golden-2_2386999b

Του Λεωνίδα Καλούση

Συνέβη: Η είσοδος της νεοναζιστικής Συμμορίας στη Βουλή των Ελλήνων μας έπιασε όλους στον ύπνο. Για τους λόγους που ο ύπνος μας ήταν τόσο βαθύς και μακάριος πολλά μπορούν να ειπωθούν ­– είμαι ωστόσο πεπεισμένος ότι δεν οφειλόταν στη χαλάρωση που προκαλεί στους αγαθούς ανθρώπους η λεγόμενη «ήσυχη συνείδηση».

jumbo_the_elephant

Του Λεωνίδα Καλούση

Σε ποιον «ανήκει» το μουσικό σήμα της Αθλητικής Κυριακής; Και με ποιο, άραγε, δικαίωμα παραχωρείται για την προβολή προϊόντων μια εκπομπή-θρύλος της δημόσιας τηλεόρασης; Πού τελειώνει η αγορά και πού αρχίζει ο κοινός χώρος ή, ακόμη βαθύτερα, η συλλογική μας μνήμη; 
deadcat

Του Λεωνίδα Καλούση

Καθώς περιφέρομαι με το ποδήλατο στα κοντινά αθηναϊκά προάστια έρχομαι αντιμέτωπος με ένα απεχθές όσο και συνηθισμένο θέαμα: δεκάδες ζώα, γάτες κυρίως, περιστέρια συχνότατα και όχι σπάνια σκύλοι, κείτονται άψυχα καταμεσής στο δρόμο, όπου και αφήνονται να αποσυντίθεται μέχρις εσχάτων – συχνά δίπλα σε σχολεία, αυλές σπιτιών, πόρτες μαγαζιών. 

myself3

Του Λεωνίδα Καλούση

Διατρέχοντας προφίλ ή σελίδες «φίλων» στο facebook, γνωστών ή αγνώστων, διαπίστωσα το εξής: όλο και πιο πολλοί δουλεύουν για την ίδια Εταιρεία: την Myself. 

destroyed_textbooks

Του Λεωνίδα Καλούση

Φέτος πήγαν όλα κατ’ ευχήν και τα βιβλία μοιράστηκαν εγκαίρως στα σχολεία. Τα ελληνόπουλα θα πορευτούν μαζί τους αναπτύσσοντας το οικείο σε όλους μας αγαπόμισος. 

greece_flag

Του Λεωνίδα Καλούση

Οι συστηματικές βιαιότητες μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής επανέφεραν στο προσκήνιο μια από τις βαθύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας: την ανεκτικότητά της απέναντι σε διάφορες μορφές μη θεσμικής βίας (πολιτικής, κοινωνικής, ενδοοικογενειακής, γηπεδικής).

cooperation

Του Λεωνίδα Καλούση

Συχνά τελευταία γίνεται λόγος για την ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας πολιτικής κουλτούρας. Τέτοιο δείγμα, ισχυρίζονται ορισμένοι, είναι η συγκρότηση της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης. 

anonymous-mask

Του Λεωνίδα Καλούση

Η υπόθεση πλαστοπροσωπίας με πρωταγωνιστή τον βρετανό συγγραφέα Ρ. Τζ. Έλορι είναι, αν όχι πρωτότυπη, σίγουρα εύγλωττη. Χρησιμοποιώντας «περσόνες», σέρφαρε στα μεγάλα βιβλιολογικά σάιτ, μα κυρίως στον κόμβο του Amazon, επιδιδόμενος σε ένα διπλά επωφελές «σπορ»: τη διαφήμιση του εαυτού του και τη δυσφήμιση των «ανταγωνιστών» του. 

kitsopoulou

Του Λεωνίδα Καλούση

Το πρόσφατο κρούσμα χυδαίου κιτρινισμού με θύμα την ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτη Λένα Κιτσοπούλου προκάλεσε κύμα συμπάθειας και υποστήριξης προς την παθούσα – και ορθά. 

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ