athina

Πέντε νέα βιβλία αρχιτεκτονικής για την Αθήνα, για τις εθνικές υποδομές αλλά και για τη συμβολή των Ελλήνων στην αρχιτεκτονική της Σμύρνης. Επίσης, δυο ιδιαίτερα βιβλία, ένα κείμενο του Le Corbusier απευθυνόμενο σε φοιτητές του, και μια μελέτη για το πώς είναι να ζεις σε έναν χώρο έκτακτης ανάγκης.

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού

Τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε πέντε νέα βιβλία και λευκώματα θα μας οδηγήσουν σε ξεχωριστές αρχιτεκτονικές περιπλανήσεις. Η αρχιτεκτονική του σπουδαίου και του καθημερινού, απότοκος της σκέψης κορυφαίου αρχιτέκτονα ή εκείνου που αναγκάστηκε να δημιουργήσει κατοικία εκ του μηδενός. Κτίρια της Αθήνας, που την κοσμούν εδώ και δύο αιώνες και ήρθε η ώρα να εκτιμήσουμε τους δημιουργούς τους και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της εικόνας της πόλης, αλλά και παραγνωρισμένα δημόσια έργα και υποδομές, νευραλγικά για τη λειτουργία του κράτους. Πλάι σε αυτά, και κτίρια μιας πόλης που γνώρισε αρχιτεκτονική άνθηση χάρη στο ελληνικό στοιχείο, λίγο πριν χαθεί, της Σμύρνης πριν το ‘22.

Ακολουθούν οι πέντε νέες εκδόσεις που επιλέξαμε.

Η αρχιτεκτονική της Αθήνας – 200 επιλεγμένα κτίρια, επιμ. Μανώλης Αναστασάκης, εκδ. Grad Review

grad review anastasakis arxitektoniki tis athinas

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής; Μπορεί να αλλάξει η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία μιας πόλης μέσα σε δύο αιώνες και πώς;

Το νέο λεύκωμα που επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Μανώλης Αναστασάκης μάς αποκαλύπτει την πρωτεύουσα μέσα από τα κτίριά της, κόντρα στην κοινή αντίληψη περί ασχήμιας των κτιρίων της Αθήνας. Τοπόσημα και εμβληματικά κτίρια, αξιόλογες πολυκατοικίες και δημόσια κτίρια, που χτίστηκαν από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους έως και τις μέρες μας, έχουν βρει τη θέση τους στις σελίδες της καλαίσθητης έκδοσης.

Με χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από το 1821 και φθάνοντας ως το 2023, παρουσιάζεται ένα κτίριο ανά σελίδα, ευσύνοπτα, με όλες τις σημαντικές πληροφορίες που το αφορούν. Το Πανεπιστήμιο, το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και η Αμερικανική Πρεσβεία είναι ανάμεσα σε αυτά που ανακαλύπτουμε.

200 χρόνια Ελλάδα – 200 χρόνια εθνικές υποδομές, Συλλογικό, εκδ. Καπόν

kapon 200 xronia ethnikes ypodomes

Ένα δίγλωσσο, φροντισμένο λεύκωμα έρχεται για να φέρει στο προσκήνιο ένα συχνά παραγνωρισμένο πεδίο της αρχιτεκτονικής, αυτό των εθνικών υποδομών και έργων. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) γνωρίζουμε τα σπουδαιότερα δημόσια κτίρια που κατασκευάστηκαν από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους ως τις μέρες μας.

Με χαρακτηριστική εικονογράφηση, βλέπουμε βήμα– βήμα την εξέλιξή τους, από την κατασκευή ως την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό, ενώ σημαντικοί αρχιτέκτονες και καθηγητές έχουν αναλάβει να μας αναλύσουν την αξία τους (ανάμεσά τους οι Μάρω Καρδαμίτση- Αδάμη, Λύντια Τρίχα, Πανταλέων Δ. Σκάγιαννης).

Σμύρνη 1870 – 1922. Πόλη και αρχιτεκτονική. Η συμβολή των Ελλήνων, Βασίλης Κολώνας, εκδ. University Studio Press

university studio press kolonas smyrni

Η Σμύρνη πριν την καταστροφή της το 1922 μας αποκαλύπτεται αρχιτεκτονικά μέσα από αυτή την έκδοση του αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλη Κολώνα. Με τις συνθήκες να έχουν ωριμάσει, όλο και περισσότεροι Έλληνες αρχίζουν να ζουν στην πόλη κατά το διάστημα αυτό, και οι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί συμμετέχουν πλέον ενεργά στην διαμόρφωση των κτιρίων της Σμύρνης με τις ιδέες και τις γνώσεις τους και συντελούν στην ανανέωσή της, κατά το πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα.

Από μεγάλα έργα ως μικρότερα, από δημόσια έργα και ναούς ως ξενοδοχεία, θέατρα και ιδιωτικές κατοικίες, η ελληνική σφραγίδα κοσμεί το αστικό περιβάλλον της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Σμύρνης. Χαρακτηριστική η ελληνική συμβολή στα κτίρια στην Προκυμαία, η οποία κατασκευάστηκε το 1876. Την προσοχή μας αξίζει, επίσης, και το επίμετρο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προσφυγική κατοικία και την αρχιτεκτονική της, στην νέα πατρίδα πια, την Ελλάδα μετά το 1923.

Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής (μτφρ. Σουζάνα Αντωνακακη), Le Corbusier, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

pek le corbusier syzitisi me tous foitites arxitektonikis

Τι πιο γόνιμο από τον λόγο που έχει να απευθύνει ένας υποδειγματικός δάσκαλος προς τους φοιτητές, αν μάλιστα ο δάσκαλος είναι ο κορυφαίος αρχιτέκτονας Le Corbusier (1887- 1965). Το κείμενο αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε το 1943, εν μέσω πολέμου και κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1971, εν μέσω δικτατορίας. Αν και ο Ελβετός πρωτοπόρος του μοντερνισμού είχε αρνηθεί επανειλημμένα να διδάξει σε πανεπιστήμιο, η ανάγκη του να μεταλαμπαδεύσει το πάθος του, στην ουσία, για την αρχιτεκτονική και τα κτίρια, είναι έκδηλη σε αυτές τις 88 σελίδες.

Τονίζει τη σημασία της ηθικής στάσης και της συνείδησης του αρχιτέκτονα και του πολεοδόμου απέναντι «στον αδελφό άνθρωπο», μιλώντας για την κοινωνική αποστολή της αρχιτεκτονικής. Το κείμενο χαίρει μάλιστα– από την πρώτη του έκδοση– μετάφρασης από κορυφαία Ελληνίδα ομότιμή του, τη Σουζάνα Αντωνακάκη. Το εισαγωγικό σημείωμα υπογράφει ο Δημήτρης Αντωνακάκης, ενώ έχει διατηρηθεί και το αντίστοιχο που είχε επιμεληθεί ο Δημήτρης Φατούρος στην έκδοση του ΄71.

Κατοικώντας την εξαίρεση, Συλλογικό, Επιμέλεια: Σταύρος Σταυρίδης, Στελίνα Πορτέση, εκδ. Futura

futura syllogiko katoikontas tin eksairesi

Πώς είναι να ζεις σε έναν χώρο κατάστασης έκτακτης ανάγκης; Ποιες είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες ζει κάποιος που έχει υποχρεωθεί να κατοικεί την εξαίρεση; Στην έκδοση που επιμελήθηκαν η Στελίνα Πορτέση και ο Σταύρος Σταυρίδης μπαίνουμε μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά, στις φαβέλες των μεγαλουπόλεων της Βραζίλίας, στα στρατόπεδα εξορίας της Γυάρου και του Τρικερίου.

Λόγος γίνεται και για τις κατά τα άλλα εντός του κανόνα κοινωνίες, που πόρρω απέχουν από την εξαίρεση, αλλά η πανδημία του covid της μεταμόρφωσε εν μία νυκτί, με ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της αίσθησης του επείγοντος να μην έχουν εξαλειφθεί εντελώς. Αυτή η πρωτότυπη ματιά στην κατοικία των απανταχού αποκλεισμένων και γκετοποιημένων– ηθελημένα και μη– πληθυσμών προχωρά ένα βήμα παραπέρα, εστιάζοντας και στις σχέσεις και στους κανόνες που δημιουργούνται ανάμεσα στα άτομα σε αυτό το πλαίσιο.

Η ΕΛΕΑΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

Στο 48ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με την εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 25 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Αναβαθμισμένη, πλουσιότερη, υποσχόμενη και με πολλές εκπλήξεις θα είναι φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, η οποία επιστρέφει για τρίτη χρονιά στους Χαρουπόμυλους Λαντίτη, από τις 22 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Όπως δηλώνουν...

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ