students 2357903b

Του Ρωμανού Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη

Όσο περνούν τα έτη σπουδών μου, συνειδητοποιώ πόσα υλικά, πόσος χρόνος, πόσοι άνθρωποι χαραμίζονται μέχρι τη στιγμή της αποφοίτησης. Για παράδειγμα, η Σύγκλητος του Α.Π.Θ., όπου φοιτώ, ανακοίνωσε την αναβολή της έναρξης των μαθημάτων μόλις το απόγευμα της Παρασκευής, όταν δηλαδή οι γραμματείες των σχολών είχαν πια κλείσει και κανένας φοιτητής δεν μπορούσε να ενημερωθεί για τις αλλαγές του προγράμματος. Δεδομένου, λοιπόν, ότι υπάρχει προηγούμενο ασυνέπειας της σχολής μας ως προς τις αποφάσεις της Συγκλήτου (οι εξετάσεις διενεργήθηκαν κανονικά, παρά τη σχετική απόφαση), το πρωί της Δευτέρας θα παρουσιαστούμε όλοι στα νοσοκομεία όπου σπουδάζουμε Ιατρική, για να είμαστε σίγουροι ότι το μάθημα δεν θα γίνει ερήμην μας. 

Στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ο χρόνος μας αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης. Στους θαλάμους των ασθενών, όπου στεκόμαστε όρθιοι επί δύο ώρες, περιμένουμε τους καθηγητές μας για να ακούσουμε πράγματα που είτε θα μπορούσαμε να διαβάσουμε μόνοι στα εγχειρίδιά μας είτε έχουν ειπωθεί ξανά από συναδέλφους τους, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν τρόπο να το γνωρίζουν: κάθε μέρα συστηνόμαστε στο πανεπιστήμιο από την αρχή. Πράγματι, ορισμένες φορές –σπάνια– οι καθηγητές δεν εμφανίζονται. Κανείς δεν απολογείται για τον χαμένο χρόνο, για την απογοήτευση. Αλλά κι όταν εμφανίζονται δεν καταφέρνουν να μας γοητεύσουν: δεν είναι συναρπαστικοί, αλλά ράθυμοι. Ούτε γι' αυτό απολογούνται. Βρίσκομαι στο 5ο έτος σπουδών και έχω θαυμάσει μόλις πέντε ή έξι καθηγητές: αξέχαστες διδακτικές ώρες, απέριττος χρόνος.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, 30 άτομα εξεταστήκαμε στο μάθημα της Παθολογικής Φυσιολογίας. Κοντεύει ένας μήνας από τότε, παρόλ' αυτά δεν έχουμε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για τη διόρθωση των γραπτών μας· μερικοί καθηγητές πιστεύουν ότι ο χρόνος που τελικά αφιερώνουν προέρχεται από το υστέρημά τους, δεν ανταμείβεται, είναι χρόνος χαμένος.

Στο μάθημα της Βιοχημείας, περάσαμε πολλές ώρες και χρησιμοποιήσαμε πολλά υλικά – πολλά αναντικατάστατα μηχανήματα. Μπορούμε πια να καυχηθούμε ότι έχουμε εκπαιδευθεί στις ανοσοενζυμικές εργαστηριακές μεθόδους. Μόνο που αν μας δώσεις ένα δείγμα αίματος και ένα εξοπλισμένο εργαστήριο θα σε κοιτάξουμε σαν UFO.

Στο μάθημα της Ιστολογίας, περάσαμε πολλές ώρες, χρησιμοποιήσαμε και χαλάσαμε πανάκριβα μικροσκόπια. Μπορούμε να καυχηθούμε ότι έχουμε δει όλων των ειδών τους ιστούς, ότι ξέρουμε πώς μοιάζει ένα νεοπλασματικό ήπαρ. Όμως δεν ξέρουμε. Τα μηχανήματα, τα υλικά, ήταν όλα εκεί – όμως δεν ξέρουμε. Και κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί.

Εδώ και πολλούς μήνες συλλέγω certificates: βεβαιώσεις ότι έχω παρακολουθήσει online μεμονωμένα μαθήματα σε μια σειρά από πανεπιστήμια άλλων χωρών. Παρά τα αμετακίνητα όρια που θέτει η πρακτικότητα της επιστήμης μου (δεν μπορείς να μάθεις Ιατρική μέσα από τον υπολογιστή σου), τα μαθήματα αυτά με εξοπλίζουν με εκσυγχρονισμένη γνώση και αυτοπεποίθηση. Διδάχθηκα για την καρδιακή ανακοπή ένα σκασμό χρήσιμα πράγματα (νιώθω σχεδόν επιδέξιος!), τη στιγμή που από ένα εξάμηνο Αναισθησιολογίας (με πανάκριβες κούκλες προσομοίωσης και εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιήσαμε μόνο μία φορά, υπό την πίεση του χρόνου) δεν μου έμεινε απολύτως τίποτα. Ψέματα, κάτι μου έμεινε: ο κανόνας ABC (Airways/Αεραγωγοί, Breathing/Αναπνοή, Circulation/Κυκλοφορία) που μας υπενθυμίζει τη σειρά με την οποία πρέπει να εξασφαλίζουμε τη ζωτικότητα του τραυματία κατά την ανάνηψη. Μόνο που νέες οδηγίες (όχι και τόσο νέες, ώστε να μην τις γνωρίζουν οι καθηγητές μας: πρόκειται για οδηγίες του 2010) άλλαξαν τον κανόνα σε CAB, όπως πληροφορήθηκα από τον καθηγητή του online μαθήματος.

Είμαι καλύτερος φοιτητής στα online μαθήματα. Το παραμικρό σφάλμα με κάνει έξαλλο: δεν ανέχομαι τίποτα λιγότερο από 100/100. Αντιθέτως, στο πανεπιστήμιο, επιδεικνύω πρωτόγνωρη ανοχή σε μέτρια αποτελέσματα. Τη στιγμή που online η αριστεία θάλλει, στο πανεπιστήμιο δεν έχει κανέναν απολύτως αντίκτυπο. Κανείς δεν γνωρίζει ότι πήρες τον μεγαλύτερο βαθμό στην Παθολογία· κανείς δεν γνωρίζει ότι πήρες τον μικρότερο βαθμό στην Πληροφορική. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει σε ποιο σημείο της βαθμολογικής κατάταξης βρίσκεσαι – τέτοια κατάταξη άλλωστε δεν υπάρχει: δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο καλύτερος φοιτητής του έτους, δεν γνωρίζουμε ποιοι αποτελούν το λεγόμενο ''Top 2%'' ή ''Top 5%''. Καμία τιμή δεν απονέμεται στους αρίστους, αλλά και η ίδια η αριστοφιλία θεωρείται ένα κακόγουστο αστείο: «δεν είμαστε πια στο σχολείο», «οι βαθμοί δεν μετρούν».

Δεν δίνουμε μεγάλη σημασία στο κλίμα, παρότι είμαστε όντα που επιβιώνουν χάρη στην προσαρμογή. Οι σπουδές online είναι ανώτερες, χάρη στο κλίμα. Υπάρχει ένας καθηγητής που θα προβληματιστεί όταν δει ένα κακό αποτέλεσμα στις εξετάσεις: «Γιατί δεν τα πήγες καλά;», «Τι δεν έγινε κατανοητό;», «Τι πρέπει να γίνει για να πάρεις Άριστα;» Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ο ίδιος καθηγητής θα αποζητά το ενδιαφέρον των μαθητών του. Θα ανανεώνει την ύλη, θα μοχθεί για να τους συναρπάσει. Οι περισσότεροι από τους μαθητές θα έχουν στόχο να πάρουν Άριστα (για να απολαύσουν τα προνόμια της αριστείας), αλλά και το Άριστα θα αντιστοιχεί με βελτιωμένη προσέγγιση στην κατάκτηση της γνώσης. Στον ελεύθερο χρόνο τους, θα αναζητούν περαιτέρω πληροφορίες γύρω από το αντικείμενο των σπουδών τους ή θα συζητούν με άλλους συμφοιτητές για ανεπίλυτα προβλήματα. Στο κατάλληλο κλίμα, οι ίδιοι άνθρωποι θα είναι καλύτεροι φοιτητές.

Θέλω να πω: το ελληνικό πανεπιστήμιο διαθέτει αρκετά υλικά, αρκετές εγκαταστάσεις. Πρέπει όμως να ανανεώσει το διδακτικό προσωπικό: δεν χρειαζόμαστε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά καθηγητές, ανθρώπους που επιθυμούν να μεταβιβάσουν γνώσεις. Πρέπει να ανανεώσει το διοικητικό προσωπικό: χρειαζόμαστε ανθρώπους που να σέβονται τον χρόνο και τις επιθυμίες μας. Αν είναι στο χέρι του, θα ήταν καλό να ανανεώσει και τους φοιτητές. Πάντως, οι ίδιοι φοιτητές (κι ακόμα-ακόμα: οι ίδιοι καθηγητές και το ίδιο διοικητικό προσωπικό) μπορούν να αποδώσουν εντυπωσιακά καλύτερα, εφόσον δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να στύψει τα υλικά που διαθέτει μέχρι να στάξουν μέσα στα κεφάλια μας.

ΡΩΜΑΝΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ-ΠΙΣΤΟΦΙΔΗΣ

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σερ Τόμας Μορ»: Το άγνωστο έργο του Σαίξπηρ μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά

«Σερ Τόμας Μορ»: Το άγνωστο έργο του Σαίξπηρ μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά

Ο ουμανιστής συγγραφέας και φιλόσοφος της Αναγέννησης, Τόμας Μορ, λόγω του αντιφατικού χαρακτήρα του απασχόλησε πολλούς θεατρικούς συγγραφείς, μεταξύ άλλων και τον Σαίξπηρ. Το συγκεκριμένο έργο μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας. Kεντρική εικόνα: © thomasmorestud...

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

«Η λογοτεχνία πάντα συνομιλούσε με την πραγματικότητα (δηλαδή την έξω από αυτή ζωή), με όσες σημασίες κι αν δώσει κανείς στην πραγματικότητα και με όσους τρόπους επιχειρήσει να ορίσει αυτή τη συνδιαλλαγή».

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Η λογοτεχνία ...

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Μια συνολική αποτίμηση του έργου του Γουίλιαμ Μπάροουζ [William S. Burroughs]. Το ύφος, οι θεματικές και η γλώσσα που ανέπτυξε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας στα εμβληματικότερα βιβλία του. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβείο Dylan Thomas 2024: στον Κέιλεμπ Αζουμά Νέλσον το φετινό βραβείο

Βραβείο Dylan Thomas 2024: στον Κέιλεμπ Αζουμά Νέλσον το φετινό βραβείο

O Βρετανο-Γκανέζος συγγραφέας Caleb Azumah Nelson κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Dylan Thomas Prize που είναι αφιερωμένο από το Πανεπιοστήμιο του Swansea στον Ντύλαν Τόμας. Credit: Caleb Azumah Nelson/Instagram

Επιμέλεια: Book Press

...
ΔΕΒΘ 2024: Η αυλαία πέφτει, νέα εποχή ξεκινά; – Ένας πρώτος απολογισμός

ΔΕΒΘ 2024: Η αυλαία πέφτει, νέα εποχή ξεκινά; – Ένας πρώτος απολογισμός

Τέσσερις μέρες γεμάτες βιβλία, εκδότες, συγγραφείς και αναγνώστες. Η 20ή Διεθνής Eκθεση Bιβλίου Θεσσαλονίκης ρίχνει σήμερα αυλαία και αυτός είναι ένας πρώτος απολογισμός. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή Έκθεση είναι η τελευταία που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, εν αναμονή του νέου φορέα για το βι...

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η − Συζητήσεις για τη μετάφραση

ΔΕΒΘ 2024: Μέρα 2η − Συζητήσεις για τη μετάφραση

Συζητήσεις για τη μετάφραση και τα μεταφραστικά προγράμματα ως μέσο προώθησης των εθνικών λογοτεχνιών, ταυτότητα και διαπολιτισμική γέφυρα μεταξύ των χωρών, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

«Επικράτειες» του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη (προδημοσίευση)

Απόσπασμα από το λογοτεχνικό έργο του Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη «Επικράτειες» που κυκλοφορεί στις 23 Μαΐου από τις εκδόσεις Περικείμενο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[Κάθε μεμονωμένη επικράτεια]

Εγώ σωπ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως το Brexit: 12 ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από το Βυζάντιο έως τον Βενιζέλο κι από τη μάχη του Στάλιγκραντ έως τη σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλέγουμε δώδεκα ιστορικά βιβλία που ανοίγουν διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι δωσίλογοι» (εκδ. Αλεξάνδρεια).&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ