xenakis chimonas 2

Με την αφορμή των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ξενάκη (1922-2001), ανατρέχουμε στη μια και μοναδική συνάντησή του με τον Γιώργο Χειμωνά –μεταξύ άλλων σημαντικών ανθρώπων της τέχνης και επιστημόνων– στο πλαίσιο μιας «κλειστής» διημερίδας τον Μάιο του 1993 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Της Άλκηστης Σουλογιάννη

Τον Μάιο του 1993, η λαμπερή παρουσία του Γιάννη Ξενάκη κυριαρχούσε σε μια κλειστή και εξαιρετικά υψηλού επιπέδου διήμερη επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (έργο των αρχιτεκτόνων Αντώνη Κιτσίκη και Αντώνη Λαμπάκη), με θέμα τον διάλογο αφενός ανάμεσα στις επιστήμες και αφετέρου ανάμεσα στην Επιστήμη και στην Τέχνη. Η συνάντηση οργανώθηκε κατά συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας, το οποίο είχε ιδρύσει ο Ξενάκης το 1979 στην Αθήνα (με ευρύτερη πάντως δραστηριότητα στην Ελλάδα και διεθνώς).

Στη συνάντηση αυτή τον Ξενάκη, ύστερα από πρότασή του, πλαισίωσαν σημαντικές προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού: ο τότε πρύτανις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητής Νίκος Μαρκάτος, οι καθηγητές του ΕΜΠ Μανόλης Πρωτονοτάριος (καθηγητής Υπολογιστών) και Αλέξης Μπακόπουλος (καθηγητής Μαθηματικών), ο συγγραφέας και καθηγητής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Χειμωνάς, ο αρχιτέκτων και μουσικολόγος Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου, ο συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός Στέφανος Βασιλειάδης. Είχαν επίσης προσκληθεί ο τότε πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης και ο καθηγητής Μαθηματικών, επίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νικίας Σταυρουλάκης, οι οποίοι όμως δεν κατόρθωσαν τελικά να έλθουν στους Δελφούς.

delfoi xenakis chimonas

Η συνάντηση αυτή ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα σχεδόν ιδιωτικό σεμινάριο με την εξάρχουσα συμμετοχή του Ξενάκη και να τον ακούσουμε να εξομολογείται εκ βαθέων, συχνά να απευθύνεται εις εαυτόν, εκθέτοντας απόψεις, αμφισβητήσεις, επιφυλάξεις, σκεπτικισμό επάνω σε ζητήματα που συντάσσουν ό,τι ονομάζεται διεπιστημονικός ή (κατά Ξενάκη) διαγνωσιακός λόγος.

Η συνάντηση αυτή ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα σχεδόν ιδιωτικό σεμινάριο με την εξάρχουσα συμμετοχή του Ξενάκη και να τον ακούσουμε να εξομολογείται εκ βαθέων, συχνά να απευθύνεται εις εαυτόν, εκθέτοντας απόψεις, αμφισβητήσεις, επιφυλάξεις...

Υποδεχθήκαμε τον Ξενάκη και τους λοιπούς προσκεκλημένους μέσα στο επιβλητικό τοπίο των Δελφών το απόγευμα της Πέμπτης, 6 Μαΐου 1993, και εγκατασταθήκαμε όλοι στον ξενώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου. Την επομένη το πρωί, στη βιβλιοθήκη του Κέντρου, άρχισαν με εντατικό ρυθμό οι εργασίες της συνάντησης, που διήρκεσαν όλη την ημέρα και συνεχίστηκαν με τον ίδιο ρυθμό και το Σάββατο, 8 Μαΐου.

Διατυπώθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, συγκλίνουσες και αποκλίνουσες απόψεις για τη διαλεκτική σχέση αφενός ανάμεσα στις επιστήμες, και αφετέρου ανάμεσα στις ποικίλες εκφάνσεις της Επιστήμης και της Τέχνης, σε επίπεδο γνωστικού πεδίου και σε επίπεδο ορολογίας. Ο πολυσήμαντος με κριτικό και συγκριτικό χαρακτήρα λόγος του αρχιτέκτονα, μαθηματικού, συνθέτη Γιάννη Ξενάκη διασταυρώθηκε με τις εξειδικευμένες τοποθετήσεις των συνομιλητών του μέσα σε κλίμα κυρίως διαφωνιών, οι οποίες εντέλει κατέληξαν σε μια συμπερασματική συμφωνία για μια δυνάμει όσο και αναγκαία επικοινωνία των επιστημών και των τεχνών.

Δεν έπαψε πάντως να υφέρπει ένας σκεπτικισμός σχετικά με την «ειλικρίνεια» της επικοινωνίας αυτής ή με τη «βούληση» περί επικοινωνίας, όχι τόσο από την πλευρά των επιστημών και των τεχνών επί της ουσίας ως πεδίων γνώσεων και αισθητικής, όσο από την πλευρά των επιστημόνων και των δημιουργών ως φορέων σημαινόντων και σημαινομένων.

ASOULOGIANNI XENAKIS PHOTO 1

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της μοναξιάς του επιστήμονα και του δημιουργού, στη διάσταση της μόνωσης και στη διάσταση της μοναδικότητας, όπως και στο συναφές ζήτημα της λεγόμενης «λευκής σελίδας» με την έννοια του χρόνου (αλλά και του «τρόμου») ως προς την έναρξη της παραγωγής έργου, καθώς και με την έννοια της έρευνας και της προεργασίας. Με αφορμή δε την τελευταία αυτή περίπτωση, η συζήτηση προχώρησε μέσα από μια σειρά (ακόμα και τολμηρών) συνειρμών μέχρι τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς σχετικά με τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) και τις Μαύρες Οπές στο πλαίσιο της δημιουργίας του Σύμπαντος.

Σε συνάρτηση με τη «λευκή σελίδα» αναπτύχθηκε επίσης η έννοια της μηδενικής μορφής και της συνακόλουθης δυναμικής, όπως ισχύει στα μαθηματικά με τον απαραίτητο αριθμό Μηδέν (0), στη μουσική με τις ενσωματωμένες στο έργο παύσεις, ή στη λογοτεχνική γλώσσα (στον δημιουργικό λόγο) με την πλήρη σημασιών σιωπή ως οργανικό στοιχείο παράπλευρο της γραφής.

Εξάλλου, ιδιαίτερη και άκρως εξειδικευμένη συζήτηση έγινε επάνω σε δύο ενδιαφέροντα ζητήματα ορολογίας.

Το ένα ζήτημα αφορούσε την έννοια του διεπιστημονικού ή διαγνωσιακού λόγου σε σχέση και με το σημασιολογικό ισοδύναμο των διεθνών όρων «interdisciplinary», «transdisciplinary» και «multidisciplinary». Με αφορμή τον τελευταίο όρο («multidisciplinary») συζητήθηκε και το θέμα των generalists με την έννοια των «συντονιστών» μεταξύ επιστημών ή/και τεχνών (μια σύγχρονη εκδοχή για τον αναγεννησιακό άνθρωπο), σε αντιβολή προς την εξειδίκευση της επιστημονικής ή της εν γένει πολιτισμικής γνώσης.

Το άλλο ζήτημα αφορούσε την αντίστιξη ανάμεσα στους όρους «μεταμουσική» (σε μια επιγραμματική διατύπωση: αξιοποίηση παντός είδους ήχων ως υλικού σύνθεσης σε οργανωμένα μουσικά έργα) και «μεταγλωσσικότητα» (σε μια επίσης επιγραμματική διατύπωση: αξιοποίηση γλωσσικών στοιχείων και φαινομένων ως υλικού σύνθεσης σε οργανωμένα λογοτεχνικά έργα, ανεξάρτητα από την κοινή χρήση της γλώσσας ως εργαλείου ή οχήματος για τη μετάδοση πληροφοριών).

Ο Ξενάκης και ο Χειμωνάς συμφώνησαν ότι και στις δύο περιπτώσεις αναγνωρίζεται και μια μορφή αυτοαναφορικότητας του έργου τέχνης, είτε για τη μουσική πρόκειται είτε για τη λογοτεχνία, καθώς με τον τρόπο αυτόν δηλώνεται η άποψη του δημιουργού ως προς τις προϋποθέσεις για την αναζήτηση και την αξιοποίηση υλικού...

Το τελευταίο αυτό ζήτημα αναπτύχθηκε σε έναν διάλογο αποκαλυπτικό περί προθέσεων και διαδικασιών ανάμεσα στον Γιάννη Ξενάκη και στον Γιώργο Χειμωνά, καθώς τα έργα τους ανταποκρίνονται απολύτως και αντιστοίχως στους δύο αυτούς όρους. Ο Ξενάκης χρησιμοποιεί εν προκειμένω τον όρο «métamusique» σχετικά με τη σύνθεση έργων του, όπου ήχοι οργάνων συμφωνικής ορχήστρας συνδυάζονται με ήχους από τη φύση και από τον βιομηχανικό κόσμο, με ήχους τεχνητούς από αναλογικά όργανα (π.χ. γεννήτριες συχνοτήτων), με ήχους από ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε συνάρτηση με ήχους από την ανθρώπινη φωνή. Ενώ στα λογοτεχνικά κείμενα του Χειμωνά η «μεταγλωσσικότητα» αποτελεί ιδιαίτερο μηχανισμό ύφους, καθώς για την υποστήριξη σημασιολογικών επιλογών αξιοποιούνται γράμματα του αλφαβήτου, φθόγγοι, συλλαβές, λέξεις σε πλήρη μορφή και σε αποδόμηση ως ανάπτυγμα ήχων, επίσης η πλήρης σημασιών σιωπή, καθώς και η μιμόγλωσσα ως απόδοση κινήσεων για την αναπαράσταση σημαινομένων, σε συνδυασμό με τον εκφερόμενο κατά την κοινή αντίληψη γραπτό λόγο.

delfoi xenakis chimonas 2

Ο Ξενάκης και ο Χειμωνάς συμφώνησαν ότι και στις δύο περιπτώσεις αναγνωρίζεται και μια μορφή αυτοαναφορικότητας του έργου τέχνης, είτε για τη μουσική πρόκειται είτε για τη λογοτεχνία, καθώς με τον τρόπο αυτόν δηλώνεται η άποψη του δημιουργού ως προς τις προϋποθέσεις για την αναζήτηση και την αξιοποίηση υλικού από έναν ευρύτερον του αναμενόμενου ορίζοντα ιδεών και ευρημάτων, πράγμα που σημαίνει στην ουσία ότι το ίδιο το έργο αποκαλύπτει τον χαρακτήρα του και τις συνθήκες της δημιουργίας του.

Στο πλαίσιο των εργασιών της συνάντησης είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε αποσπάσματα από παλαιότερη και περισσότερο πρόσφατη (ως προς εκείνη τη χρονική περίοδο) μουσική του Γιάννη Ξενάκη, όπως ήταν τα έργα: Πιθοπρακτά, Μόρσιμα-Αμόρσιμα, Εόντα, Περσέφασσα, Πλειάδες, Θάλλειν, Ροαί.

Ακούσαμε επίσης το έργο του σπουδαίου σύγχρονου συνθέτη Δημήτρη Καμαρωτού Ομήρου Ιλιάς Χ [Έκτορος αναίρεσις] / Δώδεκα Μουσικές Πράξεις, επίσης έργα από τα εργαστήρια του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας, όπως: Διακυμάνσεις του Δημήτρη Καραγεώργου, Πιθοιγία του Τάκη Βελιανίτη, Νυχτερινό II του Κώστα Μαντζώρου, Aurora Australis της Κατερίνας Τζεδάκη, Sea Shell του Γιώργου Φιλιππή, KER της Τίτης Αδάμ.

Εντέλει, η συμμετοχή του Ξενάκη στη συνάντηση αυτή απεδείχθη καταλυτική (για την εποχή εκείνη, αλλά όχι μόνον) σε ό,τι αφορά νεωτερικούς, θεματικούς και υφολογικούς προσανατολισμούς με ζητούμενο την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος που αποτελεί η επικοινωνία ανάμεσα στις επιστήμες και στις τέχνες...

Εντέλει, η συμμετοχή του Ξενάκη στη συνάντηση αυτή απεδείχθη καταλυτική (για την εποχή εκείνη, αλλά όχι μόνον) σε ό,τι αφορά νεωτερικούς, θεματικούς και υφολογικούς προσανατολισμούς με ζητούμενο την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος που αποτελεί η επικοινωνία ανάμεσα στις επιστήμες και στις τέχνες, δηλαδή στην ουσία η επικοινωνία ανάμεσα σε παράγοντες γνώσης και αισθητικής προς μια προοπτική διαχρονίας, καθώς και σε ό,τι αφορά τον υποκειμενικό στοχασμό επάνω στο καίριο θέμα των δημιουργικών δυνατοτήτων και ορίων της διανοίας.

Νωρίς το πρωί την Κυριακή, 9 Μαΐου, ο Γιάννης Ξενάκης αναχώρησε για την Αθήνα, για να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής στη Γαλλία. Στην πύλη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών τον κατευοδώσαμε με Μπαχ από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.


* Η ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΣΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗ είναι διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κριτικός βιβλίου. Τελευταίο της βιβλίο, η μελέτη «Ο δημιουργικός λόγος του Γιώργου Χειμωνά» (εκδ. Παρατηρητής).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

«Η λογοτεχνία πάντα συνομιλούσε με την πραγματικότητα (δηλαδή την έξω από αυτή ζωή), με όσες σημασίες κι αν δώσει κανείς στην πραγματικότητα και με όσους τρόπους επιχειρήσει να ορίσει αυτή τη συνδιαλλαγή».

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Η λογοτεχνία ...

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Μια συνολική αποτίμηση του έργου του Γουίλιαμ Μπάροουζ [William S. Burroughs]. Το ύφος, οι θεματικές και η γλώσσα που ανέπτυξε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας στα εμβληματικότερα βιβλία του. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

...
«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

Το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου, δύο χρόνια από τον θάνατο του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Το Ποντίκι» (1979-2005), Κώστα Παπαϊωάννου (1938-2022), διοργανώθηκε στην Ένωση Συντακτών τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του. Βασικοί ομιλητές ήταν οι (από αριστερά στη φωτογραφία) Μιχάλης Ιγνατίου, Αλέξης Παπαχελάς...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φιλόδοξο και φέτος το Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φιλόδοξο και φέτος το Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα

Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ή Δ.Ε.Β.Θ. περιλαμβάνει διεθνείς αγορές βιβλίου, audio books, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικούς πράκτορες από 30 χώρες στο «Κέντρο Δικαιωμάτων Διάλογος / Dialogue Rights Centre».

Επιμέλεια: Book Press

Το επαγγε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ