kazuo ishiguro nyxtodies kentriki

Ο νομπελίστας Kazuo Ishiguro μίλησε στον Guardian για τη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Νυχτωδίες», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου.

Επιμέλεια: Book Press

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Καζούο Ισιγκούρο είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Σε νεαρή ηλικία, ο Ισιγκούρο αποφάσισε πως ήθελε να γίνει μουσικός, και πέρασε αρκετά χρόνια στο Παρίσι προσπαθώντας να εδραιωθεί στη μουσική σκηνή της πόλης.

Οι Νυχτωδίες είναι μια συλλογή πέντε διηγημάτων με πρωταγωνιστές κάποιους μουσικούς που δεν κατάφεραν ποτέ να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Ισιγκούρο παραδέχθηκε πως η απογοήτευση των πρωταγωνιστών του δεν είναι ένα αίσθημα που έχει βιώσει απαραίτητα ο ίδιος:

«Όχι, το γλυκόπικρο "δεν πραγματοποίησα ποτέ τα όνειρά μου" δεν σχετίζεται με τη θλίψη μου για κάποια καριέρα που δεν απέκτησα ποτέ, γιατί αυτό που ήθελα να κάνω άλλαξε και έτσι έγινα μυθιστοριογράφος. Ανέκαθεν, αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν να δημιουργήσω μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, να λέω ιστορίες, και ήδη στα είκοσί μου, ένιωθα πως είχα εξαντλήσει τις δυνατότητές μου όσον αφορά στη μουσική.

»Δεν μπορούσα να συνεχίσω άλλο. Και έτσι συνέχισα γράφοντας μυθιστορήματα. Ήταν μια φυσική εξέλιξη, από τα τραγούδια στα μυθιστορήματα – μέχρι σήμερα, το ύφος μου παραμένει ίδιο, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό διαβάζοντας τις Νυχτωδίες. Είναι ύφος που χαρακτηρίζεται από λιτότητα, γράφω όπως θα έγραφε ένας τραγουδοποιός».

kazuo ishiguro nyxtodiesΚάποιοι από τους χαρακτήρες της συλλογής είναι άτομα που θεωρούν πως έχουν έμφυτο ταλέντο στη μουσική, χωρίς όμως να είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν πραγματικά με την τέχνη τους. Ο Ισιγκούρο γράφει για τους ήρωές του χωρίς να τους ειρωνεύεται, καθώς, όπως εξήγησε στη συνέντευξη, τρέφει μια συμπάθεια για αυτούς τους ανθρώπους:

«Πολλοί φίλοι μου βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση. Από μικροί είχαν πείσει τους εαυτούς τους πως ήταν ιδιοφυΐες. […] Τρέφω μια συμπάθεια για αυτούς τους ανθρώπους, πολύ απλώς γιατί εκτιμώ όσους επιθυμούν να κάνουν κάτι στη ζωή τους μα δεν ξέρουν πώς να το κάνουν.

»Δεν κάνω παρέα με διάσημους και επιτυχημένους ανθρώπους, κάνω παρέα με ανθρώπους που είμαστε φίλοι εδώ και χρόνια, και ως ένα βαθμό αισθάνομαι πως η παγκόσμια επιτυχία μου τους κάνει να νιώθουν κάπως άβολα. Είμαι σαν ένα ζωντανό κατηγορητήριο. Μου είναι πραγματικά δύσκολο όλο αυτό - όταν συναντώ τους παλιούς μου φίλους, αποφεύγω να συζητώ για κάποια από τα πράγματα που κάνω σε αυτόν τον κόσμο. Ένας από τους παλαιότερους φίλους μου με επισκέπτεται πού και πού για να παίξουμε μουσική, είμαστε ακόμα πολύ κοντά. Είναι ένα άτομο που γνωρίζω από τα δώδεκά μου και καταφέραμε να παραμείνουμε φίλοι εφόσον προσποιούμαστε πως δεν είμαι επιτυχημένος συγγραφέας. Εντάξει, δεν προσποιούμαστε ακριβώς. Απλώς δεν μιλάμε πολύ για αυτό. Γνωρίζω, λοιπόν, πως μερικοί άνθρωποι έχουν τις εμπειρίες των ηρώων μου, και αναπτύσσουν αμυντικούς μηχανισμούς, ή παρηγορούν ο ένας τον άλλον, ισχυριζόμενοι πως είναι αδύνατο να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου χωρίς να συμβιβαστείς πραγματικά».

politeia link more

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μίριαμ Ρέγιες: «Το ποίημα είναι ένας χώρος ελευθερίας, δημιουργίας, αναδιαμόρφωσης και αμφισβήτησης»

Μίριαμ Ρέγιες: «Το ποίημα είναι ένας χώρος ελευθερίας, δημιουργίας, αναδιαμόρφωσης και αμφισβήτησης»

Η βραβευμένη με το Εθνικό Βραβείο Ποίησης της Ισπανίας Μίριαμ Ρέγιες, σε μια συζήτηση, με αφορμή το βιβλίο της «Με» (μτφρ. Ναταλία Καραγιάννη, εκδ. Θράκα, 2026), λίγο πριν από την έλευσή της στο 14ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης (24-28 Αυγούστου) αλλά και την παρουσίαση της ποιητικής της συλλογής στις 24 Αυγούστου σ...

Άλβιν Πανγκ: «H ποίηση είναι για μένα μια μορφή προσευχής»

Άλβιν Πανγκ: «H ποίηση είναι για μένα μια μορφή προσευχής»

Ο διεθνώς καταξιωμένος ποιητής Άλβιν Πανγκ σε μια συζήτηση με τον μεταφραστή του βιβλίου του Ό,τι απέμεινε απ’ τη θάλασσα (εκδ. Θράκα, 2026) λίγο πριν από την έλευσή του στο 14ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης (24-28 Αυγούστου) αλλά και την παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής στις 2 Σ...

Νούρια Μπάριος: «Το πιο δύσκολο ταξίδι είναι αυτό που γίνεται χωρίς ποτέ να φύγεις από το ίδιο μέρος»

Νούρια Μπάριος: «Το πιο δύσκολο ταξίδι είναι αυτό που γίνεται χωρίς ποτέ να φύγεις από το ίδιο μέρος»

«Ο συμβολισμός και η μεταφορά είναι το DNA της ποίησης. Η ύφανση είναι ο τρόπος που έγραφαν οι γυναίκες εδώ και αιώνες» λέει η Νούρια Μπάριος, με αφορμή την πρώτη ποιητική συλλογή της που μεταφράζεται στα ελληνικά «Νοσταλγία για τον Οδυσσέα» (μτφρ. Άννα Βερροιοπούλου, εκδ. Βακχικόν).

Συνέντευξη στη Μ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη). Εικόνα: Από την ταινία «Short cuts» (1993) του Ρόμπερτ Άλτμαν.

Γράφει η Δήμητρα Λουκά

Σημείο εκκίνησης του κειμένου που ακολουθεί, είν...

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

Σκέψεις με αφορμή τη σκηνοθεσία του  Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και την επιστροφή της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στον ρόλο της Μήδειας. 

Γράφει ο Θεόδωρος Τσιριγώτης

Υπάρχουν έργα που γερνούν επειδή απαντούν στα ερωτήματα της εποχής τους και έργα που παραμένουν ...

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

Με τη νέα ταινία του Κεντ Τζόουνς, «Η Φήμη», με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε που προβάλλεται από την Πέμπτη 13 Αυγούστου και στα θερινά σινεμά, ανακαλύπτουμε την ομότιτλη νουβέλα του Άρθουρ Σνίτσλερ. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γουίλεμ Νταφόε, η Γκρέτα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ