Νικ Πατσίνο: «Υπάρχει ανάγκη για το καινούριο στη συγγραφή, να ξεφύγουμε λιγάκι από τα συλλογικά μας τραύματα»

Ο Νικ Πατσίνο μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά του «Φύλακας άγγελος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτα για σας;

Αρχικά να τονίσουμε ότι το κύριο χαρακτηριστικό του Φύλακα άγγελου είναι πως δεν ανήκει αυστηρά σε κάποιο είδος, αλλά συνδυάζει διάφορα στοιχεία μέσα του. Αυτά μπορεί να είναι στοιχεία ενός μεσογειακού νουάρ, κατασκοπικού, ρομαντικού, κοινωνικού, πολιτικού, θρίλερ, μυστηρίου, αστυνομικού. Με λίγα λόγια, αγγλιστί, είναι ένα μυθιστόρημα που ανήκει στην Fusion Fiction σκηνή και το κύριο γνώρισμά του είναι πως δημιουργεί πάρα πολλές εικόνες στον αναγνώστη, διαφορετικά συναισθήματα, διαρκή ίντριγκα, και διακαή επιθυμία του να φτάσει στην επόμενη σελίδα. Απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό, χωρίς όμως να αποκλείονται τα υπόλοιπα. Οταν αναφέρομαι στο νεανικό κοινό βεβαίως, δεν εννοώ κάποιο ηλικιακό κοινό βιολογικά, αλλά το νεανικό στην ψυχή.

Είναι τρομερά δύσκολο και απαιτητικό να ανακατεύεις την τράπουλα των ειδών. Και ριψοκίνδυνο. 

Να σας το εξηγήσω με ένα παράδειγμα. Ο εκδότης μου, ο κύριος Θανάσης Καστανιώτης, που θεωρείται ένα ιερό τέρας στο χώρο του βιβλίου, είναι ο άνθρωπος που πρωτοδιάβασε το χειρόγραφό μου και με προσωπική του απόφαση προχώρησε η έκδοση και η κυκλοφορία του. Αν και οι ήρωές μου είναι σύγχρονοι (κάποιοι είναι γεμάτοι τατουάζ, κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν την αργκό των κοινωνικών δικτύων στους διαλόγους τους), ο κύριος Καστανιώτης λάτρεψε την πλοκή και την ατμόσφαιρα που δημιούργησα. Αυτό αποδεικνύει ότι το μυθιστόρημά μου απευθύνεται όχι μόνο σε αυτούς που κατέχουν έναν ηλικιακό τίτλο, αλλά σε αυτούς των οποίων το πνεύμα διψάει για συναίσθημα. Σε αυτούς που νιώθουν νέοι. Σε αυτούς που ακόμη συγκινούνται με το ηλιοβασίλεμα και με την απλή «περατζάδα» στην αμμουδιά, την ώρα του λυκαυγούς.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι καινούργιο φέρνει;

Γενικά φέρνω ένα νέο τρόπο γραφής, πιο άμεσο, λιτό, ξεκάθαρο, αλλά και λογοτεχνικά ιδιόμορφο και ποικιλόμορφο. Δεν ακολουθώ συνταγές κονσέρβα για την ανάπτυξη μιας στερεοτυπικής πλοκής, ούτε είμαι έρμαιο του λεκτικού καθωσπρεπισμού και της συγγραφικής σοβαροφάνειας, χαρακτηριστικά άλλων εποχών, ίσως πιο συντηρητικών. Είναι τρομερά δύσκολο και απαιτητικό να ανακατεύεις την τράπουλα των ειδών. Και ριψοκίνδυνο. Βρίσκεσαι σε αχαρτογράφητα νερά, και δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει ο λάτρης των καθαρόαιμων κατασκοπικών ή αστυνομικών. Όταν κάποιος έχει συνηθίσει να διαβάζει για ξιπασμένους, ψυχρούς και ανάποδους ήρωες, και ξαφνικά του παρουσιάζω έναν πράκτορα (Πάνο Ντέηλ) συναισθηματικό, τρυφερό και ανθρώπινο, ξέρεις ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αρνητικές. Ευτυχώς ως τώρα, είναι ελάχιστες. Η συντριπτική πλειοψηφία μιλάει πολύ όμορφα για αυτό το βιβλίο, και αυτό με με χαροποιεί ιδιαίτερα. Αυτά που σας περιέγραψα αφορούν το γενικό πλαίσιο αυτών που φέρνω εγώ σαν συγγραφέας.

Μυστικές υπηρεσίες, κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και οι… (δεν το μαρτυρούμε γιατί θα χαλάσει την μαγεία της αποκάλυψης) συμπλέκονται με αποκλειστικό σκοπό το υπέρογκο κέρδος και το βρώμικο χρήμα.

Αυτά που φέρνει ο Φύλακας άγγελος όμως, είναι ακόμη πιο πολλά. Θα μου επιτρέψετε να μακρυγορήσω λίγο και να ξεφύγω από την θεματολογία της ερώτησης για το τι φέρνω εγώ ως συγγραφέας, και να αναφερθώ στο βιβλίο και πάλι. Πέρα απ’ αυτά που ανέλυσα στην πρώτη μου απάντηση σχετικά με την σύνθετη μυθιστορία που έχω συγγράψει, ο Φύλακας άγγελος φέρνει και γνώση όσον αφορά την κοινωνία μας. Μαθαίνει στον αναγνώστη τον τρόπο με τον οποίον τα διάφορα εξουσιαστικά ιερατεία συνεργάζονται μεταξύ τους και πως τα λογισμικά παρακολούθησης χρησιμοποιούνται ως τα απόλυτο εργαλεία από κείνους, ώστε να επιτύγχουν τους ανίερους και σκοτεινούς σκοπούς τους. Μυστικές υπηρεσίες, κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και οι… (δεν το μαρτυρούμε γιατί θα χαλάσει την μαγεία της αποκάλυψης μέσω της ανάγνωσης του βιβλίου) συμπλέκονται με αποκλειστικό σκοπό το υπέρογκο κέρδος και το βρώμικο χρήμα. Απ’ ό,τι μου λένε οι αναγνώστες μου, πρόκειται για ένα τρομακτικά επίκαιρο βιβλίο που αξίζει κάποιος να ανακαλύψει. Φέρνει κάτι εντελώς άγνωστο και νέο στην ελληνική πραγματικότητα η πλοκή του.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Το εργαστήρι μου βρίσκεται όπου υπάρχει έμπνευση. Παντού. Μπορεί να είναι μια καφετέρια, μια παραλία, ένα όμορφο άλσος. Σχεδόν πάντα έχω ένα σημειωματάριο μαζί μου και γράφω. Αυτά βέβαια αργότερα τα περνάω στον υπολογιστή μου, καθήμενος αναπαυτικά στην δερμάτινη καρέκλα μου, στο κατάλληλα διαμορφωμένο δωμάτιο του σπιτιού μου. Χαμηλός φωτισμός, ορχηστρική τζαζ, vintage έπιπλα… μου δίνουν το απαραίτητο καύσιμο για να κάθομαι με τις ώρες μπροστά από την οθόνη και να γράφω με ενθουσιασμό και όρεξη.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Βεβαίως! Η μουσική έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα και επαγωγικά όλο αυτό περνάει και στον τρόπο που γράφω. Οι μεγάλες δόσεις συναισθήματος που συναντά κάποιος στο μυθιστόρημά μου, οφείλονται στην πολύχρονη ενασχόλησή μου με τη μουσική και το τραγούδι. Με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο… και καλύτερο συγγραφέα, θεωρώ.

Φύλακας άγγελοςΟ δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Η δικιά μου ιστορία δεν διαφέρει σε τίποτα, από τις υπόλοιπες ιστορίες των νέων συγγραφέων. Ως ανεξάρτητος, στην ελληνική πραγματικότητα, συνάντησα απορρίψεις, άσχημες συμπεριφορές, τουπέ, και πολλές «δηθενιές», δυστυχώς. Δεν σε σέβονται αν δεν ανήκεις σε κάποιον εκδοτικό οίκο.

Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης, να πω ότι πρέπει να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους νέους συγγραφείς. Κι εσείς από το πόστο σας, και εμείς από το δικό μας. Υπάρχει ανάγκη για το καινούριο στη συγγραφή, να ξεφύγουμε λιγάκι από τα συλλογικά μας τραύματα, ως λαός, και από το πικρό παρελθόν των πολέμων και των κακουχιών. Πόσες φορές πια θα διαβάσουμε για την δεκαετία του ‘50 και την μετεμφυλιακή Ελλάδα; Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Οι προκλήσεις είναι άλλες.

Για παράδειγμα. Τι είναι η Τεχνοθέωση; Γιατί δεν μιλάμε γι’ αυτά; Κάνω μια απόπειρα στο βιβλίο μου να θέσω κάποια καυτά ερωτήματα για το θέμα. Αυτά θα απασχολήσουν τις επόμενες γενιές, πρέπει να τα φέρουμε μπροστά, στο τραπέζι. Οι συγγραφείς, και γενικά οι πνευματικοί άνθρωποι, έχουμε ευθύνη να ενημερώνουμε, έχουμε ευθύνη να προβληματίζουμε μέσα από τα γραπτά μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς γι’ αυτή τη συνέντευξη. Μου δώσατε ένα πρώτο βήμα για να παρουσιάσω το βιβλίο μου αλλά και εμένα ως συγγραφέα.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάλεια Μακρίδου-Τσιάβου: «Οι ήρωές μου ήρθαν αντιμέτωποι με αντίξοες καταστάσεις και επέλεξαν το ταξίδι και τη διαφυγή»

Θάλεια Μακρίδου-Τσιάβου: «Οι ήρωές μου ήρθαν αντιμέτωποι με αντίξοες καταστάσεις και επέλεξαν το ταξίδι και τη διαφυγή»

Η Θάλεια Μακρίδου–Τσιάβου μάς συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων «Ταξίδια σε αχαρτογράφητα νερά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press 

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακό...

Εύη Βούλγαρη: «Το βιβλίο ξεκίνησε στο μυαλό μου βλέποντας μέσα στον εγκλεισμό να γίνονται παράλογες απαγορεύσεις»

Εύη Βούλγαρη: «Το βιβλίο ξεκίνησε στο μυαλό μου βλέποντας μέσα στον εγκλεισμό να γίνονται παράλογες απαγορεύσεις»

Η Εύη Βούλγαρη μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Πιο πολύ φοβήθηκαν τις λέξεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος. 

Eπιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; ...

Χριστίνα Λιναρδάκη: «Το βιβλίο μου είναι μια ποιητικά αποδοσμένη ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Χριστίνα Λιναρδάκη: «Το βιβλίο μου είναι μια ποιητικά αποδοσμένη ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Η Χριστίνα Λιναρδάκη μάς συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «ΣΚΠ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάντια. 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή (κριτική) – Ένας τρυφερός ύμνος για την ανδρική γκέι φιλία

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή (κριτική) – Ένας τρυφερός ύμνος για την ανδρική γκέι φιλία

Για την ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή «Το καλοκαίρι της Κάρμεν». Τολμηρό φιλμ που όμως δεν πέφτει σε κλισέ και ανούσια δράματα. 

Γράφει η Φανή Χατζή

«Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» είναι η απόλυτα καλοκαιρινή ταινία, ιδανική για ένα χαλαρό βραδάκι σε κάπ...

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

10 βιβλία + 1 διήγημα τα οποία διερευνούν την παρουσία του κουίρ στην ελληνική πεζογραφία.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Ανεξάρτητα από το πόσο απαγορευμένο θέμα αποτελούσε, από το πόσο θα σκανδάλιζε τους αναγνώστες, από το πόσοι εκδότες θα αρνούνταν να το...

Αντρές Μοντέρο: «Είμαστε άνθρωποι, πάντα θα μας αρέσουν οι ιστορίες και τα παραμύθια»

Αντρές Μοντέρο: «Είμαστε άνθρωποι, πάντα θα μας αρέσουν οι ιστορίες και τα παραμύθια»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου, εκδ. Διόπτρα) συνομιλούμε με τον Χιλιανό συγγραφέα Αντρές Μοντέρο [Andres Montero] για τον μαγικό ρεαλισμό και τη σπουδαιότητα της προφορικής αφήγησης.

Συνέντευξη στον Διονύσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...
«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Η άλλη κόρη», της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Η άλλη κόρη» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σειρά των δύο αφηγήσεων, η δική μου και η δ...

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

Η ελληνική κουίρ λογοτεχνία ήταν πάντα εδώ

10 βιβλία + 1 διήγημα τα οποία διερευνούν την παρουσία του κουίρ στην ελληνική πεζογραφία.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Ανεξάρτητα από το πόσο απαγορευμένο θέμα αποτελούσε, από το πόσο θα σκανδάλιζε τους αναγνώστες, από το πόσοι εκδότες θα αρνούνταν να το...

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι βιβλία που εξετάζουν το προσφυγικό ζήτημα με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Αν κάνω ένα βήμα θα βρεθώ αλλού» λέει ένας ήρωας της ...

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ