liz-pichon-tom-gates360

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους

Της Ελένης Κορόβηλα 

Αυτή την εβδομάδα τα βιβλία της σειράς Τομ Γκέιτς της Λιζ Πίτσον, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Τομ Γκέιτς - Όλα είναι τέλεια ή περίπου είναι ο τίτλος του τρίτου βιβλίου της σειράς που κυκλοφορεί στα ελληνικά με ήρωα το 11χρονο αγόρι που ακούει στο όνομα Τομ Γκέιτς. Ο Τομ είναι άσσος στις δικαιολογίες, έχει στο μάτι τη μεγαλύτερη αδελφή του και τον έχουν στο μάτι κάμποσοι από τους καθηγητές του. Ακούει μουσική κι έχει έναν κολλητό φίλο, τον Ντέρεκ, που έχει δικό του συγκρότημα και σχεδιάζει αδιάκοπα πάνω στα βιβλία και τα τετράδιά του. Τα βιβλία της σειράς ανήκουν στην κατηγορία των graphic novels, δηλαδή των βιβλίων που η εικονογράφηση μπλέκεται με το κείμενο δημιουργώντας ένα αδιαίρετο σύνολο. Η δουλεμένη προφορικότητα της αφήγησης κάνει το διάβασμα να κυλάει σαν νεράκι. Όλες οι καταστάσεις που περιγράφονται ξεχειλίζουν από το χιούμορ και τον ανατρεπτικό αυτοσαρκασμό του ήρωα. Οι σελίδες του βιβλίου θυμίζουν τα πρόχειρα τετράδια και τα βιβλία των πιο δημιουργικών μαθητών. Άλλωστε το είδος του βιβλίου είναι ένα τεράστιο doodle, δηλαδή ένα σκαρίφημα, ένα πρόχειρο σχέδιο που εκφράζει την ψυχική κατάσταση του γράφοντος, εν προκειμένω του αφηγητή, κατά τη στιγμή της καταγραφής της ιστορίας του.

liz-pichon-tom-gates-anagnostisΕξίσου ενδιαφέρων με το βιβλίο, το οποίο με δεδομένη την δομή του λειτουργεί απελευθερωτικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο επεμβαίνουν ορισμένοι αναγνώστες του πάνω στις σελίδες του. Η συγγραφέας είχε την τύχη να λάβει (και τη χαρά να δημοσιοποιήσει μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας) τις εικαστικές επεμβάσεις αναγνωστών της πάνω στις δικές της σελίδες (βλ. την εικόνα δεξιά).

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και των πρώτων του γυμνασίου. Είναι επίσης το είδος του βιβλίου που απευθύνεται στα παιδιά εκείνα που παρότι οδεύουν ολοταχώς προς την εφηβεία δεν έχουν ακόμη γνωρίσει τη χαρά της ανάγνωσης, καθώς μπορεί να χρησιμεύσει ως γέφυρα από την ελάχιστη ή καθόλου ανάγνωση στην ανακάλυψη της απόλαυσης που κρύβεται στις σελίδες των βιβλίων.

Ποια είναι η συγγραφέας και εικονογράφος

liz-pichon-photoΗ Λιζ Πίτσον είναι Βρετανή γραφίστρια, εικονογράφος και συγγραφέας βιβλίων για μικρά και λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Πενήντα ετών σήμερα, γεννήθηκε στο Λονδίνο όπου και μεγάλωσε, η μικρότερη από τέσσερα αδέλφια. Σπούδασε graphic design στο Middlesex Polytechnic και στο Camberwell School of Art in London. Εργάστηκε ως γραφίστρια στον σχεδιασμό εξωφύλλων δίσκων. Έχει επίσης βάλει την υπογραφή της σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων (από πετσέτες θαλάσσης ώς τραπουλόχαρτα, ευχετήριες κάρτες και ημερολόγια). Όλα αυτά ώσπου ασχολήθηκε με τα βιβλία για παιδιά. Ξεκίνησε ως εικονογράφος, ήρθαν οι πρώτες βραβεύσεις και τελικά άρχισε να γράφει και βεβαίως να εικονογραφεί τα δικά της βιβλία. Όπως λέει η ίδια, «πάντα προτιμούσα την εικονογράφηση από την γραφιστική» και «πάντα θεωρούσα πολύ σημαντικό το χιούμορ.» Ξεκινώντας τη δημιουργία του κεφάτου κόσμου του Τομ Γκέιτς άρχισε και για την ίδια μια διαδρομή μέσα από την οποία εξελίσσει το ταλέντο της. Γραφιστικά δημιούργησε τη δική της γραμματοσειρά δίνοντας σε κάθε ένα γράμμα τη δική του εκφραστικότητα. 

Το 2011 η Λιζ Πίτσον τιμήθηκε με το βραβείο Roald Dahl για το πιο αστείο βιβλίο της χρονιάς. Είναι παντρεμένη, μητέρα τριών παιδιών και ζει στο Μπράιτον. Έχει ωστόσο με τη χώρα μας ιδιαίτερη σχέση και ίσως το κέφι, το χιούμορ και η ζωντάνια που διαποτίζουν τις ιστορίες της να πηγάζει (και) από τις στιγμές που περνάει εδώ. Μένει να το διαπιστώσουμε στην έβδομη ιστορία της σειράς που γράφεται σε παραθαλάσσιο χωριό της δυτικής Ελλάδας. Περισσότερα για τη Λιζ Πίτσον μπορείτε να δείτε στο http://www.lizpichon.co.uk/

Το βιβλίο διαβάζεται με μια ανάσα και αφήνει τέτοια γλυκιά ανακούφιση και αισιοδοξία που μόνο οι καλές πλάκες με φίλους μπορούν να προσφέρουν.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά θα αγαπήσουν τα βιβλία της σειράς επειδή θα γελάσουν, θα διασκεδάσουν και θα αναγνωρίσουν καταστάσεις γνώριμες από την καθημερινότητά τους, στο σχολείο ή στο σπίτι. Στις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται αυτά τα βιβλία κυριαρχεί συχνά η αίσθηση πως ο χρόνος δεν φτάνει: το βιβλίο διαβάζεται γρήγορα και αφήνει τέτοια γλυκιά ανακούφιση και αισιοδοξία που μόνο οι καλές πλάκες με φίλους μπορούν να προσφέρουν.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Οι γονείς αξίζει να συστήσουν στα παιδιά τον Τομ Γκέιτς επειδή είναι χρήσιμο που και που να τους υπενθυμίζουν, έμπρακτα, πως η ανάγνωση είναι πρώτα απ' όλα πηγή ευχαρίστησης.

* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος. 

liz-pichon-exofylloΤομ Γκέιτς – όλα είναι τέλεια ή περίπου
Λιζ Πίτσον
Μτφρ: Χαρά Γιαννακοπούλου
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2013
Τιμή εκδότη € 11,99, σελ. 413

 politeia-link

 

 

 

 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ LIZ PICHON  


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ματαιωμένοι αρραβώνες της Ιζαμπώ και του Τραϊανού

Οι ματαιωμένοι αρραβώνες της Ιζαμπώ και του Τραϊανού

Η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα, το ιστορικό μυθιστόρημα της Βησσαρίας Ζορμπά-Ραμμοπούλου «Οι ματαιωμένοι αρραβώνες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

...
Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι και είναι περήφανο γι' αυτό

Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι και είναι περήφανο γι' αυτό

Αυτή την εβδομάδα το εικονογραφημένο παραμύθι για μικρά παιδιά «Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι» των J.J. Austrian και Mike Curato που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δυο σκουλήκ...

Διαβάζοντας με τον μπαμπά, για τον μπαμπά

Διαβάζοντας με τον μπαμπά, για τον μπαμπά

Με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα, ορισμένα από τα ωραιότερα βιβλία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά που είναι αφιερωμένα στη σχέση μπαμπά – παιδιού. Βιβλία για  μπαμπάδες ήρωες και για μπαμπάδες αντιήρωες, για μπαμπάδες πολύ στεναχωρημένους και για πάρα πολύ αστείους, για μπαμπάδες που μπορούν να πάνε μέχρι το φεγ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα λόγια μας τα βρήκαμε μέσα στους άλλους»

«Τα λόγια μας τα βρήκαμε μέσα στους άλλους»

Η Κορίνα Καλούδη με την πρώτη της ποιητική συλλογή «Και βέβαια τους φοβάμαι» (εκδ. Περισπωμένη) ξεχωρίζει για την ισορροπία που κρατάει ανάμεσα στην ενδοσκόπιση και τον κοινωνικό προβληματισμό. Χαμηλόφωνη, ευθύβολη και αληθινή.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τι απαντάτε σε όσ...

Έξι περίπατοι, του Αλέξανδρου Ίσαρη

Έξι περίπατοι, του Αλέξανδρου Ίσαρη

Για τα αφηγήματα του Αλέξανδρου Ίσαρη «Έξι περίπατοι - Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς» (εκδ. Κίχλη).

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Πώς παράγεται η συγκίνηση; Πώς γεννιέται η νοσταλγία; Πώς μια βόλτα γίνεται πίνακας ζωγραφικής που ζωντανεύει τόπους και χτίζε...

Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εκπέμπει ψηφιακά

Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εκπέμπει ψηφιακά

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της πανδημίας του COVID-19, η διοργάνωση επικεντρώνεται σε ένα εξ ολοκλήρου διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας έντεκα ημερών (19-29 Νοεμβρίου) με αιχμή τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων και την ψηφιακή διοργάνωση των προγραμματιζόμενων φεστιβάλ, εκδηλώσεων και δράσεων, καθώς και των επαγγ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Μητέρες, της Σάρα Νοττ (προδημοσίευση)

Μητέρες, της Σάρα Νοττ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Sarah Knott «Μητέρες – Μια αντισυμβατική ιστορία» (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), που κυκλοφορεί στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ

...
Νο 13, του Βάλτερ Μπένγιαμιν (προδημοσίευση)

Νο 13, του Βάλτερ Μπένγιαμιν (προδημοσίευση)

Απόσπασμα μιας ενότητας και μέρος των επιλεγομένων από την ανθολογία του Walter Benjamin «Νο 13 – Εξήντα πέντε θέσεις για τα βιβλία και τις πόρνες, το γράψιμο, την κριτική, τους σνομπ και την επιτυχία», σε μετάφραση και επιλεγόμενα του Κώστα Κουτσουρέλη. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσ...

Ανακαινίζω τη ζωή μου με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη, της Φένιας Τσανάκα (προδημοσίευση)

Ανακαινίζω τη ζωή μου με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη, της Φένιας Τσανάκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Φένιας Τσανάκα «Ανακαινίζω τη ζωή μου με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη» το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Μια σχεδόν εξαντλητική περιήγηση στα βιβλία που αφορούν την ελληνική ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή και κυκλοφόρησαν την τελευταία 10ετία στη χώρα μας. Ένα αξιανάγνωστο «σώμα» κειμένων που καλύπτει όλες τις όψεις του σύνθετου πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

...
Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογή από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίων και βιογραφιών.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με σκεπτικισμό αλλα και συγκρατημένη αισιοδοξία κινούνται οι περισσότεροι από τους εκδοτικούς οίκους ενόψει ενός χ...

Εννέα συγγραφείς, εννέα αγαπημένα βιβλία

Εννέα συγγραφείς, εννέα αγαπημένα βιβλία

Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Δήμητρα Λουκά, Μάκης Μαλαφέκας, Βαγγέλης Μπέκας, Ιωάννα Ντούμπρου, Κατερίνα Παπαντωνίου, Γιώργος Παυλόπουλος, Γιώργος Πετράκης, Βάσια Τζανακάρη. Εννέα νέοι συγγραφείς μοιράζονται μαζί μας σκέψεις τους για ένα βιβλίο που διάβασαν τον Αύγουστο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Ιουλίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

50 καλά βιβλία για το καλοκαίρι και για πάντα

Πενήντα καλά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τα οποία ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλά ακόμη καλά βιβλία. Ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια ιστ

ΦΑΚΕΛΟΙ