MajaLunde photo kentriki

Η Μάγια Λούντε είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Έχει ένα συνεκτικό συγγραφικό πρότζεκτ (την «Τετραλογία του Περιβάλλοντος»), έχει στέρεες απόψεις και το κυριότερο είναι καλή συγγραφέας. Σε μια διαδικτυακή συνάντηση μαζί της με αφορμή το βιβλίο της «Η Ιστορία των αλόγων» (μτφρ. Δέσπω Παπαγρηγοράκη), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, ειπώθηκαν πολλά και ήταν όλα σαν την ίδια: ξεκάθαρα, μελετημένα και με όραμα. 

Της Ελένης Κορόβηλα 

Αυτό που αποπνέει η Μάγια Λούντε σε κάθε επικοινωνία μαζί της είναι η ευθύτητά της και ο ανεπιτήδευτος τρόπος της όταν απαντά για οτιδήποτε ερωτάται.

Είναι προφανές πως μια συγγραφέας που ξεπέρασε τα όρια της πατρίδας και της γλώσσας της με ένα μυθιστόρημα όπως η Ιστορία των μελισσών (μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης), ένα βιβλίο κατηγοριοποιημένο στο είδος της Climate Fiction, δηλαδή της πεζογραφίας με θέμα το περιβάλλον και τις τεράστιες προκλήσεις για την προστασία του από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα ερωτηθεί για το περιβάλλον. Θαυμάζει την επίσης Σκανδιναβή έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ που έγινε σύμβολο του αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και για την κινητοποίηση της γενιάς της, αισθάνεται περισσότερο αισιόδοξη μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο kleidarithmos lunde istoria alogwnκαι, ως φύση θετικός άνθρωπος, περιμένει πως η παγκόσμια δοκιμασία της πανδημίας θα αναδείξει τις δυνάμεις του καλού, θα οδηγήσει σε εγκατάσταση όλων των καλών πρακτικών και θα αποβεί, τελικά, προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Όμως, η Μάγια Λούντε αν και αποδέχεται χαλαρά αυτή την κατηγοριοποίηση περί Cli-Fi που, όπως και άλλες, αφορά περισσότερο εκδότες και βιβλιοπώλες, δεν ξεστρατίζει από το δικό της συγγραφικό όραμα. Κέλυφός του είναι η «Τετραλογία του Περιβάλλοντος» κι εντός του έχουν ήδη βρει τη θέση τους τα τρία πρώτα βιβλία: η Ιστορία των Μελισσών, η Ιστορία του Νερού (μτφρ. Δέσπω Παπαγρηγοράκη) και πλέον και η Ιστορία των Αλόγων. Πώς δουλεύει; Μελετά πολύ, αναζητεί τεκμηρίωση για κάθε τι το πραγματολογικό. Το έναυσμά της το βρίσκει αναπάντεχα, όπως λέει, αντλώντας έμπνευση από την επικαιρότητα από την οποία όμως στο έργο της ξεμακραίνει φτιάχνοντας με φρέσκα υλικά τις δικές της ιστορίες. Η διάρθρωση των ιστοριών της διακρίνεται από ένα μοτίβο: η κάθε ιστορία της εξελίσσεται σε τρεις χρόνους (παρελθόν - παρόν - μέλλον). Στο επόμενο βιβλίο της, που όπως λέει έχει τίτλο εργασίας «Το όνειρο του δέντρου» καταπιάνεται με οτιδήποτε φυτρώνει, οτιδήποτε ανήκει στο ανεξάντλητο φυτικό βασίλειο, το σύνολο δηλαδή των φυτικών οργανισμών. 

Στο επόμενο βιβλίο της, που όπως λέει έχει τίτλο εργασίας «Το όνειρο του δέντρου» καταπιάνεται με οτιδήποτε φυτρώνει, οτιδήποτε ανήκει στο ανεξάντλητο φυτικό βασίλειο, το σύνολο δηλαδή των φυτικών οργανισμών. 

Η πρώτη μας γνωριμία έγινε στην εκπνοή της προ κορωνοϊού εποχής, τον μακρινό, πια, Νοέμβριο του 2019. Η δεύτερη έγινε σε συνθήκες νέας κανονικότητας, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης σε μια συνάντηση με λίγους δημοσιογράφους που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Η επιλογή του χώρου είχε τον δικό της συμβολισμό. Τόσο η συγγραφέας όσο και όσοι την συναντήσαμε διαδικτυακά φιλοξενηθήκαμε (τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό) σε ξενοδοχεία, στο Όσλο και την Αθήνα, διακεκριμένης ελληνικής εταιρείας που είναι μια από τις πρώτες που εισήγαγε τη χρήση φυσικών υλικών για την κατασκευή των επίπλων της. Η Μάγια, που έχει δεσμούς με την Ελλάδα, έπινε ένα ποτήρι από ένα αφέψημα ελληνικών βοτάνων. 

* Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ είναι δημοσιογράφος. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ρόλος των λαϊκών βιβλιοθηκών στην προώθηση της ανάγνωσης – Σκέψεις με αφορμή τα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ για τον δανεισμό τίτλων

Ο ρόλος των λαϊκών βιβλιοθηκών στην προώθηση της ανάγνωσης – Σκέψεις με αφορμή τα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ για τον δανεισμό τίτλων

Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ για τον δανεισμό βιβλίων, κάποιες σκέψεις για τον ρόλο των λαϊκών βιβλιοθηκών στην προώθηση της ανάγνωσης και τους άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η συζήτηση για τη φιλαναγνωσία. Εικόνα: Εκδήλωση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας.

...
Μπέλα Ταρ (1955-2026) – Ανθρωπίνως υπερκεράζοντας τον άνθρωπο

Μπέλα Ταρ (1955-2026) – Ανθρωπίνως υπερκεράζοντας τον άνθρωπο

Κείμενο ανάλυση για το ύφος και τη φιλοσοφία του σινεμά του Μπέλα Ταρ [Béla Tarr, 21 July 1955 – 6 January 2026], του σπουδαίου Ούγγρου σκηνοθέτη που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες. Στην κεντρική εικόνα, σκίτσο που φιλοτέχνησε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Σπύρος Μαντζαβίνος.

Γράφει ο Ανδρέας Κω...

Δημιουργία και αποστασιοποίηση: Για την ηθική της σιωπής στη δημόσια λογοτεχνική πράξη

Δημιουργία και αποστασιοποίηση: Για την ηθική της σιωπής στη δημόσια λογοτεχνική πράξη

Πώς πρέπει ο συγγραφέας να αντιμετωπίζει την κριτική που δέχεται το έργο του; Πότε πρέπει να παρεμβαίνει; Είναι εφικτή η αποστασιοποίηση στον ψηφιακό κόσμο; Κάποιες σκέψεις. Εικόνα: Ο Ρολάν Μπαρτ.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο Στέλιος Γιαμαρέλος στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο Στέλιος Γιαμαρέλος στο Υπόγειο

Στο 98ο επεισόδιο της σειράς «Βίος και Πολιτεία» στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομίλησε με τον αναπλ. καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Στέλιο Γιαμαρέλο.

Επιμέλεια: Book Press ...

«Η Λέλα και η Λέλα» του Ανδρέα Στάικου – Μια παράσταση για την ανατροπή των καθημερινών συμβάσεων

«Η Λέλα και η Λέλα» του Ανδρέα Στάικου – Μια παράσταση για την ανατροπή των καθημερινών συμβάσεων

Για την παράσταση «Η Λέλα και η Λέλα» του Ανδρέα Στάικου στο Θέατρο Φούρνος.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Ο Ανδρέας Στάικος χρησιμοποιεί το σύμβολο της μο...

«Ρεαλισμός: Αντικατοπτρισμοί του πραγματικού στη λογοτεχνία» του Τέρι Ίγκλετον (κριτική) – Εξετάζοντας το πιο ανθεκτικό λογοτεχνικό ρεύμα

«Ρεαλισμός: Αντικατοπτρισμοί του πραγματικού στη λογοτεχνία» του Τέρι Ίγκλετον (κριτική) – Εξετάζοντας το πιο ανθεκτικό λογοτεχνικό ρεύμα

Για τη μελέτη του Τέρι Ίγκλετον (Τerry Eagleton) «Ρεαλισμός: Αντικατοπτρισμοί του πραγματικού στη λογοτεχνία» (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Πεδίο). Εικόνα: «Οι σταχολογήτρες» (1857), του Jean-Francois Millet

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Απρόσωπες εξομολογήσεις» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

«Απρόσωπες εξομολογήσεις» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου από το νέο βιβλίο του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Απρόσωπες εξομολογήσεις – Ένας κοινωνικός αποστάτης ως κοινωνιολόγος», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιατ...

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

«Μάλινα» της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν [Ingeborg Bachmann] «Μάλινα» (Εισαγωγή – Μτφρ – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις πότλατς.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

«2052, Το μυθιστόρημα των τριών» των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού & Joe (a.k.a. A.I.) «2052, Το μυθιστόρημα των τριών», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν καν...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 35 βιβλία λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του χρόνου

Τι διαβάζουμε τώρα; 35 βιβλία λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του χρόνου

Τι διαβάζουμε τώρα; Τριάντα πέντε λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του 2025 από μικρούς και μεγάλους εκδοτικούς οίκους

Επιλογή/παρουσίαση: Φανή Χατζή

Τριάντα πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν στην εκπνοή του 2025 από μικρούς και μεγάλου...

Λογοτεχνικές επανεκδόσεις 2025, ένας απολογισμός: Γιατί και πώς ξαναδιαβάζουμε παλιότερα βιβλία

Λογοτεχνικές επανεκδόσεις 2025, ένας απολογισμός: Γιατί και πώς ξαναδιαβάζουμε παλιότερα βιβλία

Προσεγμένες επανεκδόσεις σημαίνουν διαρκείς αναγνώσεις. Ακολουθεί ένας απολογισμός των επανεκδόσεων παλαιότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 2025. Κεντρική εικόνα: Άποψη από το Βιβλιοπωλείο Πολιτεία που στα 45 χρόνια (συμπληρώνονται το 2026) λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει στα ράφια του τις περισσότερες από τις...

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2025: Νέες φωνές, σημαντικές επανεκδόσεις, δοκίμια, γκράφικ νόβελ, ιστορίες για νέους

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2025: Νέες φωνές, σημαντικές επανεκδόσεις, δοκίμια, γκράφικ νόβελ, ιστορίες για νέους

Τριάντα βιβλία κουίρ θεματολογίας που εκδόθηκαν το 2025 και συμβάλλουν στην ορατότητα και ακουστικότητα βιωμάτων που συστηματικά και διαχρονικά αποσιωπήθηκαν.

Γράφει η Φανή Χατζή

Καθώς είναι η τρίτη χρονιά που συγκεντρώνουμε τους καλύτερους τίτλους ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ