eros

Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Σίγουρα είχε δίκιο ο Μπόρχες, μια βιβλιοθήκη είν’ ο παράδεισος, ποια βιβλιοθήκη ακριβώς, δεν ξέρω - ούτε ένα βιβλίο δεν είχε το σπίτι των παιδικών χρόνων.

Αγοράζαμε μικρά παραμύθια από το περίπτερο, μαζί με χαρτάκια με ηθοποιούς που είχαν τη γεύση ροζ μαστίχας μπαζούκα για μέρες μετά, να τα ανταλλάξουμε ή να παίξουμε στον τοίχο εκείνο το παιχνίδι.

Ντάλια, το κορίτσι του δάσους, ήταν το πρώτο μου βιβλίο, ευφρόσυνα παλιωμένο με σκληρό εξώφυλλο και εικόνες - το διάβαζα πολλές φορές, ξανά και ξανά μαζί με τον Δεκαπενταετή πλοίαρχο και τις 20.000 λεύγες υπό την θάλασσα, της δανειστικής βιβλιοθήκης!

Μετά τις αλλεπάλληλες μετακομίσεις διασώθηκαν τετράδια Καλλιγραφίας και Εκθέσεων με εφευρέτες στο εξώφυλλο, ένα αναγνωστικό - ο φίλος τον φίλον εν πόνοις και κινδύνοις γιγνώσκει, τα Άγουρα χρόνια με το Κάστρο, καλημέρα θλίψη!

Σήμερα έχω δικιά μου μια βιβλιοθήκη τεράστια, το διαδίκτυο, πέρα από τα υλικά βιβλία της προσωπικής μου βιβλιοθήκης, αγαπημένα ή αδιάφορα. Γύρω μου ένα σωρό κόσμος αγοράζει ή αγαπάει τα βιβλία. Υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν στην αίθουσα αναμονής βιβλία. Ο φίλος μας ο Διομήδης έχει παλιά τεύχη της ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ, παλιά ΔΕΝΤΡΑ και ΛΕΞΕΙΣ κι έχει ξεσκολίσει ό,τι βιβλίο φιλοσοφίας έβγαινε και βγαίνει κάθε τόσο –πέρα από τις εφημερίδες– και το κυριότερο, χαρίζει ελεύθερα το χρόνο του στους φίλους, συζητώντας μαζί τους σχεδόν επί παντός επιστητού.

Μεσημεράκι. Οι επισκέψεις αρχίζουν το απόγευμα. Πήγαμε να τον βρούμε στο ιατρείο του και δεν αργήσαμε να αρχίσουμε τη συζήτηση για το θέμα που μας απασχολούσε – μας έκαιγε, πες καλύτερα, τον εύκολο χωρισμό των νέων σήμερα. Της κόρης μας συγκεκριμένα. Είναι αλλιώτικοι οι νέοι, δεν είναι όπως παλιά -και νάσου ΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ του Μαριόν, αφομοιωμένο, εργαλείο ανάλυσης με τα τρία κριτήριά του, πότε υπάρχει αγάπη ή έρωτας- έρωτας κι αγάπη, τροπισμοί του αγαπώ είναι έτσι κι αλλιώς για τον Γάλλο ακαδημαϊκό. 

Σύμφωνα με τα τρία κριτήρια λοιπόν αν υπάρχει η αρχή του μη αποχρώντος λόγου, αν είμαι δηλαδή σε σχέση με κάποιον χωρίς ιδιοτέλεια ή αν υπάρχει η ετερότητα, το «ανοίκειον», κατά τον Χάιντεγκερ. Ο άλλος αν παραμένει ανοίκειος ως βούληση, ως στοχασμός, ως ψυχισμός, μια έκπληξη αν είναι ο άλλος. Εξάλλου ο Σωκράτης δεν έλεγε ότι η επιθυμία είναι θέμα έλλειψης; Πόσο επιθυμώ κάτι που κατέχω; Όταν τελειώσει το ρίγος της έκπληξης, πάει κι ο έρωτας; Τότε βέβαια μπορεί να «επανερωτικοποιείται» το σώμα μέσα από το πρόσωπο του άλλου. Και η τρίτη, η λογιστική αρχή. Αν δεν καταγράφω τι μου έδωσες - τι σου έδωσα. Αν λείψει ένα από τα τρία κριτήρια δεν υπάρχει αγάπη-έρωτας. Τι έτρεξε στα παιδιά μας;

Γιατί μόνο στον ΦΑΙΔΡΟ και στο ΣΥΜΠΟΣΙΟ του ΠΛΑΤΩΝΑ έχω φιλοσοφία του έρωτα; Ο ΣΤΑΙΝΕΡ βέβαια μιλάει για αγαπητικό άξονα και για τον Μέλλοντα του ρήματος.

Ο φίλος μας γνωρίζει να ζει ασκώντας την ιατρική με εγκαρδιότητα και καλωσύνη, χαρούμενα απελπισμένος, διαβάζοντας ποίηση και φιλοσοφία. Είναι από τους μεταξωτούς ανθρώπους του Καρούζου, σύμφωνα με το χρονογράφημα του Γ. Τριάντη που κυκλοφόρησε πλατιά και στο διαδίκτυο πριν από μερικές μέρες - και ο Καρούζος είναι ο αγαπημένος του ποιητής.

Μια κυρία εξάλλου στο ιατρείο, όπως μας έχει διηγηθεί, τον ρώτησε -ευχάριστα ξαφνιασμένη- πού τον ξέρει αυτός τον Καρούζο και πριν προλάβει να απαντήσει εκείνος, του χαμογέλασε συνένοχα - κι εκείνη χρόνια τώρα ψώνιζε από κει!

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για το βιβλίο του Νίκου Χριστοδουλάκη «Δεν είν' εύκολες οι θύρες – Κρίσεις και χρεοκοπίες στην Ελλάδα του 19ου αιώνα»

Για το βιβλίο του Νίκου Χριστοδουλάκη «Δεν είν' εύκολες οι θύρες – Κρίσεις και χρεοκοπίες στην Ελλάδα του 19ου αιώνα»

Η ομιλία του Ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Θεόδωρου Φορτσάκη στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομίας και βουλευτή Χανίων Νίκου Χριστοδουλάκη «Δεν είν' εύκολες οι θύρες – Κρίσεις και χρεοκοπίες στην Ελλάδα του 19ου αιώνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική. 

...
«Θρήνος για την Τζούλια» & «Διαζύγιο» – Γνωστικισμός, αποξένωση και βία στο έργο της Σούζαν Τάουμπες

«Θρήνος για την Τζούλια» & «Διαζύγιο» – Γνωστικισμός, αποξένωση και βία στο έργο της Σούζαν Τάουμπες

Για τα μυθιστορήματα της Σούζαν Τάουμπες (Susan Taubes) «Θρήνος για την Τζούλια» (μτφρ. Αντωνία Γουναροπούλου, εκδ. Αλεξάνδρεια) και «Διαζύγιο». © Ethan και Tania Taubes

Γράφει η Αντιγόνη Σαμέλα

Στην αυτοβιογρα...

«Επινοώντας γέφυρες» – Η ισπανόφωνη ποίηση πέρα από τα σύνορα

«Επινοώντας γέφυρες» – Η ισπανόφωνη ποίηση πέρα από τα σύνορα

Για τη δίγλωσση ανθολογία ισπανόφωνης ποίησης «Επινοώντας γέφυρες» (εκδ. Άνω τελεία, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ). Εικόνα: Ο επιμελητής της έκδοσης, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. 

Γράφει η Μαρία Αθανασιάδου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ