

Από τα πιο αγαπημένα είδη των αναγνωστριών, το cozy είναι ίσως το πιο υποτιμημένο, αφού αποφεύγει τη βία και το σεξ και έχει πάντοτε σαν κεντρικό ήρωα έναν, ή κυρίως μία ερασιτέχνιδα ερευνήτρια. Τη σχολή δημιούργησε η Άγκαθα Κρίστι όταν επινόησε τη μις Μαρπλ, και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση αποκατάστασης των ηλικιωμένων ηρωίδων και ηρώων του cozy, αν κρίνουμε από την επιτυχία της Λέσχης φόνων της Πέμπτης, του Richard Osman (Ψυχογιός).

Στο Πώς να βρεις τον δολοφόνο σου έχουμε δύο παράλληλες αφηγήσεις, μια παρελθοντική και μία σύγχρονη. Η Άνι που θέλει να εξιχνιάσει τον φόνο, είναι φέρελπις συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων, αν και οι γκάφες της δείχνουν ότι μάλλον δεν έχει διαβάσει κανένα τέτοιο βιβλίο.

Η Kristen Perrin χρησιμοποιεί όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά του cozy (ειδυλλιακό αγγλικό χωριό, ατζαμήδες αστυνομικοί, ένα ημερολόγιο που αποκαλύπτει πολλά μυστικά), και χτίζει ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, ιδανικό για όσους νοσταλγούν τους «παλιούς, καλούς καιρούς».

Julie Mae Cohen 728

Κακοί άντρες (μτφρ. Βασιλική Κακούρη, εκδ. Bell) της Julie Mae Cohen

Η Σάφι Χάντλι-Όλιβερ είναι έξυπνη, όμορφη, πλούσια… και στον ελεύθερο χρόνο της είναι και σίριαλ κίλερ. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στήνει ενέδρες σε κακούς άντρες και τους σκοτώνει: βιαστές, δολοφόνους και κακοποιητικούς συντρόφους. Όμως ακόμα κι η Σάφι έχει καρδιά. Και το πρόβλημά της είναι ότι δεν μπορεί να αφεθεί σε μια αληθινά ρομαντική σχέση έχοντας κολλημένη στο μυαλό της την ανησυχία ότι ο καλός της μπορεί να είναι και το επόμενο θύμα της. 

bell cohen kakoi antres

Εδώ έχουμε αυτό που κάποιοι αποκαλούν «φεμινιστικό θρίλερ», αν και μάλλον ανήκει στην επονομαζόμενη ChickLit που γεννήθηκε τη δεκαετία του ’90. Δηλαδή στο είδος που σήμερα ονομάζεται feelgood λογοτεχνία ή Booktok. Σ’ αυτό το υβρίδιο του αστυνομικού, συναντάμε πολύ συχνά γυναίκες κατά συρροή δολοφόνους: Πώς να σκοτώσεις την οικογένειά σου, της Bella Mackie (μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου, Διόπτρα), Θάνατος στο βιβλιοπωλείο, της Alice Slater (μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά, Ψυχογιός). Οι ηρωίδες κάνουν κατάχρηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, και θυμίζουν περισσότερο ινφλουένσερ παρά ντετέκτιβ.

Στους Κακούς άντρες, το βάρος της πλοκής δεν βρίσκεται στο whodunit, αλλά στα κατορθώματα της Σάφι, της ηρωίδας, που θυμίζει περισσότερο την Κάρι Μπράντσοου από το «Sex and the City» παρά την Κέι Σκαρπέτα της Patricia Cornewll. Και το βιβλίο κλείνει μ’ ένα χάπι-εντ, αφού η ηρωίδα-σήριαλ κίλερ βρίσκει έναν καθωσπρέπει άντρα που φτιάχνει πόντκαστ για ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

Το βιβλίο είναι διασκεδαστικό σαν τηλεοπτική αστυνομική κωμωδία, και το ξεχνάς μόλις το κλείσεις. Εκπροσωπεί τα νέα αναγνωστικά ήθη, που γιγαντώθηκαν από τον καραντίνα του κόβιντ και μετά.

Ruth Ware 728

Ένα τέλειο ζευγάρι (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Κλειδάριθμος) της Ruth Ware

Η Λάιλα και ο Νίκο θα πάρουν μέρος σ’ ένα ριάλιτι σε νησί του Ινδικού. Η πολυτελής διαβίωση που τους έχουν υποσχεθεί, όμως, γίνεται εφιάλτης, όταν μια τροπική καταιγίδα απειλεί τη ζωή και τη διαβίωσή τους.

kleidarithmos ware ena teleio zevgari

Η Ruth Ware (γνωστή μας από τη Γυναίκα στην καμπίνα 10, την Τέλεια φίλη κ.α.) επιστρέφει εδώ με ένα από τα πιο παλιά είδη αστυνομικού, το locked-room mystery, το μυστήριο του κλειδωμένου δωματίου. Στον περιορισμένο χώρο του εξωτικού νησιού, ο άγνωστος δολοφόνος αρχίζει να σκοτώνει σταδιακά τα άτομα που βρέθηκαν εκεί, θυμίζοντας κάπως το Και δεν έμεινε κανείς της Άγκαθα Κρίστι.

Ειδικευμένη στα ψυχολογικά θρίλερ, η Ware δημιουργεί μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα γεμάτη ανατροπές, αν και δεν θα την ονομάζαμε θρίλερ. Χρησιμοποιώντας αναξιόπιστους αφηγητές κι ένα ημερολόγιο, η συγγραφέας διατηρεί το σασπένς, σατιρίζοντας συγχρόνως τον ψεύτικο κόσμο των ριάλιτι, των youtuber και των ινφλουένσερ.

Fernanda Trías

Ροζ γλίτσα (μτφρ. Ιφιγένεια Ντούμη, εκδ. Carnivora) της Fernanda Trías

Σε μια ανώνυμη παραλιακή πόλη μιας ανώνυμης χώρας, η ανώνυμη ηρωίδα προσπαθεί να επιβιώσει μετά από μια οικολογική καταστροφή. Η ροζ γλίτσα του τίτλου είναι το βιομηχανικό παράγωγο του επεξεργασμένου κρέατος, κι έχει κυριέψει τα πάντα στην κατεστραμμένη πόλη: το νερό που περιβάλει την πόλη είναι ένας σκοτεινός και πηχτός βούρκος, τα πουλιά έχουν εξαφανιστεί, ο τοξικός κόκκινος άνεμος που ενσκήπτει κάθε τόσο είναι μολυσμένος και προκαλεί επιδημίες.

carnivora trias roz glitsa

Η Ουρουγουανή Φερνάντα Τρίας χρησιμοποιεί τη συνταγή του οικολογικού θρίλερ, δημιουργώντας μια κατάμαυρη δυστοπία που μοιάζει πιο κοντινή από ποτέ άλλοτε. Η ηρωίδα της συνδυάζει την τυπικά γυναικεία ανάγκη να προσφέρει φροντίδα στους εξαρτημένους απ’ αυτή, με την απάθεια του ατόμου που βουλιάζει άπραγο. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, είναι εντυπωσιακή η απουσία κάθε αρχής, κάθε ίχνους οργανωμένου κράτους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ή να προλάβει την οικολογική καταστροφή.

Η ανησυχία και ο τρόμος στη Ροζ γλίτσα είναι αποτέλεσμα της τάσης των ανθρώπων να αποφεύγουν τα δύσκολα, δεν είναι έργο ενός διεστραμμένου εγκεφάλου. Γιατί, εντέλει, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο φρικώδης από τα πτώματα που σκορπίζουν οι κατά συρροή δολοφόνοι που ενοικούν στη φαντασία των συγγραφέων.

* Η ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι συγγραφέας και μεταφράστρια. Το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα «Κομπολόι στο χώμα» αναμένεται την άνοιξη από τις εκδ. Μεταίχμιο.

https://wordsrated.com/thriller-book-sales-stats/
https://murderiseverywhere.blogspot.com/2022/03/after-agatha-women-write-crime-by-sally.html
https://www.jeannettedebeauvoir.com/thoughts/women-murder

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά αστυνομικά για τους φίλους του είδους κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο από τις εκδόσεις Βακχικόν. Στην κεντρική εικόνα, στοιχείο από το εξώφυλλο του «Αριμάν», του Παναγιώτη Κωνσταντόπουλου.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η ανατομία της επίδρασης» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική) – Η καταγωγική γραμμή που συνδέει τους καλλιτέχνες και τα έργα τους

«Η ανατομία της επίδρασης» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική) – Η καταγωγική γραμμή που συνδέει τους καλλιτέχνες και τα έργα τους

Για τη λογοτεχνική μελέτη του Χάρολντ Μπλουμ (Harold Bloom) με τίτλο «Η ανατομία της επίδρασης – Η λογοτεχνία ως τρόπος ζωής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Κώστα Αντωνίου. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Adolescence»: Πόσο αφορά την Ελλάδα;

«Adolescence»: Πόσο αφορά την Ελλάδα;

Σκέψεις για τη σειρά τεσσάρων επεισοδίων «Adolescence», που πραγματεύεται τον φόνο ενός 13χρονου κοριτσιού από έναν συμμαθητή της. Τι θα συνέβαινε στη χώρα μας αν τηρούνταν οι ζοφερές αναλογίες;

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

Στο 75ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συζητά με την ηθοποιό, ακτιβίστρια και συγγραφέα Ερωφίλη Κόκκαλη. Αφορμή, μεταξύ άλλων, το σπονδυλωτό μυθιστόρημα «Λόλα Καραμπόλα» (εκδ. Έρμα, 2022). Η συζήτηση θα μεταδοθεί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά αστυνομικά για τους φίλους του είδους κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο από τις εκδόσεις Βακχικόν. Στην κεντρική εικόνα, στοιχείο από το εξώφυλλο του «Αριμάν», του Παναγιώτη Κωνσταντόπουλου.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ