Judith Kerr kouneli kentriki

Ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Αυτή την εβδομάδα η εικονογραφημένη ιστορία «Το καταραμένο κουνέλι» της Τζούντιθ Κερ (μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα το βιβλίο που δημιούργησε για τα παιδιά η Τζούντιθ Κερ είναι καλοζυγισμένο, πατά σε γερές βάσεις, ξεδιπλώνεται σελίδα τη σελίδα και οι ήρωές του αναπτύσσονται με ρεαλισμό και λιτότητα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε δυο μήνες μετά τον θάνατό της, τον Μάιο του 2019, λίγο πριν συμπληρώσει τα 96 της χρόνια. Το Καταραμένο Κουνέλι είναι το κύκνειο άσμα της και η επιστροφή της στα θέματα που την απασχόλησαν σε όλη της τη συγγραφική πορεία.

Μια οικογένεια, μια πυρηνική οικογένεια με μπαμπά, μαμά και δυο παιδιά, ένα μεγαλύτερο αγόρι κι ένα κοριτσάκι, αντιμετωπίζει ενωμένη τις μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις και τα προβλήματά της. Οι γονείς, που δυσκολεύονται οικονομικά, ο καλλιτέχνης ηθοποιός μπαμπάς, η συνεπής, ήρεμη δύναμη μαμά, που σπουδάζει για να αποκτήσει μια καλύτερη δουλειά, ο υπεύθυνος κι ώριμος Τόμι, που βάζει στόχους και δεν ξεχνά τις υποχρεώσεις του, η χαρωπή και όλο κέφι Άντζι, που αποδεικνύεται μεγάλο ταλέντο. Η οικογένεια λειτουργεί σταθερά σε πνεύμα συνεργασίας και πάντα με αγάπη – χωρίς μυστικά, χωρίς κρυφές σκέψεις, χωρίς προϋποθέσεις. Η οικονομική στενότητα για παράδειγμα είναι μεν υπαρκτή όμως δεν τους βυθίζει σε τέλμα ούτε τους κάνει να αποδίδουν τις δικές τους δυσκολίες σε ένα έξωθεν, επιβεβλημένο κακό. Οι αναποδιές που παρουσιάζονται αποδεικνύεται πως έχουν και θετική πλευρά κι όλοι τους κατανοούν πως η ευθύνη, όπως κι η χαρά, είναι κάτι που μοιράζεται.

Το κουνέλι, η διαβόητη στο σχολείο των παιδιών Χιονονιφάδα, που για τη δασκάλα είναι κάτι σαν παντός καιρού και μαθήματος εποπτικό εργαλείο, λειτουργεί σαν καταλύτης για την οικογένεια. Αρχικά, σε πρώτο πλάνο, ενώ από ένα σημείο και μετά αποσύρεται ώστε οι ήρωες της ιστορίας να προχωρήσουν στη ζωή τους πάντα με ταπεινά αλλά στέρεα βήματα. Είναι πια έτοιμοι να βγουν από το ασφαλές κουκούλι της οικογένειας: ο μπαμπάς τολμώντας καλλιτεχνικά, η μαμά μοιράζοντας τον χρόνο και την ενέργειά της για να στηρίξει την οικογένειά της και να μην εγκαταλείψει τα δικά της όνειρα, ο Τόμι για να ζήσει την παιδική του ηλικία με την ικανοποίηση που θα του δώσει το καινούργιο του ποδήλατο, ένα διαρκές σύμβολο ελευθερίας και προόδου, κι η μικρή Άντζι χορεύοντας ανέμελα και με τόλμη τον τρελό κουνελοχορό της.

Είναι πια έτοιμοι να βγουν από το ασφαλές κουκούλι της οικογένειας.

Η Τζούντιθ Κερ εικονογράφησε την ιστορία της με όμορφα σκίτσα με μολύβι που φωτίζουν τις στιγμές της οικογενειακής ζωής που μας αφηγείται. Στο κείμενό της δεν υπάρχει τίποτε το περιττό, τίποτε το επιτηδευμένο. Η καλοδουλεμένη μετάφραση της Πετρούλας Γαβριηλίδου παραδίδει ένα κείμενο που όχι μόνο δεν θα αποθαρρύνει τα παιδιά, μα αποπνέει σεβασμό για τη γλώσσα και τους μικρούς αναγνώστες που πρωτογνωρίζουν τις χαρές της ανάγνωσης.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται 

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά πρώτης δημοτικού και μεγαλύτερα που έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην ανάγνωση είτε μεγαλόφωνα είτε σιωπηλά. Είναι επίσης ιδανικό για ανάγνωση από τους γονείς. 

Ποια είναι η συγγραφέας

Η Τζούντιθ Κερ είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της ιστορίας του παιδικού βιβλίου. Γερμανίδα εβραία που βρήκε καταφύγιο στην Αγγλία με την οικογένειά της το 1935 όταν η Δημοκρατία της Βαϊμάρης είχε πια δώσει τη θέση της στους Ναζί. Πολιτογραφήθηκε Βρετανή υπήκοος, σπούδασε, εργάστηκε, απέκτησε οικογένεια και δημιούργησε εικονογραφημένα βιβλία για μικρά παιδιά και μυθιστορήματα για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους αποκαλύπτοντας στους μικρούς αναγνώστες όψεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της δράσης του Χίτλερ και των ναζιστικών θηριωδιών. 

Το 1933 η οικογένεια αποφάσισε να φύγει αρχικά στην Ελβετία καθώς αντιλήφθηκαν ότι ο πατέρας της που αρθρογραφούσε κατά του ναζιστικού κόμματος θα έμπαινε στο στόχαστρο...

Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1923 στο Βερολίνο. Η Άννα Τζούντιθ Γκέρτρουντ Ελένε Κερ ήταν κόρη του κριτικού θεάτρου Άλφρεντ Κερ και της μουσικοσυνθέτριας Τζούλια Άννα Φραντσίσκα Βάισμαν. Το 1933 η οικογένεια αποφάσισε να φύγει αρχικά στην Ελβετία καθώς αντιλήφθηκαν ότι ο πατέρας της που αρθρογραφούσε κατά του ναζιστικού κόμματος θα έμπαινε στο στόχαστρο ενώ έλαβαν σοβαρά υπόψη τις φήμες ότι οι Ναζί θα προχωρούσαν σε κατάσχεση των διαβατηρίων των Εβραίων.

Judith Kerr 728

Έχοντας από το 1936, σε ηλικία 13 ετών, εγκατασταθεί μόνιμα στην Αγγλία μπόρεσε η ίδια, όπως κι ο αδελφός της Μάικλ, να ζήσει μια ανέμελη, άνετη και ασφαλή εφηβεία και να μεγαλώσει κάνοντας όνειρα για το μέλλον της. Η σκέψη πως τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά αν η οικογένειά της είχε παραμείνει στο Βερολίνο δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό της. Το 2002 σε συνέντευξή της στο BBC είχε πει «σκέφτομαι τους συνομίλικούς μου κάθε μέρα γιατί εγώ είχα μια τόσο χαρούμενη και γεμάτη ζωή ενώ εκείνοι θα έδιναν τα πάντα για να είχαν ζήσει έστω λίγες μέρες από τη δική μου ζωή»

Η Κερ κατά τη διάρκεια του πολέμου δούλεψε για τον Ερυθρό Σταυρό ενώ αργότερα σπούδασε με υποτροφία στο Central School of Arts and Crafts. Το 2012 της απομενήθηκε ο τιμητικός τίτλος Officer of the Order of the British Empire (OBE) για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία και την εκπαίδευση γύρω από το Ολοκαύτωμα. Έζησε στο Λονδίνο μέχρι τον θάνατό της στις 22 Μαΐου 2019. 

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά θα αναγνωρίσουν την αξία της καλής ιστορίας και θα παρασυρθούν από αυτήν διασκεδάζοντας.

Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι ενήλικες

Ο λόγος για τον οποίο ένας ενήλικας πρέπει να επιλέξει Το Καταραμένο Κουνέλι της Τζούντιθ Κερ ανάμεσα σε τόσα άλλα βιβλία για παιδιά είναι πρώτα απ' όλα για να τους συστήσει τη σπουδαία δημιουργό του. Μαζί με την Τίγρη που ήρθε επίσκεψη, ένα βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1968, έκανε μεγάλη επιτυχία και εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δημοφιλές, είναι μια απολαυστική βουτιά σε έναν κόσμο όπου τα συναισθήματα εκφράζονται με λιτότητα, δεν υπάρχουν εξάρσεις, κυριαρχούν οι καθησυχαστικές φιγούρες και το τρυφερό χιούμορ. 

* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος.

 

Τζούντιθ Κερ
Μτφρ. Πετρούλα Γαβριηλίδου
Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
Παπαδόπουλος, 2021
Σελ. 86, τιμή εκδότη €10,99

politeia link more

 

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Εγώ μπροστά» των Ναντίν Μπρεν-Κοσμ και Ολιβιέ Ταλέκ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Εγώ μπροστά» των Ναντίν Μπρεν-Κοσμ και Ολιβιέ Ταλέκ

Για το εικονογραφημένο βιβλίο για μικρά παιδιά «Εγώ, μπροστά» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου) της Ναντίν Μπρεν-Κοσμ, σε εικονογράφηση Ολιβιέ Ταλέκ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Angelus Novus.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

...
Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η υπόσχεση», της Νίκολα Ντέιβις

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η υπόσχεση», της Νίκολα Ντέιβις

Αυτή την εβδομάδα στη στήλη «Ένα βιβλίο για παιδιά» το εικονογραφημένο παραμύθι «Η υπόσχεση» της Νίκολα Ντέιβις, σε εικονογράφηση της Λώρα Κάρλιν και μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΝSEQS: Μάθημα μπαλέτου με noise-punk συνθέσεις στην καλύτερη παράσταση χορού φέτος

ΙΝSEQS: Μάθημα μπαλέτου με noise-punk συνθέσεις στην καλύτερη παράσταση χορού φέτος

Για την παράσταση «ΙΝSEQS» σε χορογραφία του Δημήτρη Μυτιληναίου, η οποία παρουσιάστηκε στον πρώην εκθεσιακό χώρο αυτοκινήτων της Φίατ, στο Κουκάκι.

Του Νίκου Ξένιου

Οι σωματικές αναπαραστάσεις που επιδιώκει το μπαλέτο είναι πολύ συγκεκριμένες. Η ...

«Έλγκαρ», του Αχιλλέα Κυριακίδη (κριτική)

«Έλγκαρ», του Αχιλλέα Κυριακίδη (κριτική)

Για το βιβλίο του Αχιλλέα Κυριακίδη «Έλγκαρ» (εκδ. Πατάκη).

Της Τιτίκας Δημητρούλια

Πιστός όπως πάντα στη μικρή φόρμα σε κάθε έκφανση της δημιουργίας του, ο Αχιλλέας Κυριακίδης προσδιορίζει, στη νέα του συλλογή, ειδολογικά τα κείμενά του με όρους μουσι...

«Οι κεφαλές του Κέρβερου», της Φράνσις Στίβενς – Παλπ πρωτοπορία και επιστημονική φαντασία

«Οι κεφαλές του Κέρβερου», της Φράνσις Στίβενς – Παλπ πρωτοπορία και επιστημονική φαντασία

Για το μυθιστόρημα «Οι κεφαλές του Κέρβερου» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος) της Φράνσις Στίβενς που κυκλοφορεία από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Στην κεντρική φωτογραφία, η συγγραφέας.

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Γεννημένη το 1884, ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Στο σπίτι: Μια περιδιάβαση στην Ιστορία από δωμάτιο σε δωμάτιο», του Μπιλ Μπράισον (προδημοσίευση)

«Στο σπίτι: Μια περιδιάβαση στην Ιστορία από δωμάτιο σε δωμάτιο», του Μπιλ Μπράισον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Bill Bryson «Στο σπίτι: Μια περιδιάβαση στην Ιστορία από δωμάτιο σε δωμάτιο» (μτφρ. Κωστής Πανσέληνος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡ...

«Ξενοδοχείο Metropol», του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Ξενοδοχείο Metropol», του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Eugen Ruge «Ξενοδοχείο Metropol» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Συζήτηση στον πέμπτο όροφο

...
«Τα πουλιά που ήθελαν να τραγουδήσουν», της Τσάρλι Τζέιν Άντερς (προδημοσίευση)

«Τα πουλιά που ήθελαν να τραγουδήσουν», της Τσάρλι Τζέιν Άντερς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Charlie Jane Anders «Τα πουλιά που ήθελαν να τραγουδήσουν» (μτφρ. Πόλυ Μοσχοπούλου), το οποίο κυκλοφορεί στις 30 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Φουρφούρι.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το Δέντρο δεν μιλούσε. ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δυο πολύ χρήσιμα βιβλία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δυο πολύ χρήσιμα βιβλία

Η επιδημία του AIDS επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη ζωή χιλιάδων οροθετικών στη χώρα μας ενώ οι νέες μολύνσεις κάθε χρόνο είναι εκατοντάδες. Το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Προσεγγίζουμε το θέμα με οδηγούς δύο καλά βιβλία, πολύ διακριτά μεταξύ τους...

Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά σε δυο βιβλία

Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά σε δυο βιβλία

Καθώς η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πλησιάζει τον μισό αιώνα, τίθεται το ερώτημα πώς να μιλήσουμε στα σημερινά παιδιά για ένα από τα κομβικότερα γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας που για τα ίδια δεν είναι παρά μια αργία μεταξύ 28ης Οκτωβρίου και Χριστουγέννων.

...
11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ