El Greco jesus

Για τα βιβλία «Ανθοδέσμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα» (εκδ. Άρτος Ζωής) του Σταύρου Ζουμπουλάκη, «Tα θεαματικά δρώμενα του τελετουργικού της Μεγάλης Εβδομάδας» (εκδ. Univesity Studio Press) του Κωνσταντίνου Δ. Καλοκύρη, «Πριν και μετά το Πάσχα» (εκδ. Αρμός) του π. Φιλόθεου Φάρου και «Πάντες υμείς υιοί φωτός εστέ», του Αγίου Αυγουστίνου (εκδ. Παρρησία). Κεντρική εικόνα: πίνακας του Ελ Γκρέκο © Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

H Mεγάλη Εβδομάδα είναι μια ευκαιρία να στοχαστούμε για τα ανθρώπινα. Δηλαδή για την έννοια της φθοράς, την πνευματικότητα που κουβαλάμε μέσα μας, τη σχέση μας με κάποια δύναμη που μας υπερβαίνει (και την οποία ο καθένας μπορεί να ονομάσει όπως θέλει). Είναι, επίσης, ευκαιρία να σκύψουμε σε βιβλία που ξεφεύγουν από το προφανές των εορτασμών και μας δίνουν μια άλλη, πρωτότυπη διάσταση. Υπό αυτό το πρίσμα προτείνουμε τέσσερα βιβλία που ενώ μιλούν για τη Μεγάλη Εβδομάδα, το κάνουν με έναν τρόπο ιδιαίτερο και αναπάντεχο.

Ανθοδέσμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα, Σταύρος Ζουμπουλάκης (εκδ. Άρτος Ζωής)

Παιδί ιερέα, αλλά ταυτόχρονα και ανήσυχο πνεύμα, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης έγραψε το 2021 το βιβλίο Ανθοδέσμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα (εκδ. Άρτος Ζωής), το οποίο όμως δεν απευθύνεται μόνο στους πιστούς.

Με διάθεση ερευνητική, ενίοτε τολμηρή, αλλά σίγουρα συναισθηματική, ο συγγραφέας μάς προσφέρει μια διαφορετική θέαση (μακριά από τα στερεότυπα) της Εβδομάδας των Παθών.

artos zois zoumpoulakis anthodesmi gia thmegalh evdomada

Είναι σε θέση να ανακαλέσει κάποιες παιδικές μνήμες, όπως τη στεντόρεια φωνή του πατέρα του όταν έψελνε το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου», αλλά και να επικρίνει τον έντονο αντιιουδαϊσμό των τροπαρίων της Μ. Εβδομάδας.

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης έχει οργανώσει με τέτοιο τρόπο το υλικό του βιβλίου έτσι ώστε τα κεφάλαιά του να ακολουθούν τη σειρά των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας,

Γράφει στον πρόλογό του:

«Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι ανεξάντλητη. Συμπυκνώνει όλο σχεδόν τον χριστιανισμό. Συγκλονιστικά γεγονότα, πρόσωπα και κείμενα συνωστίζονται στις μέρες της. Τούτο το μικρό βιβλίο δεν φιλοδοξεί προφανώς να την εξηγήσει συνολικά, δεν έχει καμία συστηματικότητα. Διαλέγω απλώς να σχολιάσω κάποια ελάχιστα από τον πλούτο της.

Δεν διεκδικώ καμία πρωτοτυπία, η οποία εξάλλου είναι αδύνατη για κείμενα και ζητήματα που σχολιάζονται και συζητιούνται αδιάκοπα αιώνες και αιώνες. Μια μικρή ανθοδέσμη αείναι το βιβλίο, με ανθύλλια, fioretti. Πολλοί θα βρουν δικαιολογημένα πως τούτα τα χαμολούλουδα δεν είναι όσο θα άρμοζε όμορφα και εύοσμα· εγώ όμως δεν έχω άλλα, αυτά μόνο μπόρεσα να μαζέψω».

Στο βιβλίο έχει θέση και η λογοτεχνία, πέραν των κειμένων των αποστόλων, των ευαγγελιστών ή των προφητών. Γίνεται εκτενής αναφορά στον Σεφέρη (στο κεφάλαιο για το «Άσμα Ασμάτων»), αλλά και στον Μπορίς Πάστερνακ και το μυθιστόρημά του Δόκτωρ Ζιβάγκο σε αντίστιξη με τη Μαρία Μαγδαληνή, στο κεφάλαιο «Μεγάλη Τρίτη εσπέρας, η ακρότητα της μετάνοιας», με θέμα την πόρνη που άλειψε με μύρο τον Χριστό.

Η «ανθοδέσμη» του Σταύρου Ζουμπουκλάκη περιλαμβάνει το «Μοιρολόι της Παναγιάς», ένα από τα γνωστότερα άσματα της δημώδους λογοτεχνίας. Στο σημείο αυτό, δε, ο λόγος του συγγραφέα γίνεται έντονα συναισθηματικός καθώς αναθυμάται την αδελφή του.

Ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση του Σταύρου Ζουμπουκλάκη ότι ενώ τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής αποτελούν τον επίσημο θρήνο της Εκκλησίας για τον θάνατο του Χριστού, δεν σου δίνουν την αίσθηση ενός γεγονότος καταθληπτικού, αλλά την αύρα της Ανάστασης. Μάλιστα χαρακτηρίζει τα εγκώμια «εκκλησιαστικά χαϊκού». Αν και συμπληρώνει με νόημα ότι πολλά από αυτά είναι άτεχνα, και πρόχειρα. Δίχως αυτό, όμως, να μειώνει την επίδραση που έχουν στους θρησκευόμενους.

Στο τελευταίο κεφάλαιο «Μεγάλο Σάββατο τη νύχτα» ο Σταύρος Ζουμπουλάκης γράφει για το ηχηρό παράδοξο της Ανάστασης. Στα Ευαγγέλια το αναστάσιμο γεγονός ιστορείται χωρίς περιττές θριαμβολογίες ή μεγαλοσύνη. Θα έλεγε, κανείς, πως καταγράφεται αθόρυβα. Την ίδια στιγμή που στους ναούς γίνεται ο κακός χαμός με βαρελότα, βεγγαλικά και πλουμιστά πυροτεχνήματα. Η ιδιαίτερη αυτή έκδοση κοσμείται από δύο πρωτότυπες ζωγραφιές του Γιώργου Ρόρρη.

Tα θεαματικά δρώμενα του τελετουργικού της Μεγάλης Εβδομάδας, Κωνσταντίνος Δ. Καλοκύρης (εκδ. Univesity Studio Press)

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Δ. Καλοκύρη Tα θεαματικά δρώμενα του τελετουργικού της Μεγάλης Εβδομάδας/δεκτά και απράδεκτα (εκδ. Univesity Studio Press) είναι μια επιστημονική παρουσίαση των τελετουργικών δρώμενων της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ορθόδοξη λατρεία.

univesity studio press kaliris ta theamatika dromena ths megalhs evdomadas

Ο συγγραφέας τα παρακολουθεί στην ιστορική τους εξέλιξη από τα βυζαντινά χρόνια, με βάση τα κείμενα και τα μνημεία που συσχετίζονται με λατρευτικά στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη μελέτη είναι οι συσχετίσεις που γίνονται ανάμεσα στο αρχαίο θέατρο με τη θεία λειτουργία και του βυζαντινού θεάτρου με την ορθόδοξη λατρεία.

Λατρευτικά στοιχεία της Αρχαίας Ελλάδας έρχονται σε συνδτασμό με δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ γνώμες μεγάλων Πατέρων, βυζαντινών συγγραφέων, παλιές τυπικές διατάξεις και απεικονίσεις (μικρογραφίες, εικόνες, κεντήματα κ.λπ.), στηρίζουν όσα αναλύονται στο βιβλίο.

Στην έκδοση περιέχονται επιλεγμένες εικόνες που βοηθούν στην πλήρη κατανόηση των όσων αναλύονται από τον συγγραφέα.

Πριν και μετά το Πάσχα, π. Φιλόθεος Φάρος (εκδ. Αρμός)

Ο πατέρας Φιλόθεος Φάρος είναι από τους πλέον προβεβλημένους ανθρώπους που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Εκκλησία. Οι απόψεις του, δε, πολλές φορές μπορούν να χαρακτηριστούν έως και αντισυμβατικές. Στο βιβλίο του Πριν και μετά το Πάσχα (εκδ. Αρμός) εστιάζει στην άμεση προσωπική συνάντηση κάθε ανθρώπου με τον αναστημένο Χριστό. Ένα συναπάντημα που θα τον οδηγήσει στο δρόμο της πνευματικής ζωής.

armos faros prin kai meta to pasxa

Οπως σημειώνει ο π. Φιλόθεος Φάρος, επειδή η συνάντηση του ανθρώπου με τον αναστημένο Χριστό έχει τόση σημασία, η Εκκλησία ανέπτυξε και προσφέρει έναν τρόπο, μια πορεία (τη λειτουργική) που κάνει δυνατή αυτή τη συνάντηση για όποιον την ακολουθήσει. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως η λειτουργική ζωή της Εκκλησίας δεν είναι ούτε ευκαιρία για αποδραστικές μεταρσιώσεις, ούτε μία μαγική και άλογη διαδικασία, αλλά είναι ένας τρόπος με τον οποίο η Χάρη του Θεού, πού εκπηγάζει από το λυτρωτικό έργο του Ιησού Χριστού, προσλαμβάνει και μεταμορφώνει.

Στο βιβλίο του ο π. Φιλόθεος Φάρος αναζητεί, αναλύει και ερμηνεύει τα μηνύματα της πνευματικής πανδαισίας των ημερών αυτών.

Πάντες υμείς υιοί φωτός εστέ, Άγιος Αυγουστίνος (εκδ. Παρρησία)

Ο Αυγουστίνος Ιππώνος, γνωστός και ως Άγιος Αυγουστίνος, ήταν Χριστιανός θεολόγος και φιλόσοφος, του οποίου τα συγγράμματα επηρέασαν στην ανάπτυξη του Δυτικού Χριστιανισμού και της Δυτικής φιλοσοφίας. Επίσης ήταν ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς της Λατινικής Πατρολογίας.

Στο βιβλίο Πάντες υμείς υιοί φωτός εστέ (εκδ. Παρρησία) είναι συγκεντρωμένες κάποιες από τις σημαντικότερες ομιλίες του, οι οποίες δείχνουν το βαθύ πνεύμα σοφίας που τον διακατείχε, αλλά και τη σαφήνεια των απόψεών του.

parissia agios augoustinos omilies

Δεν είναι τυχαίο ότι για την Καθολική Εκκλησία θεωρείται δάσκαλος, καθώς και προστάτης άγιος του Τάγματος των Αυγουστίνων.

Λέει μεταξύ άλλων στο βιβλίο:

«Ας νηστέψουμε, ταπεινώνοντας την ψυχή μας καθώς προσεγγίζουμε την ημέρα στην οποία ο Διδάσκαλος της Ταπεινώσεως εταπείνωσε τον εαυτό Του, "γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού" (Φιλ. 2:8). Ας μιμηθούμε τον σταυρό Του καρφώνοντας πάνω του τα πάθη μας με τα καρφιά της εγκράτειας. Ας σωφρονίσουμε το σώμα μας, υποβάλλοντάς το σε άσκηση, και με τον φόβο μήπως με την απειθάρχητη σάρκα μας διολισθήσουμε σε παράνομες ηδονές, ας το χαλιναγωγήσουμε απέχοντας και από τις νόμιμες». (Ομιλία 207)

Σε άλλη ομιλία του αναφέρει:

«Το γνωρίζουμε, αδελφοί μου, και το πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Χριστός απέθανε υπέρ ημών άπαξ: ο Δίκαιος για τους αμαρτωλούς, ο Κύριος για τους δούλους, ο Ελεύθερος για τους αιχμαλώτους, ο Μακάριος για τους άθλιους, ο Πλούσιος για τους αναγκεμένους, ο Ιχνευτής για τους χαμένους, ο Λυτρωτής για τους πουλημένους, ο Ποιμήν για το ποίμνιο και, το θαυμασιότερο όλων, ο Δημιουργός για το πλάσμα χωρίς να αφήσει αυτό που ήταν πάντα, συγκαλύπτοντας την θεότητα, εμφανίστηκε ως Άνθρωπος ζωοδότης ως εκ της δυνάμεώς Του, πέθανε εν αδυναμία άτρεπτος ως Θεός, ωστόσο έπαθε κατά σάρκα. Και όπως λέει ο Απόστολος, "παρεδόθη διά τα παραπτώματα ημών και ηγέρθη δια την δικαίωσιν ημών" (Ρωμ. 4:25)». (Ομιλία 220)

*Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Βλέπω τα μυθιστορήματα ως το πεδίο όπου η ανθρώπινη κατάσταση μετατρέπεται σε μυστήριο που πρέπει να λυθεί»

Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Βλέπω τα μυθιστορήματα ως το πεδίο όπου η ανθρώπινη κατάσταση μετατρέπεται σε μυστήριο που πρέπει να λυθεί»

«Γράφω για να επικοινωνήσω με τον αναγνώστη, γι’ αυτό και έχω πάντα στο νου μου να διεγείρω το ενδιαφέρον του» μας είπε ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες (Juan Gabriel Vásquez), που συμμετέχει στο Φεστιβάλ ΛΕΑ. Με αφορμή το βιβλίο του «Η μετάφραση του κόσμου» (μτφρ. Αχ. Κυριακίδης, εκδ. Ίκαρος), μιλά για την πολιτική μυθοπλα...

Η γλώσσα, η σημειολογία και το σκοτεινό αίνιγμα του Τρίτου Ράιχ – Τότε και σήμερα

Η γλώσσα, η σημειολογία και το σκοτεινό αίνιγμα του Τρίτου Ράιχ – Τότε και σήμερα

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης επιστρέφει με τον «Σάκο Εκστρατείας» του μιλώντας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, για το μυθιστόρημα του Μάξιμ Μπίλλερ (Maxim Biller) «Ο λάθος χαιρετισμός» (μτφρ. Πελαγία Τσινάρη, εκδ. Πατάκη), καθώς και για τη μελέτη του Βίκτορ ...

Τελευταία μέρα για το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025: Τι θα δούμε σήμερα, Κυριακή 22 Ιουνίου

Τελευταία μέρα για το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025: Τι θα δούμε σήμερα, Κυριακή 22 Ιουνίου

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) 2025 ολοκληρώνεται σήμερα με μια θεατρική παράσταση για την ισπανική γλώσσα. Κεντρική εικόνα: Ο Πέδρο Σαλίνας (Pedro Salinas), σημαντικός Ισπανός ποιητής και ένας από τους συγγραφείς του έργου «Doña Gramática» («Η κυρά-Γραμματική») του 1942.

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ανί Ερνό [Annie Ernaux], «Κοίτα τα φώτα, αγάπη μου» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σουπερμάρκετ και ο...

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ