symbardis

Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Μεγάλα κίτρινα σύννεφα πάνω σε καθαρό γαλάζιο φόντο και στίγματα, χιλιάδες μικρά μαύρα στίγματα – σήκωναν οι άνθρωποι το κεφάλι τους και κοίταζαν. Πουλιά που πετούσαν χαμηλά πέρα δώθε μαυρίζοντας το γαλάζιο, αποικίες πουλιών που είχαν βγει για το ταξίδι τους. Το ημερολόγιο έδειχνε τέλος Ιανουαρίου, νοτιάς και αλκυονίδες ημέρες, ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δένδρο περίμενε υπομονετικά πελώριο έξω από τον κάδο των σκουπιδιών, στη στάση του λεωφορείου, πράσινο ακόμα. 

Οι γιορτές είχαν περάσει και οι εικόνες της εκδρομής στην Καστοριά με φίλους τις ημέρες των Φώτων είχαν ξεθωριάσει από καιρό, εκτός από την εικόνα της Τατιάνας.

Εκκλησία και αριστερά, ένα συνέδριο που άκουσα γι’ αυτό κι αυτή η μνήμη κακοφόρμισε και μέσα από το μυστηριώδη μηχανισμό των ονείρων έγινε ένα κουβάρι μπερδεμένο συνειρμών: Οι επαναστάτες ιερωμένοι της Λατινικής Αμερικής και η δικαιοσύνη που είναι σαν τα φίδια, δαγκώνει τους ξυπόλυτους - φέτος έτος φιδιού στο κινέζικο ωροσκόπιο κι ο θάνατος του Μάτεσι, με τη Μητέρα του Σκύλου και τη Ραραού να τριγυρνάει μπαίγνιο της κοινωνίας, πόση σχέση είχε με την Τατιάνα;

Είχαμε σταματήσει στη Σιάτιστα για καφέ και μας τη σύστησαν να μας ξεναγήσει στα αρχοντικά. Το αρχοντικό της Πούλκως γεμάτο σκαλωσιές μπροστά στα ωραία ζωγραφισμένα του παράθυρα -ανακαινίζεται, μας είπαν- κι εκείνη θα μας έδειχνε το υποστατικό απέναντι. Κι έτσι βρέθηκε να μας διηγείται αυτό το ανήκουστο που έκανε να ξυπνάει και να σηκώνεται μ’ αυτό τον καημό του μουσείου και να μαζεύει σε μπαζότοπους πράγματα που πετούσαν οι συγχωριανοί της. Τώρα τα πράματα είχαν αλλάξει αλλά έναν καιρό χτυπούσαν τενεκέδες όταν περνούσε αυτή, με την παράξενη λόξα. Είχε πάρει δάνειο κι αγόρασε αυτό το παλιούρι δίπλα στο αρχοντικό και το αναστήλωσε γιατί από δώδεκα χρονώ κορίτσι είχε αρχίσει να ψάχνει στα μπαούλα που πετούσαν οι συντοπίτες της. Τι έψαχνε να βρει, την ταυτότητά της, μιαν υπέρβαση, τι; Ο πατέρας της πρώτος πίστεψε σ’ αυτήν και την παρότρυνε και ο άντρας της επίσης ως σήμερα. Έξυσε με νυστέρι τις μεσάντρες και αποκαλύφθηκε η ζωγραφική που υπήρχε, ένα παλίμψηστο. Σήμερα είναι μια επισκέψιμη παραδοσιακή κατοικία, ένα ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο Χρ. Τσιότσιου και Τατιάνας Ντέρου που λειτουργεί από το 2007 ως υποστατικό του αρχοντικού που ήταν στην ίδια αυλή.

«Όταν ξεκίνησα να μαζεύω η τοπική κοινωνία το κατέκρινε από άγνοια. Μετά από εικοσιπέντε χρόνια όμως αναθεώρησε». Τώρα της φέρνουν λαογραφικό υλικό. Της κάνουν δωρεές.

«Ένα μικρόβιο είναι, είχα το μικρόβιο», έτσι μας εξήγησε γελώντας αυτό το πάθος της κι ο Φίλιππος από την παρέα μας την άγγιξε να δει αν ήταν αληθινή, και καναδυό δάκρυσαν. «Τι είν’η πατρίδα μας, μην ειν’οι κάμποι...» άρχισε να απαγγέλλει η Αγγελική από μέσα της. Και βέβαια αυτοί οι άνθρωποι είναι η πατρίδα, με την ευθύνη και την όρεξη για ομορφιά, «οι άνθρωποι που κουβαλάν τις μεγάλες πέτρες», φιλοσόφησε η Μαρία. «Είχα χρόνο να τα συγκεντρώσω στο μαντρί με τα πρόβατα για αποθηκευτικό χώρο, μέχρι που βρήκε τη θέση της η συλλογή αυτή, μετά από εικοσιπέντε χρόνια. Πρόκειται για αντικείμενα που βρέθηκαν στη Σιάτιστα του 18ου αιώνα που άκμαζε τότε λόγω του εμπορίου με την κεντρική Ευρώπη , την Αυστρουγγαρία».

Σκέφτηκα τα βιβλία του Θέμελη με ιστορίες που διαδραματίζονται σε κείνο το γεωγραφικό χώρο. Αλλά άλλο ήταν το βιβλίο που διάβαζα αυτές τις μέρες. 

symbardis2Πώς πηγαίνουμε σινεμά και βλέπουμε τις ηρωίδες να παριστάνουν δήθεν καθημερινές γυναίκες, και να ’ναι όμορφες πάνω από το μέσο όρο, πραγματικές σταρ, και να μιλάνε και να σκέφτονται σαν βιβλία; Στη βραβευμένη «Υπόσχεδη Γάμου» του Γιώργου Συμπάρδη (Μεταίχμιο 2011) τίποτε τέτοιο δεν ισχύει. Εδώ λογοτεχνική ύλη είναι η οχληρή πραγματικότητα, όχι η δήθεν τάχα μου πραγματικότητα αλλά ακριβώς αυτή που δεν θέλεις να ξέρεις. Οι άνθρωποι που δεν καταδέχεται να τους κάνει ήρωες κανείς συγγραφέας, αυτοί είναι η ήρωες του Συμπάρδη στο τελευταίο του μυθιστόρημα. Διαβάζεις βέβαια απολαμβάνοντας και απνευστί να δεις τι έγινε παρακάτω, κοιτώντας από την κλειδαρότρυπα των κεφαλαίων, αλλά ενδόμυχα δεν είσαι σίγουρος ότι είναι λογοτεχνία όλα αυτά, μάλλον είναι ζωή που κάποιος μπήκε στον κόπο να την φυλακίσει διατάσσοντάς την με συνέπεια και οικονομώντας την σε κεφάλαια –και όχι λίγα­­–, τετρακόσιες ογδόντα τρεις σελίδες στο σύνολό τους, μιλώντας για λογαριασμό των ηρώων που πηγαινοέρχονται, συναντιούνται πριν και μετά τη δουλειά στο νοσοκομείο, στο μετρό, στο ταξί, τρώνε «βρώμικα», ή φαγητά μαγειρεμένα που τους έχουν ετοιμάσει και τους περιμένουν σκεπασμένα με ένα πιάτο από πάνω, κοιμούνται και ξυπνάνε, προβληματίζονται, καυγαδίζουν στους δρόμους και τους συνοικισμούς της Αθήνας. Ο Ζαχαρίας, ένας άνθρωπος χωρίς ειρμό και προσανατολισμό ή ο Στέλιος κι ο μικρόκοσμός τους, η Στέλλα, η Όλγα, η Βιβή και στο τέλος μάλλον απροσδόκητα και η Ματίνα και η χαμοζωή τους. Κι ούτε καν μια επική φτώχια ή ένας λυρικός τόνος, ένας κόσμος που παλεύει με αξιοπρέπεια –οράματα και ιδεολογίες– πέφτει και σηκώνεται όπως στα βιβλία του Άγγελου Τερζάκη ή του Δημοσθένη Βουτυρά, παλιότερα, και του Χρήστου Οικονόμου σήμερα.

Οι ήρωες εδώ είναι τόσο αφόρητα καθημερινοί και μέτριοι που δεν μπορείς παρά να σκεφτείς πως αυτή βέβαια πρέπει να είναι η υποδόρια κριτική του συγγραφέα για την δύσοσμη κοινωνία σε κρίση όπου ζούμε κι αναπνέουμε τα τελευταία χρόνια. Κι όλα αυτά με γλώσσα και ύφος σωστά μελετημένα που αρμόζουν στους άντρες και τις γυναίκες της ιστορίας, χωρίς περιττές ψυχολογικές αναλύσεις, με την ήρεμη διαδοχή των περιστατικών μιας βραδυφλεγούς τραγωδίας, δι ελέου και φόβου περαίνουσας την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν.

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κάνε κανένα παιδί» και άλλες σεξιστικές ιαχές – Μητρότητα και εθνικισμός στη σύγχρονη Ελλάδα

«Κάνε κανένα παιδί» και άλλες σεξιστικές ιαχές – Μητρότητα και εθνικισμός στη σύγχρονη Ελλάδα

Με αφορμή την φραστική επίθεση που σημειώθηκε εντός του κοινοβουλίου κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου αξίζει να εξετάσουμε την επιθετική ιαχή «κάνε κανένα παιδί», υπό το πρίσμα της γενικότερης εσενσιαλιστικής ρητορικής που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, και ειδικά τους τελευταίους μήνες με την επανεκλ...

Κριτική, η μάχιμη φιλολογία – Σχέσεις της επιστήμης της Φιλολογίας και της λογοτεχνικής κριτικής

Κριτική, η μάχιμη φιλολογία – Σχέσεις της επιστήμης της Φιλολογίας και της λογοτεχνικής κριτικής

Πώς κρίνουμε ένα λογοτεχνικό έργο; Ποια η σχέση Φιλολογίας και κριτικής; Σκέψεις και απαπαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του Επιμορφωτικού Συνεδρίου «Η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Α΄/βάθμια και Β΄/βάθμια Εκπαίδευση: Διδακτικές προτάσεις και προσεγγίσεις εν όψει της καθιέρωσης των νέων Προγραμμάτων ...

Η πολιτική κληρονομιά του Αδαμάντιου Κοραή – Σκέψεις για τη ζωή και το έργο του υπό το φως της τραγωδίας των Τεμπών

Η πολιτική κληρονομιά του Αδαμάντιου Κοραή – Σκέψεις για τη ζωή και το έργο του υπό το φως της τραγωδίας των Τεμπών

Σκέψεις για τη ζωή και το έργο του Αδαμάντιου Κοραή. Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις της τραγωδίας των Τεμπών, ξεπροβάλλει ένας προβληματισμός: Ποια είναι η πολιτική ιδεολογία του Κοραή; Ποιος πολιτικός χώρος σήμερα θα τον αντιπροσώπευε; και πώς θα απαντούσε στις νουθεσίες ενοχής από όσους δεν εγκρίνουν ειρην...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Συνέντευξη με τον Άρη Μαραγκόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Απάρνηση» (εκδ. Τόπος).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Το πρόσφατο μυθιστόρημά σας ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδρα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη κι από την Καλαμάτα ως την Ξάνθη, όλη η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με μια σειρά εκδηλώσεων να λαμβάνει χώρα από τη Δευτέρα 17 ως την Κυριακή 23 Μαρτίου. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον περσινό Μαραθώνιο Ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ