dimitris tsekouras

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Τσεκούρα με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το τρίτο αυτό μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Ο πανικός που μου προκάλεσε η «παράλογη» σκέψη ότι, με όλη αυτήν την κατρακύλα που έχει πάρει η δήθεν ανθρωπότητα, μπορεί και να μην αποκλείεται καθόλου να έρθει κάποια στιγμή που να αρχίζουν να γίνονται συλλήψεις ανθρώπων για πράγματα που βλέπουνε στον ύπνο τους. Αλλά, ευτυχώς, αυτή η απόλυτα τραγική σκέψη που, αναπόφευκτα, συνορεύει με το απόλυτα γελοίο με οδήγησε σε μία αφήγηση μάλλον γελοιογραφική και άκρως ειρωνική. Διότι κάπως έπρεπε να το ξορκίσω όλο αυτό το φρικιαστικό πράγμα που πήγε και μπήκε στο μυαλό μου. Αλλιώς μπορεί να τρελαινόμουν κανονικά.

vakxikon tsekouras o erastis tiu dev martin

Το «πέρασμα» του Ντέιβιντ Λιντς, ως ήρωα, στο μυθιστόρημα είναι κι ένα κλείσιμο του ματιού στον αναγνώστη για το πώς πρέπει να το διαβάσει;

Ο Ντέιβιντ Λιντς είναι ένα κλείσιμο του ματιού αποκλειστικά και μόνο σε εμένα. Τα δυόμισι σχεδόν χρόνια που δούλευα σε καθημερινή βάση αυτό το μυθιστόρημα βυθισμένος ταυτόχρονα στο «ακατανόητο» μεγαλείο της γεωργιανής γλώσσας και λογοτεχνίας, είχα βάλει ένα αυτιστικό στοίχημα με τον εαυτό μου. Ότι θα προχωρούσα στην έκδοση αυτού του μυθιστορήματος μόνο εάν ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να γίνει -σύμφωνα με τα δικά μου καλλιτεχνικά κριτήρια- ταινία από τον Ντέιβιντ Λιντς. Κι όταν, τελικά, κατόπιν πολλών παλινδρομήσεων είπα: Ναι, και γιατί όχι δηλαδή;, τότε και μόνο τότε παρέδωσα και το «οριστικό» χειρόγραφο στο νέο μου εκδοτικό σπίτι, το Βακχικόν. Τώρα, όσον αφορά στον αναγνώστη, μπορεί να το διαβάσει όπως θέλει. Εγώ ξέρω πως η αλφαβήτα λέει ότι κάθε αναγνώστης κι άλλη ανάγνωση… Εάν, ασφαλώς, μιλάμε για Τέχνη.

politeia deite to vivlio 250X102

Ο κεντρικός ήρωας κατηγορείται για κάτι που δεν έχει διαπράξει (Κάφκα), και είναι αντιμέτωπος με έναν δαιμονικό Ανακριτή (Ντοστογιέφσκι). Είναι αυτές κάποιες από τις επιρροές σας ή ομοιότητες με άλλα έργα είναι εντελώς τυχαίες και επιφανειακές;

Για τον Κάφκα, τον Ντοστογιέφσκι, τον Καβάφη, τον Γιώργο Χειμωνά, τις ταινίες του Μπέλα Ταρ, και τη μουσική του Chopin θα μπορούσα σχεδόν κυριολεκτικά να σκοτώσω άνθρωπο. Στο μυθιστόρημά μου δεν υπάρχει εκ μέρους μου ούτε μισή λέξη που να είναι τυχαία και επιφανειακή. Το βιβλίο το έχω προσέξει γλωσσικά και, κυρίως, διακειμενικά μέχρι την ύστατη λεπτομέρειά του. Πώς θα ήταν, άλλωστε, δυνατόν να μην έχω κάνει κάτι τέτοιο; Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Α.Φ. Χριστίδη, τον πιο αγαπημένο μου Δάσκαλο, έναν Γλωσσολόγο από… αλλού, από πολύ αλλού. Το αν το πέτυχα ή όχι θα φανεί στο μέλλον. Όλα τότε φαίνονται. Στο μέλλον.

Δίνοντας στον ήρωά σας το ψευδώνυμο Άδης (Δαμίγος) προσφέρετε στον αναγνώστη ένα κλειδί; Ή ένα παραπλανητικό πειστήριο;

Ο προσεκτικός αναγνώστης θα τη βρει την απάντηση. Το κλειδί υπάρχει, και μάλιστα δύο φορές, μέσα στο βιβλίο. Αλλά τα κλειδιά, ξέρετε, ακόμα και τα πιο γερά, καμιά φορά σπάνε κιόλας. Αλλά και κάτι τέτοιο να συμβεί, δεν πειράζει καθόλου. Υπάρχουν και οι κλειδαράδες. Και μερικοί από δαύτους είναι πολύ μάγκες.

Λένε ότι «ένα μεγάλο μυθιστόρημα, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;

Να σας πω, πριν από όλα, ότι η φράση «μεγάλο θέμα» δεν με βρίσκει και πολύ σύμφωνο. Τι πάει να πει «μεγάλο θέμα»; Και χωρίς να μιλάω ούτε μια στάλα ισοπεδωτικά, για μένα όλα τα θέματα μεγάλα είναι. Από έναν άνθρωπο που τον σκοτώνουνε στη μέση του δρόμου μέχρι μια πόρτα που ανοίγει, από έναν πόλεμο μέχρι ένα ζευγάρι που τσακώνεται, από το άγαρμπο σκούντημα ενός περαστικού μέχρι ένα ζευγάρι που φιλιέται μέσα σε ένα μπαρ… και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Εγώ πιστεύω ότι πίσω από κάθε μεγάλο μυθιστόρημα, για τη γραφή του οποίου η αφορμή μπορεί να είναι το ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, κρύβεται το Πένθος. Τίποτε άλλο· το Πένθος, εκ του ρήματος πάσχω, το πάθος, το πάθημα, η απάθεια, η εμπάθεια. Αυτό θεωρώ πως είναι το θέμα όλης της Λογοτεχνίας. Το Πένθος και τα ομόρριζά του. Και επειδή αυτό είναι τεράστιο θέμα και είναι αδύνατον να απαντηθεί επιπόλαια, ας πούμε ότι στο δικό μου μυθιστόρημα το βαθύτερο θέμα είναι, κατά μία έννοια, το Δίλημμα. Ένα φριχτό, ένα σχεδόν απάνθρωπο δίλημμα: Ζωή ή Λογοτεχνία; Και ποια από τις δύο είναι πιο εξωπραγματική, πιο αλλόκοτη; Ποια από τις δύο είναι πιο queer;

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Ευτυχία Κατελανάκη

5 λεπτά με την Ευτυχία Κατελανάκη

5 λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Ευτυχία Κατελανάκη, για την ποιητική της συλλογή «λοιπόν,» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Ο τίτλος «λοιπόν,» είναι μια πόρτα ή ένας δρόμος; Πώς μας βοηθάει τα πλησιάσουμε τα ποιήματα αυτής της συλλογή...

5 λεπτά με την Άννα Λυμπεροπούλου

5 λεπτά με την Άννα Λυμπεροπούλου

5 λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Άννα Λυμπεροπούλου, για το βιβλίο της Θεοί και Θεατρίνοι (εκδ. Κέδρος).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το δεύτερο αυτό μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

...
Τάσος Γέροντας: «Με τραβά σαν μαγνήτης η εικόνα του έναστρου ουρανού»

Τάσος Γέροντας: «Με τραβά σαν μαγνήτης η εικόνα του έναστρου ουρανού»

Μια σύντομη συνομιλία με τον Τάσο Γέροντα με αφορμή το βιβλίο του «Η μυθολογία των αστερισμών - Αστρονομία και μυθολογία στον ουράνιο θόλο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.

Στην Ελένη Κορόβηλα

«Η μυθολογία των αστερισμών» είναι το πρώτο σας βιβλίο. Πώς θα το συστήνα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2024 (για τις εκδόσεις 2023). Πρόκειται για τις Βραχείες Λίστες στις οποίες κατέληξαν οι αρμόδιες Επιτροπές: α) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, β) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Οι Βραχείες Λίσ...

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

Για το βιβλίο-μαρτυρία της Κάτια Χόγιερ [Katja Hoyer] «Πέρα από το Τείχος – Ανατολική Γερμανία, 1949-1990» (μτφρ. Νίκος Ρούσσος, εκδ. Παπαδόπουλος). Κεντρική εικόνα από το εξώφυλλο της βρετανικής έκδοσης του βιβλίου.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Ο...

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

Για το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη «Γεννιέται ο κόσμος» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Λόρα Ντερν και ο Νίκολας Κέιτζ στην «Ατίθαση καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η ερωτική επιθυμία στο μεγαλύτερο μέρος της κλασικής λογο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ