karin slaughter1

Στον Κώστα Αγοραστό

Η Κarin Slaughter είναι από τις πλέον επιτυχημένες αμερικανίδες συγγραφείς στο χώρο των crime novels. Μιλήσαμε μαζί της για τα βιβλία της καθώς και για τα Σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα.

Θα ήθελα να μου μιλήσετε για το πώς ξεκινήσατε να γράφετε τα βιβλία σας.

Ήμουν πολύ τυχερή γιατί το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε σε μια εποχή όπου οι εκδοτικοί οίκοι ήταν πιο "ανοιχτοί" σε γυναίκες συγγραφείς, που έγραφαν μυθιστορήματα με βίαιο περιεχόμενο αλλά με ειλικρινή τρόπο. Έγραψα το Blindsighted ως κάτι που θεωρούσα ότι έλειπε από τα αστυνομικά μυθιστορήματα: δυνατοί, αληθινοί γυναικείοι χαρακτήρες, που ήταν ικανοί να σώσουν τους εαυτούς τους. Από τότε, κάθε βιβλίο που γράφω, φέρει αυτό το χαρακτηριστικό.

Το πρώτο σας βιβλίο, το Blindsighted έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Άλλαξε τον τρόπο που συνεχίσατε από εκεί και μετά να γράφετε;

Αισθάνομαι ότι αυτό που με άλλαξε περισσότερο ήταν η επαφή μου με διαφορετικές κουλτούρες, μέσα από τα ταξίδια που έκανα για να παρουσιάσω το Blindsighted. Επίσης, απλώς το να μεγαλώνεις σε αλλάζει σαν συγγραφέα. Ξεκίνησα στα 29 μου χρόνια και τώρα είμαι μεγαλύτερη, οπότε υποθέτω βλέπω και τον κόσμο κάπως διαφορετικά.

Υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ψυχοπάθεια αλλά ακόμη και ο χειρότερος άνθρωπος έχει ψήγματα καλοσύνης

Ποια είναι τα στοιχεία που βρίσκετε συναρπαστικά και γράφετε βιβλία crime fiction;

Δεν είμαι βέβαιη ότι υπάρχει ο απολύτα κακός άνθρωπος. Υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ψυχοπάθεια αλλά ακόμη και ο χειρότερος άνθρωπος έχει ψήγματα καλοσύνης. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα στο χαρακτήρα ενός τέτοιου βιβλίου, γιατί αν οι άνθρωποι ήταν κακοί όλη την ώρα δεν θα μπορούσαν να βρούνε τα θύματά τους και να κρυφτούν από την αστυνομία. Κατά συνέπεια, πώς φτιάχνεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου που δουλεύει σε ένα καταφύγιο αστέγων την ημέρα αλλά ληστεύει ανθρώπους το βράδυ; Ή έναν παιδεραστή, που εργάζεται εθελοντικά σε σχολείο της Κυριακές; Αυτές είναι οι γκρίζες ζώνες ανάμεσα στο καλό και το κακό, τις οποίες ανέκαθεν θεωρούσα συναρπαστικές.

Έχετε δύο σειρές βιβλίων: Τη Grant County series και την Will Trent/Atlanta series. Μιλήστε μου για το πώς προέκυψαν αυτές οι δυο ξεχωριστές σειρές;

Η σειρά Grant County προέκυψε γιατί ήθελα να δείξω τι μπορεί να συμβεί σε μια μικρή πόλη όταν γίνει ένα έγκλημα. Σε αυτή τη σειρά δεν σκέφτομαι τόσο τους χαρακτήρες αλλά την πόλη. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη με τη σειρά και τον ήρωα Will Trent. Η πρώτη ιστορία, ο Τρόμος σε τρεις πράξεις, έχει να κάνει περισσότερο με τους χαρακτήρες. Κάποιος θα μπορούσε να το υποστηρίξει αυτό λέγοντας ότι η Ατλάντα είναι ένα πραγματικό μέρος, ενώ το Grant County όχι. Όταν όμως έγραφα τον χαρακτήρα του Will ήξερα ότι κάποια στιγμή οι χαρακτήρες του Grant Count θα τον συναντούσαν.

Από που αντλείτε τα θέματά σας κατά κύριο λόγο;

Ήμουν πολύ τυχερή όλα αυτά τα χρόνια γιατί είχα ανθρώπους μέσα από το GBI (Georgia Bureau of Investigation) και το Αστυνομικό τμήμα της Ατλάντα που μου έλεγαν τις ιστορίες τους. Έχω κάνει και δικές μου έρευνες και παρακολούθησα εκπαιδεύσεις αστυνομικών καθώς και αυτοψίες και έτσι με τον καιρό απέκτησα αρκετές εμπειρίες. Επίσης, η πολιτεία της Georgia έχει στη διάθεση των πολιτών τα αρχεία όλων των υποθέσεων που έχουν κλείσει. Έτσι, αν ήθελα να μελετήσω κάποιους διαβόητους κατά συρροήν δολοφόνους δεν είχα παρά να ζητήσω το φάκελό τους.

Κάνετε εξονυχιστικό πραγματολογικό έλεγχο για κάθε σας βιβλίο;

Προσπαθώ πάρα πολύ να καταγράφω όλες τις λεπτομέρειες σωστά. Μαζί με τη βοήθεια των αστυνομικών, όπως σας έλεγα πριν, έχω και έναν εξειδικευμένο γιατρό που με συμβουλεύει για το χαρακτήρα της Sara. Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφω όσο πιο πιστά μπορώ την αλήθεια αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι δεν γράφω επιστημονικό εγχειρίδιο. Ορισμένες φορές μάλιστα, για χάρη της πλοκής και του σασπένς δεν τα γράφω όλα. Έτσι, ενώ προσπαθώ να είμαι σωστή πάνω απ' όλα το βασικό μου μέλημα είναι να γράφω καλά.

Αυτό που μετράει είναι η δυνατότητα του συγγραφέα να στήνει μια καλή ιστορία γύρω από αληθινούς χαρακτήρες. Και αυτό δεν μπορούν να το κάνουν μόνο οι Σκανδιναβοί

Θα σας ενδιέφερε να δείτε κάποιο από τα βιβλία σας να μεταφέρεται στον κινηματογράφο;

Μια εταιρεία παραγωγής με το όνομα Yellow Bird δουλεύει επάνω στη σειρά Will Trent για να την κάνει τηλεοπτική σειρά. Είμαι ενθουσιασμένη από τη συνεργασία μας γιατί εμπλέκουν τον συγγραφέα σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Ελπίζω να γράψω και το σενάριο για το πρώτο επεισόδιο.

Θα επιχειρούσατε ποτέ να γράψετε κάποιο άλλο είδος εκτός από Crime Novels;

Νομίζω θα δυσκολευτείτε να βρείτε μυθιστορήματα που δεν περιέχουν, σε κάποιον βαθμό, κάποιο έγκλημα. Ακόμα και το Όσα παίρνει ο άνεμος έχει μια βίαιη δολοφονία. Στ' αλήθεια αγαπώ αυτό που κάνω. Οι αναγνώστες αυτού του είδους των βιβλίων είναι πολύ πιστοί και δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια περίοδο της ζωής μου που δεν θα γράφω γι΄αυτούς.

Παρακολουθείτε τα αστυνομικά μυθιστορήματα που βγαίνουν στην Ευρώπη και κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες; Ποια η γνώμη σας γι' αυτά;

Όπως κάθε τι που είναι στη μόδα έχει στοιχεία υπερβολής. Υπήρχε μια εποχή, όπου οτιδήποτε κυκλοφορούσε από τη Σκανδιναβία θεωρούνταν σπουδαίο. Όλοι ξέρουμε ότι όλα τα βιβλία δεν είναι σπουδαία. Αυτό που μετράει είναι η δυνατότητα του συγγραφέα να στήνει μια καλή ιστορία γύρω από αληθινούς χαρακτήρες. Και αυτό δεν μπορούν να το κάνουν μόνο οι Σκανδιναβοί. Για παράδειγμα, πέρσυ κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο Burial Rites της Hannah Kent. Η ιστορία εκτυλίσεται στην Ισλανδία το 1800 και είναι μια μοναδική οπτική σε έναν άγνωστο (τουλαχιστον σε μένα) κόσμο. Το γεγονός ότι η συγγραφέας είναι Αυστραλή δεν τη βοήθησε. Αν ήταν από τη Δανία ή τη Σουηδία θα γράφονταν όλα αυτά για τη νέα γενιά των Σκανδιναβών συγγραφέων. Ευτυχώς, πολλοί άνθρωποι πήραν το βιβλίο και το αγάπησαν.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Michael Connelly, Sara Blaedel, Lee Child, Lisa Gardner, Tess Gerritsen, Mark Billingham, Mo Hayder, Denise Mina, Emma Donoghue... Οι αναγνώστες των αμερικανών συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας ζούνε ένδοξες εποχές.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα βιβλία σας Triptych και Fractured. Πείτε μας κάτι για γι' αυτά τα βιβλία.

Δεν ξέρω να διαβάζω ελληνικά αλλά πιστεύω ότι είναι φανταστικό που τα βιβλία αυτά εκδίδονται στη χώρα σας. Κάποιοι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς είναι Έλληνες (Jeffrey Eugenides, Orania Papazaglou). Επίσης, μ' αρέσουν πολύ και τα εξώφυλλα της ελληνικής έκδοσης των βιβλίων μου. Λένε πολλά για τη αγορά του βιβλίου στη χώρα σας.

 

altΤρόμος σε τρεις πράξεις
Καρίν Σλότερ
Μτφρ: Χρήστος Καψάλης
Εκδόσεις Ψυχογιός 2012
Τιμή € 14,40, σελ.540 

alt

  

altΡήξη
Καρίν Σλότερ
Μτφρ: Χρήστος Καψάλης
Εκδόσεις Ψυχογιός 2013
Τιμή € 17,70, σελ.502

alt

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άχμαντ Αλ Καρμαλάουι: «Αυτό που σήμερα θεωρούμε παράδοση είναι ο χθεσινός νεωτερισμός»

Άχμαντ Αλ Καρμαλάουι: «Αυτό που σήμερα θεωρούμε παράδοση είναι ο χθεσινός νεωτερισμός»

«Η μουσική, πέρα από το μεγαλύτερό μου πάθος, είναι και ένα σύμβολο πνευματικότητας στο μυθιστόρημά μου, γιατί συνδέεται με τις βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης» είπε ο Άχμαντ Αλ Καρμαλάουι (Ahmad Al Qarmalawi) με αφορμή το μυθιστόρημά του «Καλοκαιρινές βροχές» (μτφρ. Κατερίνα Μιχαήλ, εκδ. ...

Χάρι Κούνζρου: «Η αρρενωπότητα βρίσκεται σε βαθιά κρίση εδώ και αρκετό καιρό»

Χάρι Κούνζρου: «Η αρρενωπότητα βρίσκεται σε βαθιά κρίση εδώ και αρκετό καιρό»

«Πώς θα καταπολεμήσουμε το αναδυόμενο κύμα του ακροδεξιού αυταρχισμού; Μόνο αν συνεργαστούμε, αν δημιουργήσουμε κοινότητες και σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον» μας είπε ο Χάρι Κούνζρου (Hari Kunzru) με αφορμή το μυθιστόρημά του «Κρέας για τους λύκους» (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Δώμα).

...
Νάιαλ Ουίλιαμς: «Η αγάπη και ο θάνατος είναι οι δύο δυνάμεις που διαμορφώνουν τον άνθρωπο»

Νάιαλ Ουίλιαμς: «Η αγάπη και ο θάνατος είναι οι δύο δυνάμεις που διαμορφώνουν τον άνθρωπο»

«Η γενικότερη αίσθησή μου είναι πως, όσο κι αν υπάρχουν κανόνες, κοινωνικές συμβάσεις και περιορισμοί, οι άνθρωποι προσπαθούν διαρκώς να τους παρακάμψουν. Ο άνθρωπος είναι απίστευτα ευρηματικό πλάσμα» μας είπε ο Νάιαλ Ουίλιαμς (Niall Williams) με αφορμή το μυθιστόρημά του «Η ώρα του βρέφους» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ