dimitris maniatis

5 λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Δημήτρης Μανιάτης για τη συλλογή διηγημάτων του «Η Καγκέλω» (εκδ. Μετρονόμος).  Φωτογραφία: ©Αγγελική Παπαϊωάννου

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Αν θυμάμαι καλά, το πρώτο μου ερέθισμα ήταν ο πυρήνας, η εκκίνηση πάνω στο διήγημα «Η Καγκέλω» που διαδραματίζεται μπρος- πίσω στον χρόνο, στο Μεταξουργείο και έχει τόπο και σκηνικό ένα μαγαζί του '60, για παρενδυτικούς. Οι ιστορίες γεννιούνται μέσα μου και έξω μου κυρίως μετά από πολλή παρατήρηση, άρα και σκόρπιες σημειώσεις, που αποτελούν τα προπλάσματά τους. Τα διηγήματα γράφονται ανάκατα και μόνον όταν αποφασίσω ότι αποτελούν ένα κάποιο σύνολο, τα επιμελούμαι ένα-ένα και ξεχωριστά. Τότε τα αντιμετωπίζω αυτόνομα και τα διαβάζω μάλιστα πολλές φορές, εννοώ τα απαγγέλλω (νύχτα). Χρωστώ στον Μετρονόμο αυτό το ταξίδι των τριών ως τώρα βιβλίων μου με διηγήματα.

metronomos maniatis i kagkelo

Διηγήματα για μνημόσυνα λαϊκών βάρδων, επισκέψεις σε μέντιουμ, συνεντεύξεις που τελειώνουν άδοξα… Ποια κοινά στοιχεία ενώνουν τις ιστορίες σας μεταξύ τους;

Η μοναξιά που ως πέλεκυς πέφτει στον καθένα μας. Η μάχη να μην σβήσει η Λήθη όσα ζήσαμε ή ονειρευτήκαμε. Η σισύφειά μας βιοπάλη. Ταυτόχρονα όσα μας δίνουν δύναμη να μην τα παρατήσουμε. Μια ζωή παράλληλα που αντέχει εκτός τεχνολογίας. Ο θάνατος, το ανεκπλήρωτο, η έκρηξη του καθενός μας, η βία. Στοιχεία που μπορεί κανείς να εντοπίσει σε όσα γράφω. Οι λαϊκοί βάρδοι και ο κόσμος τους είναι σταθερό μου θέμα. Το μέντιουμ πρώτη φορά το γέννησα. Και γεννήθηκε κι ένα τραγούδι σε μουσική και ερμηνεία του υπέροχου και δραματικού Φώτη Σιώτα, σε λόγια μου.

politeia deite to vivlio 250X102

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επινόηση, πού γέρνει η πλάστιγγα;

Προφανώς στην επινοημένη Πραγματικότητα. Στην νέα συνθήκη που συγκροτούμε με πρώτη ύλη, τα γεγονότα, την φαντασία και τα όνειρα. Και που τελικά παρατάσσονται ως όνειρα, δηλαδή ως ανακατεμένη συνείδηση. Όταν γράφεις έχεις το δικαίωμα να εκδικηθείς όσα έζησες (να κάτι τολμηρό). Αλλάζω γνώμη: γέρνει στην επινόηση. Στην περιοχή του αλλόκοτου. Σε όσα δεν θα γίνουν ποτέ.

Η Νέκυια έχει μέσα μισοθαμμένους Ελπήνορες. Συχνά, οι χαρακτήρες αυτοί οδηγούν την πλοκή, όχι το ανάποδο.

Η πλοκή ή οι χαρακτήρες θεωρείτε ότι είναι ο οδηγός σας όταν γράφετε; Πού ρίχνετε μεγαλύτερο βάρος;

Οι χαρακτήρες. Οι ημιτελείς και αμφίσημοι αυτοί άνθρωποι που επιχειρώ μόνον ως μια στιγμή να αναβιώσω και να συνεχίσουν την πορεία τους. Ζώντες και Τεθνεώτες. Συχνά, ξέρετε, ζωντανεύω νεκρούς στις ιστορίες μου, δεν δέχομαι το τετελεσμένο του θανάτου τους, κάνω πως δεν το βλέπω, τους βάζω στον ενεστώτα χρόνο γραφής. Η Νέκυια έχει μέσα μισοθαμμένους Ελπήνορες. Συχνά, οι χαρακτήρες αυτοί οδηγούν την πλοκή, όχι το ανάποδο. Είναι συχνά γκρεμισμένοι. Ρημαγμένοι. Κουβαλούν ένα τραύμα πολέμου ή μιας συμπλοκής με την ζωή. Αντέχουν όμως.

Οι ιστορίες σας είναι συνοπτικές, ολιγοσέλιδες. Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία της γραφής σε μικρή φόρμα;

Μεγάλη δυσκολία. Άσκηση στο κρύο. Μοιάζει, φαντάζομαι, με το να αφαιρείς, σχεδόν σαν να μετακινείς κάτι εύθραυστο. Με φοβίζει μια γλώσσα που εκβιάζει τα αισθήματα και το κλίμα. Με φοβίζει μια ιστορία που εκβιάζει τον λυρισμό. Οι πολλές θαμμένες ιστορίες μέσα σε μια μικρο-ιστορία είναι το κλειδί νομίζω. Η τρύπα στην πόρτα που βλέπεις κάτι. Το φλας της μηχανής. Ένα φως του φακού για λίγο σε ένα υπόγειο της Συγγρού. Η μικρή φόρμα είναι τελετουργία και πύκνωση. Είναι κρύο νερό σε μια ρουφηξιά. Είναι τρόχισμα δοντιού χωρίς αναισθησία.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Μανιάτης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης και χρονογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα από το 2005 και συνεργάζεται με την εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής στο ελεύθερο πολιτικό ρεπορτάζ.

dimitris maniatis 2

Έχει γράψει κείμενα για επιθεωρήσεις, θέατρο, μουσικές παραστάσεις και για την τηλεόραση. Έγραψε τον θεατρικό μονόλογο «Ο ληστής» για το οποίο απέσπασε και βραβείο στο Φεστιβάλ Βαλκανικού Θεάτρου για την ερμηνεία του ο Πασχάλης Τσαρούχας. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και Μέσα (Αθηνόραμα, Exodos, Vice, Unfollow, in.gr, Parapolitika.gr, News247, Δημοκρατική Φωνή της Ηπείρου). Έχει υπάρξει ραδιοφωνικός παραγωγός (City, Βήμα, 247).

Έργα του: Πάνος Γαβαλάς: Μια φωνή όλο φως (2018, Α.Α. Λιβάνη), Τραμπ και Ζαμπέτας: Τα εναλλακτικά (2018, Εύμαρος), Εγώ είμαι ένας άλλος (2014, Μετρονόμος), Ληστής (Carousel).

Έχει επιμεληθεί κείμενα για μουσικές παραστάσεις, για τον ετήσιο κατάλογο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, έχει εργαστεί ως σύμβουλος ιστορικών θεμάτων για το θέατρο (CIVIL 2 της Στ. Χριστοδουλοπούλου) κ.ά. Τηλεοπτικός παρουσιαστής επίσης με το νυχτερινό πολιτικό talk show One Talk στο One Channel αλλά και πολιτικός σχολιαστής στο Mega.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Τζανακάρης: «Ήμουν λάτρης της Ιστορίας αλλά με κούραζαν τα βιβλία της»

Βασίλης Τζανακάρης: «Ήμουν λάτρης της Ιστορίας αλλά με κούραζαν τα βιβλία της»

Συνέντευξη με τον Βασίλη Τζανακάρη, με αφορμή το τριακοστό βιβλίο του, το αφήγημα «Αμαλία – Μια πόρνη στα αζήτητα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Καλούση

Η μ...

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Η ραπ αποτελεί αντικειμενικό σύμμαχο του κοινωνιολόγου»

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Η ραπ αποτελεί αντικειμενικό σύμμαχο του κοινωνιολόγου»

«Έχω την αίσθηση πως ένα μεγάλο μέρος του κοινού της ραπ (…) αποτελείται από νέους που δηλώνουν την πρόθεσή τους να ζήσουν σε έναν κόσμο με αξίες αλληλεγγύης και μεγαλοψυχίας», μας είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή το βιβλίο «Η κοινωνιολογία συναντά τη ραπ» (εκδ. Κλειδάριθμος). Στην εικόνα, ο καθηγητής Κοινωνιο...

5 λεπτά με τον Δημήτρη Γρυπαίο: «Η οπτική στα βιβλία μου είναι ανθρωποκεντρική»

5 λεπτά με τον Δημήτρη Γρυπαίο: «Η οπτική στα βιβλία μου είναι ανθρωποκεντρική»

5 λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Δημήτρης Γρυπαίος, για το μυθιστόρημά του «Οδόντα αντί οδόντος» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβλιοφαγίες #6: Γεύματα και συζητήσεις, εκθέσεις και επισκέψεις, λουκέτα και πολτοποιήσεις

Βιβλιοφαγίες #6: Γεύματα και συζητήσεις, εκθέσεις και επισκέψεις, λουκέτα και πολτοποιήσεις

Ειδήσεις και ειδησάρια από τον χώρο του βιβλίου, σχόλια, τάσεις και συρμοί και, πού και πού, κάποιες σκέψεις... βιβλιοφαγικές.

Γράφει ο Βιβλιοφάγος

Βικτόρια και Μανώλης

Το νέο βιβλίο της Βικτόρια Χί...

«Τόμας Μαν» του Γκέοργκ Λούκατς (δοκίμιο) – Αντιφάσεις μιας ιστορικής ανάγνωσης που δεν κρύβει το μεγαλείο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα

«Τόμας Μαν» του Γκέοργκ Λούκατς (δοκίμιο) – Αντιφάσεις μιας ιστορικής ανάγνωσης που δεν κρύβει το μεγαλείο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα

Για τον τόμο με δοκίμια του Γκέοργκ Λούκατς [György Lukács] «Τόμας Μαν» (μτφρ., σχόλια, επιμέλεια Μαρία Ηώς Δούκα, Νίκος Φούφας, εκδ. Ήτωρ). Κεντρική εικόνα: Ο Γκέοργκ Λούκατς και ο Τόμας Μαν όταν συναντήθηκαν για μια και μοναδική φορά στο Hotel Imperial της Βιέννης, πιθανότατα στις 17 Ιανουαρίου 1922». 

Γρά...

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

Για την παράσταση «Οι Δωσίλογοι» της θεατρικής ομάδας elephas tiliensis βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο «Χώρα», τη δραματοποίηση των e...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Παιδικές σκηνές ...

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου «Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Βρέθηκε τεσσεράμισι χρόνια μα...

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τρία καλά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Φώτης Δούσος, Γιάννης Μαρής, Αντόνιο Μαντσίνι. Αντισυμβατικοί αστυνομικοί, αδικία και δωσιλογισμός σε λιτή αφήγηση και μεσογειακό νουάρ για το δικαίωμα στην αυτοδικία. ©istock

Επιλογή-παρουσίαση: Χ...

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ