av samuel beckett

Σε άρθρο του στο Publishers Weekly, ο Adam Ehrlich Sachs προτείνει δέκα λογοτεχνικά έργα διακεκριμένων συγγραφέων, που εξετάζουν σημαντικά θέματα με περιπαικτική διάθεση, εντάσσοντας στη γραφή τους στοιχεία καυστικού χιούμορ και ειρωνείας. Στην εικόνα, ο θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Samuel Beckett.

Επιμέλεια: Book Press

«Το γέλιο είναι η μόνη αξιόπιστη αντίδραση ενός αναγνώστη», σημειώνει ο συγγραφέας Adam Ehrlich Sachs στην εισαγωγή της δημοσίευσής του στο Publishers Weekly.

«Το γέλιο είναι πρωτόγονο, φυσικό, αυθόρμητο και άμεσο· έχει να κάνει με το ασυνείδητο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αντίδραση. Στην πραγματικότητα, το γέλιο συγγενεύει περισσότερο με το φτάρνισμα παρά με τον αναστεναγμό, τη λιποθυμία, το μοναχικό δάκρυ που κυλάει στο μάγουλο ή την αυστηρή κριτική ενός βιβλίου. Για αυτό το λόγο, το γέλιο, σε αντίθεση με τον αναστεναγμό και τη λιποθυμία, είναι η σωματική αντίδραση που προτιμούσαν ανέκαθεν οι κυνικοί, οι σκεπτικιστές και οι μηδενιστές», γράφει ο Sachs.

Στο άρθρο του, ο συγγραφέας ξεχωρίζει δέκα σπουδαία βιβλία που πραγματεύονται σημαντικά θέματα -τις καλλιτεχνικές εμμονές, την άνοδο του φασισμού και τον παραλογισμό της σύγχρονης εποχής-, με όπλα τον σαρκασμό και το καυστικό χιούμορ.

Δέκα έργα από σημαντικούς συγγραφείς, όπως ο Φλομπέρ, ο Μπέκετ, ο Ναμπόκοφ, κ.ά.

av badizontasΒαδίζοντας (εκδ. Κριτική, μτφρ. Μαρία Γκεγκοπούλου), του Τόμας Μπέρνχαρντ

«Το έργο του Μπέρνχαρντ είναι το μεγαλύτερο και πιο ξεκαρδιστικό ανέκδοτο στην ιστορία της λογοτεχνίας. Αν έγραφα με ειλικρίνεια, τότε αυτή η λίστα πιθανότατα θα αποτελούταν από εννέα βιβλία του Μπέρνχαρντ και ίσως από ένα βιβλίο του Μπέκετ. Όμως, θα επιλέξω αυτή τη νουβέλα για την εκτεταμένη, τρομερά αστεία περιγραφή της ψυχικής κατάρρευσης του Κάρερ σε ένα κατάστημα ρούχων, όπου προσπαθεί να πείσει έναν πωλητή, ως έναν βαθμό, πως στο παντελόνι που πουλούν στο κατάστημα εμφανίζεται μια σειρά από λεπτές κηλίδες στο φως της ημέρας, που μπορούν να αποδοθούν στη χρήση υλικών κακής ποιότητας, υλικών που προέρχονται, όπως ισχυρίζεται επίμονα ο Κάρερ για πολλές σελίδες, απ’ τα ‘’απορρίμματα των Τσεχοσλοβάκων’’».

av wattWatt, του Σάμιουελ Μπέκετ

«Ακριβώς αφότου ξέφυγε από τη σκιά του Τζόις και λίγο προτού αρχίσει να αποδομεί τις δικές του προτάσεις, φλερτάροντας με την ακατανοησία, ο Μπέκετ δημιούργησε κάποια από τα πιο ξεκαρδιστικά μυθιστορήματα του περασμένου αιώνα», γράφει ο Sachs, επαινώντας το συγκεκριμένο έργο για την ιδιορρυθμία και την παραφροσύνη του.

av house of holesHouse of holes, του Νίκολσον Μπέικερ

Το House of holes είναι «ένα έργο από μια τολμηρή, αναρχική και κυρίως, διασκεδαστική ιδιοφυία», όπως χαρακτηρίζει ο Sachs τον μυθιστοριογράφο Νίκολσον Μπέικερ.

Το βιβλίο, η ιστορία του οποίου εκτυλίσσεται σε έναν φανταστικό τόπο όπου οι ήρωες συνευρίσκονται συνεχώς μεταξύ τους, αγνοήθηκε αδίκως από το λογοτεχνικό κατεστημένο που «πάνω από όλα, εκτιμά τη σοβαροφάνεια».

av a house and its headA house and its head, της Άιβι Κόμπτον-Μπάρνετ

«Το A house and its head έχει στοιχεία που παραπέμπουν σε κάποιο μπαρόκ μελόδραμα της ύστερης βικτωριανής εποχής -θανάτους, εξωσυζυγικές σχέσεις, δολοφονίες-, αλλά αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις με μια ειρωνεία, σατιρίζοντας τες καθώς τις περιγράφει, χρησιμοποιώντας υπαινιγμούς και τυπικότητες σε παράλογο βαθμό».

av the parable of the blindThe parable of the blind, του Γκερτ Χόφμαν

«Σε έναν διάσημο πίνακα, ο Μπρέγκελ ο πρεσβύτερος απεικόνισε τη βιβλική παραβολή των τυφλών που οδηγούν άλλους τυφλούς, παρουσιάζοντας έξι τυφλούς να πέφτουν μέσα σε ένα χαντάκι.

Ο Χόφμαν παρουσιάζει τη διαδικασία δημιουργίας του πίνακα, μέσα από μια ιδιοφυή, τραβηγμένη αλληγορική ιστορία με θέμα τις καλλιτεχνικές εμμονές. Ένας ζωγράφος καλεί έξι τυφλούς και τους βάζει να πέφτουν, ουρλιάζοντας, σε ένα χαντάκι ξανά και ξανά, ελπίζοντας να αποτυπώσει τον τρόμο τους στον καμβά του με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι τυφλοί κάνουν κάποιες ερωτήσεις για τη σημασία αυτής της πράξης, αλλά ο ζωγράφος αρνείται να εξηγήσει περαιτέρω: ‘’Πέστε μέσα! Μην κάνετε ερωτήσεις και πέστε μέσα!’’»

av brexei griesToday I wrote nothing: The selected writings of Daniil Kharms, του Δανιήλ Χαρμς

Η παρούσα συλλογή συγκεντρώνει κείμενα του πρωτοπόρου Ρώσου συγγραφέα και ποιητή Δανιήλ Χαρμς. Στην ιστορία «Βρέχει γριές», «έξι ηλικιωμένες γυναίκες πέφτουν από ένα παράθυρο, καθώς καθεμιά γέρνει προς τα έξω για να κοιτάξει την προηγούμενη, που είναι ‘’θρυμματισμένη’’ στον δρόμο, σκύβει περισσότερο από όσο θα έπρεπε και θρυμματίζεται και αυτή. Μόλις αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί επ’ άπειρον -ή αν πρόκειται για κάποια αλληγορία-, ο αφηγητής βαριέται να παρακολουθεί το συμβάν και απομακρύνεται».

av galazio tetradioΠολλές από τις ιστορίες της συλλογής που προτείνει το άρθρο κυκλοφορούν και στα ελληνικά. Περιλαμβάνονται στη συλλογή Γαλάζιο τετράδιο (εκδ. Νεφέλη, μτφρ. Ροδούλα Παππά), καθώς και στη συλλογή Βρέχει γριές (εκδ. Κοβάλτιο, μτφρ. Γιώργος Μπλάνας).

av chlomi fotiaΧλομή φωτιά (εκδ. Καστανιώτη, μτφρ. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα Γκούμα-Μεταξά), του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

«Ο αξιοπρεπής κύριος Πνιν, το πιο απλό μυθιστόρημα του Ναμπόκοφ με θέμα τη μοναξιά των εμιγκρέδων, μπορεί να είναι το πιο ξεκάθαρο ανέκδοτό του, αλλά νομίζω πως η Χλομή φωτιά είναι αστεία με έναν τρόπο πιο ουσιαστικό, καθώς το χιούμορ έχει να κάνει με την ίδια τη μορφή του βιβλίου:

Ο παράφρων αφηγητής Κάρολος Κίνμποτ κατασκευάζει ένα ολόκληρο φανταστικό κόσμο εξαιτίας μιας παρερμηνείας του συγκινητικού ποιήματος του Τζιν Σέιντ με θέμα την αυτοκτονία της κόρης του».

av bouvar kai pekiseΜπουβάρ και Πεκισέ (εκδ. Πόλις, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης), του Γκιστάβ Φλομπέρ

«Στη σπουδαία κωμωδία του Φλομπέρ -μια εγκυκλοπαιδική παρωδία του εγκυκλοπαιδικού μυθιστορήματος-, δύο ανόητοι κληρονομούν μια τεράστια περιουσία και τη σπαταλούν σε μια σειρά από καταστροφικές έρευνες σε κάθε κλάδο της γνώσης».

av i despoinis bronti stin akmi tisΗ δεσποινίς Τζην Μπρόντι στην ακμή της (εκδ. Καστανιώτη, μτφρ. Νίκος Γριπιώτης), της Μίριελ Σπαρκ

«Η συνοπτική ιστορία της Σπαρκ για μια φασίστρια δασκάλα (η οποία ενημερώνει τους μαθητές της για τα ‘’σπουδαία κατορθώματα του Μουσολίνι’’) και την εξαιρετικά αφοσιωμένη τάξη της φτάνει στην πιο αστεία στιγμή της όταν μας αποκαλύπτεται ο θάνατος της πιο ανόητης μαθήτριας, της Μαίρης ΜακΓκρέγκορ, μέσα από ένα εξαιρετικά απότομο, βάναυσο άλμα στο μακρινό μέλλον: ‘’Η Σάντυ δεν μου μιλά, είπε η Μαίρη, η οποία αργότερα, σε εκείνη την πυρκαγιά στο ξενοδοχείο, έτρεχε από δω κι από εκεί ώσπου πέθανε’’».

av oi seirines toy titanaΟι σειρήνες του Τιτάνα (εκδ. Μέδουσα, μτφρ. Μαρίνα Λώμη), του Κερτ Βόνεγκατ

«Oι Σειρήνες του Τιτάνα είναι από αυτά τα βιβλία που όταν το διαβάζεις νομίζεις αρχικά ότι είναι πολύ χαλαρά, ανέμελα γραμμένο. Έχεις την εντύπωση ότι το γεγονός πως τα πάντα "δένουν" τόσο τέλεια στο τέλος είναι σχεδόν τυχαίο. Και όταν το ξαναδιαβάζεις, συνειδητοποιείς τι απόλυτο tour de force ήταν, κάνοντας κάτι τόσο όμορφα διαμορφωμένο να φαντάζει τόσο απλό.» (Douglas Adams)

Ο Sachs, πιστός στο πνεύμα του άρθρου του, κλείνει με μια κωμική πινελιά:

«Ο Βόνεγκατ δεν χρειάζεται συστάσεις, οπότε, αντί αυτού, χωρίς να τηρήσω κάποια χρονολογική σειρά, σας παραθέτω μια τυχαία, γεμάτη ελλείψεις λίστα με ορισμένους ακόμα συγγραφείς που με κάνουν να γελάω: Γκόγκολ, Σάλιντζερ, Μπάρθελμ, Φίλιπ Ροθ, Φλαν Ο’ Μπράιεν, Λύντια Ντέιβις, Τζορτζ Σόντερς, Νταλ, Ντόναλντ Άντριμ, Κρις Μπάκελντερ, Σόλεμ Άλαϊχεμ, Ελίφ Μπάτουμαν, Πάτρικ Ντεγουίτ, Μάλορι Όρτμπεργκ, Ντοστογιέφσκι, Γουό, Προυστ, Γκάρι Στέινγκαρτ, Μόισε Κούλμπακ, Λαρς Άιερ, Νίτσε, Χέλερ, Χαμσούν, Ρίβκα Γκάλτσεν, Πάντζετ Πάουελ, Θερβάντες, Κάφκα, Τζακ Χάντνι».

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ