sex-ban

Με αφορμή την υπόθεση Στρος-Καν, ένα βιβλίο του Αλαίν ντε Μποτόν κι ένα ακόμη του Πασκάλ Μπρυκνέρ [1] 

Της Σώτης Τριανταφύλλου

If yοu ban sex, it will cοme thrοugh the back dοοr 

Ορισμένα φεμινιστικά κινήματα, ιδιαίτερα στη βόρεια Αμερική, προσπαθούν εδώ και σαράντα χρόνια να ποινικοποιήσουν ή, τουλάχιστον, να ρυθμίσουν νομοθετικά τη σεξουαλική προσέγγιση και συμπεριφορά.

Στο γραφείο, στην επιχείρηση, στο πανεπιστήμιο, υπαγορεύουν «ευρεπή» dress code συνιστώντας στις γυναίκες να μη φορούν διαφανή ή εφαρμοστά ρούχα: με τα σημερινά δεδομένα η Τζόαν της τηλεοπτικής σειράς “Μad Men” θα απολυόταν – ίσως μάλιστα να επενέβαινε η αστυνομία για να συλλάβει έναν-έναν τους εργαζόμενους εκείνης της διαφημιστικής εταιρείας· όλοι ανεξαιρέτως θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για σεξουαλικά αδικήματα.

Επιπλέον, οι πολιτικώς ορθοί συνιστούν σήμερα συγκεκριμένο τρόπο ομιλίας και όρασης: οποιοδήποτε κομπλιμέντο ή βλέμμα με σημασία (του στιλ “γδύνω κάποιον με το βλέμμα”), ή προσωπικό σχόλιο (“Κούκλααα, τι κάνεις το βράδυυυυ;;” ή και σε πιο light εκδοχή «Στις ομορφιές σας είστε σήμερα, κύριε διευθυντά – φρέσκος, φρέσκος!»)- μπορεί να εκληφθεί ως σεξουαλική παρενόχληση. Το αποτέλεσμα: οι σχέσεις ανάμεσα στα φύλα γίνονται δύσκαμπτες· ολισθαίνουμε όλοι μαζί στη γελοιότητα και στην αναφροδισία. Εξ ού και το κλισέ των αμερικανικών ταινιών: ένας άνδρας και μια γυναίκα που συναντιούνται κάθε μέρα σε χώρο εργασίας συνειδητοποιούν ότι μεταξύ τους υπάρχει ερωτική έλξη· όμως, αντί να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον “σαν άνθρωποι”, εντείνουν την ψυχρότητα, βρίζονται, γίνονται εχθροί. Ο πόλεμος των φύλων! Μέχρι που ένα τυχαίο άγγιγμα τούς ωθεί στη μοιραία χειρονομία: πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον και σχεδόν αλληλοκατασπαράζονται· δεν προλαβαίνουν ούτε να γδυθούν. Ξαφνικά, η σεξουαλικότητα εκφράζεται σαν επιληπτική κρίση. Τέτοιες σκηνές τοποθετούνται σε διάφορα πλαίσια: πάνω σε έπιπλα, κάτω από έπιπλα· σε ασανσέρ και τουαλέτες – αντικείμενα εκσφενδονίζονται και σπάνε, εσώρουχα γίνονται κομματάκια προτού καν παίξουν τον ρόλο τους… Ποιο το όφελος των σέξι εσωρούχων αν, σε μια στιγμή τρέλας, κάποιος τα κάνει κουρέλια;

large_11-21-07turkeybasterΣτις αγγλοαμερικανικές πανεπιστημιακές σχολές, όλες οι συνομιλίες καθηγητή-φοιτητή ή φοιτήτριας πρέπει είτε να μαγνητοφωνούνται, είτε να εκτυλίσσονται σε αίθουσα με την πόρτα ανοιχτή. Η παραμικρή διφορούμενη κίνηση μπορεί να δικαιολογήσει μηνύσεις. Αν ένας καθηγητής εμπλακεί ερωτικά με φοιτήτρια, έστω ενήλικη και συναινούσα, απολύεται αμέσως. Στις επιχειρήσεις, αναγνωρίζεται το δικαίωμα παρέμβασης σε ιδιωτικές συζητήσεις αν υπάρχει υπόνοια σεξουαλικά «ύποπτης» ή εξευτελιστικής συμπεριφοράς η οποία υποτίθεται ότι συντελεί σε «εχθρική ατμόσφαιρα» στον χώρο της εργασίας. Στην αρχή της δεκαετίας του ’90, το πανεπιστήμιο του Κολόμπους στο Οχάιο προώθησε, ευτυχώς χωρίς θεαματικό αποτέλεσμα, μια «χάρτα» με την οποία ρυθμίζονταν οι σχέσεις ανάμεσα στους φοιτητές: οι νέοι και οι νέες έπρεπε να καταγράφουν όλες τις λεπτομέρειες της ερωτικής προσέγγισης (άγγιγμα στήθους; γδύσιμο από τη μέση κι επάνω; φιλί με γλώσσα ή χωρίς; κτλ) και να υποβάλλουν σχετική αναφορά σε κάποιον υπεύθυνο. (Τι σαχλαμάρες είναι αυτές;)

Δεν αναφέρομαι εδώ στη σεξουαλική παρενόχληση ως άσκηση εξουσίας που ενσωματώνει απειλές, εκβιασμούς ή και σωματική βαναυσότητα: αναφέρομαι στις αποχρώσεις της καθημερινής σεξουαλικής συμπεριφοράς που ίσως υπαγορεύεται από τα στερεότυπα, ίσως όχι. Κατηγορούμε την εποχή πριν από τη σεξουαλική απελευθέρωση για πουριτανισμό – και δικαίως: ωστόσο, σήμερα το αντίστοιχο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στις χώρες του αγγλοαμερικανικού πολιτισμού δεν είναι τόσο οι ταξικά “αντίθετοι” διευθυντές-γραμματείς –ένα ακόμη στερεότυπο της φτηνής λογοτεχνίας– αλλά οι καθηγητές και οι φοιτητές τους: οι μεταξύ τους έρωτες απαγορεύονται αυστηρά. Γιατί άραγε; Το διακύβευμα σε περίπτωση “κατάχρησης εξουσίας” είναι μάλλον αμελητέο: αν ένας φοιτητής απορρίψει τις ερωτικές προθέσεις του καθηγητή του το πολύ-πολύ να μην πάρει καλό βαθμό στο μάθημα… Το παράδοξο – αυτή την υπερδραματοποίηση των μικροατυχημάτων της ζωής– έχει σχολιάσει ο Τζ. Μ. Κούτσι στην «Ατίμωση», ο Ντέιβιντ Μάμετ στο θεατρικό έργο “Ολεάννα”,· Φίλιπ Ροθ στο «Ζώο που ξεψυχά»... Αλλά η πραγματικότητα υπερβαίνει τη λογοτεχνία: το 2008 ο Ντέρεκ Γουόλκοτ (Νόμπελ 1992) αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την έδρα της ποίησης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μετά από ανώνυμες κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης είκοσι πέντε χρόνια νωρίτερα. Εικάζω ότι «κυνήγησε φοιτήτρια γύρω από τραπεζάκι». Με τη σειρά της, η ποιήτρια Ρουθ Πέιντελ που πήρε τελικά την έδρα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί λίγο αργότερα επειδή απεδείχθη ότι είχε συμμετάσχει σ’ αυτή την εκστρατεία αμαύρωσης του Γουόλκοτ. Η Πέιντελ ζήτησε δημοσίως συγνώμη, αλλά το κακό είχε γίνει.

madmenΈτσι κι αλλιώς, το αγγλοαμερικανικό πανεπιστήμιο έχει καταντήσει χώρος Ιεράς Εξέτασης που εποπτεύει την ιδιωτική ζωή των μελών του και απαιτεί ομολογίες, μεταμέλεια, διαπαιδαγώγηση και επανένταξη του μεταμελημένου υπό όρους. Ο προτεσταντικός κόσμος υιοθέτησε μερικούς από τους χειρότερους θεσμούς του καθολικισμού. Και παρά τους αγώνες για την ατομική ελευθερία και τον σεβασμό του πολίτη, ο πολίτης αντιμετωπίζεται σαν νήπιο: μια γυναίκα ή και ένας άνδρας δεν θεωρείται άξιος να διαχειριστεί την αμηχανία και τη δυσαρέσκεια που προκαλούν οι ανεπιθύμητες σεξουαλικές προτάσεις και χειρονομίες. Η σεξουαλική παρενόχληση συγχέεται με την αμφισημία και τα παιχνίδια των ανθρωπίνων σχέσεων χωρίς τα οποία θα πνιγούμε σε βαθιά χασμουρητά. Και η σημερινή κατάσταση συγκρίνεται, λανθασμένα, με τον κόσμο του Βικτόρ Ουγκό όπου η καημένη η Φαντίν απολύεται επειδή αρνείται να υποταχθεί στις σεξουαλικές ορέξεις του αφεντικού της· ή ακόμα χειρότερα, με τον κόσμο του φανατικού ισλάμ και του φανατικού Καθολικισμού στον οποίον η «ατιμασμένη» εξοστρακίζεται.[2] Ο σύγχρονος πουριτανισμός απορρέει από τον παλιό – αλλά εμπλουτίζεται από στοιχεία της δημοκρατικής ισοπέδωσης, της εξάλειψης οποιασδήποτε κοινωνικής αβρότητας που θεωρείται «αστική». Έτσι καταργείται ένα φυσικό πρωτόκολλο, ένα είδος σκιόφωτου όπου συμβαίνουν μικρές μηχανορραφίες οι οποίες ευνοούν τα αισθήματα περισσότερο από τους νόμους και τη θλιβερή τους διαφάνεια.

Πράγματι οι βαναυσότητες έναντι των γυναικών αυξάνονται όσο αυξάνεται η ανεξαρτησία τους. Υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε μάρτυρες πρωτοφανούς έκρηξης βίας που θα τις «τιμωρεί» επειδή σήκωσαν κεφάλι. Πράγματι, μερικοί άνδρες αντιδρούν με τη λύσσα του δουλοκτήτη μπροστά στην κατάργηση της δουλείας. Η πρόοδος της ελευθερίας των γυναικών συμβαδίζει με το μίσος για τις ελεύθερες γυναίκες. Ωστόσο, θα ήταν παράλογο να συνάγουμε απ’ αυτά την προγραφή της σαγήνης και του φλερτ: ευτυχώς αυτά επιζούν και μάλιστα με τη συγκατάθεση των περισσότερων γυναικών. Οι υπόλοιπες –όσες καραδοκούν για να αποδώσουν στους άνδρες τις ιδιότητες του φαλλοκρατικού γουρουνιού– δεν καταλαβαίνουν ότι η διαδικασία της ισότητας ολοκληρώνται όταν η πειθώ αντικαθιστά την εξουσία και η συναίνεση τη βία.


[1] Alain de Botton, Οι χαρές και τα δεινά της εργασίας, Εκδ. Πατάκη, 2009 και Pascal Bruckner, Le paradoxe amoureux, Grasset, 2009.

[2] Βλ. την ταινία του Peter Mullan “Magdalene Sisters”, 2002.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η καταγωγή της οικογένειας

Η καταγωγή της οικογένειας

Για την πραγματεία του Φρίντριχ 'Ενγκελς «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» (Στο φως των ερευνών του Λ. Χ. Μόργκαν) (εκδ.  Σύγχρονη Εποχή)

Της Σώτης Τρια...

Με τον Σπινόζα, σε αναζήτηση της ευτυχίας

Με τον Σπινόζα, σε αναζήτηση της ευτυχίας

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Σ' αυτό το βιβλίο, ο Βalthasar Thomass αναλύει τη σκέψη του Σπινόζα γύρω από τα ζητήματα της καλής ζωής, τους όρους της γνώσης, τον προσδιορισμό της αλήθειας, της ηθικής, καθώς και της πολιτικής και αισ...

Η συνωμοσιολογία ως τρόπος σκέψης

Η συνωμοσιολογία ως τρόπος σκέψης

Σκέψεις με αφορμή το βιβλίο του Pierre-André Taguieff «Θεωρίες συνωμοσίας» (μτφρ. Αναστασία Καραστάθη, εκδ. Πόλις).

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Ο Pierre-André Taguieff είναι από εκείνους τους ιστορικούς που έχουν αναλάβει τη mission impossible να...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Από «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» μέχρι τη «Νανά» και από τα «Ποιήματα» του Καβάφη μέχρι τη «Στέπα», αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Θεόδωρου Γρηγοριάδη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

Πρώτη δημοτικού μο...

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Σκέψεις για το θέατρο, τη «μοναδική θνησιγενή τέχνη», που όμως επιβιώνει ως το «τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη. ...

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι η ποίηση; Το ερώτημα είναι αδύνατον να απαντηθεί με πληρότητα, μια και η ίδια η φύση της ποίησης διαφεύγει κάθε ορισμού, κάθε περιορισμού, κάθε κλειστής ταυτότητας. Ίσως εξίσου προκλητικό θα ήταν να ρωτήσει κανείς, «τι κάνει η ποίηση;», ερώτημα που επίσης επιδέχεται πολλές και ποικίλες απαντήσεις. Κεντρική ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ