alt

Ο Γιάννης Γορανίτης με την πρώτη του σπονδυλωτή συλλογή διηγημάτων «24» (εκδ. Πατάκη) αφηγείται ιστορίες ανθρώπων που συναντιόνται στον ηλεκτρικό μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού. Ιστορίες σκληρές που διακόπτονται από διαλόγους συνεπιβατών, παρακλήσεις ζητιάνων και κλάματα μικρών παιδιών. Ιστορίες που δεν τελειώνουν στον τερματικό σταθμό.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Το 24 είναι μια σπονδυλωτή συλλογή διηγημάτων. Γιατί 24; Γιατί αποτελείται από 24 διηγήματα. Από 24 στάσεις, όσα και τα καρέ ενός φωτογραφικού φιλμ, όσες και οι στάσεις του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, όπου άλλωστε διαδραματίζονται, εξελίσσονται ή απλώς εκκινούν όλα τα διηγήματα της συλλογής. Γιατί σπονδυλωτή; Γιατί κάποιες ιστορίες συνεχίζονται σε άλλη στάση, άλλες μένουν μετέωρες ή διακόπτονται βίαια, άλλες κινούνται παράλληλα όπως οι συρμοί της αντίθετης κατεύθυνσης, ή τέμνονται όπως οι ράγες σε ορισμένα σημεία. Αλλά και γιατί κάποιοι χαρακτήρες μπαίνουν και βγαίνουν στις ιστορίες των άλλων, συναντιούνται ή χάνονται, συνυπάρχουν ή συγκρούονται, γίνονται υλικό φαντασιώσεων ή ονείρων καθώς το τρένο διασχίζει την πόλη.

Όλα τα διηγήματα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια ενός ζεστού πρωινού στην καρδιά της κρίσης. Το 24 όμως δεν είναι ένα βιβλίο για την κρίση. Είναι ένα βιβλίο παρατήρησης τόσο του σύγχρονου κόσμου που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όσο και των ανθρώπων που προσπαθούν να ενταχθούν σε αυτόν – ή να απενταχθούν, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με τους ανθρώπους. Ακόμη κι όταν τους πλάθεις εσύ ο ίδιος.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Πράγματι, δεν είναι πολλά αυτά μπορεί να κομίσει ένας νέος συγγραφέας. Άλλωστε, όλα έχουν γραφτεί – προ πολλού και πολύ καλύτερα. Η παραδοχή αυτή επικρέμεται ως άλλη δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι κάθε επίδοξου συγγραφέα. Γίνεται συχνά η αιτία για να απομακρυνθούν τα δάχτυλα από το πληκτρολόγιο, για να σηκωθεί το μολύβι από το σημειωματάριο. Η απειλητική σκιά της σπάθης έπεφτε για χρόνια πάνω και από τα δικά μου γραπτά –τι έχω να προσφέρω; αναρωτιόμουν και τα καταχώνιαζα ή τα πέταγα. Το ίδιο εικάζω ότι συμβαίνει και με τους περισσότερους νέους συγγραφείς. Υπάρχουν όμως και αυτοί που μετατρέπουν την αποτρεπτική δράση της αμφιβολίας σε δημιουργική αντίδραση. Αυτοί που δεν δειλιάζουν, που δεν εγκαταλείπουν αμέσως τον θρόνο όπως έκανε ο Δαμοκλής. Το παράδειγμά τους ακολούθησα και παρότι ανταμείφθηκα με την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου, η σπάθη συνεχίζει να επικρέμεται πάνω από το γραφείο μου. Από τη μέρα όμως που πήρα στα χέρια μου το 24, έχω την αίσθηση ότι η σκιά της δεν είναι πια τόσο απειλητική.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Το συγγραφικό εργαστήρι μου λειτουργούσε αρκετά χρόνια πριν την πρώτη μου δημοσίευση. Υπολειτουργούσε, για να είμαι ακριβής. Αφενός η προαναφερθείσα ανασφάλεια, αφετέρου η πίεση της καθημερινότητας, τα περιθώρια για συστηματική δουλειά ήταν ελάχιστα. Παρεμπιπτόντως, αν υπάρχει μαγική συνταγή για το γράψιμο, φοβάμαι –και ταυτόχρονα ελπίζω– ότι αποτελείται από μία και μοναδική οδηγία: δουλειά. Συστηματική, προγραμματισμένη και επίμονη δουλειά. Εν προκειμένω, εκμεταλλεύτηκα μια επαγγελματική μετάβαση και αξιοποίησα τον διαθέσιμο χρόνο ώστε να δουλέψω πιο συστηματικά τα κείμενά μου. Παράλληλα διαβάζω όσο και όποτε μπορώ. Αλλά εικάζω ότι η ανάγνωση δεν είναι τμήμα του συγγραφικού εργαστηρίου, αλλά το κλειδί του. Χωρίς την ανάγνωση δεν έχεις καν δικαίωμα εισόδου στο εργαστήρι της συγγραφής.

Σαφώς βοήθησαν και τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής που παρακολούθησα τα τελευταία χρόνια. Στα μαθήματα αυτά, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί (χωρίς βέβαια να έχουν παρακολουθήσει ούτε λεπτό), δεν διδάσκονται συγγραφικές συνταγές, ούτε αναπαράγονται μαγικά τρικ. Αντίθετα, σε βοηθούν να ανακαλύψεις γιατί θέλεις να γράφεις και πώς θα βελτιωθείς ακολουθώντας ή ανατρέποντας τις θεματικές και υφολογικές κλίσεις σου.

Αν μου επιτρέπεται μια σύσταση στους νέους συγγραφείς είναι να μην το βάζουν κάτω. Να μην απογοητεύονται από τις απορρίψεις, να μην πτοούνται από την αναμονή για απαντήσεις (κι όμως, αρκετοί εκδότες δεν απαντούν ποτέ, ούτε αρνητικά). Και πρωτίστως, να συνεχίσουν να γράφουν, ακόμη κι αν φοβούνται ότι τα έργα τους δεν είναι αρκετά καλά ώστε να εκδοθούν.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Θραύσματα και ερεθίσματα από κάθε μορφή τέχνης επηρεάζουν και συνομιλούν διαρκώς με τα κείμενά μου. Η μουσική κυρίαρχη: Το 24 άλλωστε έχει το δικό του soundtrack – κάθε διήγημα συνοδεύεται από ένα μουσικό κομμάτι (αποκαλύπτονται σταδιακά εδώ https://www.facebook.com/igoranitis). Ισχυρή βάση αναφοράς είναι και ο κινηματογράφος, καθώς η φιλμική γλώσσα επηρεάζει τόσο την αφηγηματική ματιά όσο και τον ρυθμό των κειμένων μου. Οι εικαστικές αναφορές είναι εξίσου πρόδηλες, ακόμη κι όταν δεν μεταφέρονται στο χαρτί. Συχνά άλλωστε προσφεύγω σε ένα ιδιότυπο ρεπεράζ σε φωτογραφίες, σχέδια και πίνακες ζωγραφικής, που στη συνέχεια λειτουργούν ως πηγές για την εικονοποιία των σκηνών μου.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Αυτό είναι αλήθεια. Ειδικά εν μέσω κρίσης, οι εκδότες έχουν γίνει πιο διστακτικοί με τα έργα πρωτοεμφανιζόμενων. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα της εγχώριας βιβλιοπαραγωγής, και ενδεχομένως έχουν δίκιο. Το φιλτράρισμα όμως συνεπάγεται και παράπλευρες απώλειες, καθώς πολλά αξιόλογα βιβλία δεν θα φτάσουν ποτέ στο τυπογραφείο. Γι' αυτό και αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που το 24 επιλέχθηκε από τις Εκδόσεις Πατάκη, έναν εκδοτικό οίκο που επενδύει σταθερά στην ελληνική πεζογραφία και δίνει βήμα σε πρωτοεμφανιζόμενους.

Αν μου επιτρέπεται μια σύσταση στους νέους συγγραφείς είναι να μην το βάζουν κάτω. Να μην απογοητεύονται από τις απορρίψεις, να μην πτοούνται από την αναμονή για απαντήσεις (κι όμως, αρκετοί εκδότες δεν απαντούν ποτέ, ούτε αρνητικά). Και πρωτίστως, να συνεχίσουν να γράφουν, ακόμη κι αν φοβούνται ότι τα έργα τους δεν είναι αρκετά καλά ώστε να εκδοθούν. Όπως άλλωστε είπε κάποτε ο Κερτ Βόνεγκατ, η ενασχόληση με οποιαδήποτε τέχνη ανεξάρτητα από το πόσο καλό ή άσχημο είναι το αποτέλεσμα, είναι ένας τρόπος να καλλιεργήσουμε την ψυχή μας. «Τραγουδήστε στο ντους» συμβούλευε. «Χορέψτε με ένα τραγούδι που ακούτε στο ραδιόφωνο. Αφηγηθείτε ιστορίες. Γράψτε ένα ποίημα σε έναν φίλο, ακόμη και ένα κακό ποίημα. Κάντε το όμως όσο καλύτερα μπορείτε. Θα λάβετε μια τεράστια ανταμοιβή. Θα έχετε δημιουργήσει κάτι».

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

alt24
Γιάννης Γορανίτης
Πατάκης 2017
Σελ. 208, τιμή εκδότη €11,90

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εύη Βούλγαρη: «Το βιβλίο ξεκίνησε στο μυαλό μου βλέποντας μέσα στον εγκλεισμό να γίνονται παράλογες απαγορεύσεις»

Εύη Βούλγαρη: «Το βιβλίο ξεκίνησε στο μυαλό μου βλέποντας μέσα στον εγκλεισμό να γίνονται παράλογες απαγορεύσεις»

Η Εύη Βούλγαρη μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Πιο πολύ φοβήθηκαν τις λέξεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος. 

Eπιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; ...

Χριστίνα Λιναρδάκη: «Το βιβλίο μου είναι μια ποιητικά αποδοσμένη ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Χριστίνα Λιναρδάκη: «Το βιβλίο μου είναι μια ποιητικά αποδοσμένη ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Η Χριστίνα Λιναρδάκη μάς συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «ΣΚΠ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάντια. 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φ...

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Ο Τάσος Αναστασιάδης μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Πίσω από τις σκιές» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για εσάς;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το πρόσωπο του άλλου» του Κόμπο Αμπέ (κριτική) – Ένα νοητικό και φιλοσοφικό παιχνίδι

«Το πρόσωπο του άλλου» του Κόμπο Αμπέ (κριτική) – Ένα νοητικό και φιλοσοφικό παιχνίδι

Για το μυθιστορημα του Κόμπο Αμπέ [Köbö Abe] «Το πρόσωπο του άλλου» (μτφρ. Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος, εκδ. Άγρα). Κεντρική εικόνα από την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου (1966).

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Ο τρόπος που συντίθεται η...

«Νέος ρεαλισμός» του Χάρη Γεωργιάδη (προδημοσίευση)

«Νέος ρεαλισμός» του Χάρη Γεωργιάδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Χάρη Γεωργιάδη «Νέος ρεαλισμός – Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αυτό που η ιστορία τω...

3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Το φετινό πρόγραμμα, οι προοπτικές και τα σχέδια για το μέλλον

3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Το φετινό πρόγραμμα, οι προοπτικές και τα σχέδια για το μέλλον

Δόθηκε σήμερα (28/5) η Συνέντευξη Τύπου για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (26-30 Ιουνίου 2024). Σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς αναμένονται στην Κρήτη, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πιο φιλόδοξο σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Στην κεντρική εικόνα, εκδήλωση από το περσινό φεστιβάλ στα σκαλιά πί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νέος ρεαλισμός» του Χάρη Γεωργιάδη (προδημοσίευση)

«Νέος ρεαλισμός» του Χάρη Γεωργιάδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Χάρη Γεωργιάδη «Νέος ρεαλισμός – Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αυτό που η ιστορία τω...

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε ελληνικά μυθιστορήματα, πέντε εντυπωτικές ηρωίδες

Πέντε ελληνικά μυθιστορήματα, πέντε εντυπωτικές ηρωίδες

Γυναίκες άλλων εποχών, αλλά και σύγχρονες. Βασίλισσες, αλλά και γυναίκες της διπλανής πόρτας. Επιλέγουμε πέντε πρόσφατα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που μας προσφέρουν, αντίστοιχα, πέντε εντυπωτικές και καλοσχηματισμένες ηρωίδες. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ