alt

Ο Παναγιώτης Κεχαγιάς μας συστήνεται με πέντε ενδιαφέροντα διηγήματα στο πρώτο του βιβλίο «Τελευταία προειδοποίηση» (εκδ. Αντίποδες). Θέματα που παίζουν με το παράδοξο, χαρακτήρες που βρίσκονται πέρα από τον χρόνο και σε έναν «ενδιάμεσο» τόπο και όλα αυτά με γραφή ιδιοσυγκρασιακή και ταυτόχρονα στέρεη. Γλώσσα δομημένη, η οποία οδηγεί τις ιστορίες σε ατραπούς αναπάντεχες. Με τα πέντε αυτα διηγήματα ο Παναγιώτης Κεχαγιάς μας εισάγει στο κατώφλι του συγγραφικού του κόσμου, αφήνοντάς μας με την αίσθηση ότι ο δρόμος του είναι μακρύς και γεμάτος ενδιαφέροντα ευρήματα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Όπως κάθε συγγραφέας πριν από μένα προσπάθησα να γράψω κάτι «καινούριο», δηλαδή κάτι που, αν δεν κατόρθωνε να είναι sui generis, τουλάχιστον θα περιείχε συνδυασμούς χαρακτήρων, ιδεών και σκηνών, που κανείς δεν είχε σκεφτεί ποτέ πριν, όχι βέβαια για να συγκινήσουν ή να εμπνεύσουν τον αναγνώστη, αλλά πάνω απ' όλα για να μπορώ να πιστέψω ότι ο χρόνος μου δεν σπαταλήθηκε σε κουταμάρες. Αλλά όπως κάθε συγγραφέας πριν από μένα, όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου, συνειδητοποίησα με φρίκη ότι κάθε λέξη που χρησιμοποίησα είχε ήδη χρησιμοποιηθεί, κάθε πρόταση που έγραψα μπορεί κανείς να τη βρει σε προηγούμενα, μεγαλύτερα έργα, με πολύ καλύτερο τρόπο από αυτόν που σκέφτηκα εγώ. Κατάλαβα τότε ότι αυτά τα νέα προϊόντα -το μυθιστόρημα, το διήγημα κτλ.- στην πραγματικότητα δεν προσθέτουν τίποτε καινούριο πέρα από φύλλα τυπωμένου χαρτοπολτού κολλημένου σε μια λίγο ως πολύ ενδιαφέρουσα σειρά, και τυλιγμένα, μερικές φορές, αν ο συγγραφέας είναι τυχερός όπως εγώ, σε ένα όμορφο εξώφυλλο. Όπως και κάθε συγγραφέας πριν από μένα, πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα ή θα αποδεχτώ τα παραπάνω ή θα αρχίσω να κοροϊδεύω τον εαυτό μου ότι όντως κάνω κάτι καινούριο.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Πρόκειται για μια έκδοση των Αντιπόδων, διαστάσεων 12 επί 20 εκ., που αποτελείται από 105 σελίδες απαλού χαρτιού Fabriano. Το εξώφυλλο στολίζει ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο που απεικονίζει το Κτίριο Βιομηχανίας και Εμπορίου του Σβερντλόβσκ, αλλά κάτι που μόνο εγώ γνωρίζω είναι ότι στην πραγματικότητα το Κτίριο Βιομηχανίας και Εμπορίου του Σβερντλόβσκ δεν βρίσκεται στο Σβερντλόβσκ (εκεί υπάρχει μόνο ένα αντίγραφο), αλλά στα νότια της Ελλάδας, και στέκεται σ' ένα ύψωμα πάνω από μια κωμόπολη που μέχρι πριν είκοσι πέντε χρόνια ήταν ακόμη ψαροχώρι. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου τοποθετήθηκαν τα περιεχόμενα καθώς κι ένα σύντομο ευχαριστήριο σημείωμα, του οποίου το μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο του αριθμού των ανθρώπων που ευχαριστεί. Γυρνώντας στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, ο ύπουλος αναγνώστης που γύρισε να διαβάσει την τελευταία σελίδα θα βρει τον συνηθισμένο αριθμό σελίδων που οι σελιδοποιητές νιώθουν ότι είναι υποχρεωμένοι να εισάγουν (γιατί πριν βουτήξεις πρέπει πάντα δοκιμάζεις το νερό). Ακολουθεί μια αφιέρωση της οποίας η έλλειψη πρωτοτυπίας είναι αντιστρόφως ανάλογη της αγάπης. Στην επόμενη σελίδα ξεκινούν οι ιστορίες.

Από τη στιγμή που συνειδητοποίησα ότι κανένα από τα βιβλία που διάβαζα δεν συνοδευόταν από οδηγίες συναρμολόγησης, ξεκίνησα να δοκιμάζω διάφορες ερασιτεχνικές μεθόδους. Προς το παρόν, έχω κατασταλάξει σε μια τυχαία σειρά πράξεων που μόνο κατά τύχη έχουν σαν αποτέλεσμα μερικά διηγήματα, και που δύσκολα θα έλεγε κανείς ότι συνιστούν «γράψιμο». Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μεθόδου είναι ίση ποσότητα αναμονής, αποφυγής, αναβλητικότητας και απόγνωσης.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Δύσκολα θα χαρακτήριζα «νεότευκτο» κάτι που φέτος κλείνει είκοσι αδιάλειπτα χρόνια λειτουργίας, αλλά χάριν συζητήσεως ας πούμε ότι έτσι είναι. Όταν ήμουν νεότερος πίστεψα ότι θα μάθαινα πώς να γράφω καλά διαβάζοντας καλά βιβλία. Έτσι, συμβουλεύτηκα πολλούς ανθρώπους, ευτυχώς χωρίς αυτοί να το καταλάβουν, πολλοί από αυτούς νεκροί ή προστατευμένοι από έναν ή δύο ωκεανούς, προχωρημένο γήρας, διασημότητα, ή μόνο τα αδιαπέραστα σύνορα της δικής μου διακριτικότητας. Το μόνο που κατάφερα να μάθω είναι το πόσο μεγάλο λάθος είναι να διαβάζει κανείς μεγάλους συγγραφείς (δεν δείχνουν κανένα έλεος για τον νέο ή τον όχι και τόσο νέο πια συγγραφέα). Από τη στιγμή που συνειδητοποίησα ότι κανένα από τα βιβλία που διάβαζα δεν συνοδευόταν από οδηγίες συναρμολόγησης, ξεκίνησα να δοκιμάζω διάφορες ερασιτεχνικές μεθόδους. Προς το παρόν, έχω κατασταλάξει σε μια τυχαία σειρά πράξεων που μόνο κατά τύχη έχουν σαν αποτέλεσμα μερικά διηγήματα, και που δύσκολα θα έλεγε κανείς ότι συνιστούν «γράψιμο». Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μεθόδου είναι ίση ποσότητα αναμονής, αποφυγής, αναβλητικότητας και απόγνωσης.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Αν και πιστεύω ότι η ζωή τελειώνει λίγα δευτερόλεπτα ή έστω λεπτά μετά την τελευταία αναπνοή, προσπαθώ χωρίς μεγάλη επιτυχία να έχω πίστη σε μια μέλλουσα ζωή, στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο συγγραφείς. Τα λυπημένα πρόσωπα των συγγενών θα γίνουν ένα τούνελ που στην άκρη του έχει ένα φως που θα αποδειχθεί με τη σειρά του μια λάμπα σ' ένα μπαρ. Στην μπάρα και τα τραπέζια του συχνάζουν όλοι οι συγγραφείς του κόσμου. Οι άντρες συγγραφείς συζητάνε για λογοτεχνία και γυναίκες, και πώς η πρώτη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τις δεύτερες. Οι γυναίκες συγγραφείς, από την άλλη, που δεν έχουν τέτοια μπλεξίματα, περνάνε το χρόνο τους συζητώντας για πράγματα που είναι αυθύπαρκτα. Οι πιο αναποφάσιστες από αυτές προβληματίζονται για το ποιο θα είναι το επόμενο κοκτέιλ τους. Στο πίσω μέρος της σάλας υπάρχει ένα πριβέ δωμάτιο όπου λένε ότι γίνονται τα καλύτερα πάρτυ. Πάω να μπω, αλλά με σταματούν οι δύο Γουίλιαμ, ο Φώκνερ και ο Γκόλντινγκ. Μικρέ, μου λένε, εδώ μπαίνουν μόνο οι αποτυχημένοι. Για να μπεις εδώ πρέπει να μας δείξεις τις επιστολές απόρριψης. Ψάχνω τις τσέπες μου, αλλά βρίσκω μόνο μία. Οι δύο Γουίλιαμ καγχάζουν και μου γυρίζουν την πλάτη, κάνοντάς μου νόημα να επιστρέψω στον κυρίως χώρο του μπαρ με τους υπόλοιπους επιτυχημένους.

* Φωτογραφία Chloe Kritharas Devienne.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΤελευταία προειδοποίηση
Παναγιώτης Κεχαγιάς
Αντίποδες 2016
Σελ. 112, τιμή εκδότη €8,70

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Ο Τάσος Αναστασιάδης μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Πίσω από τις σκιές» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για εσάς;

...
Σίσσυ Αγγελάκου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σαρωτικά μεταμορφωτικό από την ήττα»

Σίσσυ Αγγελάκου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σαρωτικά μεταμορφωτικό από την ήττα»

Η Σίσσυ Αγγελάκου μάς συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Η νύχτα ακίνητη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή. 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει; ...

Αντώνης Μπογαδάκης: «Δεν γίνεται να γράφεις χωρίς να αφουγκράζεσαι τον λόγο των ανθρώπων σε όλες του τις εκφάνσεις»

Αντώνης Μπογαδάκης: «Δεν γίνεται να γράφεις χωρίς να αφουγκράζεσαι τον λόγο των ανθρώπων σε όλες του τις εκφάνσεις»

Ο Αντώνης Μπογαδάκης μάς συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή του «Η ακολουθία των βημάτων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Eπιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ