varotsi

Η Λίνα Βαρότση μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά της «Σήκω από πάνω μου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Eπιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό ενηλικίωσης, που πραγματεύεται την έμφυλη βία, τις οικογενειακές σχέσεις και τη μοναξιά της αυτοεξορίας, γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο από την προοπτική της πρωταγωνίστριας, με ύφος άλλοτε αυτοσαρκαστικό και άλλοτε δραματικό. Παρά τις δύσκολες θεματικές του, θα το χαρακτήριζα περισσότερο «ευθύ» παρά «σκληρό». Ο στόχος μου δεν ήταν να γράψω σελίδες συναισθηματικής πορνογραφίας, με περίσσιο μελόδραμα ή σοκαριστικές σκηνές. Ήθελα να αφηγηθώ το ταξίδι της Νίνας, από την εφηβεία ως περίπου τα σαράντα χρόνια της, φωτίζοντας τις πτυχές εκείνες που συχνά μας προετοιμάζουν να εγκλωβιστούμε σε σχέσεις βίας και να γίνουμε αυτοεκπληρούμενες προφητείες, μέσα από γονεϊκά μοτίβα και διαστρεβλωμένες προοπτικές, αλλά και τη δύναμη της (αυτο-) συγχώρεσης. Πάνω απ’ όλα, ήθελα να γράψω μια ιστορία ανθρώπων για ανθρώπους.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμα ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Ό,τι καινούργιο θα φέρει ακόμα ένας ηθοποιός, αρχιτέκτονας, δάσκαλος, μουσικός ή σεφ. Κάθε άνθρωπος μπορεί να αφήσει το ιδιοσυγκρασιακό του αποτύπωμα στον κόσμο όταν αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει. Ίσως οι ιδέες καθαυτές να μην είναι ανεξάντλητες, όμως η απόδοσή τους πάντα θα είναι. Η συγγραφή είναι άνοιγμα ψυχής, μοίρασμα μεταξύ των ανθρώπων, και νομίζω πως στις μέρες μας έχουμε ανάγκη την τέχνη όσο ποτέ. Πραγματικά, δεν θα ήθελα να ζω σε μια εποχή ή κοινωνία όπου οι εκπρόσωποι των τεχνών και των γραμμάτων θεωρούνται αναλώσιμοι ή μετριούνται στα δάχτυλα.

Το συγγραφικό μου εργαστήρι το χτίζω εδώ και δύο δεκαετίες. Ίσως σας φανεί παράξενο, όμως το Σήκω από πάνω μου το έγραψα τρεις φορές – από το πρώτο γράμμα μέχρι την τελευταία τελεία. 

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι». (Ακολουθήσατε κάποια «μέθοδο»; Συμβουλευτήκατε κάποιον; Αυτοσχεδιάσατε; Πώς τα καταφέρατε να μη χαθείτε στον κόσμο των λέξεων;)

Το συγγραφικό μου εργαστήρι το χτίζω εδώ και δύο δεκαετίες. Ίσως σας φανεί παράξενο, όμως το Σήκω από πάνω μου (εκδ. Μεταίχμιο) το έγραψα τρεις φορές – από το πρώτο γράμμα μέχρι την τελευταία τελεία. Την πρώτη, έκρινα πως η τεχνική και η γραφή μου ήταν αδάμαστες. Τη δεύτερη, ένιωσα πως δεν αποτύπωνε την πολυπλοκότητα των θεματικών με την ωριμότητα που τους άρμοζε. Την τρίτη, ήξερα πως ήταν έτοιμο. Με άλλα λόγια, δεν εξασκήθηκα με πολυάριθμα κείμενα όπως κάνουν άλλοι συγγραφείς, αλλά με την ιστορία της Νίνας, γιατί την αγάπησα πολύ.

Η συγγραφή είναι τέχνη και τεχική μαζί. Αυτό που ονομάζουμε «χάρισμα» ή «ταλέντο» είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας σκληρής και χρονοβόρας διαδικασίας που εμπεριέχει μελέτη και ανάγνωση, παρατηρητικότητα, αδιάκοπη εξάσκηση και νηφάλια αυτοκριτική. Σε όλο αυτό, χωρούν αρμονικά και η μέθοδος και ο αυτοσχεδιασμός. Πάντως, το πρότυπο ενός εφάμιλλου μικρού Μότσαρτ που κάθεται μπροστά στη γραφομηχανή και αραδιάζει εκπληκτική πρόζα με κλειστά μάτια δεν υφίσταται.

Προσωπικά αποκλίνω από το αριστοτελικό μοντέλο, που ενθρονίζει την «πράξη» στην ιεραρχία του δράματος, και ξεκινάω πάντα από τον χαρακτήρα, χωρίς όμως να θυσιάζω την πλοκή στον βωμό του. Τη θεωρία μου καθαυτή τη βρίσκει κανείς στη μονογραφία μου που κυκλοφορεί από τον Routledge, New York, αποτελεί όμως ένα μέρος μόνο της νοητικής και συναισθηματικής μου διεργασίας όταν γράφω. Πάντως, νιώθω πως οι χαρακτήρες μου, με τις επιθυμίες, τους φόβους και τα κίνητρά τους, έρχονται να μου πουν τις ιστορίες τους, ποτέ δεν χρειάστηκε να τους κυνηγήσω. Όσο για τον κόσμο των λέξεων, ήταν πάντα χαρτογραφημένη περιοχή για μένα και μέσα τους νιώθω θωρακισμένη και ασφαλής.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που πρεσβεύουν πως η μυθοπλασία αποτελεί μίμιση, προσομοίωση ή αντιγραφή της πραγματικότητας. Κατ’ εμέ, η πραγματικότητα καθαυτή εμπνέει τη λογοτεχνία, ως ένα αμάλγαμα διαπιστώσεων, προοπτικών, ευσεβών πόθων και φόβων. Και οι τέχνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας στις απροσμέτρητες εκφάνσεις της. Η σκηνή μιας ταινίας, το ρεφρέν ενός κομματιού, το τοπίο ενός πίνακα και μαζί ο επιβάτης στο λεωφορείο που ελέγχει νευρικά το ρολόι του όσο μιλάει στο κινητό, όλα αυτά εμπνέουν μια σκηνή, έναν χαρακτήρα, μια μυθοπλαστική τοποθεσία, άλλοτε συνειδητά κι άλλοτε μέσα από την υποσυνείδητη δραστηριότητα που απαρτίζει τη δημιουργική διαδικασία.

Η διαδρομή ενός συγγραφέα είναι ανισόπεδη, ειδικά σε μια εποχή όπου ο προσδιορισμός μέσω του επαγγελματικού πρεστίζ έχει γίνει αυτοσκοπός και οι τέχνες διαρκώς παραγκωνίζονται.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Πράγματι, η διαδρομή ενός συγγραφέα είναι ανισόπεδη, ειδικά σε μια εποχή όπου ο προσδιορισμός μέσω του επαγγελματικού πρεστίζ έχει γίνει αυτοσκοπός και οι τέχνες διαρκώς παραγκωνίζονται. Ο δικός μου ο δρόμος ήταν μακρύς, έπεσα και σηκώθηκα και ξανάπεσα, υπήρξαν στιγμές που ήθελα να μείνω κάτω και άλλες που έτρεχα. Αυτό, όμως, ήταν προσωπική επιλογή, γιατί δεν μου αρκούσε ένα μέτριο κείμενο, ένας παράδρομος της πλοκής που οδηγούσε σε αδιέξοδα ή οι ανολοκλήρωτες θεματικές. Ουσιαστικά, εγώ έθεσα τις προκλήσεις στον εαυτό μου και συνέχισα να δουλεύω ώσπου να νιώσω αυτοπεποίθηση για το έργο μου.

Όπως ανέφερα, το Σήκω από πάνω μου το έγραψα τρεις φορές. Θα μπορούσε κάποιος να με χαρακτηρίσει τελειομανή, και από την πλευρά μου δεν διατείνομαι ότι ένας συγγραφέας πρέπει να αφιερώσει ατελείωτα χρόνια στο ίδιο πόνημα για να παράξει κάτι καλό. Παρ’ όλα αυτά, το ένστικτό μου με δικαίωσε, γιατί το Μεταίχμιο ήταν ο πρώτος εκδοτικός οίκος που προσέγγισα. Φυσικά υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι εκδότες στην αγορά, απλώς εγώ έκρινα πως με το Μεταίχμιο ήμουν ιδιοσυγκρασιακά και επαγγελματικά ταιριαστή.

metaixmio varotsi shko apo pano mouΠώς βρίσκει κανείς τη δύναμη να φωνάξει «Σήκω από πάνω μου»; Η ηρωίδα σας χρειάζεται να δεχθεί σειρά κακοποιήσεων μέχρι να το εκστομίσει.

Κι όμως, η Νίνα είναι ένας ηχηρός χαρακτήρας, γι’ αυτό άλλωστε φέρει και το παρατσούκλι «διάολος». Συγκεκριμένα, το δικό της Σήκω από πάνω μου το φωνάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της, άλλες φορές δικαίως και άλλες σε λάθος μεριές. Ο τίτλος εμφανίζεται αυτολεξεί δύο φορές στο βιβλίο, και παραφρασμένος διάσπαρτα, όπως όταν, για παράδειγμα, ο δίδυμός της, που πασχίζει να αποκολληθεί από το εμμονικό της μονοπώλιο, τη ρωτάει αν θα ξεκολλήσει ποτέ από πάνω του. Και εκεί, ακριβώς, βρίσκεται η ουσία της ιστορίας. Πολλές φορές, η οικογένεια, ο περίγυρος, ολόκληρη η κοινωνία μας σμιλεύουν ώστε να αποκτήσουμε μια διαστρεβλωμένη κατανόηση για την αγάπη, να θωρακιστούμε ενάντια σε πλασματικούς εχθρούς και να ορθώσουμε τείχη, στα οποία εν τέλει εγκλωβιζόμαστε. 

politeia deite to vivlio 250X102

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Λιναρδάκη: «Το βιβλίο μου είναι μια ποιητικά αποδοσμένη ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Χριστίνα Λιναρδάκη: «Το βιβλίο μου είναι μια ποιητικά αποδοσμένη ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Η Χριστίνα Λιναρδάκη μάς συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «ΣΚΠ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάντια. 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φ...

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Ο Τάσος Αναστασιάδης μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Πίσω από τις σκιές» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για εσάς;

...
Σίσσυ Αγγελάκου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σαρωτικά μεταμορφωτικό από την ήττα»

Σίσσυ Αγγελάκου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σαρωτικά μεταμορφωτικό από την ήττα»

Η Σίσσυ Αγγελάκου μάς συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Η νύχτα ακίνητη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή. 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ