kopanakis kentriki

Ο Άρης θα γνωρίσει από νωρίς το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας, θα νιώσει τη σύνθλιψη και τον εκφοβισμό, θα χλευαστεί για τη σεξουαλικότητά του, θα οχυρωθεί πίσω από μια αδιαπέραστη εικόνα επαγγελματικής επιτυχίας. Στο πρώτο μυθιστόρημα του Άκη Κοπανάκη «Άρης, μια ιστορία ψυχοθεραπείας» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Ο Διογένης Κοπανάκης είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής. Οι επαγγελματικές του γνώσεις αποτέλεσαν τη βάση επάνω στην οποία «χτίστηκε» ο Άρης, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου. Ο Άρης αρκετά νωρίς, θα γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας, θα νιώσει τη σύνθλιψη και τον εκφοβισμό, θα χλευαστεί για τη σεξουαλικότητά του, θα οχυρωθεί πίσω από μια αδιαπέραστη εικόνα επαγγελματικής επιτυχίας. Η αποδόμηση της εικόνας και η αμφισβήτηση μηχανισμών σκέψης, υιοθετημένους για χρόνια, είναι δύσκολη και χρόνια διεργασία. Ο Άρης, με τη βοήθεια του θεραπευτή του, διασχίζει σκοτεινές μνήμες, ξαναζει όσα τον πλήγωσαν, κρατάει ό,τι αγάπησε. Και βγαίνει στο φως.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Το μυθιστόρημα Άρης, μια ιστορία ψυχοθεραπείας, είναι το ψυχογράφημα του Άρη, του κεντρικού ήρωα, και ταυτόχρονα η παρακολούθηση μιας μαγικής ψυχικής διαδικασίας, της ψυχοθεραπείας του. Ο αναγνώστης μπαίνει κυριολεκτικά στα άδυτα ενός ψυχιατρικού γραφείου και παρακολουθεί τον Άρη στις πιο κρίσιμες μάχες του, στην αναμέτρηση με τη μοναξιά, στη συμφιλίωση με τον εαυτό του.

Ο Άρης είναι ένας ιδιαίτερος ήρωας. Ζει, κινείται, αναπνέει ανάμεσά μας, αλλά κανείς δεν τον γνωρίζει πραγματικά. Η ομορφιά, η γοητεία και η χαρισματική του προσωπικότητα κρύβουν επιμελώς το συναισθηματικό και ψυχολογικό τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί μέσα σε μια κοινωνία αδιάφορη για το διαφορετικό. Και όχι μόνο αδιάφορη αλλά και απορριπτική και κακοποιητική. Ο Άρης θεωρείται διαφορετικός. Όχι γιατί είναι όμορφος, ικανός, ταλαντούχος, εργατικός. Όχι. Αυτά είναι στοιχεία διαφορετικότητας που κανένας δεν τολμάει να τα χτυπήσει. Τα ζηλεύουν αλλά δεν τα αγγίζουν. Αλλού χτυπάνε. Στη σεξουαλική διαφορετικότητα. Εκεί στοχεύουν και εκεί τον πονάνε. Μπούλινγκ στην παιδική ηλικία, σεξουαλική κακοποίηση στην εφηβεία, ρατσισμός αργότερα. Γιατί ο Άρης είναι γκέι και άρα «διαφορετικός». Διαφορετικός από τις νόρμες και τα στερεότυπα της κοινωνίας.

Αυτός είναι ο Άρης και η ιστορία του είναι μια διαμαρτυρία απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό και διάκριση.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Δεν φέρνω κάτι καινούργιο στη γραφή, ούτε καν στο θέμα και την ιστορία. Το καινούργιο είναι ότι στο βιβλίο μου θα βρει κανείς την ψυχή μου, τα συναισθήματά μου, τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου. Ουσιαστικά την κατάθεση της δικής μου αλήθειας, που ακόμη κι αν φαίνεται παρόμοια με άλλων, είναι μοναδική και ξεχωριστή όπως και κάθε ψυχική και νοητική αλήθεια.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Ένα από τα όπλα που επιστράτευσα ήταν οι γνώσεις και οι εμπειρίες μου ως ψυχίατρος/ψυχοθεραπευτής. Η ψυχολογική γνώση βοηθάει έναν ψυχίατρο να αντιλαμβάνεται ευκολότερα τις ανθρώπινες συγκρούσεις και του δίνει την ικανότητα να χαρτογραφεί τα πιο σκοτεινά κομμάτια της ψυχή και του νου ενός ατόμου. Αυτό δίνει έναν πλούτων εμπειριών και πληροφοριών απαραίτητων στη συγγραφή.

Ταυτόχρονα έκανα μαθήματα δημιουργικής γραφής με δύο εξαιρετικούς συγγραφείς και δασκάλους, τον Κώστα Καβανόζη και τον Χρήστο Οικονόμου, που μου δίδαξαν τεχνικές, μου έμαθαν τι σημαίνει συγγραφική πειθαρχία και με έστρωσαν στη μελέτη, την έρευνα και το συνεχές διάβασμα.

Η ψυχή μου, οι σκέψεις μου, οι μνήμες μου, αναπόφευκτα κουβαλούν το συναισθηματικό αποτύπωμα όλων των έργων τέχνης που κατά καιρούς με άγγιξαν, και είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα αποτυπώνονται και στα δικά μου γραπτά. Διαβάζοντας λοιπόν κάποιος τον Άρη μπορεί να ακούσει μια μουσική του Χατζιδάκι, να δει μια εικόνα του Τσαρούχη, να θυμηθεί μια φράση του Ταχτσή.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Πώς θα μπορούσαν να μην με έχουν επηρεάσει; Η ψυχή μου, οι σκέψεις μου, οι μνήμες μου, αναπόφευκτα κουβαλούν το συναισθηματικό αποτύπωμα όλων των έργων τέχνης που κατά καιρούς με άγγιξαν, και είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα αποτυπώνονται και στα δικά μου γραπτά. Διαβάζοντας λοιπόν κάποιος τον Άρη μπορεί να ακούσει μια μουσική του Χατζιδάκι, να δει μια εικόνα του Τσαρούχη, να θυμηθεί μια φράση του Ταχτσή και τόσα άλλα. Αυτός άλλωστε δεν είναι και ο σκοπός της τέχνης; Να γίνεται αφορμή για συναισθήματα, τροφή για σκέψη και έμπνευση για δημιουργία.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Οι σπαρμένοι με ροδοπέταλα δρόμοι είναι για τις νύφες και τα παρανυφάκια στους γάμους. Στην πραγματική ζωή τίποτε δεν είναι παραμυθένιο και τίποτε δεν χαρίζεται. Η μεγαλύτερη δυσκολία για μένα ήταν το θέμα του βιβλίου. Η Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι θεματολογία, κάποιες ωμές σκηνές και η ψυχιατρική προσέγγιση δεν ήταν κάτι εύκολα αποδεκτό. Θα παραθέσω την απάντηση που είχα λάβει από έναν εκδοτικό οίκο. Απορριπτική μεν, συμβουλευτική δε. «Ενδιαφέρον θέμα αλλά δεν μπορεί ο κεντρικός ήρωας να είναι γκέι και μάλιστα με τόσα ψυχολογικά. Δεν μπορεί να ταυτιστεί ο αναγνώστης. Θα μπορούσατε να ξαναδείτε το θέμα από την πλευρά της μητέρας». Γιατί βλέπετε σ’ ένα βιβλίο, ταινία ή σειρά, ο γκέι δεν μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής. Μπορεί να είναι ο χαριτωμένος φίλος της πρωταγωνίστριας, ο τύπος που βγάζει γέλιο ως καρικατούρα, ή ο προβληματικός γιος της οικογένειας. Απλά να δείξουμε ότι στηρίζουμε το diversity χωρίς όμως να το αναδεικνύουμε ή να ασχολούμαστε σε βάθος. Ο Άρης όμως είναι γεννημένος πρωταγωνιστής και επέμεινε, εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Βακχικόν» χωρίς κανέναν συμβιβασμό και γι’ αυτό αγαπήθηκε.

* Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΟΥΣΗΣ είναι δημοσιογράφος.


kopanakisΆρης
Μια ιστορία ψυχοθεραπείας
Διογένης Κοπανάκης
Βακχικόν 2020
Σελ. 298, τιμή εκδότη €14,85 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα λόγια μας τα βρήκαμε μέσα στους άλλους»

«Τα λόγια μας τα βρήκαμε μέσα στους άλλους»

Η Κορίνα Καλούδη με την πρώτη της ποιητική συλλογή «Και βέβαια τους φοβάμαι» (εκδ. Περισπωμένη) ξεχωρίζει για την ισορροπία που κρατάει ανάμεσα στην ενδοσκόπηση και τον κοινωνικό προβληματισμό. Χαμηλόφωνη, ευθύβολη και αληθινή.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τι απαντάτε σε όσ...

«Για είκοσι χρόνια έζησα με τον φόβο του διωγμού»

«Για είκοσι χρόνια έζησα με τον φόβο του διωγμού»

Ο Μιχάλης Δεναξάς αφηγείται τα χρόνια του βίαιου ξεριζωμού της οικογένειάς του από την Πόλη, τη ζωή του στην Αθήνα, την επαγγελματική καταξίωση κι εκείνο το τραύμα της φυγής που ζητούσε άλλο ένα ταξίδι επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη για να επουλωθεί οριστικά.

Επιμέλεια: Κώ...

«Αλήθειες για τις οποίες όλοι μας λέμε ψέματα»

«Αλήθειες για τις οποίες όλοι μας λέμε ψέματα»

Η Ειρήνη Ψύρρα, με το πρώτο της μυθιστόρημα «Αθώα ψέματα, ένοχες αλήθειες» (εκδ. Αρμός), αφήνει την ηρωίδα της, επιμελήτρια σε εκδοτικό οίκο, να βυθιστεί στον κόσμο μιας γοητευτικής λογοτεχνικής ηρωίδας, συγχέοντας τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια της μυθοπλασίας και τα ψέματα της πραγματικής ζωής. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Εταιρεία Συγγραφέων πενθεί την απώλεια του Νίκου Μπελογιάννη

Η Εταιρεία Συγγραφέων πενθεί την απώλεια του Νίκου Μπελογιάννη

Η Εταιρεία Συγγραφέων πενθεί την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους ευεργέτες της, του Νίκου Μπελογιάννη, γιου του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Νίκου Μπελογιάννη, μετά την εκτέλεση του οποίου γεννήθηκε και γι' αυτό πήρε και  το όνομα, και ανιψιού της Διδώς Σωτηρίου.

...
Η πολιτιστική ζωή στην Ευρώπη, του Ζακ Ντουγκάστ

Η πολιτιστική ζωή στην Ευρώπη, του Ζακ Ντουγκάστ

Για το βιβλίο του Jacques Dugast «Η πολιτιστική ζωή στην Ευρώπη – Τέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.» (μτφρ. Αλεξάνδρα Νεστοροπούλου, εκδ. Gutenberg).

Της Λεύκης Σαραντινού

Κάποιοι την ονόμασαν Μπελ Επόκ, δηλαδή όμορφη εποχή. Άλλοι δεν τη θε...

Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό, της Σώτης Τριανταφύλλου

Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό, της Σώτης Τριανταφύλλου

Για το μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου «Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό» (εκδ. Πατάκη).

Του Θόδωρου Σούμα

Το μυθιστόρημα Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό (εκδ. Πατάκη) της Σώτης Τριανταφύλλου ζωγραφίζει την οικογένεια της πρωταγωνίστριας Ιρίνα. Ο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Από την αρχή, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Από την αρχή, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πρώτο μυθιστόρημα για ενήλικες του Θοδωρή Παπαϊωάννου «Από την αρχή», που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Οι αταξίες συνοδεύονται από τιμωρίες». Έτσι μας έλεγαν πάντα ο...

Μητέρες, της Σάρα Νοττ (προδημοσίευση)

Μητέρες, της Σάρα Νοττ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Sarah Knott «Μητέρες – Μια αντισυμβατική ιστορία» (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), που κυκλοφορεί στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ

...
Νο 13, του Βάλτερ Μπένγιαμιν (προδημοσίευση)

Νο 13, του Βάλτερ Μπένγιαμιν (προδημοσίευση)

Απόσπασμα μιας ενότητας και μέρος των επιλεγομένων από την ανθολογία του Walter Benjamin «Νο 13 – Εξήντα πέντε θέσεις για τα βιβλία και τις πόρνες, το γράψιμο, την κριτική, τους σνομπ και την επιτυχία», σε μετάφραση και επιλεγόμενα του Κώστα Κουτσουρέλη. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή που ξεχωρίζουν.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

 

...
Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Μια σχεδόν εξαντλητική περιήγηση στα βιβλία που αφορούν την ελληνική ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή και κυκλοφόρησαν την τελευταία 10ετία στη χώρα μας. Ένα αξιανάγνωστο «σώμα» κειμένων που καλύπτει όλες τις όψεις του σύνθετου πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

...
Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογή από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίων και βιογραφιών.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με σκεπτικισμό αλλα και συγκρατημένη αισιοδοξία κινούνται οι περισσότεροι από τους εκδοτικούς οίκους ενόψει ενός χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Ιουλίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

50 καλά βιβλία για το καλοκαίρι και για πάντα

Πενήντα καλά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τα οποία ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλά ακόμη καλά βιβλία. Ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια ιστ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ