liz-pichon-tom-gates360

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους

Της Ελένης Κορόβηλα 

Αυτή την εβδομάδα τα βιβλία της σειράς Τομ Γκέιτς της Λιζ Πίτσον, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Τομ Γκέιτς - Όλα είναι τέλεια ή περίπου είναι ο τίτλος του τρίτου βιβλίου της σειράς που κυκλοφορεί στα ελληνικά με ήρωα το 11χρονο αγόρι που ακούει στο όνομα Τομ Γκέιτς. Ο Τομ είναι άσσος στις δικαιολογίες, έχει στο μάτι τη μεγαλύτερη αδελφή του και τον έχουν στο μάτι κάμποσοι από τους καθηγητές του. Ακούει μουσική κι έχει έναν κολλητό φίλο, τον Ντέρεκ, που έχει δικό του συγκρότημα και σχεδιάζει αδιάκοπα πάνω στα βιβλία και τα τετράδιά του. Τα βιβλία της σειράς ανήκουν στην κατηγορία των graphic novels, δηλαδή των βιβλίων που η εικονογράφηση μπλέκεται με το κείμενο δημιουργώντας ένα αδιαίρετο σύνολο. Η δουλεμένη προφορικότητα της αφήγησης κάνει το διάβασμα να κυλάει σαν νεράκι. Όλες οι καταστάσεις που περιγράφονται ξεχειλίζουν από το χιούμορ και τον ανατρεπτικό αυτοσαρκασμό του ήρωα. Οι σελίδες του βιβλίου θυμίζουν τα πρόχειρα τετράδια και τα βιβλία των πιο δημιουργικών μαθητών. Άλλωστε το είδος του βιβλίου είναι ένα τεράστιο doodle, δηλαδή ένα σκαρίφημα, ένα πρόχειρο σχέδιο που εκφράζει την ψυχική κατάσταση του γράφοντος, εν προκειμένω του αφηγητή, κατά τη στιγμή της καταγραφής της ιστορίας του.

liz-pichon-tom-gates-anagnostisΕξίσου ενδιαφέρων με το βιβλίο, το οποίο με δεδομένη την δομή του λειτουργεί απελευθερωτικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο επεμβαίνουν ορισμένοι αναγνώστες του πάνω στις σελίδες του. Η συγγραφέας είχε την τύχη να λάβει (και τη χαρά να δημοσιοποιήσει μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας) τις εικαστικές επεμβάσεις αναγνωστών της πάνω στις δικές της σελίδες (βλ. την εικόνα δεξιά).

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και των πρώτων του γυμνασίου. Είναι επίσης το είδος του βιβλίου που απευθύνεται στα παιδιά εκείνα που παρότι οδεύουν ολοταχώς προς την εφηβεία δεν έχουν ακόμη γνωρίσει τη χαρά της ανάγνωσης, καθώς μπορεί να χρησιμεύσει ως γέφυρα από την ελάχιστη ή καθόλου ανάγνωση στην ανακάλυψη της απόλαυσης που κρύβεται στις σελίδες των βιβλίων.

Ποια είναι η συγγραφέας και εικονογράφος

liz-pichon-photoΗ Λιζ Πίτσον είναι Βρετανή γραφίστρια, εικονογράφος και συγγραφέας βιβλίων για μικρά και λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Πενήντα ετών σήμερα, γεννήθηκε στο Λονδίνο όπου και μεγάλωσε, η μικρότερη από τέσσερα αδέλφια. Σπούδασε graphic design στο Middlesex Polytechnic και στο Camberwell School of Art in London. Εργάστηκε ως γραφίστρια στον σχεδιασμό εξωφύλλων δίσκων. Έχει επίσης βάλει την υπογραφή της σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων (από πετσέτες θαλάσσης ώς τραπουλόχαρτα, ευχετήριες κάρτες και ημερολόγια). Όλα αυτά ώσπου ασχολήθηκε με τα βιβλία για παιδιά. Ξεκίνησε ως εικονογράφος, ήρθαν οι πρώτες βραβεύσεις και τελικά άρχισε να γράφει και βεβαίως να εικονογραφεί τα δικά της βιβλία. Όπως λέει η ίδια, «πάντα προτιμούσα την εικονογράφηση από την γραφιστική» και «πάντα θεωρούσα πολύ σημαντικό το χιούμορ.» Ξεκινώντας τη δημιουργία του κεφάτου κόσμου του Τομ Γκέιτς άρχισε και για την ίδια μια διαδρομή μέσα από την οποία εξελίσσει το ταλέντο της. Γραφιστικά δημιούργησε τη δική της γραμματοσειρά δίνοντας σε κάθε ένα γράμμα τη δική του εκφραστικότητα. 

Το 2011 η Λιζ Πίτσον τιμήθηκε με το βραβείο Roald Dahl για το πιο αστείο βιβλίο της χρονιάς. Είναι παντρεμένη, μητέρα τριών παιδιών και ζει στο Μπράιτον. Έχει ωστόσο με τη χώρα μας ιδιαίτερη σχέση και ίσως το κέφι, το χιούμορ και η ζωντάνια που διαποτίζουν τις ιστορίες της να πηγάζει (και) από τις στιγμές που περνάει εδώ. Μένει να το διαπιστώσουμε στην έβδομη ιστορία της σειράς που γράφεται σε παραθαλάσσιο χωριό της δυτικής Ελλάδας. Περισσότερα για τη Λιζ Πίτσον μπορείτε να δείτε στο http://www.lizpichon.co.uk/

Το βιβλίο διαβάζεται με μια ανάσα και αφήνει τέτοια γλυκιά ανακούφιση και αισιοδοξία που μόνο οι καλές πλάκες με φίλους μπορούν να προσφέρουν.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά θα αγαπήσουν τα βιβλία της σειράς επειδή θα γελάσουν, θα διασκεδάσουν και θα αναγνωρίσουν καταστάσεις γνώριμες από την καθημερινότητά τους, στο σχολείο ή στο σπίτι. Στις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται αυτά τα βιβλία κυριαρχεί συχνά η αίσθηση πως ο χρόνος δεν φτάνει: το βιβλίο διαβάζεται γρήγορα και αφήνει τέτοια γλυκιά ανακούφιση και αισιοδοξία που μόνο οι καλές πλάκες με φίλους μπορούν να προσφέρουν.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Οι γονείς αξίζει να συστήσουν στα παιδιά τον Τομ Γκέιτς επειδή είναι χρήσιμο που και που να τους υπενθυμίζουν, έμπρακτα, πως η ανάγνωση είναι πρώτα απ' όλα πηγή ευχαρίστησης.

* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος. 

liz-pichon-exofylloΤομ Γκέιτς – όλα είναι τέλεια ή περίπου
Λιζ Πίτσον
Μτφρ: Χαρά Γιαννακοπούλου
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2013
Τιμή εκδότη € 11,99, σελ. 413

 politeia-link

 

 

 

 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ LIZ PICHON  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ