val mcdermid

Η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Βαλ ΜακΝτέρμιντ [Val McDermid], η επονομαζόμενη «βασίλισσα του Tartan Noir», μίλησε στον Independent για το νέο της βιβλίο με τίτλο «1979». Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση Έφης Τσιρώνη.

Επιμέλεια: Book Press

Στην αρχή του νέου μυθιστορήματος της ΜακΝτέρμιντ, η φιλόδοξη δημοσιογράφος Άλι Μπερνς αναζητά απεγνωσμένα μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την εφημερίδα της, ώστε να κερδίσει τον σεβασμό των δύστροπων, σωβινιστών συναδέλφων της. Με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Ντάνι Σάλιβαν, η Μπερνς ξεσκεπάζει μια υπόθεση φορολογικής απάτης, στην οποία εμπλέκονται διάφοροι επιφανείς Σκωτσέζοι επιχειρηματίες. Εξαιτίας των στοιχείων που ξεθάβουν, οι ζωές των δυο ερευνητών βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Έτσι όπως το έχω σχεδιάσει, αυτό θα είναι το πρώτο από τα πέντε μυθιστορήματα μιας νέας σειράς, που το καθένα θα διαδραματίζεται δέκα χρόνια μετά από το προηγούμενο, άρα ξεκινάμε με το 1979, συνεχίζουμε με το 1989 και ούτω καθεξής, μέχρι που καταλήγουμε στο 2019, που ήταν το τελευταίο έτος της φυσιολογικής ζωής μας. Η Άλι είναι η πρωταγωνίστρια της σειράς. Θα μεγαλώσει και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει πιο σοφή.

»Δεν είμαι βέβαιη πως θα παραμείνει δημοσιογράφος σε όλη τη σειρά, όμως σίγουρα σε κάθε βιβλίο θα εξετάσω τις αλλαγές που έγιναν μέσα στα χρόνια όσον αφορά στα ΜΜΕ».

Σύμφωνα με την ΜακΝτέρμιντ, ο χειμώνας του 1979 ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για όσους ζούσαν στη Σκωτία:

«Δεν μπορούσες να κυκλοφορήσεις εύκολα, οι σωλήνες πάγωσαν, τα σπίτια πλημμύρισαν. Η σκωτσέζικη βιομηχανία δεν ήταν σε καλή κατάσταση, οργανώθηκαν απεργίες, άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους. Αυτός ο χειμώνας έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο Χειμώνας της Δυσαρέσκειας.

»Μετά ακολούθησε το φιάσκο του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Σκωτίας, όπου ο λαός της Σκωτίας ψήφισε υπέρ της θέσπισης ενός ξεχωριστού κοινοβουλίου, όμως το Βρετανικό Κοινοβούλιο άλλαξε άδικα τους κανόνες, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη αυτού του στόχου».

val mcdermid 1979Ένα από τα κεντρικά θέματα που πραγματεύεται το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς είναι η στάση της σκωτσέζικης και της βρετανικής κοινωνίας απέναντι στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Το 1979, στη Σκωτία ήταν παράνομο να κάνεις ομοφυλοφιλικό σεξ. Ένας από τους λόγους που έφυγα από τη Σκωτία το 1979 ήταν επειδή πίστευα πως ήταν αδύνατο να ζήσω με τους δικούς μου όρους, ως λεσβία, ωστόσο όταν επέστρεψα στα τέλη του 2013, στις αρχές του 2014, η Σκωτία θεωρούταν η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα για να μείνουν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

»Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αλλαγή, την οποία θέλω να εξερευνήσω σε αυτή τη σειρά βιβλίων, όχι όμως με τον προφανή, δασκαλίστικο τρόπο».

Η ΜακΝτέρμιντ γεννήθηκε το 1955, οπότε το 2025, τη χρονιά που σκοπεύει να ολοκληρώσει τη σειρά βιβλίων της με πρωταγωνίστρια την Άλι Μπερνς, θα κλείσει τα εβδομήντα:

«Γιατί να θέλω να συνταξιοδοτηθώ; Έχω την τύχη να αγαπώ αυτό που κάνω, να είμαι σε θέση να το κάνω μέχρι σήμερα. Αν αρχίσω να γράφω κακά βιβλία, πιστεύω πως η ομάδα μου θα μου το πει, και τότε ίσως αποσυρθώ κι αποφασίσω να ασχοληθώ μόνο με τον κήπο μου. Όσο συνεχίζω να έχω ιδέες, όσο μπορώ να γράφω βιβλία που εξάπτουν τη φαντασία των αναγνωστών μου, θα συνεχίσω να γράφω. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, η συνταξιοδότηση είναι κατάρα».

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άχμαντ Αλ Καρμαλάουι: «Αυτό που σήμερα θεωρούμε παράδοση είναι ο χθεσινός νεωτερισμός»

Άχμαντ Αλ Καρμαλάουι: «Αυτό που σήμερα θεωρούμε παράδοση είναι ο χθεσινός νεωτερισμός»

«Η μουσική, πέρα από το μεγαλύτερό μου πάθος, είναι και ένα σύμβολο πνευματικότητας στο μυθιστόρημά μου, γιατί συνδέεται με τις βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης» είπε ο Άχμαντ Αλ Καρμαλάουι (Ahmad Al Qarmalawi) με αφορμή το μυθιστόρημά του «Καλοκαιρινές βροχές» (μτφρ. Κατερίνα Μιχαήλ, εκδ. ...

Χάρι Κούνζρου: «Η αρρενωπότητα βρίσκεται σε βαθιά κρίση εδώ και αρκετό καιρό»

Χάρι Κούνζρου: «Η αρρενωπότητα βρίσκεται σε βαθιά κρίση εδώ και αρκετό καιρό»

«Πώς θα καταπολεμήσουμε το αναδυόμενο κύμα του ακροδεξιού αυταρχισμού; Μόνο αν συνεργαστούμε, αν δημιουργήσουμε κοινότητες και σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον» μας είπε ο Χάρι Κούνζρου (Hari Kunzru) με αφορμή το μυθιστόρημά του «Κρέας για τους λύκους» (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ. Δώμα).

...
Νάιαλ Ουίλιαμς: «Η αγάπη και ο θάνατος είναι οι δύο δυνάμεις που διαμορφώνουν τον άνθρωπο»

Νάιαλ Ουίλιαμς: «Η αγάπη και ο θάνατος είναι οι δύο δυνάμεις που διαμορφώνουν τον άνθρωπο»

«Η γενικότερη αίσθησή μου είναι πως, όσο κι αν υπάρχουν κανόνες, κοινωνικές συμβάσεις και περιορισμοί, οι άνθρωποι προσπαθούν διαρκώς να τους παρακάμψουν. Ο άνθρωπος είναι απίστευτα ευρηματικό πλάσμα» μας είπε ο Νάιαλ Ουίλιαμς (Niall Williams) με αφορμή το μυθιστόρημά του «Η ώρα του βρέφους» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ