alt

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Ευτυχία Γιαννάκη με το αστυνομικό της μυθιστόρημα Στο πίσω κάθισμα (εκδ. Ίκαρος) συστήνει και φιλοδοξεί να εδραιώσει στο αναγνωστικό κοινό έναν νέο ήρωα, τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο. Το Πίσω κάθισμα, αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας η οποία θα λαμβάνει χώρα στην Αθήνα του σήμερα και θα μιλάει όχι μόνο για φόνους και εγκλήματα αλλά και για τη μνήμη, την απώλεια, το παρελθόν και τους φόβους που πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς για να προχωράει. Μια φιλόδοξη συγγραφική προσπάθεια, που αναμένουμε με ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να απορρίψεις έναν νέο συγγραφέα. Ο πρώτος είναι να μην ασχοληθείς ποτέ μαζί του, να μην ανοίξεις ποτέ το βιβλίο του. Ο άλλος είναι να τον διαβάσεις και να μην σου αρέσει. Υπάρχει, όμως, μόνο ένας τρόπος να αγαπήσεις έναν νέο συγγραφέα. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να ανοίξεις και να διαβάσεις το βιβλίο του. Αν στο μέλλον αποφασίσεις να διαβάσεις και κάποιο επόμενο έργο του, τότε ίσως καταφέρεις να μιλήσεις για το καινούριο που φέρνει. Γιατί μένει στον αναγνώστη να μιλήσει γι' αυτό το ζήτημα.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;
Το Πίσω Κάθισμα είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη σημερινή Αθήνα και συστήνει στο αναγνωστικό κοινό τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο μέσα από μια ιστορία η οποία έχει ως κεντρικό άξονα την καταλυτική επίδραση του παρελθόντος στο παρόν μέσα από όσα αφήνουμε πίσω μας ή όσα νομίζουμε ότι αφήσαμε πίσω μας. Το κοινό μυστικό, η συγκάλυψη, η βία που επανέρχεται, οι φόβοι μιας πόλης σε πτώση, η απλότητα των μικρών πραγμάτων, η ελαφρότητα της αντίδρασής μας ακόμη και μπροστά στο αποτρόπαιο είναι θέματα που με απασχολούν στο πρώτο μου αστυνομικό μυθιστόρημα. Θα έλεγα ότι κάποιος που δεν γνωρίζει τίποτα για μένα, δεν θα μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο όταν θα κλείσει το βιβλίο, με την έννοια ότι επιδιώκω την οικειότητα με τον αναγνώστη μέσω της αφήγησης προσωπικών ανησυχιών και προβληματισμών σε έναν γνώριμο χώρο και για τους δυο μας.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».
Θα μπορούσα να πω ότι επιχειρώ να γράψω αυτό που θα έβρισκα ενδιαφέρον ως ανάγνωσμα. Επειδή δεν έχω από την αρχή στο μυαλό μου την πλήρη εξέλιξη της ιστορίας, είναι σαν να παίζω μια παρτίδα σκάκι ενάντια στον εαυτό μου, από σελίδα σε σελίδα, από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Συχνά αιφνιδιάζομαι από αυτό που βρίσκω μπροστά μου και συνειδητοποιώ ότι ήταν μέσα μου, αλλά δεν το είχα αγγίξει. Κάθε πρωί πιάνω το νήμα από εκεί που το άφησα την προηγουμένη. Όχι μόνο το νήμα της πλοκής, αλλά τον ρυθμό. Είναι πρώτα ο ρυθμός και το ύφος της αφήγησης που με απασχολούν γύρω από μια κεντρική ιδέα και σε αυτά ξοδεύω τον μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού μου χρόνου. Ακολουθεί το στήσιμο των χαρακτήρων, το σκηνικό και η πλοκή. Προκειμένου να μην χάνω τον ρυθμό της αφήγησης, ακολουθώ ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα. Γράφω κάθε μέρα και επί πολλές ώρες όταν δουλεύω σε κάποιο μυθιστόρημα. Ο κενός χρόνος ανάμεσα στα μυθιστορήματα γεμίζει με περιπλάνηση, παρατήρηση και ανάγνωση, που και αυτά είναι με έναν τρόπο μέρος της συγγραφής που θα ακολουθήσει.

Γράφω κάθε μέρα και επί πολλές ώρες όταν δουλεύω σε κάποιο μυθιστόρημα. Ο κενός χρόνος ανάμεσα στα μυθιστορήματα γεμίζει με περιπλάνηση, παρατήρηση και ανάγνωση, που και αυτά είναι με έναν τρόπο μέρος της συγγραφής που θα ακολουθήσει.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;
Γράφω πάντα ακούγοντας μουσική, ανάμεσα σε αγαπημένους πίνακες. Όπως είπα το ζήτημα του ρυθμού της αφήγησης είναι κεντρικό ζητούμενό μου. Αν θα μου επιτρεπόταν να παραφράσω τον Καντίνσκι, ο οποίος μίλησε για μια μουσική των χρωμάτων, θα έλεγα ότι αναζητώ πάντα το χρώμα των λέξεων και τη μουσική των προτάσεων. Πρόκειται για μια συναισθητική προσέγγιση. Για μένα τα εικαστικά, η μουσική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, η ποίηση και η λογοτεχνία όχι μόνο διαπλέκονται ισχυρά, αλλά αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία που λειτουργούν ως καταλύτης στην αντίληψη που διαμορφώνω για τον κόσμο μέσα μου και γύρω μου.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;
Θα έλεγα ότι ο δρόμος για την έκδοση αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο είναι αυτό που καλείται να διανύσει ο συγγραφέας μόνος του, αναζητώντας τη φωνή του. Για μένα αυτός ο δρόμος είναι μακρύς, περίπλοκος, ενίοτε δύσβατος, αλλά σε κάθε περίπτωση συναρπαστικός. Το δεύτερο τμήμα είναι αυτό που θα πρέπει να διανύσει μαζί με τον εκδότη. Θεωρώ ότι όσο πιο δύσβατο και συναρπαστικό υπήρξε το πρώτο κομμάτι, τόσο πιο εύκολο θα είναι το δεύτερο.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΣτο πίσω κάθισμα
Ευτυχία Γιαννάκη
Ίκαρος 2016
Σελ. 440, τιμή εκδότη €15,58

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννα Γιαννοπούλου: «Για να αναγνώσουμε το παρόν, πρέπει να ανατρέχουμε στο παρελθόν»

Γιάννα Γιαννοπούλου: «Για να αναγνώσουμε το παρόν, πρέπει να ανατρέχουμε στο παρελθόν»

Η Γιάννα Γιαννοπούλου μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά της «Χαλιούρω» (εκδ. Γραφή). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Δεν ε...

Χρήστος Κουκούτσης: «Οδηγός στη συγγραφή υπήρξε το έργο μεγάλων κλασικών συγγραφέων, όπως ο Παπαδιαμάντης και ο Ντοστογιέφσκι»

Χρήστος Κουκούτσης: «Οδηγός στη συγγραφή υπήρξε το έργο μεγάλων κλασικών συγγραφέων, όπως ο Παπαδιαμάντης και ο Ντοστογιέφσκι»

Ο Χρήστος Κουκούτσης μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων του «Εκείνες οι όμορφες στιγμές» (εκδ. Γραφή). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει...

Ελισάβετ Τζιάτα: «Γράφω μόνο το τι αισθάνονται οι πρωταγωνιστές μου»

Ελισάβετ Τζιάτα: «Γράφω μόνο το τι αισθάνονται οι πρωταγωνιστές μου»

Η Ελισάβετ Τζιάτα μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά της «Τα γράμματα του Αριστοφάνη» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ