fenia tsanaka

Αν μελετήσει κανείς τα γνωσιακά πεδία από τα οποία προέρχονται όσοι προσεγγίζουν φιλοσοφικά ζητήματα, θα διαπιστώσει ότι μεγάλο μέρος αυτών ξεκινούν από θετικές επιστήμες. Τα μαθηματικά, η φυσική, η γεωμετρία συμβάλλουν στην οργάνωση κάθε είδους πληροφορίας καθώς και στη σύνθεση αυτών. Η Φένια Τσανάκα δεν είναι μεν φιλόσοφος, προέρχεται δε από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, όπου καλές τέχνες, ανθρωπιστικές επιστήμες και μηχανική διαμορφώνουν έναν πετυχημένο αρχιτέκτονα. Με το πρώτο της βιβλίο «Ανακαινίζω τη ζωή μου – Με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη» (εκδ. Αρμός) συνδύασε με τρόπο πρακτικό και κατανοητό βιώματα προσωπικά με τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για αυτό;

O προβληματισμός για να απαντήσουμε επιτέλους στα ερωτήματα της ζωής μας, ξεκινά από τη φράση του Αριστοτέλη: «Να αφήσουμε στην τύχη το πιο μεγάλο και το πιο ωραίο πράγμα, την ευδαιμονία, θα ήταν πολύ μεγάλο σφάλμα». Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Γιατί πράττουμε συχνά ενάντια σ’ αυτό που θέλουμε; Πώς να χειριζόμαστε το θυμό μας; Τι σημαίνει αγάπη; Πώς να διαμορφώσουμε ανθρώπινες σχέσεις χωρίς εντάσεις και τσακωμούς; Πώς να νικήσουμε τους φόβους μας; Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες; Μήπως τελικά είναι οι εμπειρίες που μας διαμορφώνουν τη σκέψη μας; Πώς οι επιλογές μας θα είναι καλές; Και πολλά ακόμη ερωτήματα.

Το βιβλίο αυτό είναι η βιωματική πορεία ανακάλυψης της αριστοτελικής φιλοσοφίας και πώς αυτή μπορεί να μας αλλάξει. Να αλλάξει πώς νιώθουμε, τον τρόπο που βλέπουμε τις καταστάσεις, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και εντέλει τον τρόπο που πράττουμε. Με απλά λόγια πώς μπορούμε να ανακαινίσουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας τις καταστάσεις που μας δυσαρεστούν προκειμένου να αποκτήσουμε μόνιμη όρεξη για ζωή.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Τον Αριστοτέλη σαν όνομα τον γνωρίζουμε όλοι, αλλά τη θεωρία του «Πώς κτίζεται μια καλή ζωή» διαπίστωσα ότι τη γνωρίζουν ελάχιστοι άνθρωποι (και εγώ ήμουν μέσα σ΄ αυτούς). Διαπίστωσα, επίσης, ότι οι περισσότεροι όχι μόνο δεν γνωρίζαμε τη θεωρία του, αλλά τον έχουμε παρανοήσει κιόλας. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον Αριστοτέλη ως «φιλόσοφο της λογικής» και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι υποστηρίζει πως ο άνθρωπος πράττει κυρίως με τη λογική. Αντιθέτως, ο Αριστοτέλης θεωρεί ότι ο άνθρωπος αποφασίζει και πράττει με το συναίσθημα, όπως άλλωστε και όλα τα πλάσματα της φύσης. Ο συναισθηματικός μας κόσμος είναι οδηγός της ζωής μας και γι’ αυτό το μεγαλύτερο μέρος της θεωρίας του είναι συμβουλές τού πώς να σμιλέψουμε τα συναισθήματά μας, τον θυμό μας, τους φόβους μας, την αγάπη κ.λπ. ώστε να μας οδηγούν σε επιθυμίες που θα μας ευχαριστούν σε μάκρος χρόνου.

Το βιβλίο αυτό φέρνει λοιπόν στο προσκήνιο μία θεωρία που υπάρχει εδώ και 2.400 χρόνια, ανακαινισμένη. Και επειδή ακριβώς ανακαινίστηκε, όπως τα ανακαινισμένα κτίρια που πλέον είναι λειτουργικά και ευχάριστα, έτσι και η θεωρία του Αριστοτέλη γίνεται κατανοητή και εφαρμόσιμη στη σημερινή ζωή μας.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι». Είχατε κάποιο πρότυπο;

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Αριστοτέλης με έβαλε να ξεκρεμάσω τα γνωστά πρότυπα, έναν ποιητή, έναν διανοητή, έναν ηγέτη και να «δω» ως πρότυπα τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφομαι καθημερινά και τους χαρακτηρίζω «καλούς ανθρώπους».

Καλοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται οι γενναιόδωροι, οι φιλικοί, οι θαρραλέοι, οι ειλικρινείς, αυτοί που έχουν καλό χιούμορ, αυτοί που τους χαρακτηρίζει η πραότητα δηλαδή που γνωρίζουν να λύνουν τις διαφωνίες τους με ειλικρινή συζήτηση αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν να διεκδικούν με ωραίο τρόπο το δίκιο τους, οι δίκαιοι, αυτοί που έχουν ομαδικό πνεύμα, αυτοί που ξέρουν να είναι συνεργάσιμοι και αποτελεσματικοί και πολλά ακόμη χαρακτηριστικά.

Μ’ αυτούς τους ανθρώπους μού συνέστησε ο Αριστοτέλης να ασχοληθώ, να τους παρατηρήσω και να τους περιγράψω στο βιβλίο μου όπως έκανε κι αυτός για να στηρίξει τη θεωρία του. Η Αριστοτελική θεωρία είναι βγαλμένη από την καθημερινή ζωή και γι’ αυτό είναι αληθινή. Αυτό μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει από την εμπειρία της ζωής του, καθρεφτίζοντας τη θεωρία με την πραγματικότητα. Εάν υπάρχει ταύτιση, τότε να θεωρήσει ότι αυτό που διαβάζει είναι αληθινό.

«Όλα, βέβαια, αυτά έχουν κάποια αξιοπιστία, η αλήθεια όµως στα θέµατα που σχετίζονται µε τις ανθρώπινες πράξεις κρίνεται από τα έργα και από τον τρόπο ζωής· αυτά είναι, πράγµατι, το αποφασιστικό στοιχείο. Πρέπει λοιπόν αυτά που έχουµε πει να τα εξετάσουµε σε αντιπαραβολή προς την πραγµατικότητα της ζωής, και αν συµφωνούν µε την πραγµατικότητα της ζωής, να τα δεχτούµε· αν όµως δεν βρίσκονται σε συµφωνία µε αυτή, να τα θεωρήσουµε απλώς θεωρίες». Ηθικά Νικοµάχεια Κ΄ 1179 a 21

Καλοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται οι γενναιόδωροι, οι φιλικοί, οι θαρραλέοι, οι ειλικρινείς, αυτοί που έχουν καλό χιούμορ, αυτοί που τους χαρακτηρίζει η πραότητα δηλαδή που γνωρίζουν να λύνουν τις διαφωνίες τους με ειλικρινή συζήτηση αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν να διεκδικούν με ωραίο τρόπο το δίκιο τους, οι δίκαιοι, αυτοί που έχουν ομαδικό πνεύμα.

Έχουν επηρεάσει άλλα πεδία –τέχνες, φιλοσοφία, θρησκεία κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Μέσα από τη συγγραφική μου πορεία συνειδητοποίησα ότι «είμαι» ό,τι έχω ζήσει στη ζωή μου, οι θετικές εμπειρίες μου αλλά και τα λάθη μου. Όλα αυτά που με έκαναν να κλαίω και να ευχαριστιέμαι.

Είμαι η παιδική μου ηλικία, οι γονείς μου, οι καλοί δάσκαλοί μου αλλά και οι στριμμένοι, οι φίλοι μου αλλά και αυτοί που νόμιζα ότι ήταν φίλοι μου, τα διαβάσματά μου.
Είμαι τα έργα μου και οι συνεργασίες που έχω κάνει τόσα χρόνια. Η αρχιτεκτονική είναι μία επιστήμη που με έμαθε «βλέποντας χώμα να φαντάζομαι ένα “παλάτι” και να καταφέρνω να το χτίσω κι όλας». Όλα τα έργα είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας.
Είμαι τα ταξίδια μου, που ξεκίνησαν νωρίς. Είμαι η Ινδία με τους έντονους συνδυασμούς χρωμάτων, το χρυσό με το τυρκουάζ και το φούξια. Είμαι η Ισλανδία με τα ηφαίστεια και τους παγετώνες της. Είμαι η Κούβα με τις μουσικές της και τους γελαστούς ανθρώπους…
Είμαι η σημερινή οικογένειά μου με δύο παιδιά σε εφηβική ηλικία. Χωρίς αυτή θα ζούσα μια άλλη ζωή και θα ήμουν κάποια άλλη.
Είμαι η τύχη που είχα. Οι ατυχίες που δεν με σκότωσαν αλλά και οι ευκαιρίες που εκμεταλλεύτηκα.
Είμαι ο δάσκαλός μου, που κάναμε για αρκετά χρόνια συζητήσεις καλλιεργώντας το κλίμα της φιλοσοφίας.
Είμαι η αγάπη μου για τη φύση και τις ορειβατικές μου διαδρομές. Η φύση είναι μεγάλος δάσκαλος.
Είμαι οι πιο απλές ελληνικές λεπτομέρειες. Είμαι τα κυκλάμινα του Υμηττού που φυτρώνουν τον Σεπτέμβριο και είναι μωβ, αλλά και τα κυκλάμινα της Κρήτης που είναι άσπρα και φυτρώνουν τον Φλεβάρη. Είμαι οι ηπειρώτικες πόρπες και ο Βοϊδομάτης. Είμαι το Σούνιο με το ναό, τους ασπάλαθους και τα ορυχεία του…

Με δύο λόγια, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Νίτσε: «Ό,τι δεν με σκότωσε, με διαμόρφωσε».

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου. Απαντάω, λοιπόν, σ΄ αυτή την ερώτηση παραθέτοντας ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου:

«Όσοι έχουν εκπληρώσει ένα όνειρο θα σας διηγηθούν αντίστοιχες ιστορίες, από το πιο απλό µέχρι το πιο δύσκολο. Ο δρόµος των ονείρων είναι στρωµένος, έτσι όπως τον περιέγραψε ο Αριστοτέλης: µε τόλµη, πίστη, εµπόδια, κακίες, σωστές επιλογές, προγραµµατισµό, απογοητεύσεις, απρόσµενη βοήθεια ως αποµηχανής θεός, κούραση, εγκράτεια, προσωπική συνεχή προσπάθεια, πάθος, γενναιοδωρία… και αυτό το µείγµα κουβαλάει την ευδαιµονία.
Ολοκληρώνεται ποτέ ένα όνειρο;

Με το που λες το ολοκλήρωσα, ουσιαστικά έχει αρχίσει να φυτρώνει ο σπόρος ενός καινούργιου ονείρου, συνέχεια του προηγούµενου και συνήθως πιο δύσκολου µε πιο υψηλούς στόχους. Είναι η ωραία πρόκληση της ζωής· µε αυτή την έννοια λοιπόν ένα βιβλίο, ένα όνειρο, δεν ολοκληρώνεται ποτέ».

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.


tsanaka exΑνακαινίζω τη ζωή μου
Με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη
Φένια Τσανάκα
Αρμός 2020
Σελ. 422, τιμή εκδότη €19,00 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα λόγια μας τα βρήκαμε μέσα στους άλλους»

«Τα λόγια μας τα βρήκαμε μέσα στους άλλους»

Η Κορίνα Καλούδη με την πρώτη της ποιητική συλλογή «Και βέβαια τους φοβάμαι» (εκδ. Περισπωμένη) ξεχωρίζει για την ισορροπία που κρατάει ανάμεσα στην ενδοσκόπηση και τον κοινωνικό προβληματισμό. Χαμηλόφωνη, ευθύβολη και αληθινή.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τι απαντάτε σε όσ...

«Διαμαρτυρία απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό και διάκριση»

«Διαμαρτυρία απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό και διάκριση»

Ο Άρης θα γνωρίσει από νωρίς το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας, θα νιώσει τη σύνθλιψη και τον εκφοβισμό, θα χλευαστεί για τη σεξουαλικότητά του, θα οχυρωθεί πίσω από μια αδιαπέραστη εικόνα επαγγελματικής επιτυχίας. Στο πρώτο μυθιστόρημα του Άκη Κοπανάκη «Άρης, μια ιστορία ψυχοθεραπείας» (εκδ. Βακχικόν). 

...
«Για είκοσι χρόνια έζησα με τον φόβο του διωγμού»

«Για είκοσι χρόνια έζησα με τον φόβο του διωγμού»

Ο Μιχάλης Δεναξάς αφηγείται τα χρόνια του βίαιου ξεριζωμού της οικογένειάς του από την Πόλη, τη ζωή του στην Αθήνα, την επαγγελματική καταξίωση κι εκείνο το τραύμα της φυγής που ζητούσε άλλο ένα ταξίδι επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη για να επουλωθεί οριστικά.

Επιμέλεια: Κώ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Οι «Συναντήσεις» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη σε διαδραστική πλατφόρμα

Οι «Συναντήσεις» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη σε διαδραστική πλατφόρμα

Μια σύγχρονη διαδραστική πλατφόρμα, με την υποστήριξη του Onassis Culture, θα φιλοξενήσει ψηφιακά τη σειρά ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους», από σήμερα, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τώρα θα μιλήσω εγώ, του Χάρη Βλαβιανού – τοξικά οικογενειακά αισθήματα

Τώρα θα μιλήσω εγώ, του Χάρη Βλαβιανού – τοξικά οικογενειακά αισθήματα

Για το αφήγημα του Χάρη Βλαβιανού «Τώρα θα μιλήσω εγώ» (εκδ. Πατάκη).

Της Νίκης Κώτσιου

Το οικογενειακό τραύμα και οι παραφυάδες του συνεχίζουν να αρδεύουν το πολύπτυχο έργο του ποιητή Χάρη Βλαβιανού (1957) που με τον αποσπασματικό δραματικό μονόλογο ...

Στους Χάγκεν Φλάισερ & Ρόντρικ Μπίτον τα Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

Στους Χάγκεν Φλάισερ & Ρόντρικ Μπίτον τα Βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων

Στον Χάγκεν Φλάισερ & στον Ρόντρικ Μπίτον τα Βραβεία Διδώ Σωτηρίου και Δαίδαλος της Εταιρείας Συγγραφέων καθώς και οι βραχείς κατάλογοι για τα Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια/ποιητή και πεζογράφο.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Ανήσυχα άκρα», που κυκλοφορεί στις 26 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΑΚΡΩΝ

Έν...

Ένα πιάτο λιγότερο, της Μαριλένας Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Ένα πιάτο λιγότερο, της Μαριλένας Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μαριλένας Παπαϊωάννου «Ένα πιάτο λιγότερο», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Ανοιχτό μικρόφωνο, του Γιάννη Ευσταθιάδη (προδημοσίευση)

Ανοιχτό μικρόφωνο, του Γιάννη Ευσταθιάδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Γιάννη Ευσταθιάδη «Ανοιχτό μικρόφωνο – Μονόλογοι και ομολογίες» το οποίο κυκλοφορεί στις 15 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο ξανθός άγγελος

Έτσι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έντγκαρ Άλαν Πόε σε 4+1 βιβλία

Έντγκαρ Άλαν Πόε σε 4+1 βιβλία

Περιήγηση στο επιδραστικό έργο του Edgar Allan Poe μέσα από πέντε σχετικά πρόσφατα βιβλία, τέσσερα με δικά του έργα και ένα με κείμενα εμπνευσμένα από την τόσο ιδιαίτερη λογοτεχνία του. 

Του Δημήτρη Αργασταρά

Κοιν...

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή που ξεχωρίζουν.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

 

...
Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Μια σχεδόν εξαντλητική περιήγηση στα βιβλία που αφορούν την ελληνική ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή και κυκλοφόρησαν την τελευταία 10ετία στη χώρα μας. Ένα αξιανάγνωστο «σώμα» κειμένων που καλύπτει όλες τις όψεις του σύνθετου πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

05 Νοεμβρίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ανάγνωση είναι ζωή: Τα βιβλιοπωλεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά

Η Σύμπραξη των Εκδοτών απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση, μέσω επιστολής της στον Πρωθυπουργό, να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Ιουλίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

50 καλά βιβλία για το καλοκαίρι και για πάντα

Πενήντα καλά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τα οποία ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλά ακόμη καλά βιβλία. Ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια ιστ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ