Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.
Της Ελένης Κορόβηλα
Αυτή την εβδομάδα, το εικονογραφημένο βιβλίο «Βασιλιάς Ληρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, η ιστορία της Μελανία Ματζούκκο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στο ερώτημα γιατί να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το έργο του μεγαλύτερου δραματικού ποιητή της Αγγλίας ενώ δεν πρόκειται για έργα που γράφτηκαν για αυτά, η απάντηση είναι απλή: Το σαιξπηρικό έργο ξεχειλίζει από αγάπη και κατανόηση για τον άνθρωπο, τα πάθη, τις αδυναμίες αλλά και τις χαρές του.
Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1564 στο Στράτφορντ της Αγγλίας. Εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 1587 όπου το 1599 εγκαινιάστηκε το θέατρο «Globe». Είναι η ελισαβετιανή εποχή, η εποχή της βρετανικής αναγέννησης, και το θέατρο ακμάζει. Ο Σαίξπηρ γράφει τα σπουδαία έργα του, τα ανεβάζει στο θέατρό του και παίζει σε αυτά. Το 1613 μια πυρκαγιά καταστρέφει το Globe. Η υγεία του επιδεινώνεται και το 1616 πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών.
Στο πλαίσιο της σειράς Save the Story, η Ιταλίδα συγγραφέας Μελανία Ματζούκκο επέλεξε να αφηγηθεί για τα σημερινά παιδιά την εμβληματική ιστορία του βασιλιά Ληρ και να της δώσει ένα άλλο, αίσιο τέλος.
Βασιλιάς Ληρ, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Ο Βασιλιάς Ληρ γράφτηκε το 1609. Ο Ληρ, βασιλιάς της Βρετανίας, πριν μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του, τη Γονερίλη, τη Ρεγάνη και την Κορντέλια, ζητάει από την καθεμιά να του δηλώσει το μέγεθος της αγάπης της. Κολακευμένος από τις υπερβολικές απαντήσεις των δύο μεγαλύτερων θυγατέρων τους, αποκληρώνει την ειλικρινή Κορντέλια και εξορίζει τον δούκα του Κεντ που τον συμβουλεύει να πράξει το αντίθετο. Η αποκληρωμένη Κορντέλια παντρεύεται τον βασιλιά της Φραγκιάς. Ο ηλικιωμένος βασιλιάς που αναζητά στήριγμα και επιβεβαίωση φιλοξενείται εναλλάξ από τις δυο μεγαλύτερες κόρες του. Κοντά του βρίσκεται ο πιστός δούκας του Κεντ που έχει επιστρέψει κοντά στον Ληρ μεταμφιεσμένος, ενώ πάντα ακολουθείται και από τον γελωτοποιό του. Οι δυο κόρες διώχνουν τον πατέρα τους που περιπλανιέται μέσα σε μια άγρια νύχτα με καταιγίδα και καταφεύγει σ' ένα καλύβι ξεστομίζοντας βαριές κατάρες. Βρίσκεται πια στα πρόθυρα της τρέλας. Μετά από πολλές περιπέτειες, δολοφονίες, δηλητήρια, προδοσίες και μια πολεμική σύγκρουση αλλά και άλλες δραματικές εξελίξεις όπου η κορύφωση της διχόνοιας μεταξύ των μεγάλων αδελφών τις οδηγεί σε τραγικό τέλος, έρχεται το τέλος και για την μικρή, τρυφερή κόρη Κορντέλια και τον πατέρα της βασιλιά Ληρ.
«Γιατί πρέπει να πεθάνει η γλυκιά Κορντέλια;»
Η εκδοχή που προτείνεται για τα παιδιά στη νέα αφήγηση βάζει το ερώτημα «Γιατί πρέπει να πεθάνει η γλυκιά Κορντέλια;» Η απάντηση που δίνεται δεν είναι μια ωραιοποιημένη και λιγότερη θλιβερή εκδοχή της ιστορίας αλλά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος ή πώς οι ίδιες πράξεις μπορεί να οδηγήσουν σε εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με το πώς τις «βλέπει» κανείς.
Save the story για τα παιδιά
Η σειρά Save the story, στην οποία κυκλοφορούν δέκα τίτλοι, αποτελεί σύμπραξη της σχολής αφηγηματικής τέχνης Scuola Holden και της Biblioteca Di Repubblica-L'Espresso. Η ιδέα που υπηρετεί είναι η διάσωση ιστοριών που προέρχονται από κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς προκειμένου να τις γνωρίσουν οι μικροί αναγνώστες μέσα από μια νέα αφήγηση.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται
Το βιβλίο απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά του δημοτικού, μαθητές των τελευταίων τάξεων, και σε παιδιά των πρώτων τάξεων του γυμνασίου.
Ποια είναι η συγγραφέας
Η Μελάνια Ματζούκκο γεννήθηκε στη Ρώμη το 1966. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες ενώ το μυθιστόρημά της Την έλεγαν Βίτα (2003) απέσπασε το βραβείο Strega 2003 και πούλησε 200.000 αντίτυπα σε όλη την Ιταλία. Αναμετρήθηκε με το έργο του Σαίξπηρ και εξιστόρησε τα παθήματα του βασιλιά Ληρ με τον δικό της τρόπο καταφεύγοντας στη βοήθεια του κόμη Έντγκαρ, γιου του κόμη του Γκλώστερ.
Ποια είναι η εικονογράφος
Η Εμμανουέλα Ορτσιάρι γεννήθηκε στο Πέζαρο. Μετά από σπουδές εικαστικών και γραφιστικής άρχισε να ασχολείται και με την εικονογράφηση βιβλίων για παιδιά. Εικονογράφησε τον βασιλιά Ληρ για την σειρά Save the Story.
Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά
Τα παιδιά θα καταλάβουν το πάθημα του βασιλιά που τυφλωμένος από την εξουσιομανία του και την ανάγκη του για υποστήριξη θα κάνει τις λάθος επιλογές. Η δεύτερη ευκαιρία που του δίνεται με τη νέα αφήγηση θα ικανοποιήσει τους μικρούς αναγνώστες.
Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι γονείς
Για να εισάγουν τα παιδιά στον σαιξηπηρικό κόσμο, έναν κόσμο όπου τα ερωτήματα τίθενται με ανοιχτό τρόπο και οι απαντήσεις δεν είναι αποτέλεσμα της θείας δίκης αλλά των πράξεων των ανθρώπων. Για να τους εξοικειώσουν με το βασιλιά Ληρ και την πάλη ανάμεσα σε όσα μπορούμε να δούμε (όραση) και όσα χάνουμε εξαιτίας των εμμονών μας (τύφλωση).
*Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος.
Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Διασκευή: Μελανία Γκ. Ματζούκκο
Μετφρ.: Δήμητρα Δότση
Εικονογράφηση: Εμανουέλα Ορτσάρι
Εκδόσεις Πατάκη, 2015
ΣΕΛ. 106, τιμή εκδότη: € 11,90