students 2357903b

Του Ρωμανού Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη

Όσο περνούν τα έτη σπουδών μου, συνειδητοποιώ πόσα υλικά, πόσος χρόνος, πόσοι άνθρωποι χαραμίζονται μέχρι τη στιγμή της αποφοίτησης. Για παράδειγμα, η Σύγκλητος του Α.Π.Θ., όπου φοιτώ, ανακοίνωσε την αναβολή της έναρξης των μαθημάτων μόλις το απόγευμα της Παρασκευής, όταν δηλαδή οι γραμματείες των σχολών είχαν πια κλείσει και κανένας φοιτητής δεν μπορούσε να ενημερωθεί για τις αλλαγές του προγράμματος. Δεδομένου, λοιπόν, ότι υπάρχει προηγούμενο ασυνέπειας της σχολής μας ως προς τις αποφάσεις της Συγκλήτου (οι εξετάσεις διενεργήθηκαν κανονικά, παρά τη σχετική απόφαση), το πρωί της Δευτέρας θα παρουσιαστούμε όλοι στα νοσοκομεία όπου σπουδάζουμε Ιατρική, για να είμαστε σίγουροι ότι το μάθημα δεν θα γίνει ερήμην μας. 

Στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ο χρόνος μας αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης. Στους θαλάμους των ασθενών, όπου στεκόμαστε όρθιοι επί δύο ώρες, περιμένουμε τους καθηγητές μας για να ακούσουμε πράγματα που είτε θα μπορούσαμε να διαβάσουμε μόνοι στα εγχειρίδιά μας είτε έχουν ειπωθεί ξανά από συναδέλφους τους, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν τρόπο να το γνωρίζουν: κάθε μέρα συστηνόμαστε στο πανεπιστήμιο από την αρχή. Πράγματι, ορισμένες φορές –σπάνια– οι καθηγητές δεν εμφανίζονται. Κανείς δεν απολογείται για τον χαμένο χρόνο, για την απογοήτευση. Αλλά κι όταν εμφανίζονται δεν καταφέρνουν να μας γοητεύσουν: δεν είναι συναρπαστικοί, αλλά ράθυμοι. Ούτε γι' αυτό απολογούνται. Βρίσκομαι στο 5ο έτος σπουδών και έχω θαυμάσει μόλις πέντε ή έξι καθηγητές: αξέχαστες διδακτικές ώρες, απέριττος χρόνος.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, 30 άτομα εξεταστήκαμε στο μάθημα της Παθολογικής Φυσιολογίας. Κοντεύει ένας μήνας από τότε, παρόλ' αυτά δεν έχουμε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για τη διόρθωση των γραπτών μας· μερικοί καθηγητές πιστεύουν ότι ο χρόνος που τελικά αφιερώνουν προέρχεται από το υστέρημά τους, δεν ανταμείβεται, είναι χρόνος χαμένος.

Στο μάθημα της Βιοχημείας, περάσαμε πολλές ώρες και χρησιμοποιήσαμε πολλά υλικά – πολλά αναντικατάστατα μηχανήματα. Μπορούμε πια να καυχηθούμε ότι έχουμε εκπαιδευθεί στις ανοσοενζυμικές εργαστηριακές μεθόδους. Μόνο που αν μας δώσεις ένα δείγμα αίματος και ένα εξοπλισμένο εργαστήριο θα σε κοιτάξουμε σαν UFO.

Στο μάθημα της Ιστολογίας, περάσαμε πολλές ώρες, χρησιμοποιήσαμε και χαλάσαμε πανάκριβα μικροσκόπια. Μπορούμε να καυχηθούμε ότι έχουμε δει όλων των ειδών τους ιστούς, ότι ξέρουμε πώς μοιάζει ένα νεοπλασματικό ήπαρ. Όμως δεν ξέρουμε. Τα μηχανήματα, τα υλικά, ήταν όλα εκεί – όμως δεν ξέρουμε. Και κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί.

Εδώ και πολλούς μήνες συλλέγω certificates: βεβαιώσεις ότι έχω παρακολουθήσει online μεμονωμένα μαθήματα σε μια σειρά από πανεπιστήμια άλλων χωρών. Παρά τα αμετακίνητα όρια που θέτει η πρακτικότητα της επιστήμης μου (δεν μπορείς να μάθεις Ιατρική μέσα από τον υπολογιστή σου), τα μαθήματα αυτά με εξοπλίζουν με εκσυγχρονισμένη γνώση και αυτοπεποίθηση. Διδάχθηκα για την καρδιακή ανακοπή ένα σκασμό χρήσιμα πράγματα (νιώθω σχεδόν επιδέξιος!), τη στιγμή που από ένα εξάμηνο Αναισθησιολογίας (με πανάκριβες κούκλες προσομοίωσης και εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιήσαμε μόνο μία φορά, υπό την πίεση του χρόνου) δεν μου έμεινε απολύτως τίποτα. Ψέματα, κάτι μου έμεινε: ο κανόνας ABC (Airways/Αεραγωγοί, Breathing/Αναπνοή, Circulation/Κυκλοφορία) που μας υπενθυμίζει τη σειρά με την οποία πρέπει να εξασφαλίζουμε τη ζωτικότητα του τραυματία κατά την ανάνηψη. Μόνο που νέες οδηγίες (όχι και τόσο νέες, ώστε να μην τις γνωρίζουν οι καθηγητές μας: πρόκειται για οδηγίες του 2010) άλλαξαν τον κανόνα σε CAB, όπως πληροφορήθηκα από τον καθηγητή του online μαθήματος.

Είμαι καλύτερος φοιτητής στα online μαθήματα. Το παραμικρό σφάλμα με κάνει έξαλλο: δεν ανέχομαι τίποτα λιγότερο από 100/100. Αντιθέτως, στο πανεπιστήμιο, επιδεικνύω πρωτόγνωρη ανοχή σε μέτρια αποτελέσματα. Τη στιγμή που online η αριστεία θάλλει, στο πανεπιστήμιο δεν έχει κανέναν απολύτως αντίκτυπο. Κανείς δεν γνωρίζει ότι πήρες τον μεγαλύτερο βαθμό στην Παθολογία· κανείς δεν γνωρίζει ότι πήρες τον μικρότερο βαθμό στην Πληροφορική. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει σε ποιο σημείο της βαθμολογικής κατάταξης βρίσκεσαι – τέτοια κατάταξη άλλωστε δεν υπάρχει: δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο καλύτερος φοιτητής του έτους, δεν γνωρίζουμε ποιοι αποτελούν το λεγόμενο ''Top 2%'' ή ''Top 5%''. Καμία τιμή δεν απονέμεται στους αρίστους, αλλά και η ίδια η αριστοφιλία θεωρείται ένα κακόγουστο αστείο: «δεν είμαστε πια στο σχολείο», «οι βαθμοί δεν μετρούν».

Δεν δίνουμε μεγάλη σημασία στο κλίμα, παρότι είμαστε όντα που επιβιώνουν χάρη στην προσαρμογή. Οι σπουδές online είναι ανώτερες, χάρη στο κλίμα. Υπάρχει ένας καθηγητής που θα προβληματιστεί όταν δει ένα κακό αποτέλεσμα στις εξετάσεις: «Γιατί δεν τα πήγες καλά;», «Τι δεν έγινε κατανοητό;», «Τι πρέπει να γίνει για να πάρεις Άριστα;» Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ο ίδιος καθηγητής θα αποζητά το ενδιαφέρον των μαθητών του. Θα ανανεώνει την ύλη, θα μοχθεί για να τους συναρπάσει. Οι περισσότεροι από τους μαθητές θα έχουν στόχο να πάρουν Άριστα (για να απολαύσουν τα προνόμια της αριστείας), αλλά και το Άριστα θα αντιστοιχεί με βελτιωμένη προσέγγιση στην κατάκτηση της γνώσης. Στον ελεύθερο χρόνο τους, θα αναζητούν περαιτέρω πληροφορίες γύρω από το αντικείμενο των σπουδών τους ή θα συζητούν με άλλους συμφοιτητές για ανεπίλυτα προβλήματα. Στο κατάλληλο κλίμα, οι ίδιοι άνθρωποι θα είναι καλύτεροι φοιτητές.

Θέλω να πω: το ελληνικό πανεπιστήμιο διαθέτει αρκετά υλικά, αρκετές εγκαταστάσεις. Πρέπει όμως να ανανεώσει το διδακτικό προσωπικό: δεν χρειαζόμαστε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά καθηγητές, ανθρώπους που επιθυμούν να μεταβιβάσουν γνώσεις. Πρέπει να ανανεώσει το διοικητικό προσωπικό: χρειαζόμαστε ανθρώπους που να σέβονται τον χρόνο και τις επιθυμίες μας. Αν είναι στο χέρι του, θα ήταν καλό να ανανεώσει και τους φοιτητές. Πάντως, οι ίδιοι φοιτητές (κι ακόμα-ακόμα: οι ίδιοι καθηγητές και το ίδιο διοικητικό προσωπικό) μπορούν να αποδώσουν εντυπωσιακά καλύτερα, εφόσον δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να στύψει τα υλικά που διαθέτει μέχρι να στάξουν μέσα στα κεφάλια μας.

ΡΩΜΑΝΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ-ΠΙΣΤΟΦΙΔΗΣ

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ και το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης – μια μαρτυρία και μερικές σκέψεις

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ και το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης – μια μαρτυρία και μερικές σκέψεις

Το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ θα απονεμηθεί φέτος την ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ, στις 13 Ιουνίου 2023, στο Μουσείο Ακρόπολης. Με αυτήν την αφορμή, αναδημοσιεύουμε άρθρο του Μιχάλη Κλαπάκι, νικητή του 1ου διαγωνισμού, το οποίο δημοσιεύτηκε πρώτα στο ισπανικό λογοτεχνικό περιοδικό Vasos comunicantes.

...
Διαβαλκανικές Συναντήσεις συγγραφέων και μεταφραστών: Μια αναδρομή στον χρόνο

Διαβαλκανικές Συναντήσεις συγγραφέων και μεταφραστών: Μια αναδρομή στον χρόνο

Μια αναδρομή στην ιστορία των Διαβαλκανικών Συναντήσεων, με αφορμή τη συμμετοχή συγγραφέων και μεταφραστών από βαλκανικές χώρες στη Διαβαλκανική Συνάντηση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη 19η ΔΕΒΘ. Στο κέντρο της φωτογραφίας, η αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Έλενα Χουζούρη, ενώ όρθιοι στα αρισ...

«Είμαστε συλλογές διηγημάτων, όχι μυθιστορήματα» – Η εμμονή στη λεπτομέρεια και η ουσία της τέχνης

«Είμαστε συλλογές διηγημάτων, όχι μυθιστορήματα» – Η εμμονή στη λεπτομέρεια και η ουσία της τέχνης

«Είμαστε συλλογές διηγημάτων, όχι μυθιστορήματα» υποστηρίζει ο Τζον Γκρέι, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες που εμπεριέχουν το όλον. Κεντρική εικόνα: James Joyce, John Gray, Vladimir Nabokov.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Οι άνθρωποι λατρεύουν τα σύνολα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

Το Dublin Literary Award 2023 στη Γερμανίδα Katja Oskamp

Το Dublin Literary Award 2023 στη Γερμανίδα Katja Oskamp

Απονεμήθηκε στην Katja Oskamp και τη μεταφράστριά της στα αγγλικά Jo Heinrich, το «Dublin Literary Award 2023» για το μυθιστόρημά της Katja Oskam «Marzahn, Mon Amour». Σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

...
Χαρούκι Μουρακάμι: Τιμήθηκε με το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Χαρούκι Μουρακάμι: Τιμήθηκε με το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Ο Haruki Murakami [Χαρούκι Μουρακάμι] είναι ο πρώτος Ιάπωνας συγγραφέας που έλαβε το Βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών». Η συλλογή διηγημάτων του «Σε πρώτο ενικό» κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Βασίλη Κιμούλη.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τον πρόλογο του συγγραφέα Παναγιώτη Γούτα της ανθολογίας κειμένων του «Κήπος βιβλίων – Διαβάζοντας Θεσσαλονικείς και Αμερικανούς πεζογράφους», που θα κυκλοφορήσει στις 17 Μαΐου από τις εκδόσεις Νησίδες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου, αν δεν κάνεις ο ίδιος την αρχή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είκοσι επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης από τους επαγγελματίες του είδους.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ