athina

Πέντε νέα βιβλία αρχιτεκτονικής για την Αθήνα, για τις εθνικές υποδομές αλλά και για τη συμβολή των Ελλήνων στην αρχιτεκτονική της Σμύρνης. Επίσης, δυο ιδιαίτερα βιβλία, ένα κείμενο του Le Corbusier απευθυνόμενο σε φοιτητές του, και μια μελέτη για το πώς είναι να ζεις σε έναν χώρο έκτακτης ανάγκης.

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού

Τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε πέντε νέα βιβλία και λευκώματα θα μας οδηγήσουν σε ξεχωριστές αρχιτεκτονικές περιπλανήσεις. Η αρχιτεκτονική του σπουδαίου και του καθημερινού, απότοκος της σκέψης κορυφαίου αρχιτέκτονα ή εκείνου που αναγκάστηκε να δημιουργήσει κατοικία εκ του μηδενός. Κτίρια της Αθήνας, που την κοσμούν εδώ και δύο αιώνες και ήρθε η ώρα να εκτιμήσουμε τους δημιουργούς τους και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της εικόνας της πόλης, αλλά και παραγνωρισμένα δημόσια έργα και υποδομές, νευραλγικά για τη λειτουργία του κράτους. Πλάι σε αυτά, και κτίρια μιας πόλης που γνώρισε αρχιτεκτονική άνθηση χάρη στο ελληνικό στοιχείο, λίγο πριν χαθεί, της Σμύρνης πριν το ‘22.

Ακολουθούν οι πέντε νέες εκδόσεις που επιλέξαμε.

Η αρχιτεκτονική της Αθήνας – 200 επιλεγμένα κτίρια, επιμ. Μανώλης Αναστασάκης, εκδ. Grad Review

grad review anastasakis arxitektoniki tis athinas

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής; Μπορεί να αλλάξει η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία μιας πόλης μέσα σε δύο αιώνες και πώς;

Το νέο λεύκωμα που επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Μανώλης Αναστασάκης μάς αποκαλύπτει την πρωτεύουσα μέσα από τα κτίριά της, κόντρα στην κοινή αντίληψη περί ασχήμιας των κτιρίων της Αθήνας. Τοπόσημα και εμβληματικά κτίρια, αξιόλογες πολυκατοικίες και δημόσια κτίρια, που χτίστηκαν από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους έως και τις μέρες μας, έχουν βρει τη θέση τους στις σελίδες της καλαίσθητης έκδοσης.

Με χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από το 1821 και φθάνοντας ως το 2023, παρουσιάζεται ένα κτίριο ανά σελίδα, ευσύνοπτα, με όλες τις σημαντικές πληροφορίες που το αφορούν. Το Πανεπιστήμιο, το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και η Αμερικανική Πρεσβεία είναι ανάμεσα σε αυτά που ανακαλύπτουμε.

200 χρόνια Ελλάδα – 200 χρόνια εθνικές υποδομές, Συλλογικό, εκδ. Καπόν

kapon 200 xronia ethnikes ypodomes

Ένα δίγλωσσο, φροντισμένο λεύκωμα έρχεται για να φέρει στο προσκήνιο ένα συχνά παραγνωρισμένο πεδίο της αρχιτεκτονικής, αυτό των εθνικών υποδομών και έργων. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) γνωρίζουμε τα σπουδαιότερα δημόσια κτίρια που κατασκευάστηκαν από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους ως τις μέρες μας.

Με χαρακτηριστική εικονογράφηση, βλέπουμε βήμα– βήμα την εξέλιξή τους, από την κατασκευή ως την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό, ενώ σημαντικοί αρχιτέκτονες και καθηγητές έχουν αναλάβει να μας αναλύσουν την αξία τους (ανάμεσά τους οι Μάρω Καρδαμίτση- Αδάμη, Λύντια Τρίχα, Πανταλέων Δ. Σκάγιαννης).

Σμύρνη 1870 – 1922. Πόλη και αρχιτεκτονική. Η συμβολή των Ελλήνων, Βασίλης Κολώνας, εκδ. University Studio Press

university studio press kolonas smyrni

Η Σμύρνη πριν την καταστροφή της το 1922 μας αποκαλύπτεται αρχιτεκτονικά μέσα από αυτή την έκδοση του αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλη Κολώνα. Με τις συνθήκες να έχουν ωριμάσει, όλο και περισσότεροι Έλληνες αρχίζουν να ζουν στην πόλη κατά το διάστημα αυτό, και οι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί συμμετέχουν πλέον ενεργά στην διαμόρφωση των κτιρίων της Σμύρνης με τις ιδέες και τις γνώσεις τους και συντελούν στην ανανέωσή της, κατά το πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα.

Από μεγάλα έργα ως μικρότερα, από δημόσια έργα και ναούς ως ξενοδοχεία, θέατρα και ιδιωτικές κατοικίες, η ελληνική σφραγίδα κοσμεί το αστικό περιβάλλον της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Σμύρνης. Χαρακτηριστική η ελληνική συμβολή στα κτίρια στην Προκυμαία, η οποία κατασκευάστηκε το 1876. Την προσοχή μας αξίζει, επίσης, και το επίμετρο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προσφυγική κατοικία και την αρχιτεκτονική της, στην νέα πατρίδα πια, την Ελλάδα μετά το 1923.

Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής (μτφρ. Σουζάνα Αντωνακακη), Le Corbusier, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

pek le corbusier syzitisi me tous foitites arxitektonikis

Τι πιο γόνιμο από τον λόγο που έχει να απευθύνει ένας υποδειγματικός δάσκαλος προς τους φοιτητές, αν μάλιστα ο δάσκαλος είναι ο κορυφαίος αρχιτέκτονας Le Corbusier (1887- 1965). Το κείμενο αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε το 1943, εν μέσω πολέμου και κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1971, εν μέσω δικτατορίας. Αν και ο Ελβετός πρωτοπόρος του μοντερνισμού είχε αρνηθεί επανειλημμένα να διδάξει σε πανεπιστήμιο, η ανάγκη του να μεταλαμπαδεύσει το πάθος του, στην ουσία, για την αρχιτεκτονική και τα κτίρια, είναι έκδηλη σε αυτές τις 88 σελίδες.

Τονίζει τη σημασία της ηθικής στάσης και της συνείδησης του αρχιτέκτονα και του πολεοδόμου απέναντι «στον αδελφό άνθρωπο», μιλώντας για την κοινωνική αποστολή της αρχιτεκτονικής. Το κείμενο χαίρει μάλιστα– από την πρώτη του έκδοση– μετάφρασης από κορυφαία Ελληνίδα ομότιμή του, τη Σουζάνα Αντωνακάκη. Το εισαγωγικό σημείωμα υπογράφει ο Δημήτρης Αντωνακάκης, ενώ έχει διατηρηθεί και το αντίστοιχο που είχε επιμεληθεί ο Δημήτρης Φατούρος στην έκδοση του ΄71.

Κατοικώντας την εξαίρεση, Συλλογικό, Επιμέλεια: Σταύρος Σταυρίδης, Στελίνα Πορτέση, εκδ. Futura

futura syllogiko katoikontas tin eksairesi

Πώς είναι να ζεις σε έναν χώρο κατάστασης έκτακτης ανάγκης; Ποιες είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες ζει κάποιος που έχει υποχρεωθεί να κατοικεί την εξαίρεση; Στην έκδοση που επιμελήθηκαν η Στελίνα Πορτέση και ο Σταύρος Σταυρίδης μπαίνουμε μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά, στις φαβέλες των μεγαλουπόλεων της Βραζίλίας, στα στρατόπεδα εξορίας της Γυάρου και του Τρικερίου.

Λόγος γίνεται και για τις κατά τα άλλα εντός του κανόνα κοινωνίες, που πόρρω απέχουν από την εξαίρεση, αλλά η πανδημία του covid της μεταμόρφωσε εν μία νυκτί, με ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της αίσθησης του επείγοντος να μην έχουν εξαλειφθεί εντελώς. Αυτή η πρωτότυπη ματιά στην κατοικία των απανταχού αποκλεισμένων και γκετοποιημένων– ηθελημένα και μη– πληθυσμών προχωρά ένα βήμα παραπέρα, εστιάζοντας και στις σχέσεις και στους κανόνες που δημιουργούνται ανάμεσα στα άτομα σε αυτό το πλαίσιο.

Η ΕΛΕΑΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ