maria kaliori 3

Η Μαρία Καλιόρη μας συστήθηκε πρόσφατα με την ώριμη συλλογή διηγημάτων «Οι καλοί πεζοπόροι», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιωλκός. 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

«Οι καλοί πεζοπόροι», στα δέκα διηγήματα της συλλογής, μετακινούνται στο χρόνο και στο χώρο αναζητώντας ίχνη εαυτού ή ενός μεγάλου απόντα προκειμένου να κλείσουν μια παλιά ιστορία και να κάνουν το επόμενο βήμα. Η αναψηλάφηση του παρελθόντος, που έχει καθοριστεί από μια βίαιη αναμέτρηση με την Ιστορία κι έχει διαμορφώσει την προσωπική τους ιστορία, οδηγεί στην αναγκαία επιστροφή. Συχνά, ο χρόνος έχει παρέλθει και ο χώρος έχει μεταμορφωθεί. Ο γενέθλιος τόπος, μια άσκοπη περιπλάνηση γύρω από το τετράγωνο, μια μύγα που γυροφέρνει στον ακάλυπτο, η αποκάλυψη ενός μυστικού του επιστήθιου και νεκρού πια φίλου, η αμνηστία που δεν δόθηκε στον εξόριστο πατέρα, η επίσκεψη στα Κατεχόμενα, η χαλάουα της Αιγυπτιώτισσας Ριρής, οι benandanti του Φριούλι, το τέλμα του αδελφού-φροντιστή, φωτίζονται και ξαναφωτίζουν ετεροχρονισμένα τις ματαιώσεις των ηρώων. Στο ερώτημα, πότε αρχίζει και πότε τελειώνει μια ιστορία, «Οι καλοί πεζοπόροι» μοιάζουν να απαντούν με τρόπο διφορούμενο. Το τέλος του δρόμου τους οδηγεί αναπάντεχα σε καινούριο σταυροδρόμι, τίποτα δεν μοιάζει οριστικό. Ενίοτε καταφέρνουν και προχωρούν.

Η αναψηλάφηση του παρελθόντος, που έχει καθοριστεί από μια βίαιη αναμέτρηση με την Ιστορία κι έχει διαμορφώσει την προσωπική τους ιστορία, οδηγεί στην αναγκαία επιστροφή. Συχνά, ο χρόνος έχει παρέλθει και ο χώρος έχει μεταμορφωθεί.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

«Γεννήθηκαν – Έζησαν – Πέθαναν, είναι οι τρεις λέξεις που μπορούν να πουν όλες τις ανθρώπινες ιστορίες», λέει η ηρωίδα στο «Γκρέιντερ», το εναρκτήριο διήγημα. Ωστόσο, η καταγραφή αυτής της διαδρομής έχει ένα μοναδικό αποτύπωμα για τον καθένα και διαφοροποιείται σε κάθε αλλαγή εστίασης. Η απώλεια, το πένθος, η ματαίωση αλλάζουν σχήμα, μέγεθος, γιγαντώνονται ή μικραίνουν σε κάθε βήμα. Υπάρχουν πισωγυρίσματα και άλματα προς τα εμπρός. Αλλάζουμε κι εμείς οι ίδιοι καθώς περνά ο χρόνος, αλλάζουμε γράφοντας, κοιτώντας τη νέα μας εποχή να έρχεται κάθε λεπτό. Διαφορετικά, ίσως να είχαν ολοκληρωθεί όλα τα βιβλία με την Ιλιάδα.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Το καλοκαίρι στο πλοίο, ταξιδεύοντας για Πάρο, καθόταν δίπλα μου ένας κύριος. Ήταν ανήσυχος, η σύζυγός του είχε απομακρυνθεί από το οπτικό του πεδίο. Όταν επέστρεψε, ο άνθρωπος αναστατωμένος της είπε ότι δεν έπρεπε να την είχε αφήσει να περιφέρεται μόνη της. Του διηγήθηκε ενθουσιασμένη μια απρόσμενη συνάντηση στο διάδρομο με την Βιβή Κ., χαμένη φίλη για τριάντα χρόνια. «Μα τι λες, Ελένη, δεν είχατε χαθεί. Είχατε σκοτωθεί, τα ξεχνάς;». Η γυναίκα τον χάιδεψε στο μέτωπο και του είπε ότι δεν το θυμόταν αλλά δεν είχε σημασία πια, ούτε η Βιβή το θυμόταν. Όταν ο σύζυγος χρειάστηκε να πεταχτεί στο μπαρ, μου ζήτησε διακριτικά να την προσέχω γιατί «ξεχνάει και ξεχνιέται». Κι όμως σε μια ρωγμή ενθύμησης είχε πάει τριάντα χρόνια πίσω και πήρε κι εμένα μαζί της. Ακόμα σήμερα αναρωτιέμαι ποιος ήταν ο λόγος του τσακωμού και αν όντως συνάντησε τη Βιβή Κ. στο πλοίο. Πέφτουν επάνω μας οι ιστορίες, χρειάζεται μόνο να τις αφουγκραστούμε.

Οι συνειρμοί λειτουργούν ανεπίγνωστα μέσα από τη συναρπαστική διαδικασία της γραφής και ενός ατελείωτου ράβε ξήλωνε που επανέρχεται αδιάκοπα, μέχρι τη στιγμή της άπιαστης ολοκλήρωσης ενός χαρακτήρα που περιμένω να μου πει: ως εδώ και μη παρέκει.

Το αρχικό ερέθισμα παρασύρεται και μεταμορφώνεται από πρόσωπα και καταστάσεις που αποκτούν τη δική τους δυναμική. Οι συνειρμοί λειτουργούν ανεπίγνωστα μέσα από τη συναρπαστική διαδικασία της γραφής και ενός ατελείωτου ράβε ξήλωνε που επανέρχεται αδιάκοπα, μέχρι τη στιγμή της άπιαστης ολοκλήρωσης ενός χαρακτήρα που περιμένω να μου πει: ως εδώ και μη παρέκει. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η γλώσσα, αυτό το μαγικό εργαλείο, παραμένει η μόνιμη βάσανος, άλλη μία άνιση αναμέτρηση.

Kaliori Maria Oi kaloi pezoporoi Iolkos DihghmataΈχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Η μουσική είναι κάτι υπερβατικό, με επηρεάζει πυρηνικά, δίνει ερεθίσματα, επουλώνει, αναμοχλεύει μνήμες. Ξυπνώ και κοιμάμαι με νότες. Σε αντίθεση με την ηρωίδα του «Γκρέιντερ», θα έλεγα ότι η μουσική είναι ο πιο άμεσος και περιεκτικός τρόπος να ειπωθούν όλες οι ιστορίες, τουλάχιστον οι δικές μου. Είναι το πιο γρήγορο ταξίδι, στιγμιαίος διακτινισμός προς κάθε κατεύθυνση. Οι νότες είναι οι κτύποι της καρδιάς. Η λογοτεχνία είναι η οικογένειά μου σε λέξεις, μια συνεχής ανατροφοδότηση. Ο κινηματογράφος, η ζωγραφική και η φωτογραφία ακολουθούν, εισβάλλουν με καταλυτικό τρόπο κι αιφνιδιάζουν τη διαμόρφωση μιας ιστορίας.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Όχι δεν είναι. Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό να διαβαστεί, θα βρει το δρόμο του. Η λογοτεχνία βρίθει με περιπέτειες συγγραφέων που η πορεία και το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιμονή και την υπομονή τους. Στην περίπτωσή μου, το υλικό που είχε συσσωρευτεί στο πέρασμα των συγγραφικών μου αναζητήσεων και πειραματισμών σχεδόν απαίτησε να βγει από το συρτάρι και να τυπωθεί. Κι όταν αυτό έγινε επιτακτικό, ήταν απλώς θέμα χρόνου και είχα την τύχη να με αγκαλιάσει ένας ιστορικός εκδοτικός οίκος.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαντώ Μάκκα: «Ασυνείδητα αποτύπωσα στο χαρτί όλα αυτά που μας κλέβουν την ανθρωπιά»

Μαντώ Μάκκα: «Ασυνείδητα αποτύπωσα στο χαρτί όλα αυτά που μας κλέβουν την ανθρωπιά»

Η Μαντώ Μάκκα μας συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας. «Αυτά που «ποτίζουν» το είναι μας δεν τα ορίζουμε», σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

Με πο...

Άρης Αλεξανδρής: «Το γράψιμο είναι κατά κάποιον τρόπο διαδικασία συναρμολόγησης»

Άρης Αλεξανδρής: «Το γράψιμο είναι κατά κάποιον τρόπο διαδικασία συναρμολόγησης»

Ο Άρης Αλεξανδρής μας συστήθηκε πρόσφατα με το βιβλίο του «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. «Εγώ έγραψα το βιβλίο και αυτό μου αρκεί· το πώς θα «πουληθεί» ξεφεύγει από τα καθήκοντά μου» σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Επιμέλεια: ...

Μάρσια Ισραηλίδη: «Η μουσική ήταν πάντα στενά συνδεδεμένη με τους στίχους μου»

Μάρσια Ισραηλίδη: «Η μουσική ήταν πάντα στενά συνδεδεμένη με τους στίχους μου»

Η Μάρσια Ισραηλίδη μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική της συλλογή «Τα μικρά μεγάλα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μενδώνη και Γιατρομανωλάκης στήνουν νέο ΕΚΕΒΙ χωρίς διαβούλευση – Τι καταγγέλλουν οι εκδότες

Μενδώνη και Γιατρομανωλάκης στήνουν νέο ΕΚΕΒΙ χωρίς διαβούλευση – Τι καταγγέλλουν οι εκδότες

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Μενδώνη και Γιατρομανωλάκης, στήνει νέο ΕΚΕΒΙ ερήμην εκδοτών και συγγραφέων. Τα σωματεία των εκδοτών καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα αιτήματά τους για συνάντηση και ζητούν από το υπουργείο, την ύστατη ώρα, να κληθούν για να συνεργαστούν. Φωτογραφία: Το κτίριο που...

«Αστικά βήματα» του Γιώργου Ν. Θεοχάρη (κριτική)

«Αστικά βήματα» του Γιώργου Ν. Θεοχάρη (κριτική)

Για την ποιητική και φωτογραφική συλλογή του Γιώργου Ν. Θεοχάρη «Αστικά βήματα» (εκδ. ΑΩ). Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία του Thorsten Koch.

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Αναπαράσταση συναισθημάτων με λόγο και ε...

«Διάλογοι με την αρχαιότητα»: Μία εκδήλωση για τη βία, τον έρωτα και τα παράδοξα στον ελληνορωμαϊκό κόσμο

«Διάλογοι με την αρχαιότητα»: Μία εκδήλωση για τη βία, τον έρωτα και τα παράδοξα στον ελληνορωμαϊκό κόσμο

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν στην εκδήλωση «Βία, έρωτας και παράδοξα στον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο. Αναγνώσεις από τους πρόσφατους τόμους της σειράς Διάλογοι με την αρχαιότητα».

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα - πολιτική μαρτυρία του Θόδωρου Σούμα, «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Όιγκεν Ρούγκε [Eugen Ruge] «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μτφρ. Τεό Βότσος), το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ΟΚΤΩΒΡΙ...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιανγκσὶ-ντιέναο (τρεῖς σκηνὲς)  ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

Πρώτος μήνας του νέου έτους και πριν δούμε τι θα φέρει η φετινή πραγματικότητα ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα φανταστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν επτά μυθιστορήματα για τους φίλους του φανταστικού. Γιατί η φαντασία σε πάει παντού...

Επιμέλεια: Book Press

...
Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Στο βιβλίο του με τίτλο «The William H. Gass Reader», ο Αμερικανός πεζογράφος William H. Gass επέλεξε τα δώδεκα βιβλία που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική ματιά του. Μια λίστα που, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τα «δώδεκα καλύτερα βιβλία» που έχει διαβάσει, καθώς «κάθε σπουδαί...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Ο κριτικός λογοτεχνίας της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Robert McCrum επέλεξε τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα στα αγγλικά. Στη λίστα του εντοπίζουμε έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, από συγγραφείς όπως οι Ντίκενς, Μέλβιλ, κ.ά., καθώς και μυθιστορήματα από τους ΝτεΛίλο, Ισιγκούρο, Ροθ, Κουτσί, κ.ά. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ