diavalkaniko etaireia

Μια αναδρομή στην ιστορία των Διαβαλκανικών Συναντήσεων, με αφορμή τη συμμετοχή συγγραφέων και μεταφραστών από βαλκανικές χώρες στη Διαβαλκανική Συνάντηση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη 19η ΔΕΒΘ. Στο κέντρο της φωτογραφίας, η αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Έλενα Χουζούρη, ενώ όρθιοι στα αριστερά στέκονται οι Αλέξης Ζήρας (παλιότερος πρόεδρος της Εταιρείας) και Ιωσήφ Βεντούρας (νυν πρόεδρος). 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Συγγραφείς και μεταφραστές από τις βαλκανικές χώρες –που κυρίως διαμένουν στην Ελλάδα–, συμμετείχαν στη Διαβαλκανική Συνάντηση Συγγραφέων και Μεταφραστών που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, στην Θεσσαλονίκη.

Η θετική πρωτοβουλία είχε σκοπό την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των βαλκανικών χωρών μέσω του πολιτισμού, των γραμμάτων, της λογοτεχνίας, ή όπως επίσης εύστοχα ειπώθηκε, την τόνωση της πολιτιστικής διπλωματίας.

«Να γνωρίσουμε πριν μιλήσουμε» – Μια ιστορία με παρελθόν

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Μια αναδρομή στο χρόνο δείχνει ότι αυτή η συνάντηση, με βαλκάνιους συγγραφείς και μεταφραστές που διαμένουν στην Ελλάδα, πλην δύο εξαιρέσεων, κάθε άλλο παρά κατέχει τα πρωτεία.

Το πολιτιστικό μας καλεντάρι πηγαίνει πολύ πίσω και συγκεκριμένα στο 1998, όταν στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιείται η πρώτη Διαβαλκανική Συνάντηση Συγγραφέων και Μεταφραστών. Η Συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετέχει ένας σημαντικός αριθμός συγγραφέων και μεταφραστών από τις βαλκανικές χώρες, διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, μετά από μια ιδέα της πρώτης διευθύντριάς του, εκλιπούσας πρόσφατα, Μυρσίνης Ζορμπά, διαρκεί πέντε ημέρες και περιλαμβάνει, συναντήσεις, συζητήσεις, και εργαστήρια μετάφρασης. Η Συνάντηση επαναλαμβάνεται και το 1999 με το ίδιο σκεπτικό και συμβάλλει ιδιαίτερα στη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες, σε εποχές ιδιαίτερα τεταμένες στα Βαλκάνια.

Στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιείται η πρώτη Διαβαλκανική Συνάντηση Συγγραφέων και Μεταφραστών. Η Συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετέχει ένας σημαντικός αριθμός συγγραφέων και μεταφραστών από τις βαλκανικές χώρες, διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, μετά από μια ιδέα της πρώτης διευθύντριάς του, εκλιπούσας πρόσφατα, Μυρσίνης Ζορμπά.

Εκτός όμως από τις Διαβαλκανικές Συναντήσεις που διοργανώνει το τότε ΕΚΕΒΙ, έχουμε και άλλες δύο που πραγματοποιούνται στην Έδεσσα, περί το 2000, με πρωτοβουλία βορειοελλαδιτών ποιητών, του Εδεσσαίου Βασίλη Παππά και του εκ Κατερίνης Αντώνη Κάλφα, μετά από ιδέα του συγγραφέα και κριτικού Δημοσθένη Κούρτοβικ. Στις Συναντήσεις αυτές συμμετέχουν ποιητές από τις βαλκανικές χώρες και από την Βόρεια Ελλάδα.

Βαλκάνιους συγγραφείς βρίσκουμε να συμμετέχουν και στα Φεστιβάλ των Πρεσπείων, την ίδια περίπου εποχή, με πρωτοβουλία του ποιητή Μίμη Σουλιώτη.

Η Εταιρεία Συγγραφέων και τα Διαβαλκανικά Φεστιβάλ Ποίησης

Ιδιαίτερα, ωστόσο, πρέπει να σταθούμε στα Διαβαλκανικά Φεστιβάλ Ποίησης που είχαν πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, το 2012, το 2013 και το 2014. Για να θυμηθούμε εκείνα τα χρόνια, το 2011, επί προεδρίας Αλέξη Ζήρα, το τότε Δ.Σ μετά από πρόταση της υποφαινόμενης αποφάσισε να προχωρήσει στην διοργάνωση του Πρώτου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης στη Θεσσαλονίκη με το παρακάτω σκεπτικό, όπως αντιγράφω από το πρόγραμμα του Δεύτερου Φεστιβάλ:

«Η πρωτοβουλία ενός Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης ξεκίνησε από την Εταιρεία Συγγραφέων, με σκοπό να εδραιωθεί ένας ετήσιος πολιτιστικός θεσμός, ικανός να ανοίξει δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων, να αναδείξει τα κοινά τους πολιτισμικά στοιχεία, να αμβλύνει τις διαφορές τους, να προβάλλει το ποιητικό και λογοτεχνικό τους πρόσωπο και να προωθήσει τη σύσφιγξη των σχέσεων των βαλκανικών χωρών μέσα από τη λογοτεχνία, την σκέψη, την δημιουργία, τον πολιτισμό».

Διαβαλκανική Συνάντηση συγγραφέων και μεταφραστών στα πλαίσια της 19ης ΔΕΒΘ

Και γιατί στη Θεσσαλονίκη;

Γιατί, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο:

«Η Θεσσαλονίκη είναι ο καταλληλότερος τόπος για την πραγματοποίηση και θεσμοθέτηση ενός Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης. Πόλη με αδιάλειπτη πρωταγωνιστική παρουσία 2.500 χρόνων, πολυεθνοτική έως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, “Δεύτερη Ιερουσαλήμ” για το πολυπληθές εβραικό της στοιχείο, “Πρωτεύουσα των προσφύγων” για τους πολυάριθμους εξ Ανατολών, Έλληνες πρόσφυγες μετά το 1922, “πόλη της λογοτεχνίας” για Έλληνες και ξένους συγγραφείς και πόλη διεθνών εκθέσεων, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997, με ευρύτατες πολιτισμικές υποδομές και μοναδική καλλιτεχνική παράδοση».

Τα δύο Φεστιβάλ ήταν διήμερα, και συμπεριελάμβαναν ομιλίες-παρουσιάσεις των συμμετεχόντων ποιητών/τριών γύρω από τις κοινές βαλκανικές ρίζες, ποιητικά αναλόγια τόσο σε χώρο μέσα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, όσο και σε καφέ-μπαρ της πόλης [...]

Στο Πρώτο και στο Δεύτερο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ποιητές και ποιήτριες από: Την Αλβανία, την Βοσνια-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την τότε π.ΓΔΜ (νυν Βόρεια Μακεδονία), τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Τουρκία, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ποιητές και ποιήτριες, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.

Τα δύο Φεστιβάλ ήταν διήμερα, και συμπεριελάμβαναν ομιλίες-παρουσιάσεις των συμμετεχόντων ποιητών/τριών γύρω από τις κοινές βαλκανικές ρίζες, ποιητικά αναλόγια τόσο σε χώρο, μέσα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, όσο και σε καφέ-μπαρ της πόλης, όπου οι ποιητές και οι ποιήτριες διάβαζαν ποιήματα τους στη γλώσσα τους με παράλληλη ανάγνωση της ελληνικής μετάφρασης, καθώς και ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Ιστορίας της πόλης, στον Λευκό Πύργο.

Το Δεύτερο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης (επί προεδρίας Δημήτρη Καλοκύρη) είχαν χαιρετίσει ο τότε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και επίτιμο μέλος της ΕΣ, Εμμανουήλ Κριαράς. Στην επιτυχία των δύο Διαβαλκανικών Φεστιβάλ Ποίησης συνέβαλαν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με ηθοποιούς που διάβαζαν στα ελληνικά τα ποιήματα των ξένων προσκεκλημένων, καθώς και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με μουσικούς που ερμήνευαν κλασικά κομμάτια στα διαλείμματα των αναγνώσεων.

diavalkaniki sunantisi 3

Την επόμενη χρονιά (επίσης επί Προεδρίας Δημήτρη Καλοκύρη) το Φεστιβάλ διεύρυνε το διαβαλκανικό του πυρήνα, χωρίς όμως να τον χάσει, προσκαλώντας και ποιητές-ποιήτριες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και από την Αμερική. Δυστυχώς η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, το οποίο πρόσφερε, όπως τονίζεται στο πρόγραμμα, την αμέριστη υλική και ηθική του αρωγή, αλλά και η βάναυση έφοδος της οικονομικής κρίσης που διέκοψε και την οικονομική βοήθεια των Ιδρυμάτων Κώστα και Ελένης Ουράνη και Πέτρου Χάρη δεν επέτρεψαν στην Εταιρεία Συγγραφέων να συνεχίσει την διοργάνωση αυτών των Φεστιβάλ.

Τον περασμένο χρόνο, η Εταιρεία Συγγραφέων (επί Προεδρίας Ιωσήφ Βεντούρα), μετά το διαφαινόμενο πέρας της επιδημίας του κορονοιού, αποφάσισε να πιάσει και πάλι το νήμα από εκεί που είχε αναγκαστεί να το διακόψει –αυτή τη φορά παραλλάσσοντας τον αρχικό τίτλο– να διοργανώσει τις «Διαβαλκανικές Λογοτεχνικές Συναντήσεις» αφιερωμένες, εναλλάξ ανά χρονιά, είτε στην πεζογραφία είτε στην ποίηση. Με δεδομένες τις περιορισμένες οικονομικές της δυνατότητες για ένα τέτοιο εγχείρημα, η Εταιρεία Συγγραφέων ξεκίνησε μια σειρά επαφών με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θέτοντας υπόψη του το σχετικό της σχέδιο, οι οποίες τελικά, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν ευοδώθηκαν.

Η ανθολογία βαλκανικής ποίησης «Αίμος»

Στην κατεύθυνση της γνωριμίας με τους Βαλκάνιους γείτονες μας σπουδαίο ρόλο έχει παίξει η πεντάτομη Ανθολογία Βαλκανικής Ποίησης «Αίμος» που εκδόθηκε το 2000 από τις εκδόσεις του περιοδικού ΑΝΤΙ. Όπως μας πληροφόρησε η γνωστή Βουλγάρα ελληνίστρια-μεταφράστρια Ζντράβγκα Μιχάηλοβα η οποία συμμετείχε ως μεταφράστρια βουλγαρικής ποίησης, η Ανθολογία αποτελούσε ένα πανόραμα κλασικών και σύγχρονων ποιητών στο πλαίσιο της εθνικής τους λογοτεχνίας και γλώσσας.

Η ιστορία της σύλληψής της πηγαίνει στους Δελφούς, όπου τον Μάρτιο του 1993 είχε πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με θέμα: «Βαλκάνια: Εθνικοί Πολιτισμοί και κοινό μέλλον». Τότε ο ιδρυτής και διευθυντής του ΑΝΤΙ, Χρήστος Παπουτσάκης είχε συναντηθεί με τον φημισμένο Βούλγαρο ποιητή Στ. Γκέτσεφ ο οποίος του πρότεινε την δημιουργία μιας βαλκανικής ανθολογίας. Λίγες ημέρες μετά, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Ζντράβκα Μιχάηλοβα, δημοσιεύεται στο ΑΝΤΙ ένα κείμενο του Γκέτσεφ με τίτλο «Να γνωρίσουμε πριν μιλήσουμε». Για την ευόδωση αυτού του τολμηρού πολύτομου εγχειρήματος συνεργάστηκαν μια σειρά μεταφραστών μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν έως την έκδοση του. Αποτελεί, θεωρώ, την πρώτη και πιο σημαντική κατάθεση στην κατεύθυνση της ρήσης του Βούλγαρου ποιητή «Να γνωρίσουμε πριν μιλήσουμε».

Θα περάσουν από τότε δύο δεκαετίες έως να κυκλοφορήσει, το 2019, μια ανθολογία μεταπολεμικής ποίησης από τη Βόρεια Μακεδονία, με τίτλο «Μακεδονικό παραμύθι», με εισαγωγή, μετάφραση και ανθολόγηση Δ. Μόσχου, από τις εκδόσεις «Αντίποδες» και πρόσφατα, όπως παρουσιάστηκε και στην Διαβαλκανική Συνάντηση Λογοτεχνών και Μεταφραστών, στην 19η ΔΕΒΘ, μια ανθολογία Βαλκάνιων συγγραφέων, σε μετάφραση και ανθολόγηση του Σταύρου Ντάγιου.

Και το βαλκανικό κοινό μας «παραμύθι» συνεχίζεται αισίως, όπως δείχνουν ευτυχώς τα έως τώρα δεδομένα. 


 Η ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Τελευταίο της μυθιστόρημα, «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Μια παλιά ιστορία» (εκδ. Πατάκη).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» και «Δεν γίνονται αυτά εδώ»: Δύο μυθιστορήματα «προάγγελοι» της εποχής Τραμπ (και όχι μόνο)

«Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» και «Δεν γίνονται αυτά εδώ»: Δύο μυθιστορήματα «προάγγελοι» της εποχής Τραμπ (και όχι μόνο)

«Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής» του Φίλιπ Ροθ και «Δεν γίνονται αυτά εδώ» του Σίνκλερ Λίουις: Δύο σπουδαία αμερικανικά μυθιστορήματα που προείδαν, σε ανύποπτο χρόνο, πτυχές της σημερινής μας πραγματικότητας.

Γράφει ο Κώστας Αρκουδέας

Υπάρχει έ...

Πόσος σεξισμός είναι ανεκτός; Η «περίπτωση Ροθ» και γιατί, παρόλα αυτά, αξίζει να τον διαβάζουμε

Πόσος σεξισμός είναι ανεκτός; Η «περίπτωση Ροθ» και γιατί, παρόλα αυτά, αξίζει να τον διαβάζουμε

Σκέψεις για τη λειτουργία της λογοτεχνίας με αφορμή το πεζογραφικό έργο του Φίλιπ Ροθ. «Θα διαβάζουμε τον Ροθ, επομένως, για όλες του τις αδυναμίες και ίσως εξαιτίας αυτών. Θα απολαμβάνουμε τις εκρηκτικές στιγμές των εσωτερικών του εκλάμψεων και θα τον οικτίρουμε για τις αμφιλεγόμενες εμμονές του που τον κάνουν τόσο...

Καταγράφοντας το κριτικό τοπίο: Κριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις, κριτικά σχόλια – Ποιοι, πού και πώς

Καταγράφοντας το κριτικό τοπίο: Κριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις, κριτικά σχόλια – Ποιοι, πού και πώς

Απόπειρα σχετικής οριοθέτησης του αντικειμένου των κριτικών κειμένων και καταγραφής των κριτικών λογοτεχνίας για το –τυχαίο και ενδεικτικό– διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 30ή Ιουνίου 2024. «Σε μια Ελλάδα, όπου πολλοί γράφουν λογοτεχνία, αλλά δεν διαβάζουν ανάλογα πολλοί, πόσοι υπηρετούν την κριτική ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το κερί του Καρτέσιου» του Αχιλλέα Κυριακίδη (κριτική) – πέραν του ίλιγγου της γλώσσας ή του θάλπους της μυθοπλασίας

«Το κερί του Καρτέσιου» του Αχιλλέα Κυριακίδη (κριτική) – πέραν του ίλιγγου της γλώσσας ή του θάλπους της μυθοπλασίας

Για τη συλλογή διηγημάτων του Αχιλλέα Κυριακίδη «Το κερί του Καρτέσιου» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης υπήρξε Μπορχικός πριν καν εισέλθει στον θαυμαστό λαβύρινθο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Μπορ...

«Η Μαρία Λαϊνά γράφει, ανθολογεί, μεταφράζει» – εκδήλωση στη μνήμη της στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

«Η Μαρία Λαϊνά γράφει, ανθολογεί, μεταφράζει» – εκδήλωση στη μνήμη της στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)» παρουσιάζουν, στην 1η εκδήλωση της 14ης χρονιάς τους, ένα αφιέρωμα εις μνήμην της Μαρίας Λαϊνά (1947-2023).

Επιμέλεια: Book Press

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 11 ...

Γιάννης Λαγουδάκης: «Μοντέρνα γραφή σε ένα κλασικό θέμα»

Γιάννης Λαγουδάκης: «Μοντέρνα γραφή σε ένα κλασικό θέμα»

Ο Γιάννης Λαγουδάκης μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Ένα φιλήσυχος άνδρας – Μια ιστορία από το '22», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντρζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντρζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).

Γράφει η Φανή Χατζή

Ο E.M. Forster έγραψε στην ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ