av samuel beckett

Σε άρθρο του στο Publishers Weekly, ο Adam Ehrlich Sachs προτείνει δέκα λογοτεχνικά έργα διακεκριμένων συγγραφέων, που εξετάζουν σημαντικά θέματα με περιπαικτική διάθεση, εντάσσοντας στη γραφή τους στοιχεία καυστικού χιούμορ και ειρωνείας. Στην εικόνα, ο θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Samuel Beckett.

Επιμέλεια: Book Press

«Το γέλιο είναι η μόνη αξιόπιστη αντίδραση ενός αναγνώστη», σημειώνει ο συγγραφέας Adam Ehrlich Sachs στην εισαγωγή της δημοσίευσής του στο Publishers Weekly.

«Το γέλιο είναι πρωτόγονο, φυσικό, αυθόρμητο και άμεσο· έχει να κάνει με το ασυνείδητο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αντίδραση. Στην πραγματικότητα, το γέλιο συγγενεύει περισσότερο με το φτάρνισμα παρά με τον αναστεναγμό, τη λιποθυμία, το μοναχικό δάκρυ που κυλάει στο μάγουλο ή την αυστηρή κριτική ενός βιβλίου. Για αυτό το λόγο, το γέλιο, σε αντίθεση με τον αναστεναγμό και τη λιποθυμία, είναι η σωματική αντίδραση που προτιμούσαν ανέκαθεν οι κυνικοί, οι σκεπτικιστές και οι μηδενιστές», γράφει ο Sachs.

Στο άρθρο του, ο συγγραφέας ξεχωρίζει δέκα σπουδαία βιβλία που πραγματεύονται σημαντικά θέματα -τις καλλιτεχνικές εμμονές, την άνοδο του φασισμού και τον παραλογισμό της σύγχρονης εποχής-, με όπλα τον σαρκασμό και το καυστικό χιούμορ.

Δέκα έργα από σημαντικούς συγγραφείς, όπως ο Φλομπέρ, ο Μπέκετ, ο Ναμπόκοφ, κ.ά.

av badizontasΒαδίζοντας (εκδ. Κριτική, μτφρ. Μαρία Γκεγκοπούλου), του Τόμας Μπέρνχαρντ

«Το έργο του Μπέρνχαρντ είναι το μεγαλύτερο και πιο ξεκαρδιστικό ανέκδοτο στην ιστορία της λογοτεχνίας. Αν έγραφα με ειλικρίνεια, τότε αυτή η λίστα πιθανότατα θα αποτελούταν από εννέα βιβλία του Μπέρνχαρντ και ίσως από ένα βιβλίο του Μπέκετ. Όμως, θα επιλέξω αυτή τη νουβέλα για την εκτεταμένη, τρομερά αστεία περιγραφή της ψυχικής κατάρρευσης του Κάρερ σε ένα κατάστημα ρούχων, όπου προσπαθεί να πείσει έναν πωλητή, ως έναν βαθμό, πως στο παντελόνι που πουλούν στο κατάστημα εμφανίζεται μια σειρά από λεπτές κηλίδες στο φως της ημέρας, που μπορούν να αποδοθούν στη χρήση υλικών κακής ποιότητας, υλικών που προέρχονται, όπως ισχυρίζεται επίμονα ο Κάρερ για πολλές σελίδες, απ’ τα ‘’απορρίμματα των Τσεχοσλοβάκων’’».

av wattWatt, του Σάμιουελ Μπέκετ

«Ακριβώς αφότου ξέφυγε από τη σκιά του Τζόις και λίγο προτού αρχίσει να αποδομεί τις δικές του προτάσεις, φλερτάροντας με την ακατανοησία, ο Μπέκετ δημιούργησε κάποια από τα πιο ξεκαρδιστικά μυθιστορήματα του περασμένου αιώνα», γράφει ο Sachs, επαινώντας το συγκεκριμένο έργο για την ιδιορρυθμία και την παραφροσύνη του.

av house of holesHouse of holes, του Νίκολσον Μπέικερ

Το House of holes είναι «ένα έργο από μια τολμηρή, αναρχική και κυρίως, διασκεδαστική ιδιοφυία», όπως χαρακτηρίζει ο Sachs τον μυθιστοριογράφο Νίκολσον Μπέικερ.

Το βιβλίο, η ιστορία του οποίου εκτυλίσσεται σε έναν φανταστικό τόπο όπου οι ήρωες συνευρίσκονται συνεχώς μεταξύ τους, αγνοήθηκε αδίκως από το λογοτεχνικό κατεστημένο που «πάνω από όλα, εκτιμά τη σοβαροφάνεια».

av a house and its headA house and its head, της Άιβι Κόμπτον-Μπάρνετ

«Το A house and its head έχει στοιχεία που παραπέμπουν σε κάποιο μπαρόκ μελόδραμα της ύστερης βικτωριανής εποχής -θανάτους, εξωσυζυγικές σχέσεις, δολοφονίες-, αλλά αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις με μια ειρωνεία, σατιρίζοντας τες καθώς τις περιγράφει, χρησιμοποιώντας υπαινιγμούς και τυπικότητες σε παράλογο βαθμό».

av the parable of the blindThe parable of the blind, του Γκερτ Χόφμαν

«Σε έναν διάσημο πίνακα, ο Μπρέγκελ ο πρεσβύτερος απεικόνισε τη βιβλική παραβολή των τυφλών που οδηγούν άλλους τυφλούς, παρουσιάζοντας έξι τυφλούς να πέφτουν μέσα σε ένα χαντάκι.

Ο Χόφμαν παρουσιάζει τη διαδικασία δημιουργίας του πίνακα, μέσα από μια ιδιοφυή, τραβηγμένη αλληγορική ιστορία με θέμα τις καλλιτεχνικές εμμονές. Ένας ζωγράφος καλεί έξι τυφλούς και τους βάζει να πέφτουν, ουρλιάζοντας, σε ένα χαντάκι ξανά και ξανά, ελπίζοντας να αποτυπώσει τον τρόμο τους στον καμβά του με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι τυφλοί κάνουν κάποιες ερωτήσεις για τη σημασία αυτής της πράξης, αλλά ο ζωγράφος αρνείται να εξηγήσει περαιτέρω: ‘’Πέστε μέσα! Μην κάνετε ερωτήσεις και πέστε μέσα!’’»

av brexei griesToday I wrote nothing: The selected writings of Daniil Kharms, του Δανιήλ Χαρμς

Η παρούσα συλλογή συγκεντρώνει κείμενα του πρωτοπόρου Ρώσου συγγραφέα και ποιητή Δανιήλ Χαρμς. Στην ιστορία «Βρέχει γριές», «έξι ηλικιωμένες γυναίκες πέφτουν από ένα παράθυρο, καθώς καθεμιά γέρνει προς τα έξω για να κοιτάξει την προηγούμενη, που είναι ‘’θρυμματισμένη’’ στον δρόμο, σκύβει περισσότερο από όσο θα έπρεπε και θρυμματίζεται και αυτή. Μόλις αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί επ’ άπειρον -ή αν πρόκειται για κάποια αλληγορία-, ο αφηγητής βαριέται να παρακολουθεί το συμβάν και απομακρύνεται».

av galazio tetradioΠολλές από τις ιστορίες της συλλογής που προτείνει το άρθρο κυκλοφορούν και στα ελληνικά. Περιλαμβάνονται στη συλλογή Γαλάζιο τετράδιο (εκδ. Νεφέλη, μτφρ. Ροδούλα Παππά), καθώς και στη συλλογή Βρέχει γριές (εκδ. Κοβάλτιο, μτφρ. Γιώργος Μπλάνας).

av chlomi fotiaΧλομή φωτιά (εκδ. Καστανιώτη, μτφρ. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα Γκούμα-Μεταξά), του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

«Ο αξιοπρεπής κύριος Πνιν, το πιο απλό μυθιστόρημα του Ναμπόκοφ με θέμα τη μοναξιά των εμιγκρέδων, μπορεί να είναι το πιο ξεκάθαρο ανέκδοτό του, αλλά νομίζω πως η Χλομή φωτιά είναι αστεία με έναν τρόπο πιο ουσιαστικό, καθώς το χιούμορ έχει να κάνει με την ίδια τη μορφή του βιβλίου:

Ο παράφρων αφηγητής Κάρολος Κίνμποτ κατασκευάζει ένα ολόκληρο φανταστικό κόσμο εξαιτίας μιας παρερμηνείας του συγκινητικού ποιήματος του Τζιν Σέιντ με θέμα την αυτοκτονία της κόρης του».

av bouvar kai pekiseΜπουβάρ και Πεκισέ (εκδ. Πόλις, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης), του Γκιστάβ Φλομπέρ

«Στη σπουδαία κωμωδία του Φλομπέρ -μια εγκυκλοπαιδική παρωδία του εγκυκλοπαιδικού μυθιστορήματος-, δύο ανόητοι κληρονομούν μια τεράστια περιουσία και τη σπαταλούν σε μια σειρά από καταστροφικές έρευνες σε κάθε κλάδο της γνώσης».

av i despoinis bronti stin akmi tisΗ δεσποινίς Τζην Μπρόντι στην ακμή της (εκδ. Καστανιώτη, μτφρ. Νίκος Γριπιώτης), της Μίριελ Σπαρκ

«Η συνοπτική ιστορία της Σπαρκ για μια φασίστρια δασκάλα (η οποία ενημερώνει τους μαθητές της για τα ‘’σπουδαία κατορθώματα του Μουσολίνι’’) και την εξαιρετικά αφοσιωμένη τάξη της φτάνει στην πιο αστεία στιγμή της όταν μας αποκαλύπτεται ο θάνατος της πιο ανόητης μαθήτριας, της Μαίρης ΜακΓκρέγκορ, μέσα από ένα εξαιρετικά απότομο, βάναυσο άλμα στο μακρινό μέλλον: ‘’Η Σάντυ δεν μου μιλά, είπε η Μαίρη, η οποία αργότερα, σε εκείνη την πυρκαγιά στο ξενοδοχείο, έτρεχε από δω κι από εκεί ώσπου πέθανε’’».

av oi seirines toy titanaΟι σειρήνες του Τιτάνα (εκδ. Μέδουσα, μτφρ. Μαρίνα Λώμη), του Κερτ Βόνεγκατ

«Oι Σειρήνες του Τιτάνα είναι από αυτά τα βιβλία που όταν το διαβάζεις νομίζεις αρχικά ότι είναι πολύ χαλαρά, ανέμελα γραμμένο. Έχεις την εντύπωση ότι το γεγονός πως τα πάντα "δένουν" τόσο τέλεια στο τέλος είναι σχεδόν τυχαίο. Και όταν το ξαναδιαβάζεις, συνειδητοποιείς τι απόλυτο tour de force ήταν, κάνοντας κάτι τόσο όμορφα διαμορφωμένο να φαντάζει τόσο απλό.» (Douglas Adams)

Ο Sachs, πιστός στο πνεύμα του άρθρου του, κλείνει με μια κωμική πινελιά:

«Ο Βόνεγκατ δεν χρειάζεται συστάσεις, οπότε, αντί αυτού, χωρίς να τηρήσω κάποια χρονολογική σειρά, σας παραθέτω μια τυχαία, γεμάτη ελλείψεις λίστα με ορισμένους ακόμα συγγραφείς που με κάνουν να γελάω: Γκόγκολ, Σάλιντζερ, Μπάρθελμ, Φίλιπ Ροθ, Φλαν Ο’ Μπράιεν, Λύντια Ντέιβις, Τζορτζ Σόντερς, Νταλ, Ντόναλντ Άντριμ, Κρις Μπάκελντερ, Σόλεμ Άλαϊχεμ, Ελίφ Μπάτουμαν, Πάτρικ Ντεγουίτ, Μάλορι Όρτμπεργκ, Ντοστογιέφσκι, Γουό, Προυστ, Γκάρι Στέινγκαρτ, Μόισε Κούλμπακ, Λαρς Άιερ, Νίτσε, Χέλερ, Χαμσούν, Ρίβκα Γκάλτσεν, Πάντζετ Πάουελ, Θερβάντες, Κάφκα, Τζακ Χάντνι».

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Μυστικά» του Αλέξη Κυριτσόπουλου – Σκέψεις γύρω από το διαγενεακό τραύμα

«Μυστικά» του Αλέξη Κυριτσόπουλου – Σκέψεις γύρω από το διαγενεακό τραύμα

Σκέψεις γύρω από το διαγενεακό τραύμα με αφορμή τον πίνακα του Αλέξη Κυριτσόπουλου «Μυστικά», 2024 (στην εικόνα, μέρος του πίνακα).

Γράφει η Ευδοκία Κατσουρού

«Αλλά ποιος μπορεί να πει ότι ένα συμβάν που έπεται ενός άλλ...

7o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha – Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι υπογραφές

7o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha – Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι υπογραφές

Το 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 29 Μαΐου και στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς, μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αθήνα του Γιάννη Μαρή και την απονομή του βραβείου Agatha στον Φίλιππο Φιλίππου για τη συνει...

Πολ Λιντς: «Η Ιρλανδία αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία ως μια μορφή “ήπιας ισχύος”»

Πολ Λιντς: «Η Ιρλανδία αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία ως μια μορφή “ήπιας ισχύος”»

«Μπορείς, κατά κάποιον τρόπο, να προκαλέσεις μια ολόκληρη “επανάσταση” στις δημιουργικές τέχνες, αν πραγματικά στηρίξεις και χρηματοδοτήσεις τους καλλιτέχνες, ώστε να παράγουν το καλύτερο δυνατό έργο» μας είπε ο Πολ Λιντς, που συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας.

Συνέντευξη στη ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ