pedrosa-trois-ombres390

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα το κόμικ Τρεις σκιές του Συρίλ Πεντρόσα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Το 2007 κυκλοφόρησε στη Γαλλία η αυτοτελής ιστορία Τρεις σκιές του Γάλλου κομίστα Συρίλ Πεντρόσα που απευθύνεται σε εφήβους. Πρόκειται για ένα graphic novel, καθώς ο δημιουργός του βιβλίου χρησιμοποιώντας την τεχνική του κόμικ παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη ιστορία που διακρίνεται για τη λογοτεχνικότητα της αφήγησης. Στη Γαλλία οι δημιουργοί κόμικ δεν δυσκολεύτηκαν να πείσουν το κοινό για τη σοβαρότητα των προθέσεών τους και το είδος απέκτησε σέβας και αναγνώριση ξεπερνώντας την κατηγοριοποίηση ως απλώς ένα διασκεδαστικό, ελαφρύ ανάγνωσμα για παιδιά. Βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες έχουν ξεχωριστή θέση για τα κόμικ αλλά και τα graphic novel που είναι ουσιαστικά η συνάντηση του μυθιστορήματος με τα κόμικ. Στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι όσοι θα δίσταζαν να προτρέψουν ένα παιδί να διαβάζει κόμικ ή να αρχίσει από τα κόμικ παραβλέποντας πως η ανάγνωση είναι (ή θα έπρεπε να είναι) πρώτ' απ' όλα ευχαρίστηση. 

Ο Πεντρόσα προσεγγίζει το δύσκολο θέμα του θανάτου ενός παιδιού και της διαχείρισης του γεγονότος από τους γονείς μέσω ενός φιλοσοφικού μύθου συνδυάζοντας φανταστικά στοιχεία των παλιών παραμυθιών. 

Στις Τρεις σκιές ο Πεντρόσα ασχολείται με ένα βαρύ θέμα: την απώλεια και τη διαχείριση του μη αναστρέψιμου. Ο Γιοακίμ μεγαλώνει ευτυχισμένος με τους γονείς του στο σπίτι τους στην εξοχή στις παρυφές ενός χωριού. Η ζωή τους μοιάζει ανέφελη ώσπου εμφανίζονται τρεις σκιές. Οι σκιές προκαλούν φόβο, τάση φυγής, γεννούν την επιθυμία για αντίσταση σε αυτό που μοιάζει αμετάκλητο. Η μάχη είναι καταδικασμένη να χαθεί, η σημασία της όμως παραμένει και βοηθά ώστε το τέλος να γίνει αποδεκτό και η ζωή να συνεχιστεί. Ο Πεντρόσα προσεγγίζει το δύσκολο θέμα του θανάτου ενός παιδιού και της διαχείρισης του γεγονότος από τους γονείς μέσω ενός φιλοσοφικού μύθου συνδυάζοντας φανταστικά στοιχεία των παλιών παραμυθιών. Οι τρεις έφιπποι συμβολίζουν το κακό και το αναγγέλουν: το παιδί θα πεθάνει. Ο πατέρας του υψώνει όλο του το γενναίο ανάστημα για να αλλάξει το προδιαγεγραμμένο, αλλά ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί. Σχεδιαστικά το κόμικ είναι ασπρόμαυρο, γίνεται πολύ εκφραστικό ενώ επιτρέπει ένα ατέλειωτο παιχνίδι σκιών. Ο ίδιος ο δημιουργός, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιστορία του από ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στο φιλικό περιβάλλον του, έχει πει πως είχε ανάγκη από «μια τεχνική απλή (...) ώστε να συγκεντρωθώ στα συναισθήματα που απορρέουν από την αφήγηση». 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται 

Το βιβλίο απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας άνω των 14 ετών. 

Ποιος είναι ο συγγραφέας 

pedrosa-cyrilΟ Γάλλος Συρίλ Πεντρόσα γεννήθηκε το 1972 στο Πουατιέ. Πήρε από νωρίς την απόφαση να γίνει εικονογράφος και κομίστας, οπότε έκανε τις σπουδές του στη φημισμένη σχολή Gobelins στο Παρίσι. Πολύ νέος εργάστηκε στα γαλλικά στούντιο της Disney συμμετέχοντας σε ταινίες όπως «Η Παναγία των Παρισίων» και «Ηρακλής». Από τα τέλη της δεκαετίας του '90 αφοσιώνεται στα κόμικ. Το 2008 βραβεύτηκε για τις Τρεις σκιές στο σημαντικότερο Φεστιβάλ κόμικ της Ανγκουλέμ. Η βράβευσή του συνέβαλε στην καταξίωσή του και τη διάδοση του έργου του. Το 2011 κυκλοφόρησε το άλμπουμ του «Πορτογαλία», ένα ταξίδι επιστροφής και γνωριμίας με τη χώρα καταγωγής της οικογένειάς του, το οποίο επίσης διακρίθηκε στο Φεστιβάλ της Ανγκουλέμ. 

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά 

Τα παιδιά που θα πάρουν στα χέρια τους τις Τρεις σκιές θα ευχαριστηθούν πολλαπλά: θα διαβάσουν ένα πολύ επιτυχημένο δείγμα του είδους του graphic novel, θα παρατηρήσουν ένα πλούσιο εικαστικό σύνολο με πάρα πολλά στοιχεία ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια αχτίδα ελπίδας κι ομορφιάς πάνω στο θλιβερό γεγονός της απώλειας. 

Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι γονείς 

Είτε για γνωριμία με το πολυεπίπεδο είδος του κόμικ είτε για την μεγάλη αισθητική απόλαυση που θα προσφέρει το συγκεκριμένο βιβλίο σε όσους εφήβους είναι ήδη εξοικειωμένοι με το είδος είτε, τέλος, για τον βαθύ τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται το θέμα της απώλειας, οι Τρεις σκιές είναι μια επιλογή που θα δώσει στους νεαρούς αναγνώστες πολλά ερεθίσματα και τροφή για σκέψη πάνω στο αιώνιο θέμα της ζωής και του θανάτου και των οικογενειακών σχέσεων.

* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος. 

pedrosa-trois-ombres-exofylloΤρεις σκιές
Cyril Pedrosa
Μτφρ: Γεωργία Τσάκωνα
Εικονογράφηση: Cyril Pedrosa
Ηλίβατον, 2014
Σελ. 282, τιμή εκδότη € 17,00
politeia-link

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ