rebbeca 700

Η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα, το εικονογραφημένο παραμύθι «Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό» της Ρεμπεκά Ντότρμερ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Πώς είναι λοιπόν μια ζωή που αξίζει τον κόπο να τη ζήσεις;» Αυτό ακριβώς είναι το ερώτημα το οποίο έθεσε στον εαυτό της η Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ. Κι η απάντηση που έδωσε είναι, το δίχως άλλο, μια ζωή σαν τη ζωή του Ζακομινούς Γκενσμπορό, ενός ήρωα που γεννήθηκε από το πινέλο της.

Δώδεκα στιγμιότυπα της ζωής ενός κουνελιού από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι τον θάνατό του σε βαθειά γεράματα.

Στο βιβλίο περιγράφονται δώδεκα στιγμιότυπα της ζωής ενός κουνελιού από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι τον θάνατό του σε βαθειά γεράματα. Η διαδρομή του Ζακομινούς, Γάλλου με βρετανική καταγωγή, ο οποίος μεγαλώνει περιτρυγυρισμένος από οικογένεια και φίλους, έχει ρουτίνα μαζί με αγωνίες, αμφιβολίες, χαρές, λύπες, ματαιώσεις αλλά και νίκες και είναι πράγματι κάπως συνηθισμένη και ίσως γι'αυτό τόσο συναρπαστική.

Στην αφήγηση, οι εποχές διαδέχονται η μια την άλλη, τα χρόνια περνούν, ο Ζακομινούς μεγαλώνει, ζει κοινωνικές αλλαγές και ιστορικές προκλήσεις κι εξελίσσεται. Οι «ώρες» του είναι πλούσιες γιατί είναι γεμάτες από τα μικρά γεγονότα που συνθέτουν μια ζωή πέρα για πέρα αληθινή.

Οι Πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό είναι ένα βιβλίο για τον αθόρυβο ηρωισμό των καθημερινών αγωνιστών της ζωής, για τη γενναιότητα που προϋποθέτουν οι απλές πράξεις, για την αξία της φιλίας και τον κόπο που απαιτεί, για τη σημασία ν' αγαπάς και τη χαρά ν' αγαπιέσαι. 

rebbeca 2 700

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το εικονογραφημένο παραμύθι «Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό» απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Ποια είναι η δημιουργός

dautremer photo2Η Γαλλίδα εικονογράφος και συγγραφέας Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ ξεχώρισε με το εικονογραφημένο παραμύθι της Ο ερωτευμένος (Μεταίχμιο, 2008) για το οποίο της απονεμήθηκε το γαλλικό βραβείο βιβλίων για παιδιά Sorcières. Έγινε διάσημη με το έργο της για το βιβλίο του Φιλίπ Λέσερμαϊερ Πριγκίπισσες άγνωστες και ξεχασμένες (Μεταίχμιο, 2015).metaixmio cyrano exofyllo

Η Ρεμπέκα Ντοτρμέρ γεννήθηκε το 1971 στην πόλη Γκαπ της νότιας Γαλλίας, έχει σπουδάσει στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι, έχει γράψει και εικονογραφήσει πολλά βιβλία για παιδιά καθώς και μία ποιητική συλλογή. Ζει στο Παρίσι με τον σύζυγό της, συγγραφέα βιβλίων για παιδιά Τάι-Μαρκ λε Ταν και τα τρία τους παιδιά.

Το βιβλίο του Τάι-Μαρκ λε Ταν Σιρανό (Μεταίχμιο, 2010), σε εικονογράφηση της Ντοτρεμέρ, έδωσε στα παιδιά μια νέα οπτική για τον σπουδαίο λογοτεχνικό ήρωα με τη μεγάλη μύτη και την ακόμη μεγαλύτερη καρδιά.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, θα βουτήξουν στη ζωή του Ζακομινούς και θα απολαύσουν κάθε λεπτό της. Η μοίρα ενός κοινού θνητού κουνελιού θα τα διασκεδάσει, θα τα διδάξει και θα τα συμφιλιώσει με τον κύκλο της ζωής, όποια κι αν είναι η ηλικία τους.


Ρεμπέκα Ντοτρμέρ
Μτφρ. Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ. 56, τιμή εκδότη €15,50
politeia link
 

 

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΡΕΜΠΕΚΑ ΝΤΟΤΡΜΕΡ


Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι μεγάλοι

Για την πολυεπίπεδη, γεμάτη προκλήσεις, κλεισίματα του ματιού, λογοτεχνικές αναφορές, τρυφερές αποτυπώσεις, ζωντανά χρώματα και τολμηρές αντιθέσεις και συνδυασμούς, εικονογράφηση που ξεπηδά από το πινέλο της Ντοτρεμέρ.

Το ανθρωπιστικό μήνυμα της Ντοτρεμέρ αναβλύζει τόσο από το λιτό και με λεπτό χιούμορ κείμενο, που με ωραίες επιλογές έχει μεταφράσει η Μάρω Ταυρή, όσο και από τους ζωγραφικούς πίνακες που έχει συνθέσει η πολύ αξιόλογη Γαλλίδα δημιουργός για να προσφέρει στα παιδιά έναν ύμνο στη ζωή.

Για τη χαμηλόφωνη, τρυφερή, χωρίς υπερβολές ή ευκολίες για να προκληθεί συγκινησιακή φόρτιση εξιστόρηση της απλής ζωής, ενός ταπεινού κουνελιού που έχει μεγάλη αξία όπως κάθε ζωή.

Για το ειρηνικό τέλος που δεν έχει τίποτα το δραματικό, ενώ δείχνει το αναπόδραστο κλείσιμο του κύκλου της ζωής ως αποτέλεσμα μιας ωραίας διαδρομής.

Το ανθρωπιστικό μήνυμα της Ντοτρεμέρ αναβλύζει τόσο από το λιτό και με λεπτό χιούμορ κείμενο, που με ωραίες επιλογές έχει μεταφράσει η Μάρω Ταυρή, όσο και από τους ζωγραφικούς πίνακες που έχει συνθέσει η πολύ αξιόλογη Γαλλίδα δημιουργός για να προσφέρει στα παιδιά έναν ύμνο στη ζωή αφηγούμενη την ιστορία του Ζακομινούς Γκενσμπορό.

Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου: Στον Κυριάκο Μαργαρίτη το βραβείο Μυθιστορήματος

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου: Στον Κυριάκο Μαργαρίτη το βραβείο Μυθιστορήματος

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου για εκδόσεις του 2024. Τα βιβλία που τιμήθηκαν στις κατηγορίες Ποίησης, Μυθιστορήματος, Διηγήματος, Δοκιμίου και Νέου Λογοτέχνη. Κεντρική εικόνα: Ο Κυριάκος Μαργαρίτης.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Ανάμεσα σε τόσους δρόμους» του Πάμπλο Χοφρέ – Ένα μακρύ υπερποιητικό ταξίδι

«Ανάμεσα σε τόσους δρόμους» του Πάμπλο Χοφρέ – Ένα μακρύ υπερποιητικό ταξίδι

Για την ποιητική συλλογή του Χιλιανού Πάμπλο Χοφρέ (Pablo Jofré) «Ανάμεσα σε τόσους δρόμους – Συγκεντρωμένα ποιήματα 2009-2019 (δίγλωσση έκδοση, ελληνικά-ισπανικά)» (μτφρ. Μαρία Καραλή, Αλίκη Μανωλά, Ιφιγένεια Ντούμη, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, εκδ. Σαιξπηρικόν). Εικόνα: Εξώφυλλο της χιλιανής έκδο...

Κείμενα «με τη βοήθεια» Τεχνητής Νοημοσύνης: Πώς παράγονται και πώς ξεχωρίζουν – Κάποιες σκέψεις

Κείμενα «με τη βοήθεια» Τεχνητής Νοημοσύνης: Πώς παράγονται και πώς ξεχωρίζουν – Κάποιες σκέψεις

Πώς γράφει η Τεχνητή Νοημοσύνη; Πώς αναπαριστά την πραγματικότητα, και πώς, από «εργαλείο», καταλήγει να εργαλειοποιεί τον χρήστη της; Θα μπορούσε ποτέ ένα πρόγραμμα ΤΝ να γράψει όπως ο Φλομπέρ; Εικόνα: Από την ταινία «Her» (2013). 

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η φωλιά» του Γιώργου Ψωμιάδη (προδημοσίευση)

«Η φωλιά» του Γιώργου Ψωμιάδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το ομότιτλο διήγημα της συλλογής διηγημάτων του Γιώργου Ψωμιάδη «Η φωλιά», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ἡ φωλιὰ 

Τὸ φορτη...

«Ο δρόμος προς τα αστέρια» της Ίνβιλ Χ. Ρισχέι (προδημοσίευση)

«Ο δρόμος προς τα αστέρια» της Ίνβιλ Χ. Ρισχέι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ίνβιλ Χ. Ρισχέι [Ingvild H. Rishøi] «Ο δρόμος προς τα αστέρια» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 13 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ζήτω η Άγκαθα Κρίστι» της Μάρως Δούκα (προδημοσίευση)

«Ζήτω η Άγκαθα Κρίστι» της Μάρως Δούκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα «Ζήτω η Άγκαθα Κρίστι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στον Ορέστη

Ολιγ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας

Δώδεκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που μόλις εκδόθηκαν. Τρία από αυτά είναι επανεκδόσεις.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Βασίλης Γκουρογιάννης, ...

Ημερολόγια καρκίνου, η γραφή που θεραπεύει: Λορντ και Νικολαΐδου, δύο γυναίκες, δύο καταγραφές της εμπειρίας με τη νόσο

Ημερολόγια καρκίνου, η γραφή που θεραπεύει: Λορντ και Νικολαΐδου, δύο γυναίκες, δύο καταγραφές της εμπειρίας με τη νόσο

Παράλληλη ανάγνωση των προσωπικών ημερολογίων, δύο συγγραφέων που νόσησαν με καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για τα: «Ημερολόγια καρκίνου» (μτφρ. Ισμήνη Θεοδωροπούλου, εκδ. Κείμενα) της Όντρι Λορντ και «Καλά και σήμερα» (εκδ. Μεταίχμιο, 2015) της Σοφίας Νικολαΐδου.

Γράφει η Φανή Χατζή

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία από την πρώτη λογοτεχνική σοδειά του φθινοπώρου

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία από την πρώτη λογοτεχνική σοδειά του φθινοπώρου

Δεκαπέντε βιβλία μεταφρασμένες πεζογραφίας τα οποία εκδόθηκαν πρόσφατα προμηνύουν ένα συναρπαστικό αναγνωστικό χειμώνα.

Γράφει η Φανή Χατζή

Το φθινόπωρο εγκαινιάζει πάντα μια φρενήρη εκδοτική σεζόν που κλιμακώνεται λίγο πριν από τις γιορτές. Βουτώντας ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ